1. |
re: 7000Kcal-as keplet (mind) |
53 sor |
(cikkei) |
2. |
re: re: fogyokura (mind) |
48 sor |
(cikkei) |
3. |
re: re: Re: fogyokura (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: Lucskos kaposzta (Sombrin-Sasva'ri :.. / klassziku (mind) |
55 sor |
(cikkei) |
5. |
Re: *** HIX KONYHA *** #1739 (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
|
+ - | re: 7000Kcal-as keplet (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Vica!
Legutobbi leveledben ezt irod:
"Pedig probald a ki a +-7000 kcal-t es az eredmeny az stimmelni fog:-))))
A keplet 1000 %-osan stimmel, bevitt kaloria<felhasznalt=fogyas
Egeszseges emberekrol beszelek, minden teren."
Igen, a keplet valoban stimmel, bar egy kis modositassal. Errol probaltam
ertekezni az elmult levelemben, foleg ami a kepleted "bevitt
kaloria-oldalat" illeti. Hogy amit bevitt kaloria szinten emlegetunk az nem
egyenlo azzal, amit rairtak energiatartalomkent. Ezert ezt a kepletben nem
bevitt, hanem inkabb felvett kalorianak vagy felvett energianak neveznem.
Azt mondod probaljam ki a +7000Kcal-at es gyozodjek meg az eredmenyrol. Nos,
en egy kozepesen hizasra hajlamos ember vagyok, biztos, hogy valamennyit
elraktaroznek belole. De egy resze viszont kiuritesre kerulne. Igy aztan nem
1kg-ot szednek magamra, hanem kevesebbet. De van olyan baratom, akin szinten
elvegezhetnenk a kiserletet, es 1 dkg-ot sem szedne magara. Miert? Mert
mazlista, es kiuriti a felesleget.:) Tovabbra is tartom azt a velemenyem,
hogy a termekeken megjeleno energia-adatok csak tajekoztato adatok, a
taplalek tokeletes elegetese soran felszabadulo energiat jelentik. Jo
kiindulo alapot jelentenek a fogyokurahoz, de nem lehet veluk ilyen
szigoruan kalkulalni. Ezert is irtam, hogy mindenkinek szemelyre szabott
dietara van szuksege, melyhez nem art ha vannak sejtelmei, hogy mibol veszi
fel inkabb energiat: kenyerbol, cukorbol, husbol, stb., es ezek utan el kell
dontenie, hogy melyiknek uzen hadat. A tobbiek is megerositettek azt a
hitemet, hogy nem "kirugni kell a bunost", hanem inkabb lecserelni. Nem kell
az osszes hust kiiktatni, es mostantol csak zoldseget enni. Tobb hozzaszolas
is erkezett az egysiku taplalkozassal kapcsolatban, valamennyivel egyet
tudok erteni.
Meg csak a zoldsegekkel, salatakkal kapcsolatban jutott eszembe par dolog.
Eloszor is az, hogy a sok zoldseg fogyasztas puffaszt, ezert tanacsolom,
hogy "torjetek meg a dolgot" gyumolcssalataval, turmixokkal. Az egyik
ismerosom meselte, hogy az egyik munkatarsa az az igazi fanatikus
vegetarianus, meg tojast meg tejet sem eszik. Gyakran eszik karalabet, es
egyszeruen erezni lehet rajta. Nem azert, mert a karalabe-fozo ruhajaban jar
dolgozni, hanem mert mar a boren erzodik. Hat, igen. A borre minden
kirakodik. Foleg, amibol sokat eszunk. En ha sok diosat eszek, akkor masnap
"kirugyezek", pedig tulvagyok azert mar a pubertazson. Na, hat ez is egy erv
az egysiku taplalkozas ellen...
Egy masik dolog, amit irtok a kave. En magam nem vagyok rendszeres kave
fogyaszto, csak vegszukseg eseten nyulok hozza. Ebbol kovetkezoen nem is
vagyok teljesen immunis a kave hatasaira. (felporgetes+gyomorban okozott
haboru) Az egyik ismerosom vegigcsinalt egy ilyen "egyen-dietat", az
kezdodott ugy, hogy reggel egy kave ehgyomorra. Mondtam neki, hogy ennel
nagyobb baromsagot meg eletemben nem hallottam. Ha en megiszom a kavet
ehgyomorra (ismetlem, en nem vagyok ra immunis), meg a torkomban is a savas
izet erzem. A kave utan muszaj valamit enni, ami felszivja azt a savas
vackot. Pls, ne igyatok kavet ehgyomorra, mert csak osszecseszitek a
hasatokat egy eletre! A tea meg elmegy, de nem a fekete.
Aniko
|
+ - | re: re: fogyokura (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Anikó!
> En egyebkent a kenyernek uzentem hadat, ezert javaslom, hogy ez legyen az
> elso, amit lecserelsz.
Kiegészíteném írásodat azzal, hogy ha a kenyeret el tudod magad is készíteni,
akkor ha kikísérletezed azt az összetételt, ami neked a legjobban megfelel,
akkor a saját képszítésű kenyér vagy péksütemény is segíthet lefogyni, és mégse
m
kell lemondani róluk. Megfelelő eljárással nagyon alacsony kalóratartalmú és
nagyon jó ásványianyag-összetételű péksüteményeket lehet készíteni. Persze
kalória-tartalom szempontjából a puffasztott búza a nyerő :))))
> En tovabbra is tartottam a reggeli, ebed, vacsora harmast. (Azt mondjak
> jobb, ha sokszor eszel kevesebbet, de ehhez tenyleg idomilliomosnak kene
> lenni, tovabba az erzes lesz szornyu, hogy hetekig nem ettel egy
> normalisat.)
Ezt ki lehet váltani egy olyan módszerrel, hogy folyton majszolsz valamit,
amikor teheted. De legalább egy főétkezést meg kell hagyni, hogy együtt
egyen/legyen a család. Én nemrégiben a dohányzást hagytam abba és magokat
rágcsálok helyette. Pl. köménymagot, amiből 25 gr. már két hónapja tart... Nem
rossz, de ízlések és pofonok... Próbáltam szárított gyógynövényekkel is,
leginkább a citromfű jött be frissen és szárítva is.
> A kenyerrol azert nem akartam teljesen lemondani, mert ugy
> tudom, hogy eleszto jot tesz az emesztesnek
Hajjaj. Egyszer próbáld ki azt, hogy valamilyen péksütemény után eszel élesztőt
.
Ha nem tudod lenyelni, akkor egyed vele együtt "belecsomagolva". Olyan jóízűeke
t
csak a fiúk tudnak böfizni egy jó pohár sör után... Az igazi böjthöz
hozzátartozik a sörélesztő fogyasztása is pontosan meghatározott időközönként.
Az álböjtök pedig csak butaságokat írnak elő. A böjt alatt azért fogyasztjuk,
mert a komplett B vitamin-család és elővitaminjaik is benne vannak. A böjt
szempontjából növényi eredetűnek minősül az élesztő. A szárított változat
fogyasztása kerülendő, mert rövid idő alatt túl sok folyadékot von el az
emésztőrendszerből és ezzel egyes tápanyagok felszívódását lassíthatja vagy
gátolhatja.
Javaslod a gomba fogyasztását is. Ezzel egyet értek, mivel nehezen emészthető,
ezért esetenként jól jöhet ez a tulajdonsága, mivel később jelentkezik az
éhségérzet.
--
Üdvözlettel:
kiabalo
|
+ - | re: re: Re: fogyokura (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Anikó!
> hogy 7000Kcal "nem bevitelevel" nem
> 1kg-ot lehet fogyni, hanem sajnos sokkal kevesebbet, es hogy mennyi az
> annyi, az tokre embertol, illetve aranycseretol fugg. Ebbol a szempontbol
> nem kozombos, hogy az adott fogyokura milyen, es "minek uzen hadat". De
> eppen ezert egyfajta fogyokura az egyik embernel lehet nagyon hatasos, a
> masiknal teljesen hatastalan.
Megerősítem az általad leírtakat. Az emberi szervezet működése akkora
eltéréseket mutat egyedenként, hogy a kifejezésére nincs is mértékegység. Pedig
a tudós doktorok ugyancsak próbálkoztak a meghatározásával :))))
--
Üdvözlettel:
kiabalo
|
+ - | Re: Lucskos kaposzta (Sombrin-Sasva'ri :.. / klassziku (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Vissza a klasszikusokhoz (1999)
Koszonom Kasko:to" Miha'ly emlekeztetojet: az 1999-es nagy ev volt a
KONYHA torteneteben, az o irasainak is koszonhetoen: egyebek kozt
Apafine' Bornemissza Anna receptjeibol kozolt.
Aki nem tudja, mirol is van szo, ime a cimek (Mihaly talan az otot
egyutt is elkuldte, de azt nem talaltam). A HIX archivumban
(http://hix.hu/archivum.html) megtalalhatok:
KONYHA >> 319. sza'm >> 2. hozza'szo'la's
Kasko:to" Miha'ly
Magyar fouri konyha a XVII. szazadban 1999-09-25 22:52:25+02
321. sza'm >> 1. hozza'szo'la's
Magyar fouri konyha a XVII. szazadban 2. 1999-09-27 21:40:32+02
322. sza'm >> 2. hozza'szo'la's
Magyar fouri konyha a XVII. szazadban 3. 1999-09-29 01:06:46+02
325. sza'm >> 2. hozza'szo'la's
Magyar fouri konyha a XVII. szazadban 4. 1999-10-01 08:31:57+02
328. sza'm >> 1. hozza'szo'la's
Magyar fouri konyha a XVII. szazadban 5. 1999-10-04 20:06:38+02
Inycsiklandozo receptek! Egy apro eliras:
K.M. ...5.> tyu'kmony-feje'rit (tojassargajat),
... ugye ez tojas_feherje_ akarna lenni? A kontextusbol is ugy tunik.
Servus-nak tejfolrol Fro-ban:
Cre`me frai^che e'paisse-t hasznalunk - helyette, mint a "legtobben".
Rakottkrumpliba is tettuk, elviselheto. Tenyleg nem ugyanolyan, mint
a magyar tejfol. A cre`me frai^che-be a Torveny szerint tilos barmit
is beletenni: kizarolag tejbol keszulhet (azaz "allomanyjavito" sincs
benne, akkor mar nem hivhatnak ugy). Az "igazi" tejfol fr. neve amugy
"cre`me aigre", meg nem talalkoztam ilyennel, de olyannal igen, aki mar
igen. Egy tipp: "Yoplait Perle de lait ligne nature" allitolag a
legkozelebbi ("Lait fermente' a` 9% de matie`res grasses au bifidus et
de l'amidon transforme'..."). Hogy birja-e a meleget, nem tudom.
Ha mar a "savanyu kremnel" tartunk, egy keseru, es csak kozvetve a
KONYHA-ba illo megjegyzes: a magyar elelmiszer-feldolgozoipart
(pl.tejipar) nem ertem, miert kellett joreszt eladni. Mi ertelme van -
marint a magyar gazdasag szamara - a Danone markaju yoghurtnak? Hiszen
ennek (marmint a Mo-n arultnak) a fogyasztoi magyarok, magyar tehen
tejebol keszul. Nem kell hozza high tech. Megnott-e igy ezeknek az
exportja? Ha nem, akkor mi az elony? Ezek (elkepzelesem szerint)
ugyanis eleg mersekelten beruhazas-igenyesek, a meglevok fejlesztesehez
szukseget befektetest me'g a to"keszegeny magyar gazdasag is ki tudna
(tudta volna?) izzadni.
Toportyu Fro-ban:
Gratin de Lyon. Legalabbis ilyen neven adta a kolbaszos a piacon, aki
mellesleg Villard de Lans-bol (Vercors) szarmazo fustolt kolbaszt is
arul.
Udvozlettel Gaal Tamas
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #1739 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Tegnap elirtam a fogyis webcimet, nem Bilonka, hanem www.fogyipatika.hu
a Bilonka azert van, mert o a honlaptulajdonos.
Itt el lehet olvasni a 90 napos, az Atkins, a becsi dieta, a kiskundorozsmai
az tokioi, es egyeb dietakbol szarmazo "tapasztalatokat," "okos" emberek
mindenfele fogyasi teoriajat es magyarazatait, anyagcsere es egyeb
valtoztatas ugyeben:-)))) Aztan a konkluziot.
Egy nagyon jo honlap, jo kozossegi elettel, ahol a torzstagok mar rajottek,
hogyan lehet fogyni:-)))) Van egy rovat, a lefogyottak rovata, kepekkel
illusztralva-szemelyesen is ismerek kozuluk joparat-erdemes beleolvasni,
annal tobbet, mint amit ott olvashatsz, nem lehet a fogyokurarol elmondani,
meg nem is erdemes, mert egyszeru, csak nem kell bonyolitani:-))))
de igazabol mar nem is a fogyokurarol van szo, hanem az egeszseges
eletmodrol.
Vic
|
|