Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1309
Copyright (C) HIX
2002-10-25
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 RE: kefirgomba (mind)  32 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #1308 (mind)  17 sor     (cikkei)
3 Re : Sztrapacska (mind)  59 sor     (cikkei)
4 Re: Kefirgomba (mind)  17 sor     (cikkei)
5 Re: a Sztrapacska (mind)  23 sor     (cikkei)
6 Re: *** HIX KONYHA *** #1307 (mind)  34 sor     (cikkei)
7 kefirgomba (mind)  8 sor     (cikkei)
8 majkrem (mind)  14 sor     (cikkei)
9 kefirgomba (mind)  21 sor     (cikkei)

+ - RE: kefirgomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Izabella!


>Ki tudja, hogy hol lehet kapni. Zita, Te mindent tudsz olasz vonatkozasban,
>esetleg van elkepzelesed?
>De esetleg otthon hol lehet kapni?

Normal boltban biztos hogy nem lehet kapni, itthon ke'zen-ko:zo:n ;-)
terjed.  En is egy baratnomtol kaptam. Aki ui. rendszeresen keszit kefirt,
annal nagyon hamar szaporodnak a gombak, es ugyse tud vele mit kezdeni. :-)) 
Ha legkozelebb jossz Mo-ra, addigra szivesen szaporitok Neked egy kis
adaggal. :-)  Azt meg esetleg el tudom kepzelni, hogy bio- v.
reformuzletekben arulnak ilyesmit. De meg sose kerdeztem. 
(Regebben mintha hallottam volna, hogy gyogyszertarban lehetett kapni, de
nem mernek megeskudni ra...) 

>A boltban kaphato tej mindig egy kicsit
>tartositott, meg a friss is. Pl. En aludttejet ebbol nem tudok csinalni,
>mert megkeseredik. A kefir nem?

Aludttejet tenyleg nem lehet a mostani bolti tejekbol csinalni. De ez a
kefir pompas lesz, a gombak nagyon jol dolgoznak. :-) 

Ahogy Palasti Laci is irta:
>ha az ember nem tartja be a szabalyokat, akkor sem tortenik
>semmi...:-)

En meg _soha_ nem forraltam fel elotte a tejet, es abszolut meg vagyok
elegedve az eredmennyel. 

sziasztok,
Zita
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1308 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Slovak Republic]
> Temakor: Sztrapacska ( 43 sor )
En a Tomitol kerdenem, mint szakembertol:
Hol lehetne csipos (eros) juhturot vasarolni, vagy higy hivjak azt 
szlovakiaban?
Mivel sok-sko evvel ezelott, a 60-as, 70-es evekben Budapesten, a 
Nagyvasarcsarnokban volt egy tejtermek arus, ahol ilyenkor nyar vegen, 
osszel lehetett kulonleges, csipos juhturot kapni.
Csodalatos elmeny volt.
Ma viszont sehol sem talalok ilyet Magyarorszagon - de Szlovakiaban sem, 
persze ott nem tudtam megmagyarazni, mit is akarok.
Mindig csak bryndza amit kapok, es mindig ugyanSzoval, hatha tudod, 
mirol beszelek.
Gyuri

Dr. Agoston Gyorgy  finger: 
BME, Muszaki Mechanikai Tanszek   (36) 1 4631231
+ - Re : Sztrapacska (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sajat sztapaszka recept az archivumombol.

> Kasasra reselek egy csomo nyers krumlit, amit elotte megpucolok,
> illetve reszelnek
> ha volna idom ugyhogy oszemixelem.
> Ha odaragad a mixer falara akor ontok hoza ovatosan nagyon keves
> vizet de csak anyit hogy a mixer tudja tovab mixelni kb 0.5-1 decit
> (ha jobb a mixer akor semmi viz !!!)
> Ha reszelem akor azon a reszelon amin a citrom hejat szoktad a sutibe
> reszelni.
>
> izles szerint megsozom. kb 2-3 teaskanal so fugg a menysegtol.
> (en elegge sokat szoktam csinalni)
>
> Csakis sima listet (linzer) teszek hozza anyitt hogy kb olyan suru teszta
> keletkezen
> mint amikor a nokedlit csinaljuk (semi viz plusz bele !!! es tojas se
> !!!)
>
> Jol kidogozuk, megint a mixerel.(a spriralokal amivel dagasztani kel)
>
> es hagyuk alni kb fel oraig. Azert hogy A krumplitol szint kapjon mert
> az
> igazi strapascka az szurke es nem feher, no meg hogy oszealjon.
>
> folteszem foralni a vizet es varok...
> adig folvagdosom a szalonat aprora es kisutom, nem szoktam
> sokat kisutni mert akkor nagyon nehez a kaja.
> leontom a zsir es oszekeverem valamilyen olajal (hogy ne legyen ojan
> nehez a kaja)
> a szalonat kiteszem kulon.
>
> beleteszem talba
> az olajat es a zsirt ehez hozzatesem a brindzat meg kb.1 deci tejet -
> (fontos !!!)
>
> Lenyeg az hogy a testa sok vizben foljon.
> Amikor a viz folfor akor a testat kiszagatjuk es kifozzuk, ha sokat
> szagatunk
> a vizbe es a viz forrasa abamarad meg kel varni mig ujbol folforr.
> nem eleg az hogy a teszta foluszik. mert ha nem forr fol es ners marad
> akor nyers krumli izu-keseru
> lesz.
>
> Ha foluszot a teszta akor szitaval kiszedem.
> NO MOST JON A TITOK  :-))  - NEMSZABAD LEOBLITENI A TESZTAT
> HIDEG MEG SEMIEN VIZEL !!!
> es lecsurgatom utanna ratesem a talba a brindzara meg az olajra es
> elkeverem.
> EZ CSAK MELEGEN FOGYASZTHATO !!! DE NAGYON FINOM !!!
> Azert mert ha nem oblitjuk le es kihul negkot mint a beton es nem is
> lehet viszaalitani
> eredeti alapotaba meg mikroba se :-))
> En ugy tapasztaltam hogy jobb teli krumplibol csinalni mert az
> uj krumli vizizu azzal nem anyira finom

Dr. Willy

> Ui. Elnezest a helyesirasert de nemjartam magyar iskolakba.
+ - Re: Kefirgomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nalunk szlovakiaban kezrol kezre jar (adjuk) a gombat.
Kapni nemlehet.
Jo ra az uzleti tej is.

Dr. Willy

> Kedves Konyha!
> Csodalkozva olvasom a kefirgomba historiat.
> Ilyet meg nem hallottam.
> Ki tudja, hogy hol lehet kapni. Zita, Te mindent tudsz olasz
vonatkozasban,
> esetleg van elkepzelesed?
> De esetleg otthon hol lehet kapni?
>
> Es meg egyet szeretnek kerdezni. A boltban kaphato tej mindig egy kicsit
> tartositott, meg a friss is. Pl. En aludttejet ebbol nem tudok csinalni,
> mert megkeseredik. A kefir nem?
+ - Re: a Sztrapacska (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Tomi.

A zsincsica a juhturo egyik mellektermeke.
A brindza nem mas mint juh turo.
A juh sajtbol van ket fele az egyik az itteni a sotlan. 
A masik a sos juhsajt amit inkabb delebre tolunk ismernek 
(bulgaria gorogorszag.) - FECSA (FETA)???

Dr. Willy

> Magyarazatok:
> A bryndza nem mas mint morzsolt es sozott juhsajt. A juhsajt nem egy
> idotallo valami, ugyhogy igy tartositottak valaha amikor meg nem volt
> hutoszekreny. 
> En azert irtam galuskat, mert ha Szlovakiaban sztrapacskat rendeltek
> akkor altalaban savanyukaposztas galuskat kaptok (ami viszont ugyszinten
> finom). A fent emlitett etelt etlapokon es altalaban ugy hivjak hogy
> "halusky s bryndzou". 
> A zsincsica a juhsajtkeszites egyik mellektermeke, ha nem tevedek.
> 
> Udv mindenkinek
> 
> Tomi
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1307 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

"HIX KONYHA" > 2002.10.23. 02:30:58-kor irta:


Szia Gertrud!

> Fuge lehet a kovetkezo tema? Hogyan szoktatok elkesziteni? Most erik,
> gyonyoru 
> darabokat arulnak itthon is, de Romaban mar julius-augusztusban tele volt
> vele 
> a piac. Es persze kozeleg az asztalt fuge ideje is.  

En ezt keszitek belole.

 " idezet  egy 1936 ban kiadott receptkonyvbol.

Fugedzsem

Szep erett fugeket gyengen sozott vizben puhara fozunk, ha megpuhult, hideg viz
zel leoblitjuk a szitara tett fugeket. Ha a vyz mind lecsurgott roluk, fellaska
zzuk. Egy kilo gyumolcsre 80 dkg. cukor es egy kicsi borospohar rum jon. A cukr
ot apro gyongyig fozzuk a habjat leszedjuk es akkor a fugeket belevetjuk es fol
ytonos kavaras kozott  tiz percig fozzuk, keves szalicilt is lehet bele tenni. 
Meg forron uvegekbe tesszuk es huszonnegy ora mulva a tetejere porcukrot teszun
k, lekotjuk es eltesszuk.
                                                             Bogdanne Szontagh 
Vilma"

Udv

Eva

-- 
    
                 
+ - kefirgomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Mindenkinek nagyon szepen koszonom a hozzaszolasokat kefirgonba ugyben.
Igyekszem betartani a szabalyokat es amint lesz annyi mennyiseg, hogy
tudok adni belole masoknak is jelentkezem. 
Megegyszer koszi mindenkinek.

Ildi
+ - majkrem (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhatunder tarsaim!

Mondjatok meg nekem, hogy kell hazilag finom majkremet csinalni? A
kisfiam naggyon szereti amit veszünk, de a boltiban sok az adalekanyag,
foleg a szoja,  amire o" rendkivul erzekeny.
Segitsegeteket koszonom,
sziaszok,
Magdi


__________________________________________________________________

Gesendet von Yahoo! Mail - http://mail.yahoo.de
Möchten Sie mit einem Gruß antworten? http://grusskarten.yahoo.de
+ - kefirgomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali

Zuard vagyok, ez az elso levelem a listara, igy gondoltam elobb odvozlok
mindenkit. Kefirgomba ugyben szolnek hozza:

> Es meg egyet szeretnek kerdezni. A boltban kaphato tej mindig egy kicsit
> tartositott, meg a friss is. Pl. En aludttejet ebbol nem tudok csinalni,
> mert megkeseredik. A kefir nem?

Tul hosszu erlelesnel megkeseredhet. A tejtol nagyban fugg, van olyan marka
amibol grizes lesz, kiserletezni kell melyikbol sikerul. En 1,5%-os tejet
hasznalok, de Agnes kolleganom szerint minel zsirosabb a tej annal jobb a
kefir. En sem forralom a tejet, csak meglangyitom. hogy ne vad hideg tejbe
keruljon a gomba.

Mas: Tudok adni barkinek gombat, csak ne nekem kelljen szallitani. Tobb adag
van lefagyaszta (igy is kibirja kb fel evig). Persze ebbol az elso 1-2
erlelest ki kell dobni, de utana magahoz ter. Zugloban az Ors vezer ter
kornyeken lakom, es a Fehervari uton dolgozom.

Zuard

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS