Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1909
Copyright Myths
2004-12-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: Re: Kedvenc unnepi vacsora (mind)  17 sor     (cikkei)
2 re: re: Kedvenc unnepi vacsora+gesztenyes pulyka (mind)  72 sor     (cikkei)
3 Re: Bajor feher kolbasz (mind)  14 sor     (cikkei)
4 Re: Re: Gyulai kolbasz (mind)  27 sor     (cikkei)

+ - re: Re: Kedvenc unnepi vacsora (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hat igen, konnyu igy sokfelet fozni, ha ilyen sokan
besegitenek.
En az utobbi evekben olyanokat keszitettem inkabb,
amit elore el lehetett kesziteni: sonka, rakott
krumpli (a csalad kedvence) raksalata, karfiol csoben,
volt amikor pulyasult volt. Sokan vagyunk Szent este
igy sokat kell fozzek, viszont a hely szuke miatt nem
tudok mindenkit asztalhoz ultetni.
Ha van meg valami jo tanacs, kerlek irjatok meg.

Kellemes unnepeket kivankok mindenkinek,

=====

God Bless!

Borie Petrovay
+ - re: re: Kedvenc unnepi vacsora+gesztenyes pulyka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

nem a kedvenc unnepi december 24-i vacsoram, de nalunk a kovetkezo szokott
lenni, de nem en csinalom:-)))))

Halaszle
rantott ponty
rantott harcsa
sortesztaban sult sullofile-ez meg elmegy, egy evben egyszer:-)
korites: Sult krumpli
salata
tartarmartas
beigli  BRRRRRR
pezsgo/bor/sör/asvanyviz/Saft:-)

Ha az en kedvem szerint lenne, a halat szamuznem ahogy van, es etterembe
mennek:-)))) Miutan meggyujtottuk nem a fat, hanem a gyertyakat, es megittuk
az unicumot/konyakot/asvanyvizet:-))) Ott se halat ennek, hanem inkabb
valami zoldseges dolgot, valami karib-tengeri kajat, vagy kinait:-))))

A ferjem pedig legszivesebben kitorolne a karacsonyt ahogy van a
naptarbol:-)

es hogy alljon itt valami kezzel foghato, elkesziteseben jo sokaig tarto
recept is, itt a pulyka, amit nagyon szeretek:-)


8-10 szemelyes recept

  1 pulyka-kb 4 kilo  - szerintem 5 is lehet nyugodtan.

  300 gr husos kolbasz
  200 gr aszalt szilva
  150 gr husos fustolt szalonna-baconnal csinaltam
  fel kilo gesztenye sulve
  8 alma

  1 husleveskocka-ontozgetni
  2 dl szaraz feher bor
  1 kanal paradicsompure
  1 kaveskanal rozmaring
  1 mokkaskanal zsalya
  szerecsendio, bors, so

  A pulykat megmossuk, hasuregebe tesszuk a szalonnat, rozmaringot, zsalyat,
kivul belul meghintjuk so-bors-szerecsendio keverekkel.
  A labait ossze kell kotni.

  A kolbaszt elhagyhatod, en is elhagytam, de a recept szerint ujjnyi vastag
szeletekre kell vagni, olajon megpiritani.
  A kolbaszt aztan mely tepsibe kiszedni, ratenni a pulykat, a borral
megontozzuk, es elomelegitett sutoben a maximumon megkapatjuk.

  Par perc mulva, amikor a bor elparolgott, kisebbre vesszuk a
homersekletet, foliaval betakarjuk, es gyakran locsolva a huslevessel,
paroljuk.

  Kb 3 oraig tart a sutes-nekem ez is legalabb 4 oraig.

  A fele idoben kore tesszuk a megpucolt gesztenyet.

  ha mar megpuhult a hus, az alufoliat levesszuk, hozzaadjuk a megpucolt,
cikkere vagott almat, a megaztatott aszalt szilvat  /mag nelkul/ es egy fel
ora alatt ropogosra sutjuk.

  Elomelegitett ovalis tanyeron talaljuk, korberakjuk kolbaszkarikakkal,
/elhagyhato/, gesztenyevel, szilvaval, almaval.

  pecsenyelevel is meg lehet locsolni, amikor fel van talalva, ehhez kell a
kis paradicsompure, de en ezt elhagytam, melle raktam pecsenyele tartoban,
aztan aki akarta ontozte.


Vica
+ - Re: Bajor feher kolbasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Janos,

Garden Grove-ban, Californiaban, van egy jo magyar deli,
www.internationalmeatsanddeli.com.
Lehet toluk rendelni kolbaszt, hurkat, fustolt oldalast, csulkot, kulonfele sza
lonnakat, stb.
Amerika minden reszebe szallitanak.
Egy erdelyi magyar csalad uzlete.  Elmentem hozzajuk ketszer a felesegemmel. Az
 egyik fiuk egy nagy Dodge van-nel viszi a csomagokat a postara. Amikor most pe
nteken ott voltunk, az ajto mellett ember magassagban alltak a postazasra varo 
csomagok ...
Pista

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: ca-lapuente-cuda2-c1b-118.arcdca.adelphia.net)
+ - Re: Re: Gyulai kolbasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Erno,

Ugyan kerdesed 2003-bol szarmazik, azt hiszem egyik reszere egy meglehetosen po
ntos valaszt tudok adni.
Az Egyesult Allamokban a nitrit tartalmu termeket "curing salt" vagy "Prague Po
wder" neven ismerik a husiparban.
Ket fajtaja van, Prague Powder #1 vagy Prague Powder #2.
A #1-t alkalmazzak fustolt termekek eseteben.
En ezt a kovetkeo forrasbol szoktam beszerezni:
http://www.americanspice.com/catalog/item-21649.html
Termeszetesen, mas eladoknal is megtalalhatod, ma meg az eBay-en is lattam egye
t, itt:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=20651&item=4343051185
Remelem, ez segit valamit.
Ami a fustolot illeti, az en fustolom egy kis badog hordobol, egy ket meteres b
adog csatornabol es egy fa dobozbol all. A hordoban uldogel egy kis villany rez
so, folotte egy fem tal. Ebben a talban all a kemeny fa forgacs / fureszpor / f
a darabok. A legjobb eredmenyt itt cseresznye, alma, hickory es meszkit faval e
rtem el.
A hordobol a fust egy ket meteres badog csatornan keresztul megy at a fa ladaba
, amelyben a fustolnivalo all (utkozben lehul a fust). Egyszeru, olcso megoldas
 - ugyelj a szomszedokra, akik ketsegbe esnek, hogy honnan jon a fust ...

Oriold Pista
Baldwin Park, CA

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: ca-lapuente-cuda2-c1b-118.arcdca.adelphia.net)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS