Idegen tolakkal ekeskedem, de segiteni szeretnek azoknak akik hazikot
akarnak kesziteni. Beidezem egy nagyszeru szakacsno, Szebeni Aliz tavalyi
mezeskalacshaziko leirasat nektek. Biztosan segit mert nagyon erthetoen le
van irva minden. Eddig vartam mert ugy emlekeztem Aliz erre a listara is ir,
de latom nem jelentkezik, igy idezem en a leirast.
Jo munkat, Agni
*******************************
Tulajdonkeppen barmelyik mezesrecept jo, amibol karacsonyfadiszeket szoktak
kesziteni. En mar nem emlekszem, hogy melyik recept szerint keszitettem, de
valamelyik szakacskonyvbol neztem ki. A lenyeg az, hogy ne puszedlirecept
legyen, ami nagyon megno, mert ennek inkabb kemenyebb tesztanak kell lenni.
Szep egyenletesre kell kinyujtani (kb. fel cm vastagra). Elozoleg kartonbol
el kell kesziteni a hazat, ill. a sablonjat. Ez tobbnyire teglalapokbol all.
A legegyszerubb haz 2 nagy teglalapbol, es 2 egyenlo szaru haromszogbol all.
Ilyenkor a teto a foldig er, a tuzfalak meg haromszog formajuak. Az egyikre
kell az ablakokat, es az ajtot vagni. En altalaban egy kicsit bonyolultabb
hazat epitettem, de az sem nehez. A haz 2 hosszabbik oldala es a teto 2
lapja egyforma, igy 4 egyforma teglalapot kell kivagni. A haz eleje es hatso
resze tuzfal, tehat egy negyzet, rajta egy haromszog, de ez termeszetesen
egyben van. Osszesen 6 reszt kell kartonbol kiszabni. A nagysag barmekkora
lehet, bar szerintem nem kell a haz alapteruletenek nagyobbnak lenni, mint
egy A/4-es lap fele. Ez kidiszitve mar nagyon jol mutat. Miutan kinyujtottuk
a tesztat, kiszabjuk, es igyekszunk ugy a tepsire tenni, hogy ne gyurodjon
ossze, a formajat megtartsa. En sutopapiron sutom. Amikor mar a tepsiben
van, akkor kell kivagni az ablakok es az ajto helyet. En az egyik hosszu
falra szoktam 2 ablakot, es az egyik tuzfalra az ajtot vagni. A kivagott
ajtot is sussuk meg, mert oda lehet ragasztani feleig kinyitva.Ne legyen a
tepsi alja bordas (mint az enyem), hanem teljesen sima. Miutan megsult,
teljesen lapos helyen, pl. asztalon, lehetoleg ne egymasra rakva hutsuk ki.
En meg szoktam fenyofat is kesziteni. Egy egyszeru fenyoformat kell kivagni,
majd az egyiket hosszaban felbevagva megsutni. Ezt a 2 fel fenyoformat
ragasszuk jobbrol, es balrol a fenyohoz, igy 4 aga lesz. Talpat is sutunk
hozza, amire majd raragasztjuk az allo fenyot. Ebbol szoktam 2-3 darabot is
kesziteni. Ha van eleg turelem, fokozni is lehet az elvezeteket, pl.
rudacskakat sutunk, es faronkot rakunk ossze belole. Ja! A ke'me'nyrol ne
feledkezzunk meg! Egy rovidebb, egy hosszabb teglalapbol all (a teto
dolesszoge miatt, es ket oldalso lap e miatt nem szabalyos teglalap).
