Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 713
Copyright (C) HIX
2000-11-14
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: *** HIX KONYHA *** #712 (mind)  13 sor     (cikkei)
2 mezeskalacshaziko keszites (mind)  95 sor     (cikkei)
3 Otlettar (mind)  15 sor     (cikkei)
4 Re: Turron blando ? EZ MI ? es mikrozas (mind)  31 sor     (cikkei)
5 re: mertekegysegek (mind)  3 sor     (cikkei)
6 Eleszto (mind)  10 sor     (cikkei)
7 joghutos tortakrem (mind)  25 sor     (cikkei)

+ - Re: *** HIX KONYHA *** #712 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A hagyományos, 1 literes palackozású étolajra gondoltam

lonci
 >
> Mekkora palackra gondoltal? Nalam a felliteres uveg 1-2 honap alatt
kiurul.
>
> Topy
>
> PS: az ujpesti Alfaban a mult heten lehetett olyan olivaolajat kapni
amihez
> ajandekba adtak egy kis uveg balzsamecetet.
>
+ - mezeskalacshaziko keszites (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Idegen tolakkal ekeskedem, de segiteni szeretnek azoknak akik hazikot 
akarnak kesziteni. Beidezem egy nagyszeru szakacsno, Szebeni Aliz tavalyi 
mezeskalacshaziko leirasat nektek. Biztosan segit mert nagyon erthetoen le 
van irva minden. Eddig vartam mert ugy emlekeztem Aliz erre a listara is ir, 
de latom nem jelentkezik, igy idezem en a leirast.
Jo munkat, Agni
*******************************

Tulajdonkeppen barmelyik mezesrecept jo, amibol  karacsonyfadiszeket szoktak 
kesziteni. En mar nem emlekszem, hogy melyik recept szerint keszitettem, de 
valamelyik szakacskonyvbol neztem ki. A lenyeg az, hogy ne puszedlirecept 
legyen, ami nagyon megno, mert ennek inkabb kemenyebb tesztanak kell lenni. 
Szep egyenletesre kell kinyujtani (kb. fel cm vastagra). Elozoleg kartonbol 
el kell kesziteni a hazat, ill. a sablonjat. Ez tobbnyire teglalapokbol all. 
A legegyszerubb haz 2 nagy teglalapbol, es 2 egyenlo szaru haromszogbol all. 
Ilyenkor a teto a foldig er, a tuzfalak meg haromszog formajuak. Az egyikre 
kell az ablakokat, es az ajtot vagni. En altalaban egy kicsit bonyolultabb 
hazat epitettem, de az sem nehez. A haz 2 hosszabbik oldala es a teto 2 
lapja egyforma, igy 4 egyforma teglalapot kell kivagni. A haz eleje es hatso 
resze tuzfal, tehat egy negyzet, rajta egy haromszog, de ez termeszetesen 
egyben van. Osszesen 6 reszt kell kartonbol kiszabni. A nagysag barmekkora 
lehet, bar szerintem nem kell a haz alapteruletenek nagyobbnak lenni, mint 
egy A/4-es lap fele. Ez kidiszitve mar nagyon jol mutat. Miutan kinyujtottuk 
a tesztat, kiszabjuk, es igyekszunk ugy a tepsire tenni, hogy ne gyurodjon 
ossze, a formajat megtartsa. En sutopapiron sutom. Amikor mar a tepsiben 
van, akkor kell kivagni az ablakok es az ajto helyet. En az egyik hosszu 
falra szoktam 2 ablakot, es az egyik tuzfalra az ajtot vagni. A kivagott 
ajtot is sussuk meg, mert oda lehet ragasztani feleig kinyitva.Ne legyen a 
tepsi alja bordas (mint az enyem), hanem teljesen sima. Miutan megsult, 
teljesen lapos helyen, pl. asztalon, lehetoleg ne egymasra rakva hutsuk ki. 
En meg szoktam fenyofat is kesziteni. Egy egyszeru fenyoformat kell kivagni, 
majd az egyiket hosszaban felbevagva megsutni. Ezt a 2 fel fenyoformat 
ragasszuk jobbrol, es balrol a fenyohoz, igy 4 aga lesz. Talpat is sutunk 
hozza, amire majd raragasztjuk  az allo fenyot. Ebbol szoktam 2-3 darabot is 
kesziteni. Ha van eleg turelem, fokozni is lehet az elvezeteket, pl. 
rudacskakat sutunk, es faronkot rakunk ossze belole. Ja! A ke'me'nyrol ne 
feledkezzunk meg! Egy rovidebb, egy hosszabb teglalapbol all (a teto 
dolesszoge miatt, es ket oldalso lap e miatt nem szabalyos teglalap).
Miutan kihult, karamellel lehet a leggyorsabban osszeragasztani. Cukrot egy 
kis edenyben felolvasztunk, es meg mielott megbarnulna, elkezdjuk a 
ragasztast. Eloszor a a haz egyik elere kenunk a cukorbol, hozzaillesztjuk 
merolegesen a hozza csatlakozo lap szelet, varunk  egy kicsit (nagyon 
gyorsan megkemenyedik), aztan a kovetkezot, majd igy tovabb. Vigyazni kell, 
hogy addig igazitsunk rajta, mig meg nem kemenyedett a cukor, mert utana mar 
csak a suti torik, nem a ragasztas. Nem kell izgulni, ha nem tul szep, a 
diszitessel minden hibat korrigalni lehet, kiveve ha nagyon ferden 
ragasztottuk ossze, ha nem all a haz egyenesen, es ferde lett a teto. A 
kemenyt is ragasszuk ossze, majd fel a tetore, a fakat is, a faraka'st is.
Ha a cukor kemenyedne, akkor tegyuk vissza a tuzhelyre, hogy ismet folyos 
legyen. Eleg gyorsan kell dolgozni.
Elore gondoskodni kell a diszito elemekrol. Pl. apro szines cukorkak (erre 
nagyon jo a Smartis, drazse, francia drazse, zselecukor, mazsola, mandula, 
de ha valaki az egyszeruseget szereti, akar eleg lehet a feher cukormaz is.
A cukormazat tojasfeherjebol es porcukorbol keszitunk. Annyi porcukrot 
keverjunk egy tojasfeherjehez (lehet elektromos habverovel is, de itt nem az 
a cel, hogy kemeny habot verjunk, hanem szep feher mazat kapjunk, ezer csak 
lassu fokozaton verjuk, es ne habba), hogy mar ne legyen folyos, de azert 
egy kis papirtolcserbol ki lehessen nyomni. Vagy sutopapirbol keszitunk 
tolcsert, vagy kisebb nylonzacskoba tesszuk a masszat, es levagjuk a 
csucsat. En eloszor a cserepeket szoktam megrajzolni a haz tetejere.
Boltiveket rajzolok egymas melle, majd ala is kicsit elcsusztatva, mint a 
tetocserepek.  Az egeszet ugy kell megcsinalni, hogy olyan legyen, mintha ho 
esett volna. A hazteto szelerol jegcsapok logjanak, az  ablakparkanyokon is, 
a fenyofan is, es a faronkon is. A haz falat mindenki az izlese szerint 
csicsazhatja ki, erre a cukormazra jol tapadnak a szines cukorkak.
Ha elkeszult, egy szep tortapapirral belelt talcara tegyuk a muvet, 
rendezzuk el a fakat, a faronkoket izlesesen. (Van aki a talapzatot is suti, 
de szerintem nincs ra szukseg. A vegen meg meg lehet szorni egy kis 
porcukorral, hogy  meg illuziokeltobb legyen, de csak annyira, hogy a 
diszek, a cserepek latszanak ki rendesen. Mintha csak most kezdett volna el 
esni a ho.:-)
Nagyon jol nez ki, es nagyon finom. Januarban, amikor mar lenassoltuk a 
farol a szaloncukrot, a habkarikakat, megettuk az eheto figurakat, a fa 
lebontasakor meg azokat is, amik addig elbujtak, es nem vettuk eszre, nagyon 
jol jon a haziko. A cukordiszitestol edesebb es finomabb. Legalabb 3 eve nem 
csinaltam mar, de most kedvet kaptam hozza.
Azt ne kerdezzetek, hogy mennyi teszta kell hozza, de ha marad a nyers 
tesztabol, akkor lehet belole a fara diszeket kesziteni.

En evekig keszen vettem a lapokat. Kulfoldon karacsony elott dobozban lehet 
kapni a lapokat, a rajz szerint ossze kell allitani (akkor tanultam a 
karamellas ragasztast), sot meg mellekeltek diszitoelemeket is, es mintakat 
a disziteshez. Egyszer meg a becsi METRO-ban is kaptam, de kesobb inkabb 
magam sutottem. Nagyobb volt a sikerelmeny.

Jo hazepitest! Csak ne hagyjatok az utolso pillanatra, mert ezt jo elore el 
lehet kesziteni, akar hetekkel elobb. Az unnepi hangulatot az unnep elott 
kell fokozni, es ennek az elkeszitese valoban unnepi hangulatot araszt.
Aliz

_________________________________________________________________________
Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com.

Share information about yourself, create your own public profile at 
http://profiles.msn.com.
+ - Otlettar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!


Nem eppen a konyhamuveszettel kapcsolatos a kovetkezo 
kerdesem, de ha valaki tud segiteni, azt nagyon koszonom:

Veletlenul nem vette fel valaki a SPEKTRUM televizio Otlettar cimu 
adasait.
Ha van ilyen ugyes es okos emberke, legyen szives keressen meg 
maganban ).


Elore is koszi
				Sziasztok
							Cekka
+ - Re: Turron blando ? EZ MI ? es mikrozas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Dr. Willy kerdezte:

> Kedves Konyhasok.
> Multkor Kaptam egy teglalap alaku dobozt
> amin a kovetkezo van rairva :
> 
> EL LINCE.
> TURRON BLANDO.
> 67% ALMENDRA.
> CALIDAD SUPREMA.

EL LINCE = a hiuz (ez az a'ru neve- lehet, hogy a hiuzok ezt fogyasztjak?)
TURRON BLANDO = puha nougat  (cukor v. mez paszta + diofe'le)
67% ALMENDRA  = 67% mandula
CALIDAD SUPREMA = legfinomabb (legfelsobb minose'g)
 
> A dobozon egy teglalap alaku kep es korbe van rakva
> pucolt es pucolatlan mandulaval.
> benne valami ojan van mint a vaj a szine es a formaja is.
> Nemtudja valaki hogy ez mi es pontosan mire jo.

Dehogynem!  Nassolni!!!!!!!  (mig el nem fogy!) :)))))))
      ...de ha akarsz kuldeni belole, megadhatom a cimem... ;-)

*****************************
re: mikro

Martikam,  legyszives konnyitsd meg dolgunkat azzal, hogy ird meg, hany
wattos a TE mikrod.  Addig nem tudunk konkretan segiteni.

Martha
+ - re: mertekegysegek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Koszonom a jo informaciokat!

Martha
+ - Eleszto (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado : 
>Az itt kaphato eleszto zacskos, szemcses; abbol is ketfele
van: a hagyomanyos
>sutesre es a gepi kenyersutore.

Martha, megprobaltal mar peksegben venni elesztot?  En egesz
veletlenul jottem ra hogy meg a supermarket peksege is
arulja ha megkered oket.

Juli
+ - joghutos tortakrem (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Sida irta:
>Kostoltam egy afonyakremes piskotatortat.

Amit en hasznalok az a kovetkezo:
1pupos evokanal zselatint keves vizben beaztatok addig, mig
4 dl joghurtot elkeverek 15 dkg cukorral, 2 cs. vaniliascukorral, 0,5 dl
rummal (lehet helyette aroma) es 1 evokanal citromlevel.
Masik edenyben felverek 2 dl tejszínt.
Ekkor a joghurtos masszat osszekeverem a tejszínnel a zselatint folyosra
melegitem gyorsan keverve azt is a masszahoz adom. Higan folyo anyag lesz,
amivel gyorsan kell dolgozni. Nyaron poharakba toltom csümölccsel retegezve.
Gyumolcstortakent csak ugy lehet megcsinalni, ha a lapot a tortakarikaba
visszarakom, leontom a kremmel, megszorom gyumolccsel, ismet lap, krem
gyumolcs stb.

Amikor sok gyumolcs van a receptet ugy modositom, hogy 2 dl joghurtot es 2
dl pepesitett (turmixolt) gyumolcsot hasznalok. Miutan szerintem az etelnek
nem csak finomnak, de szepnek is kell lennie, - a szemunkkel is "eszunk"- a
natur krem sokkal jobban mutat a szines gyumolccsel, mint a szines krem. Ez
izles kerdese, amin nem erdemes vitatkozni, hat en is ketfele modon keszitem
a csaladnak.

Éva Zalaegerszegről

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS