Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1736
Copyright (C) HIX
2004-03-27
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelõssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: fogyokura (mind)  98 sor     (cikkei)
2 Re: re: fogyokura (mind)  11 sor     (cikkei)
3 Lucskos kaposzta (Sombrin-Sasva'ri: Ma cuisine hongrois (mind)  122 sor     (cikkei)
4 Re: fogyokura (mind)  51 sor     (cikkei)
5 Re: *** HIX KONYHA *** #1735 (mind)  13 sor     (cikkei)
6 Suto javitas (mind)  26 sor     (cikkei)

+ - re: fogyokura (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
Kedves fogyokurazni vagyo honfitarsunk!

En most nem foglak fogyokuras receptekkel elarasztani, viszont leirok par
tanacsot, hogy szerintem hogy erdemes a dolognak nekiallni. A jo hir az,
hogy a tennivalokat kiprobaltam magamon, es mukodott. Bar ezzel a modszerrel
nem 2 het alatt fogytam le, de nem is kellett raszannom magam embertelen
koplalasra. Mivel Te is azt irod, hogy csak 2-3 kilot akarsz leadni, az
egeszet nem is neveznem fogyokuranak, inkabb csak dietanak.
Oszinten szolva nem nagyon hiszek ezekben az "egyen fogyokuras menukben",
bar ezt ugy mondom, hogy soha nem probaltam ki oket. Megis ez a velemenyem,
mert ha nem szereted azokat az eteleket, amiket ott felsoroltak, akkor csak
a kedvedet csapod agyon miattuk hetekre, honapokra. En azt mondom
mindenkinek szemelyre szabott dietara van szuksege, amit sajat maganak kell
kitalalnia.
Megitelesem szerint a dietahoz nem akaraterore van szukseg, hanem idore.
Miert? Mert nagyjabol elore ki kell talalnod mikor mit eszel, be kell oket
szerezned es ehhez bizony ido kell. Mindenkeppen rendszert kell vinned az
etkezeseidbe, az ad hoc, ossze-vissza, amikor idom van kajalasnak veget kell
vetned. Ha azt veszed eszre, hogyha megkinalnak valamivel gondolkodas nelkul
elfogadod, vagy ottragadsz egy chips-es zacskoval a TV elott, meg rosszabb,
ejszaka dezsmalsz, akkor ezekrol az ad hoc dolgokrol le kell mondanod egy
idore.
1. lepes: Minel kevesebb ragcsalnivalot tarts otthon, mert ezeknek a
majszolasat nem lehet abbahagyni, pedig jollakni nem fogsz toluk, csak
eltomnek!
2. lepes: Kaloria csokkentes
Szemelyre szabott dietarol beszeltem, ez azt jelenti, hogy vegig kell
gondolnod, mik a mostani etrendednek a massziv kaloriatetelei, es ezeknek
kell hadat uzenned. En nem mondom, hogy teljesen el kell oket hagyni, sokkal
inkabb le kell oket cserelni. Nehany peldat emlitek:
- ha edesszaju vagy es csokiimado, akkor edesseg gyanant terj at a
muzliszeletre, tejberizsre, gyumolcsokre
- ha a kolbasz, szalami, szalonna a nagy tetel nalad, akkor le kell
cserelned sonkara, virslire
- ha nem tudsz lemondani a ragcsalasrol, chips helyett egyel burgonyapelyhet
- vaj helyett vajkremet egyel
- krumpli helyett rizst, vagy kukoricat
- marha, sertes helyett pulykat, csirket (sertes daralt hus helyett pulykat)
En egyebkent a kenyernek uzentem hadat, ezert javaslom, hogy ez legyen az
elso, amit lecserelsz. Hogy mit egyel helyette? En a puffasztott rizsbol
vagy puffasztott buzabol keszult lapot ettem kenyer gyanant. Lehet, hogy nem
olyan nagy elmeny, de a semminel jobb, es ha osszehasonlitod a ketto
energiatartalmat, eleg impozans lesz a kulonbseg. A kenyer nem csak azert
nagy tetel, mert nagy az energiatartalma, hanem azert is, mert
tulajdonkeppen csak eltomit, lelassitja az emesztesed, ahelyett, hogy
kiurulne "rad ragad". De ez vonatkozik persze az osszes peksutemenyre, es
egyeb sutire is, ugyhogy azokat is le kell cserelned.
3. lepes Idozites
En tovabbra is tartottam a reggeli, ebed, vacsora harmast. (Azt mondjak
jobb, ha sokszor eszel kevesebbet, de ehhez tenyleg idomilliomosnak kene
lenni, tovabba az erzes lesz szornyu, hogy hetekig nem ettel egy
normalisat.) A reggeli volt az egyetlen alkalom, amikor ettem kenyeret,
zsemlyet, sutit. A kenyerrol azert nem akartam teljesen lemondani, mert ugy
tudom, hogy eleszto jot tesz az emesztesnek. Szoval, reggelire ettem valami
konnyitettet pl.: lekvaros zsemlyet, muzlit, vagy nehany sutit. Szerintem a
sonkas szendvics is elmegy, de a rantotta mar tul nehez. A konnyitett
reggelivel a hasadban delre mar jo ehes leszel. Megmondom oszinten, en nem
voltam hajlando lemondani a normalis fott etelbol allo ebedrol, es masnak
sem javaslom. Egy nap egyszer kell valami "embereset" enni, ami lehet, hogy
nem bonyolult, de mindenkeppen meleg kaja. Szoval, masnak is azt javaslom,
hogy egyen rendes meleg ebedet, max. minel ritkabban egyen tesztat, zsiros
husokat, es reszesitse elonyben a leveseket, a fozeleketet, a rizst, a
gombat, a halat. (Minel kevesebb kenyerrel!)
Na, eddig eleg laza, de a delutan egy kicsit szigorubb, mert ez az en
modszeremnek a kulcsa. Ugy tudnam roviden osszefoglalni, hogy ejszakara nem
kajalunk be, mert az ejszaka a fogyas ideje! Ha mondjuk 10 korul fekszel le,
akkor a vacsorat max. 5-ig el kell fogyasztanod, es utana mar nincs kajalas.
(Ha megis nagyon ehes vagy es ugy erzed, hogy nem birod ki, igyal meg egy
nagy pohar juice-t, vagy egyel egy par db burgonyaszirmot, vagy a fent
emlitett puffasztott rizs szeletbol, mert ezek hamar atmennek az emberen.)
Az a lenyeg, hogy ures pocakkal kell lefekudnod! Az 5 ora korul
elfogyasztott vacsoranak kell egyebkent a legalacsonyabb kaloriajunak
lennie. En legtobbszor kulonfele zoldsegekbol osszrakott salatat ettem
kefirrel nyakon ontve rizsszelettel, de gyakran kerult elo a bananturmix is,
valamint a konnyebb levesek (zoldseg, paradicsom, gyumolcs). De jo peldaul a
tejberizs is. (Amugy is javaslom, hogy egyel minel tobb rizst, minden
formaban.) Ezeknek a kajaknak az a nagy elonyuk, hogy kishijan annyit ehetsz
meg beloluk, amennyit akarsz, megis alig viszel be kaloriat. Pl.
bananturmixbol egy ember 3-4 dl-nel tobbet nem nagyon tud meginni (amugy is
eleg laktato), megis par ora alatt vegigrohan rajta, es ejszakara ures
pocakkal tud lefekudni. Most jon az eperszezon, eperturmixot is lehet inni
dogivel. Persze a salatakra, levesekre ugyanez igaz, ehetsz beloluk amennyi
jolesik, a lenyeg, hogy lefekves elott min. 4-5 oraval fogyaszd el, es
alacsony legyen az energiatartalmuk. (De mint mondtam, olyan kajat valassz,
amit szeretsz , vagy legalabbis nem utalsz nagyon.:) Igy az lesz, hogy
terfogatra lehet, hogy nem eszel kevesebbet, mint annak elotte, de a bevitt
kaloriamennyiseg a toredekere esik.
Hat, kb. ennyi lenne az en modszeremnek a lenyege. Mint irtam ezzel nem
lehet 2 het alatt 10 kilokat fogyni, a kinlodas viszont minimalis, es az
eredmeny tartos.
Ez volt a dolog gasztronomiai resze, az egesz hatasfokat meg tudod dobni, ha
mozogsz is. Szerintem a legjobb, ha ezt este teszed, lefekves elott, ugy,
hogy utana mar nem eszel. En kerultem az orakig valo gyurast, mert attol
garantalt, hogy farkasehes leszel este, a legrosszabbkor. Eleg ha egy
felorat-orat tornazol (pocak-fenek, ahol a felesleg van), vagy egy negyed
orat kocogsz.

Sok sikert! Aniko
+ - Re: re: fogyokura (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
>* A diéta a fehérjenappal kezdõdik, utána keményítõnap,
>szénhidrátnap és gyümölcsnap, majd ismét a fehérjenap
>következik, és ez így megy, sorban, 90 napig.

Kedves Zsoka!
Mi a kulonbseg a kemenyitonap es a szenhidratnap kozott,
ugyanis a kemenyito is szenhidrat.

Udv: Gabor

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: ws20-131.unine.ch)
+ - Lucskos kaposzta (Sombrin-Sasva'ri: Ma cuisine hongrois (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
Kedves KONYHAtunderek es -varazslok!

Mostanaban tobben is irtunk a kulfoldon elok magyar konyhajarol, s ami
onnan hianyzik, ami a helyi konyhaban jo stb. Sot, a kulvizen e'lo"ke't
is megismertuk (legalabbis azoket, akiknek lengyel szakacs jut a
hajon) Istvan jovoltabol.  

A kovetkezok fenyeben is varom Rezso erdelyi receptjeit, azaz a magyar
konyha tovabbi melysegeit. No meg a tobbi igert erdekesseget. Bar tobb
idom lenne, hogy reg felretett recepteket probalgatnek, a regota
ram varo konyvek olvasasa mellett, a reg jart vagy elkepzelt tajakon...

Kincset talaltam ugyanis, meghozza megoszthatot, ime:

Eniko" Sombrin-Sasva'ri: Ma cuisine hongroise (azaz Az en magyar
konyha'm); E'disud 2001 (Franciao.). ISBN 2-7449-0284-5  www.edisud.com
e-mail:   A'ra/Prix 12.96 Eu.
Collection  	Voyages gourmands

Eddig francia gourmet (inyenc) korokben (azaz egyszeruen csak francia
korokben :-) ) a fo magyarra te'rito" hivatkozasom a sok nyelvre
leforditott  
Gundel Ka'roly: Kis magyar szaka'csko:nyv /   La Cuisine Hongroise /
Hungarian Cookery Book / Ungarische Kochrezepte / ...
volt, kituno az is, de az uj jelolt komoly ertekekkel bir. Teljesebb,
tortenelmi bemutato is kiseri, az etelek es az alapanyagok neve
kovetkezetesen ott van magyarul is, ez mindket nyelvbeli szakacskodo'k
szamara hasznos. S foleg tobb a recept (187)! A Gundelbol mar tobbet
is adtunk ajandekba, kulonbozo orszagokban, es kolcson is,
kozmegelegedesre.  Sombrin-Sasva'ri Eniko" konyve't azonban egy
darabig nem adom kolcson!  A kiado "Voyages gourmands" sorozataban
egyebkent mas nepek etelei is megtalalhatok. 

Maris megtanultam belole, hogy a baszk "PIPERADE" hasonlit a LECSOhoz. 
Amint tehetem, irany Euzkadi, pl. Biarritz (vagy egy kozelebbi baszk
etterem), meg kene kostolni.

A recepteken tul es a sok es erdekes tortenelmi, neprajzi kitekintes
bemutatasara ime egy fejedelmi lakoma. Bornemissza Anna erdelyi
fejedelemasszony [Anna Bornemissza Dei Gratia Principissa
Transilvaniae] 1680-bol valo osszeallitasa. Idezem Sombrin-Sasva'ri
konyvebol, o pedig az 1983-as Kriterion kiadas alapjan (Bornemissza
Anna szakacskonyvebol):  

Tojasos sajtleves       / Soupe au fromage avec des oeufs
Vajas mazsolaleves      / Soupe avec du beurre et des raisins secs
Rantotta                / Oeufs brouille's
Citromos sult hal       / Poisson grille' avec du jus du citron
Endivia salata          / Salade d'endives
Fejessalata             / Salade de laitue
Cikoriagyoker salata    / Salade de racine de chicore'e
Cukornad-gyoker salata  / Salade de racine de canne a sucre (?!)
Lagytojas               / Oeufs a` la coque
Nadcukros citrom        / Citron au sucre de canne
Narancssalata           / Salade d'orange
Sult hagyma- es feketeribizli salata nadcukorral / Salade d'oignons
                        frits et de cassis au sucre de canne
Cikorialevel salata     / Salade de feuilles de chicore'e
Illatos fu- es viragsalatak / Salades diverses compose'es d'herbes et
                        de fleurs qui sentent bon (!)
Hideg halpastetom       / Pa^te' froid de poisson
Soban kekre fozott hal  / Poisson au bleu cuit dans du sel
Sult csuka              / Brochet grille'
Sza'ritott pisztrang    / Truite se'che'e
Lazac                   / Saumon
Pontypastetom           / Pa^te' de carpe
Csigak savanyu tojassargaja-martasban / Escargots a` la sauce aigre
                        aux jaunes d'oeufs
Csuka egressel, magyarosan / Brochet aux groseilles a` maquereau a` la
                        hongroise
Tojassargaja fekete martasban / Jaunes d'oeufs au jus noir
Kozonseges csiga        / Escargots ordinaires

Egy ilyen lakomahoz ido kellett. 

Akinek megvan Bornemissza Anna eredetije, kerem, igazitsa ki alkalmi
magyar forditasom, nehogy Karinthy Mu"fordi'ta's-fele legyen ("Jo:ttem
a Gangesz partjairo'l..." -> -> -> -> -> 
"A Herz-fe'le szala'miban sokkal su"ru"bb a so'...").

A(Sombrin-Sasva'ri) konyv talan egyetlen hibaja epp ez, azaz hogy
nincs magyar forditasa. Franciaknak keszult, remelem, veszik is, ahogy
kell. Raadasul szepen van illusztralva, jo kezbevenni: magyaros
motivumok, magyar dalreszletek, magyarazo abrak; igenyes mu!

Kostolonak kiprobaltuk a kovetkezo receptjet (a Bornemissza
Anna-felehez nagyobb alkalom kell :-) ...): 

90. Lucskos kaposzta (Choucroute au pied de cochon ou au jambonneau)
- 2 disznolab v. egy friss csulok
- 2 nagy hagyma
- 1 kg kaposzta 
- 1 pupozott kaveskanal paprika
- 5 dkg rizs
- 1 egesz erospaprika (fakultativ)
- orolt feketebors

A hentessel vagassuk negybe a disznolabat (egyszer hosszaba, egyszer
keresztbe). 
A folvagott hagymat meleg zsiron uvegesitsuk, adjuk hozza a
disznolabat v. a csulkot, szorjuk ra a paprikat es ontsunk ra 2 dl
vizet. Fozzuk kb. 2 oraig.
Amikor a hus puha, borsozzuk meg, tegyuk bele a kezzel kinyomkodott
kaposztat es annyi vizet, hogy az egeszet ellepje. A szal erospaprikat
beletehetjuk, ha az osszes vendeg szereti az eroset.
Tovabbi 45 perc fozes utan 5 deka rizst tegyunk a kaposztaba, es
amikor a rizsszemek megduzzadtak, szolgaljuk fol.
-.-

Mi annyit valtoztattunk, hogy rizs helyett berantottuk. Mivel a
tetthely FrO, a fustolt disznolab es a hazi modra elokeszitett
kaposzta beszerzese volt a legnehezebb foladat. Itt azonban
megjegyzem, hogy emiatt mar inkabb szekelykaposzta (a lucskos ugye
friss kaposztaval keszul), sebaj, nagyon finom lett! Sozni nem kell,
az a husbol jott. Tejfolt mindenki a kedve szerint tett bele. Tegnap
este ettuk eloszor, es nemsokara nekilatunk a mai adagnak (ami az
utolso is lesz, barmilyen nagy is a fazek).

A kaposztahoz itt elzaszi bort isznak, pl. rizlinget. Tegnap jozan
este volt; ma feher burgundit probalok hozza: a csulok megerdemli.

Jo etvagyat,            Gaal Tamas
+ - Re: fogyokura (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
Fogyokura ugyeben ajanlom Bilonka honlapjat.  www.bilonka.hu
Rutinos fogyokurazo vagyok, a honlap foruman is csupa rutinos fogyokurazo
van, mi mar rajottunk arra, amire masoknak is ra kene, hogy egyetlen egy
modszer van fogyasra, de ez tuti, szabadalmaztatni kene: A bevitt
kaloriamennyisegnek kevesebbnek kell lennie, mint annak, amennyit
felhasznalunk.   Azaz:-))))   bevitt<felhasznalt.

1 kg zsir elegetesehez 7000 Kcal-ra van szuksegunk, ennyit kell nem bevinni
a szervezetbe, vagy lesportolni.  Ezek utan barki kiszamolhatja, hogy
mindenfele gyors fogyast igero fogyokura egy humbug. sajnos, szomoru, de ez
a nagy harci igazsag:-)))))

A 90 napos fogyokura nem igazan jo, egyreszt nem tanit, nem szoktat ra a
megfelelo taplalkozasra, masreszt karos is lehet, mert egy teljes nap
szenhidratot enni, tobb mint art, feherjet ugyszinten.

Sport nelkul a fogyokura ugyszinten nem igazan jo, mert a test nem a zsirok
lebontasahoz fog kezdeni azonnal, mert az nehezebb, hanem az izmok
bontasahoz.  A vegeredmeny sport nelkul elegge elkeserito lesz, plane
nagyobb sulyvesztes eseten.

Az egyeduli udvozito modozat-kiegyensulyozott taplalkozas, 1100-1200
Kcal/nap+ sport=heti minusz 1 kg.

A nagyobb sulyvesztesegek nem zsirvesztest jelentenek, hanem jelentos
vizveszteseget es izomtomegvesztest.
udv
Vica

>
>             + -  re: fogyokura VÁLASZ  Feladó: cdrom.jeszy_uh.orelexa
>
> Az idén januárban jelent meg az Elixir c. folyóiratban a 4 napos
> fogyókúrás diéta. A lényeget itt leirom, de, ha  kéred szívesen
> megküldöm részletesen is kifejtve.
>
> "a fogyni akaróknak tetszeni fog, ezért közzé teszem a "négynapos
> fogyókúrás diétát", ami a felesleges kilók leadása mellett várhatóan
> tartósan meg is változtatja a szervezet anyagcseréjét, s emiatt a
> leadott kilók utóbb nem jönnek vissza. A fogyókúra 90 napig tart, ez
> idõ alatt 18-25 kg-ot lehet fogyni. Ha kevesebb kilót kell leadni,
> akkor a diétát elõbb is abba lehet hagyni, de az anyagcsere-változás
> nem jön létre. *A napok sorrendjét .. mindenképpen be kell tartani!* A
> diéta a fehérjenappal kezdõdik, utána keményítõnap, szénhidrátnap és
> gyümölcsnap, majd ismét a fehérjenap következik, és ez így megy,
> sorban, 90 napig. Az egész fogyókúra idején, havonta egyszer, víznapot
> kell tartani, amely mindig a gyümölcsnap után következik, s utána
> fehérjenap jön. Cukormentes kávé és tea korlátlan mennyiségben
> fogyasztható. "
>
> Szeretettel J.Zsoka
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1735 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
>De itt kuldok egy
levesreceptet, ami anyukamnal is bevalt. Nem csodaetel, de
>hosszu tavon meg leszel vele elegedve. Es nagyon fincsi,
ugyhogy nem csak fogyokurazoknak ajanlom.

A leves hasznával egyetértek (egy kúra 4 kg. volt), de a fincsit
megkérdojelezem, én három nap után majd rosszul lettem, ha az illatát
megéreztem, és borzalom volt magamba tuszkolni. Egyébként mindenevo, és
mindent szerto vagyok, de ez nem tudott a sztívem csücske lenni.
De biztosan én rontottam valamit, vagy az én receptem talán mást is
tartalmazott, nem tudom...
Az én receptemben mindent apróra kellett gyalulni, itt nem, akkor mégis
nekiállok :-)))
+ - Suto javitas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
DIY (Do It Yourself) Project
--------------------------------

Vasarnap felesegem makos beiglit akart sutni. En megdaraltam a makot, O" meg be
csavarta a tesztat es bekapcsolta sutot. Az kb 10 percig ment aztan meggondolta
 magat es nem sutott tovabb. Nem tudtuk begyujtani a sutot. Regen meg most is o
tthon a szuleimnek olyan egyszeru suto van, hogy csak ugy oldalt bedugod a gyuj
tot, hosszu gyufat es kinyitod a gazt es megy. OH, nem ez ! Ebbe egy elektromos
 kontrol panel oraval minden mas franccal, ami elromolhat.

Hat a beiglit a lanyom sutojeben sutottuk meg. Hetfon felhivtam a GE (General E
lectric)-t. Egy kedves holgy segitett lokalizalni a problemat. Telefonon mondta
, hogy nezzuk meg ezt, azt stb. Szoval kiderult, hogy az also gazego elektormos
 begyujto bizgentyuje egett ki, amit a holgy szerint en is meg tudok javitani. 
OK, megrendeltem az alkatresz. Nem volt egy-ket filler, 60 dollar volt, de hat 
mit lehet tenni. 

Tegnap megjott az alkatresz. Ma reggel meg 45 perc alatt beszereltem mielott el
mentem dolgozni. Ha meg kihivattam volna a szerelo bacsit, akkor tuti, hogy fiz
ettem volna 50 dollart, hogy kijott es meg vagy 60-t, hogy beszerelje az alkatr
esz EGY masik napon, mert minden bizonnyal neki is meg kellett volna rendelnie 
az alkatresz ugyanpnnan, ahonnan en kaptam.   

Most hivott a felesegem es mondtan neki, hogy minden kesz cakk-pakk. Nagyon oru
lt neki es mondta, hogy nem is gondolta, hogy egy suto mennyire hianyzik. Csak 
egy hetig volltunk meg nelkule, de ... ha kell, akkor kell.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS