1. |
re: Re: Kedvenc unnepi vacsora (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
2. |
re: re: Kedvenc unnepi vacsora+gesztenyes pulyka (mind) |
72 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: Bajor feher kolbasz (mind) |
14 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: Re: Gyulai kolbasz (mind) |
27 sor |
(cikkei) |
|
+ - | re: Re: Kedvenc unnepi vacsora (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hat igen, konnyu igy sokfelet fozni, ha ilyen sokan
besegitenek.
En az utobbi evekben olyanokat keszitettem inkabb,
amit elore el lehetett kesziteni: sonka, rakott
krumpli (a csalad kedvence) raksalata, karfiol csoben,
volt amikor pulyasult volt. Sokan vagyunk Szent este
igy sokat kell fozzek, viszont a hely szuke miatt nem
tudok mindenkit asztalhoz ultetni.
Ha van meg valami jo tanacs, kerlek irjatok meg.
Kellemes unnepeket kivankok mindenkinek,
=====
God Bless!
Borie Petrovay
|
+ - | re: re: Kedvenc unnepi vacsora+gesztenyes pulyka (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
nem a kedvenc unnepi december 24-i vacsoram, de nalunk a kovetkezo szokott
lenni, de nem en csinalom:-)))))
Halaszle
rantott ponty
rantott harcsa
sortesztaban sult sullofile-ez meg elmegy, egy evben egyszer:-)
korites: Sult krumpli
salata
tartarmartas
beigli BRRRRRR
pezsgo/bor/sör/asvanyviz/Saft:-)
Ha az en kedvem szerint lenne, a halat szamuznem ahogy van, es etterembe
mennek:-)))) Miutan meggyujtottuk nem a fat, hanem a gyertyakat, es megittuk
az unicumot/konyakot/asvanyvizet:-))) Ott se halat ennek, hanem inkabb
valami zoldseges dolgot, valami karib-tengeri kajat, vagy kinait:-))))
A ferjem pedig legszivesebben kitorolne a karacsonyt ahogy van a
naptarbol:-)
es hogy alljon itt valami kezzel foghato, elkesziteseben jo sokaig tarto
recept is, itt a pulyka, amit nagyon szeretek:-)
8-10 szemelyes recept
1 pulyka-kb 4 kilo - szerintem 5 is lehet nyugodtan.
300 gr husos kolbasz
200 gr aszalt szilva
150 gr husos fustolt szalonna-baconnal csinaltam
fel kilo gesztenye sulve
8 alma
1 husleveskocka-ontozgetni
2 dl szaraz feher bor
1 kanal paradicsompure
1 kaveskanal rozmaring
1 mokkaskanal zsalya
szerecsendio, bors, so
A pulykat megmossuk, hasuregebe tesszuk a szalonnat, rozmaringot, zsalyat,
kivul belul meghintjuk so-bors-szerecsendio keverekkel.
A labait ossze kell kotni.
A kolbaszt elhagyhatod, en is elhagytam, de a recept szerint ujjnyi vastag
szeletekre kell vagni, olajon megpiritani.
A kolbaszt aztan mely tepsibe kiszedni, ratenni a pulykat, a borral
megontozzuk, es elomelegitett sutoben a maximumon megkapatjuk.
Par perc mulva, amikor a bor elparolgott, kisebbre vesszuk a
homersekletet, foliaval betakarjuk, es gyakran locsolva a huslevessel,
paroljuk.
Kb 3 oraig tart a sutes-nekem ez is legalabb 4 oraig.
A fele idoben kore tesszuk a megpucolt gesztenyet.
ha mar megpuhult a hus, az alufoliat levesszuk, hozzaadjuk a megpucolt,
cikkere vagott almat, a megaztatott aszalt szilvat /mag nelkul/ es egy fel
ora alatt ropogosra sutjuk.
Elomelegitett ovalis tanyeron talaljuk, korberakjuk kolbaszkarikakkal,
/elhagyhato/, gesztenyevel, szilvaval, almaval.
pecsenyelevel is meg lehet locsolni, amikor fel van talalva, ehhez kell a
kis paradicsompure, de en ezt elhagytam, melle raktam pecsenyele tartoban,
aztan aki akarta ontozte.
Vica
|
+ - | Re: Bajor feher kolbasz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Janos,
Garden Grove-ban, Californiaban, van egy jo magyar deli,
www.internationalmeatsanddeli.com.
Lehet toluk rendelni kolbaszt, hurkat, fustolt oldalast, csulkot, kulonfele sza
lonnakat, stb.
Amerika minden reszebe szallitanak.
Egy erdelyi magyar csalad uzlete. Elmentem hozzajuk ketszer a felesegemmel. Az
egyik fiuk egy nagy Dodge van-nel viszi a csomagokat a postara. Amikor most pe
nteken ott voltunk, az ajto mellett ember magassagban alltak a postazasra varo
csomagok ...
Pista
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: ca-lapuente-cuda2-c1b-118.arcdca.adelphia.net)
|
+ - | Re: Re: Gyulai kolbasz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Erno,
Ugyan kerdesed 2003-bol szarmazik, azt hiszem egyik reszere egy meglehetosen po
ntos valaszt tudok adni.
Az Egyesult Allamokban a nitrit tartalmu termeket "curing salt" vagy "Prague Po
wder" neven ismerik a husiparban.
Ket fajtaja van, Prague Powder #1 vagy Prague Powder #2.
A #1-t alkalmazzak fustolt termekek eseteben.
En ezt a kovetkeo forrasbol szoktam beszerezni:
http://www.americanspice.com/catalog/item-21649.html
Termeszetesen, mas eladoknal is megtalalhatod, ma meg az eBay-en is lattam egye
t, itt:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=20651&item=4343051185
Remelem, ez segit valamit.
Ami a fustolot illeti, az en fustolom egy kis badog hordobol, egy ket meteres b
adog csatornabol es egy fa dobozbol all. A hordoban uldogel egy kis villany rez
so, folotte egy fem tal. Ebben a talban all a kemeny fa forgacs / fureszpor / f
a darabok. A legjobb eredmenyt itt cseresznye, alma, hickory es meszkit faval e
rtem el.
A hordobol a fust egy ket meteres badog csatornan keresztul megy at a fa ladaba
, amelyben a fustolnivalo all (utkozben lehul a fust). Egyszeru, olcso megoldas
- ugyelj a szomszedokra, akik ketsegbe esnek, hogy honnan jon a fust ...
Oriold Pista
Baldwin Park, CA
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: ca-lapuente-cuda2-c1b-118.arcdca.adelphia.net)
|
|