1. |
RE: kefirgomba (mind) |
32 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: *** HIX KONYHA *** #1308 (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
3. |
Re : Sztrapacska (mind) |
59 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: Kefirgomba (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
5. |
Re: a Sztrapacska (mind) |
23 sor |
(cikkei) |
6. |
Re: *** HIX KONYHA *** #1307 (mind) |
34 sor |
(cikkei) |
7. |
kefirgomba (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
8. |
majkrem (mind) |
14 sor |
(cikkei) |
9. |
kefirgomba (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
|
+ - | RE: kefirgomba (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Izabella!
>Ki tudja, hogy hol lehet kapni. Zita, Te mindent tudsz olasz vonatkozasban,
>esetleg van elkepzelesed?
>De esetleg otthon hol lehet kapni?
Normal boltban biztos hogy nem lehet kapni, itthon ke'zen-ko:zo:n ;-)
terjed. En is egy baratnomtol kaptam. Aki ui. rendszeresen keszit kefirt,
annal nagyon hamar szaporodnak a gombak, es ugyse tud vele mit kezdeni. :-))
Ha legkozelebb jossz Mo-ra, addigra szivesen szaporitok Neked egy kis
adaggal. :-) Azt meg esetleg el tudom kepzelni, hogy bio- v.
reformuzletekben arulnak ilyesmit. De meg sose kerdeztem.
(Regebben mintha hallottam volna, hogy gyogyszertarban lehetett kapni, de
nem mernek megeskudni ra...)
>A boltban kaphato tej mindig egy kicsit
>tartositott, meg a friss is. Pl. En aludttejet ebbol nem tudok csinalni,
>mert megkeseredik. A kefir nem?
Aludttejet tenyleg nem lehet a mostani bolti tejekbol csinalni. De ez a
kefir pompas lesz, a gombak nagyon jol dolgoznak. :-)
Ahogy Palasti Laci is irta:
>ha az ember nem tartja be a szabalyokat, akkor sem tortenik
>semmi...:-)
En meg _soha_ nem forraltam fel elotte a tejet, es abszolut meg vagyok
elegedve az eredmennyel.
sziasztok,
Zita
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #1308 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [Slovak Republic]
> Temakor: Sztrapacska ( 43 sor )
En a Tomitol kerdenem, mint szakembertol:
Hol lehetne csipos (eros) juhturot vasarolni, vagy higy hivjak azt
szlovakiaban?
Mivel sok-sko evvel ezelott, a 60-as, 70-es evekben Budapesten, a
Nagyvasarcsarnokban volt egy tejtermek arus, ahol ilyenkor nyar vegen,
osszel lehetett kulonleges, csipos juhturot kapni.
Csodalatos elmeny volt.
Ma viszont sehol sem talalok ilyet Magyarorszagon - de Szlovakiaban sem,
persze ott nem tudtam megmagyarazni, mit is akarok.
Mindig csak bryndza amit kapok, es mindig ugyanSzoval, hatha tudod,
mirol beszelek.
Gyuri
Dr. Agoston Gyorgy finger:
BME, Muszaki Mechanikai Tanszek (36) 1 4631231
|
+ - | Re : Sztrapacska (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sajat sztapaszka recept az archivumombol.
> Kasasra reselek egy csomo nyers krumlit, amit elotte megpucolok,
> illetve reszelnek
> ha volna idom ugyhogy oszemixelem.
> Ha odaragad a mixer falara akor ontok hoza ovatosan nagyon keves
> vizet de csak anyit hogy a mixer tudja tovab mixelni kb 0.5-1 decit
> (ha jobb a mixer akor semmi viz !!!)
> Ha reszelem akor azon a reszelon amin a citrom hejat szoktad a sutibe
> reszelni.
>
> izles szerint megsozom. kb 2-3 teaskanal so fugg a menysegtol.
> (en elegge sokat szoktam csinalni)
>
> Csakis sima listet (linzer) teszek hozza anyitt hogy kb olyan suru teszta
> keletkezen
> mint amikor a nokedlit csinaljuk (semi viz plusz bele !!! es tojas se
> !!!)
>
> Jol kidogozuk, megint a mixerel.(a spriralokal amivel dagasztani kel)
>
> es hagyuk alni kb fel oraig. Azert hogy A krumplitol szint kapjon mert
> az
> igazi strapascka az szurke es nem feher, no meg hogy oszealjon.
>
> folteszem foralni a vizet es varok...
> adig folvagdosom a szalonat aprora es kisutom, nem szoktam
> sokat kisutni mert akkor nagyon nehez a kaja.
> leontom a zsir es oszekeverem valamilyen olajal (hogy ne legyen ojan
> nehez a kaja)
> a szalonat kiteszem kulon.
>
> beleteszem talba
> az olajat es a zsirt ehez hozzatesem a brindzat meg kb.1 deci tejet -
> (fontos !!!)
>
> Lenyeg az hogy a testa sok vizben foljon.
> Amikor a viz folfor akor a testat kiszagatjuk es kifozzuk, ha sokat
> szagatunk
> a vizbe es a viz forrasa abamarad meg kel varni mig ujbol folforr.
> nem eleg az hogy a teszta foluszik. mert ha nem forr fol es ners marad
> akor nyers krumli izu-keseru
> lesz.
>
> Ha foluszot a teszta akor szitaval kiszedem.
> NO MOST JON A TITOK :-)) - NEMSZABAD LEOBLITENI A TESZTAT
> HIDEG MEG SEMIEN VIZEL !!!
> es lecsurgatom utanna ratesem a talba a brindzara meg az olajra es
> elkeverem.
> EZ CSAK MELEGEN FOGYASZTHATO !!! DE NAGYON FINOM !!!
> Azert mert ha nem oblitjuk le es kihul negkot mint a beton es nem is
> lehet viszaalitani
> eredeti alapotaba meg mikroba se :-))
> En ugy tapasztaltam hogy jobb teli krumplibol csinalni mert az
> uj krumli vizizu azzal nem anyira finom
Dr. Willy
> Ui. Elnezest a helyesirasert de nemjartam magyar iskolakba.
|
+ - | Re: Kefirgomba (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Nalunk szlovakiaban kezrol kezre jar (adjuk) a gombat.
Kapni nemlehet.
Jo ra az uzleti tej is.
Dr. Willy
> Kedves Konyha!
> Csodalkozva olvasom a kefirgomba historiat.
> Ilyet meg nem hallottam.
> Ki tudja, hogy hol lehet kapni. Zita, Te mindent tudsz olasz
vonatkozasban,
> esetleg van elkepzelesed?
> De esetleg otthon hol lehet kapni?
>
> Es meg egyet szeretnek kerdezni. A boltban kaphato tej mindig egy kicsit
> tartositott, meg a friss is. Pl. En aludttejet ebbol nem tudok csinalni,
> mert megkeseredik. A kefir nem?
|
+ - | Re: a Sztrapacska (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Tomi.
A zsincsica a juhturo egyik mellektermeke.
A brindza nem mas mint juh turo.
A juh sajtbol van ket fele az egyik az itteni a sotlan.
A masik a sos juhsajt amit inkabb delebre tolunk ismernek
(bulgaria gorogorszag.) - FECSA (FETA)???
Dr. Willy
> Magyarazatok:
> A bryndza nem mas mint morzsolt es sozott juhsajt. A juhsajt nem egy
> idotallo valami, ugyhogy igy tartositottak valaha amikor meg nem volt
> hutoszekreny.
> En azert irtam galuskat, mert ha Szlovakiaban sztrapacskat rendeltek
> akkor altalaban savanyukaposztas galuskat kaptok (ami viszont ugyszinten
> finom). A fent emlitett etelt etlapokon es altalaban ugy hivjak hogy
> "halusky s bryndzou".
> A zsincsica a juhsajtkeszites egyik mellektermeke, ha nem tevedek.
>
> Udv mindenkinek
>
> Tomi
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #1307 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
"HIX KONYHA" > 2002.10.23. 02:30:58-kor irta:
Szia Gertrud!
> Fuge lehet a kovetkezo tema? Hogyan szoktatok elkesziteni? Most erik,
> gyonyoru
> darabokat arulnak itthon is, de Romaban mar julius-augusztusban tele volt
> vele
> a piac. Es persze kozeleg az asztalt fuge ideje is.
En ezt keszitek belole.
" idezet egy 1936 ban kiadott receptkonyvbol.
Fugedzsem
Szep erett fugeket gyengen sozott vizben puhara fozunk, ha megpuhult, hideg viz
zel leoblitjuk a szitara tett fugeket. Ha a vyz mind lecsurgott roluk, fellaska
zzuk. Egy kilo gyumolcsre 80 dkg. cukor es egy kicsi borospohar rum jon. A cukr
ot apro gyongyig fozzuk a habjat leszedjuk es akkor a fugeket belevetjuk es fol
ytonos kavaras kozott tiz percig fozzuk, keves szalicilt is lehet bele tenni.
Meg forron uvegekbe tesszuk es huszonnegy ora mulva a tetejere porcukrot teszun
k, lekotjuk es eltesszuk.
Bogdanne Szontagh
Vilma"
Udv
Eva
--
|
+ - | kefirgomba (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Mindenkinek nagyon szepen koszonom a hozzaszolasokat kefirgonba ugyben.
Igyekszem betartani a szabalyokat es amint lesz annyi mennyiseg, hogy
tudok adni belole masoknak is jelentkezem.
Megegyszer koszi mindenkinek.
Ildi
|
+ - | majkrem (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhatunder tarsaim!
Mondjatok meg nekem, hogy kell hazilag finom majkremet csinalni? A
kisfiam naggyon szereti amit veszünk, de a boltiban sok az adalekanyag,
foleg a szoja, amire o" rendkivul erzekeny.
Segitsegeteket koszonom,
sziaszok,
Magdi
__________________________________________________________________
Gesendet von Yahoo! Mail - http://mail.yahoo.de
Möchten Sie mit einem Gruß antworten? http://grusskarten.yahoo.de
|
+ - | kefirgomba (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hali
Zuard vagyok, ez az elso levelem a listara, igy gondoltam elobb odvozlok
mindenkit. Kefirgomba ugyben szolnek hozza:
> Es meg egyet szeretnek kerdezni. A boltban kaphato tej mindig egy kicsit
> tartositott, meg a friss is. Pl. En aludttejet ebbol nem tudok csinalni,
> mert megkeseredik. A kefir nem?
Tul hosszu erlelesnel megkeseredhet. A tejtol nagyban fugg, van olyan marka
amibol grizes lesz, kiserletezni kell melyikbol sikerul. En 1,5%-os tejet
hasznalok, de Agnes kolleganom szerint minel zsirosabb a tej annal jobb a
kefir. En sem forralom a tejet, csak meglangyitom. hogy ne vad hideg tejbe
keruljon a gomba.
Mas: Tudok adni barkinek gombat, csak ne nekem kelljen szallitani. Tobb adag
van lefagyaszta (igy is kibirja kb fel evig). Persze ebbol az elso 1-2
erlelest ki kell dobni, de utana magahoz ter. Zugloban az Ors vezer ter
kornyeken lakom, es a Fehervari uton dolgozom.
Zuard
|
|