1. |
mennyisegek (mind) |
14 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: *** HIX KONYHA *** #993 (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
3. |
csulok pekne modra ekezettel (mind) |
27 sor |
(cikkei) |
4. |
kelet europa 2. resz (mind) |
69 sor |
(cikkei) |
5. |
kelet europa 3. resz (mind) |
31 sor |
(cikkei) |
6. |
kelet europai etelek ekezettel 1. resz (mind) |
49 sor |
(cikkei) |
7. |
Sziasztok! (mind) |
11 sor |
(cikkei) |
8. |
Sziasztok, (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
9. |
granatalma (mind) |
6 sor |
(cikkei) |
10. |
salik, öntetek (mind) |
140 sor |
(cikkei) |
|
+ - | mennyisegek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Eloszor is koszonom a ceklarecepteket!
Recepteket olvasgatva feltunt, hogy nagyon sokfele kana'lmeretet
hasznalnak. Szeretnem megkerdezni, hogy szerintetek van valami kulonbseg a
tea'skana'l, mokka'skana'l, ka've'skana'l es a kiskana'l kozott? Raadasul
nezegetve a boltokat, a kiskanalak eleg valtozatos meretuek. Mondjuk nagy
kulonbseg nincs koztuk, igy gondot szerintem nem okoz akarmelyiket is
hasznaljuk barmelyikhez a fentebb felsoroltak kozt...
Vagy tevedek?
Laja
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #993 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
>Capas receptem az nincs. En meg csak olyan capat lattam, ismeros horgasz
>fogott egy 6 kg-os halat és azt titulalta capanak.
:)
>Hol lehet igazi sos vizi ( tengeri) capahust venni?
Tesco, Cora, egyéb hipermarketek, egyeb helyek ahol tengeri halakat
arulnak. Ismeros Coraban vette.
Laja
|
+ - | csulok pekne modra ekezettel (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Itt a recept, ekezettel, remelem nem nagy gond. Forras: Hargitai
Gyorgy:Sussunk, fozzunk szabadtuzon
Csülök pékné módra
1 nagy hátsó vagy 2 kisebb mellsõ csülök
só, 1 kiskanál egész bors, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1
babérlevél
a körethez: 1 kg burgonya, 20 dkg gyöngyhagyma vagy 2-3 közepes fej
vöröshagyma, só, õrölt bors, 1 csokor petrezselyem, késhegynyi pirospaprika,
majoránna, 3-4 evõkanál olaj
A csülköt jól megmossuk, az esetlegesen rajta maradt szõrszálakat
leperzseljük és lekaparjuk. Utána bográcsba rakjuk, és annyi vizet öntünk
rá, amennyi bõven ellepi. Megsózzuk, az egész borssal, a megtisztított,
negyedekbe vágott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával meg a
babérlevéllel ízesítjük. Kis láng fölött kb. 1 óra alatt lefödve szinte
teljesen puhára fõzzük. Ezután leszûrjük és tepsibe fektetjük. A körethez a
burgonyát meg a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk (a gyöngyhagyát
egészben hagyjuk). Megsózzuk, megborsozzuk, és a csülök köré rakjuk. Az
apróra vágott petrezselyemmel, a pirospaprikával meg a majorannával
megszórjuk,sõt össze is keverjük. Az olajjal meglocsoljuk, és kemencében
mintegy 1 óra alatt közepes lánggal megsütjük. A húsnak, a burgonyának és a
hagymának egyszerre kell megpuhulnia, ezért néhányszor forgassuk át, és
saját "zsírjával" locsolgassuk meg. Tálaláskor a húst a csontról lefejtjük,
felszeleteljük, majd a csontra ügyesen rakva tálaljuk. Körete a vele sült
hagymás burgonya.
Elkészítési idõ: 2 óra 30 perc.
|
+ - | kelet europa 2. resz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Scsí
Hozzávalók: 500 g marhahús, 500 g fejes káposzta vagy 250 g édes- és 250 g
savanyú káposzta, 200 g vegyes zöldség, 1 hagyma, 2 evõkanál vaj, 1 evõkanál
sûrített paradicsom, 1 burgonya, só, bors, babérlevél.
A húsból és a zöldségbõl a liter vízzel húslevest fõzünk. A karikára vágott
hagymát és a finomra gyalult fejes káposztát vagy savanyú káposztát a vajban
megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, felöntjük a leszûrt húslevessel,
beletesszük a babérlevelet, fûszerezzük borssal, s amikor a káposzta már
majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a marhahúst, és addig
fõzzük, míg a burgonya meg nem puhult. Készülhet a scsí leveskockából is.
Egyes vidékeken csak fejes káposztával, máshol csak savanyú káposztával
készítik, de legízletesebb vegyesen.
Pelmeni - húsos pástétomok
A tészta hozzávalói: 200 g liszt, 1 tojás, egy csipet só, 3 evõkanál víz. A
töltelék: 200 g darált sertés- és 200 g darált marhahús, 1 hagyma, só, bors.
A tetejére: 1 dl tejföl.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, késfok vastagságúra nyújtjuk,
fánkszaggatóval kiszúrjuk. A korongokba egy-egy kávéskanál tölteléket
teszünk, félbehajtjuk, széleit összenyomjuk, és lobogó sós vízben addig
fõzzük, míg a pelmeni a víz tetejére nem jött. Tálra szedjük, és melegített
tejföllel öntözzük meg. Egyes vidékeken egy kanál ecettel kevert olvasztott
vajjal öntözik meg. A töltelék úgy készül, hogy a húsokat a hagymával együtt
megdaráljuk és fûszerezzük. Káposztasaláta vagy savanyú káposzta illik
hozzá.
Pirog
A pirog elõkelõ helyet foglal el az orosz konyhában. Tésztája különbözõ
lehet, készíthetõ élesztõs tésztából, de leveles vagy omlós tésztából is.
Süthetjük sütõben, de forró olajban is.
Pirog élesztõs tésztából
Hozzávalók: 600 g liszt, 4o g élesztõ, 3 evõkanál vaj, 3 tojás, 1 evõkanál
cukor, só, tej.
Az élesztõt langyos, egy kissé cukros vízben felfuttatjuk, majd a
hozzávalókból jól kidolgozott tésztát készítünk úgy, hogy a vajat olvasztva
és a szükséges mennyiségû tejet langyosan adjuk hozzá. Kétszeresére
kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett gyúrótáblán kezünkkel ellapítjuk, és vagy
két részre osztva és megtöltve sütõben megsütjük, vagy nagyobb pohárral
karikákat szúrunk belõle, megtöltjük, és sütõben vagy forró olajban
megsütjük.
Pirog omlós tésztából
Hozzávalók: 250 g liszt, 100 g vaj, 3 evõkanál víz, 2 evõkanál olaj, só.
A lisztet a vajjal és az olajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a vizet és
összegyúrjuk. Fontos, hogy a vaj is, a helyiség is sõt a kezünk is hideg
legyen. Egy óra hosszat pihentetjük, majd kinyújtjuk, három csíkot vágunk
belõle, egymásra rakjuk, és ismét kinyújtjuk a tésztát. Ezt a mûveletet
háromszor ismételjük. Ebbõl a tésztából készült pirogot megtöltve, a sütõben
kell megsütni.
Pirog gombával töltve
Hozzávalók: 1 adag élesztõs vagy omlós pirogtészta (l. tészta), 500 g gomba,
2 evõkanál vaj, 1 hagyma, 1 dl tejföl, só, bors, 1 tojássárgája.
A gombát és hagymát a vajban megpároljuk, fûszerezzük, s addig kevergetjük,
míg zsírjáig le nem pirult. Hozzáadjuk a tejfölt, a pogácsaszaggatóval
kiszúrt pirogba töltjük, félbehajtjuk, a tetejét megkenjük tojással, és
közepes lángon a sütõben 20 percig sütjük.
Pirog hallal töltve
Hozzávalók: 1 adag élesztõs vagy omlós pirogtészta (1. tészta), 500 g
halfilé, 1 kemény tojás, 2 evõkanál vaj, 1 hagyma, 1 kanál tejföl, só, bors,
petrezselyemzöld, kapor.
A kifilézett halat csíkokra vágjuk, és a vajban átsütjük. A megmaradt vajban
megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a villával összetört sült halat és a
kemény tojást, a fûszereket és a tejfölt. A pogácsaszaggatóval kiszúrt
pirogba töltjük, félbehajtjuk, a tetejét megkenjük tojással, és közepes
lángon a sütõben 20 percig sütjük.
|
+ - | kelet europa 3. resz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Pirog káposztával töltve
Hozzávalók: 1 adag élesztõs pirogtészta (1. tészta), 1000 g káposzta, 3
kemény tojás, 3 evõkanál vaj, só, cukor, kapor, snidling. A tetejére: 1
tojássárgája.
A megtisztított, meggyalult káposztát a vajban megpároljuk, ha puha, és
levét elfõtte, hozzáadjuk a villával szétnyomott kemény tojásokat, sót, egy
kevés cukrot, kaprot és snidlinget. Az elõbbiek szerint járunk el.
Blini
Hozzávalók: 500 g liszt, kb. egy fél liter tej, 3 evõkanál vaj, 2 tojás, 2
evõkanál cukor, 4o g élesztõ, só, vaj vagy olaj a sütéshez.
Egy kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztõt, majd annyi lisztet
keverünk hozzá, hogy puha kovászt kapjunk, és kétszeresére kelesztjük.
Közben a tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal, adunk hozzá egy csipet
sót és felváltva az élesztõs lisztet, a langyos tejet, a többi lisztet és a
tojások habját. A masszából sûrû palacsintatésztát kell kapnunk.
Palacsintasütõben megmelegítünk egy kevés olajat vagy vajat, vastag
omletteket sütünk benne, mindkét oldalukat aranybarnára. A blini elõételként
kaviárral, heringgel, deszszertként pedig túrókrémmel töltve, porcukorral
meghintve kerül az asztalra.
<><><><><><><><><><><><><>
Vigh Lajos
Paks
+36-30-253-1605
Lakas:
Munkahely:
Draco-kiadvany:
<><><><><><><><><><><><><>
|
+ - | kelet europai etelek ekezettel 1. resz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Beszkenneltem nehany orosz kajat, magyar ekezettel, remelem, mindenki el
tudja olvasni.
Forras:
Kelet-europai szakacskonyv
Borscs
Hozzávalók: másfél liter húsleves (lehet kockából is), 300 g cékla, 200 g
káposzta, 200 g vegyes zöldség, 200 g burgonya, 2 hagyma, 1 evõkanál
sûrített paradicsom, fokhagyma, só, bors, babérlevél, ecet, cukor, tejföl,
50 g vaj.
Egy céklát alaposan megmosunk, és hámozatlanul tesszük a levesbe, hogy szép
piros színe legyen. A többi céklát, a zöldséget és a hagymát megtisztítjuk,
finomra vágjuk, a vajban megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsomot, a
fokhagymát, felöntjük a húslevessel, és a fûszerek hozzáadásával 15-20
percig fõzzük. Ezután adjuk hozzá a finomra vágott vagy gyalult káposztát, a
kockára vágott burgonyát, és puhára fõzzük. Közben a levesbõl kivesszük,
meghámozzuk és reszelve visszatesszük az egészben hagyott céklát. Tálalás
elõtt egy kevés cukorral, ecettel és tejföllel ízesítjük.
Borscs ukrajnai módra
Ugyanúgy készül, mint a fenti borscs, csak nem leveskockából, hanem kétféle
húsból: 300 g marhaszegybõl és 150 g sertéslapockából fõzzük a levest. A
húst tálaláskor kockára vágva tesszük a tálba.
Raszolnyik - sóskaleves
Hozzávalók: 400 g vese, 2 savanyú uborka, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis
zeller, a szál póréhagyma, 300 g burgonya, 150 g sóska, 50 g vaj, 2
tojássárgája, 1 dl tejszín.
A vesét négyfelé vágjuk, hideg vízben jól megmossuk, majd ugyancsak hideg
vízben feltesszük fõni. Ha forr, leöntjük róla a vizet, és friss vízben egy
órát fõzzük. Közben a karikára vágott pórét, a vékonyra szelt gyökeret és
zellert, valamint a sóskát a vajban megpároljuk, hozzátesszük a legyalult
uborkát, felöntjük a vese leszûrt levével, beletesszük az öszszevágott
burgonyát, a csíkokra vágott fõtt vesét, és addig fõzzük, míg a burgonya is
meg nem puhult. A levesestálban elkeverjük a tojássárgáját a tejszínnel, és
ráöntjük a levest.
<><><><><><><><><><><><><>
Vigh Lajos
Paks
+36-30-253-1605
Lakas:
Munkahely:
Draco-kiadvany:
<><><><><><><><><><><><><>
|
+ - | Sziasztok! (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Eddig csak passziv szemlelöje voltam a listanak de most kerdesem lenne.
Tudna-e valami kulönbözö nepek konyhajabol recepteket kuldeni.
köszönettel
Gabor
__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Make a great connection at Yahoo! Personals.
http://personals.yahoo.com
|
+ - | Sziasztok, (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
ki tudna megirni, hogy mi kell az _a'ldos_ nevu
osi magyar etelbe, es hogyan kell elkesziteni.
Mi kell hozza, milyen fuszerek, es mennyi
alapanyag kell 20 szemely reszere?
kosz,
robi
|
+ - | granatalma (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Azzal fordulok hozzatok, hogy gyujtsatok langot agyamban, hogyan
fogyaszthato a granatalma. Eddig meg soha nem ettem, es most vettem egy szep
sargas-piros darabot, de valahogy nagyon kemenynek talalom. Ez a rendes
allapota, vagy valami mas? Meg kell hamozni gondolom, esetleg szetvagni,
vagy valami mast is kell meg tenni a megkostolas erdekeben?
J.Zsoka
|
+ - | salik, öntetek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhások!
Kaptam néhány visszajelzést salival, saliöntetekkel kapcsolatban. Nagyon
örülök, hogy sokan vannak köztetek, akik hasonlóan hozzám, eme
inyencségek kedvelõje.
Tévhit, hogy a salátáknak szezonja van. Nagyon sok a variációk
lehetõsége. Legyen az zöldségféle, gyümölcs vagy akár kedvenc tengeri
harkentyûnk. Elõételnek, húsokhoz, egytálételnek vagy "nassikának" is
kítûnõ "csemege".
Ime néhány példa:
Szezámmártás
Hozzávalók:
50 dkg szezámmag,
2 citrom leve, másfél csésze víz,
5 evõkanál finomra vágott petrezselyemzöld,
3 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál só,
fél teáskanál õrölt kömény .
A szezámmagot teflonserpenyõbe szórjuk és folytonos keverés közben
világos zsemleszínûre pirítjuk. Egyetlen percre sem lehet magára hagyni,
mert pillanatok alatt megéghet! Ezután az egészet turmixgépbe töltjük az
összes hozzávalóval együtt és addig keverjük, amíg pépes, nagyon sûrû
masszává nem válik. Remek ízû és nagyon egészséges mártás, amelybe sült
padlizsánszeleteket vagy sült zöldpaprikát, de nyers, egyéb zöldségeket
is szokás mártogatni, és a pitához (lepénykenyér) is fogyasztják.
Padlizsános mix
Hozzávalók:
1 hosszúkás, karcsú padlizsán,
2 db közepes nagyságú, ecetes uborka,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 db tojás,
5 gerezd fokhagyma,
2 evõkanál olaj, másfél dl majonéz,
1 mokkáskanál törött fekete bors, só (ízlés szerint).
A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk és a felforrósított olajon
üvegesre fonnyasztjuk. Hagyjuk kihûlni. A megmosott padlizsánt az
elõmelegített forró sütõbe tesszük és puhára sütjük, majd meghámozzuk és
hagyjuk kihûlni. Az ecetes uborkát feldaraboljuk. A tojásokat keményre
fõzzük és még melegen meghámozva, kisebb darabokra vágjuk. Tumixgép
poharába öntjük a majonézt, a fonnyasztott vöröshagymát, a darabokra
vágott padlizsánt és az összes többi anyagot. Addig keverjük, amíg az
egész egynemû, pépes masszává nem alakul. Jól zárható edénybe tesszük és
a hûtõszekrényben alaposan lehûtjük. Pirított kenyérszeletkékre is
kenhetõ, de nyers salátaféléket, zöldségeket is mártogathatunk bele.
Paprikamártás
Hozzávalók:
50 dkg húsos, piros színû paprika,
4 db közepes nagyságú puha paradicsom,
1 teáskanál csípõs cseresznyepaprika-krém,
5 evõkanál olívaolaj, kevés ecet vagy citromlé, só (ízlés szerint).
Vizet forralunk. Egyenként beletesszük a paradicsomot, hogy a héját
könnyen lehúzhassuk. Azonnal kikapjuk a forró vízbõl, majd meghámozzuk
és darabokra vágva turmixgép poharába tesszük. Hozzárakjuk a megmosott,
kicsumázott zöldpaprikát, amit ugyancsak felszeletelünk, de nem kell
kierezni. Hozzáöntjük az olajat, az. ecetet, a sót és a paprikakrémet.
Egy deci vízzel, addig turmixoljuk, amíg az egészbõl sûrû, sima massza
nem lesz. Jól zárható edényben, a hûtõszekrényben sokáig tárolható. Igen
sokrétûen lehet fogyasztani: önálló salátamártásként, sült zöldségeket
lehet belemártogatni, sõt még keménytojás-kockákkal is tálalható.
Majonézes ikra
Hozzávalók:
25 dkg pontyikra,
1 dl majonéz,
3 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál törött bors, só (ízlés szerint).
A lehártyázott ikrát egy pillanatra forrásban lévõ vízbe mártjuk úgy,
hogy szûrõkanálba rakjuk az ikrát, így valóban egy pillanat alatt
kiemelhetjük a vízbõl. Hagyjuk kihûlni. Ezután nagyon óvatosan, hogy az
ikraszemek ne törjenek össze, belekeverjük a majonézbe. Hozzáadjuk a
megtisztított és összezúzott fokhagymát, megsózzuk és megborsozzuk.
Lehetõleg jól záródó edénybe rakjuk, mert erõs illata "elbódítja" a
hûtõszekrényben lévõ összes élelmiszert! Kalácsfélével vagy
péksüteménnyel is nagyon finom.
Diósaláta
25 dkg egészen friss, zsenge dióbél, 2 savanyú alma, 2 dl tejföl, 2
evõkanál olaj, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1-1 csokor
zeller- és petrezselyemzöld, só, õrölt fehér bors és cukor ízlés szerint
A dióbelet forrásban levõ vízbe téve 1 percig forralom, majd leszûröm és
a héját lehúzom egy rövid pengéjû, éles késsel. A megtisztított diót
durvára töröm. Az almát megmosom, kicsumázom és héjastól nagyon vékony
csíkokra vágom. A zöldfûszereket finomra metélem, a megtisztított
zöldhagymát pedig hajszálvékonyra karikázom zöld szárával együtt.
Elkészítem a saláta levét: a tejfölbe belekeverem a citromlevet, a sót,
az õrölt fehér borsot, az olajat és kevés cukrot, majd beleforgatom az
összes hozzávalót. Jól összekeverem, és lefedve teszem a hûtõszekrénybe
legalább 3 órára. Rendkívül finom, pikáns ízû saláta. Két napig áll el a
hûtõszekrényben.
Gyömölcscsalamádé
50 dkg vegyes ecetes gyümölcs (házi, eltett savanyú cseresznye, savanyú
õszibarack stb.), 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg savanyú káposzta, 2
evõkanál olaj, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint cukor, só
A gyümölcsöket leszûröm, kimagozom, és jellegüknek megfelelõen apróra
darabolom. A gyümölcs ecetes levébõl 2-3 evõkanálnyit összekeverek a
mustárral, az olajjal, a cukorral, a sóval, majd beleforgatom a
feldarabolt gyümölcsöket, az apróra vagdalt savanyú káposztát, a
megtisztított és hajszálvékony karikákra vágott, megsózott vöröshagymát.
Jól átforgatom és lefedve érlelem a hûtõszekrényben fél napig.
Mindenfajta szárnyas sülthöz kiváló saláta.
Tengeri herkentyûk
Hozzávalók:
1 doboz konzerv tintahal,
1 nagy savanykás alma,
1 kis fej saláta,
2 evõkanál olajbogyó,
3 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
2 dl majonéz,
1 evõkanál citromlé,
2 dl sûrû tejföl,
só,
törött fehér bors (ízlés szerint).
A mártáshoz a majonézt simára keverjük a tejföllel, hozzáadjuk a
tisztított, zúzott fokhagymát, a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon
finomra vágott petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük, majd a
citromlevet is belekeverjük. Salátástálba öntjük és hozzákeverjük a
megmosott, kicsumázott és vékony csíkokra vágott héjas almát, a
kimagozott és finomra aprított olajbogyót, a lecsöpögtetett és nagyon
apróra vágott tintahalat. Végül belekeverjük a megmosott, leszárított és
kézzel apróra tépkedett salátát. Az egészet jól átforgatjuk és rögtön
tálaljuk, hogy a saláta ne essen össze. Jó, ha az összes hozzávalót
elõhûtjük.
Figyelem! A hozzávalókat és mennyiségeket mindenki a saját ízlése
szerint változtathatja! Kóstolgassatok az elkészítésük köben!
Ottilia
|
|