Miutan kihult, karamellel lehet a leggyorsabban osszeragasztani. Cukrot egy
kis edenyben felolvasztunk, es meg mielott megbarnulna, elkezdjuk a
ragasztast. Eloszor a a haz egyik elere kenunk a cukorbol, hozzaillesztjuk
merolegesen a hozza csatlakozo lap szelet, varunk egy kicsit (nagyon
gyorsan megkemenyedik), aztan a kovetkezot, majd igy tovabb. Vigyazni kell,
hogy addig igazitsunk rajta, mig meg nem kemenyedett a cukor, mert utana mar
csak a suti torik, nem a ragasztas. Nem kell izgulni, ha nem tul szep, a
diszitessel minden hibat korrigalni lehet, kiveve ha nagyon ferden
ragasztottuk ossze, ha nem all a haz egyenesen, es ferde lett a teto. A
kemenyt is ragasszuk ossze, majd fel a tetore, a fakat is, a faraka'st is.
Ha a cukor kemenyedne, akkor tegyuk vissza a tuzhelyre, hogy ismet folyos
legyen. Eleg gyorsan kell dolgozni.
Elore gondoskodni kell a diszito elemekrol. Pl. apro szines cukorkak (erre
nagyon jo a Smartis, drazse, francia drazse, zselecukor, mazsola, mandula,
de ha valaki az egyszeruseget szereti, akar eleg lehet a feher cukormaz is.
A cukormazat tojasfeherjebol es porcukorbol keszitunk. Annyi porcukrot
keverjunk egy tojasfeherjehez (lehet elektromos habverovel is, de itt nem az
a cel, hogy kemeny habot verjunk, hanem szep feher mazat kapjunk, ezer csak
lassu fokozaton verjuk, es ne habba), hogy mar ne legyen folyos, de azert
egy kis papirtolcserbol ki lehessen nyomni. Vagy sutopapirbol keszitunk
tolcsert, vagy kisebb nylonzacskoba tesszuk a masszat, es levagjuk a
csucsat. En eloszor a cserepeket szoktam megrajzolni a haz tetejere.
Boltiveket rajzolok egymas melle, majd ala is kicsit elcsusztatva, mint a
tetocserepek. Az egeszet ugy kell megcsinalni, hogy olyan legyen, mintha ho
esett volna. A hazteto szelerol jegcsapok logjanak, az ablakparkanyokon is,
a fenyofan is, es a faronkon is. A haz falat mindenki az izlese szerint
csicsazhatja ki, erre a cukormazra jol tapadnak a szines cukorkak.
Ha elkeszult, egy szep tortapapirral belelt talcara tegyuk a muvet,
rendezzuk el a fakat, a faronkoket izlesesen. (Van aki a talapzatot is suti,
de szerintem nincs ra szukseg. A vegen meg meg lehet szorni egy kis
porcukorral, hogy meg illuziokeltobb legyen, de csak annyira, hogy a
diszek, a cserepek latszanak ki rendesen. Mintha csak most kezdett volna el
esni a ho.:-)
Nagyon jol nez ki, es nagyon finom. Januarban, amikor mar lenassoltuk a
farol a szaloncukrot, a habkarikakat, megettuk az eheto figurakat, a fa
lebontasakor meg azokat is, amik addig elbujtak, es nem vettuk eszre, nagyon
jol jon a haziko. A cukordiszitestol edesebb es finomabb. Legalabb 3 eve nem
csinaltam mar, de most kedvet kaptam hozza.
Azt ne kerdezzetek, hogy mennyi teszta kell hozza, de ha marad a nyers
tesztabol, akkor lehet belole a fara diszeket kesziteni.
En evekig keszen vettem a lapokat. Kulfoldon karacsony elott dobozban lehet
kapni a lapokat, a rajz szerint ossze kell allitani (akkor tanultam a
karamellas ragasztast), sot meg mellekeltek diszitoelemeket is, es mintakat
a disziteshez. Egyszer meg a becsi METRO-ban is kaptam, de kesobb inkabb
magam sutottem. Nagyobb volt a sikerelmeny.
Jo hazepitest! Csak ne hagyjatok az utolso pillanatra, mert ezt jo elore el
lehet kesziteni, akar hetekkel elobb. Az unnepi hangulatot az unnep elott
kell fokozni, es ennek az elkeszitese valoban unnepi hangulatot araszt.
Aliz
_________________________________________________________________________
Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com.
Share information about yourself, create your own public profile at
http://profiles.msn.com.
|