Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1058
Copyright (C) HIX
2002-01-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelõssége)
Megrendelés Lemondás
1 kenyérsütés sütõben (mind)  102 sor     (cikkei)
2 Re:Kinai etelek plus Wok (mind)  6 sor     (cikkei)

+ - kenyérsütés sütõben (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
Burgonyás-köményes kenyér (kb. 90 dkg)

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt,
50 dkg hámozott, áttört, fõtt burgonya,
2 dkg friss élesztõ,
1 teáskanál kristálycukor,
1 1/2-2 dl tej,
3 evõkanál olaj,
1 púpozott teáskanál köménymag,
1 csapott teáskanál só,
olaj a tepsi kenéséhez.
A kenyér összes alkotórészét a sütés elõtt a kellemes hõmérsékletû
konyhába készítjük. Nagy bögrébe 1 dl meglangyosított tejet öntünk, és
belekeverjük a szétmorzsolt élesztõt, valamint a cukrot, majd a bögrét
egy papírszalvétával befedjük, és az élesztõt addig kelesztjük, amíg a
bögre tetejére fel nem "fut". Mély tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe
öntjük a felfutott élesztõt és az olajat, ezután pedig beletesszük a még
melegen áttört burgonyát, a sót, valamint a köménymagot, majd
összedolgozzuk. Apránként annyi tejet öntünk még hozzá, hogy közepesen
kemény tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg
lyukacsos-hólyagos nem lesz. (Háztartási robotgéppel 8-10 perc alatt
tökéletesen ki lehet dolgozni.) Lisztezett deszkán két darabra vágjuk,
hosszúkás zsúrkenyér formára alakítjuk, majd kikent sütõlemezre rakjuk.
Egy órán keresztül hagyjuk kelni, végül a tetejét vízzel lekenve,
elõmelegített, közepesen forró sütõben szép pirosra sütjük. A forró
kenyereket a sütõlapon hagyjuk kihûlni.

Köményes-rozsos kenyér (kb. 1 kg)

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt,
15 dkg rozsliszt,
15 dkg héjában fõtt és áttört burgonya,
4 dl víz,
2 dkg friss élesztõ,
1-1 csapott teáskanál só és cukor,
1 csapott teáskanál köménymag.
A szétmorzsolt élesztõt 1 dl langyos vízzel és a cukorral felfuttatjuk.
Közben mély tálba szórjuk az átszitált és összekevert kétféle lisztet.
Mélyedést vájunk a liszthalom közepébe, majd beleöntjük a felfutott
élesztõt, a burgonyát, a sót és a köménymagot, ezután apránként
beledolgozzuk a vizet. A már sima tésztát lisztezett tálba rakjuk,
tetejét is meghintjük kevés liszttel, majd tiszta konyharuhával
letakarva eredeti térfogatának duplájára kelesztjük. Egy darabban
hagyva, hosszúkás formára alakítjuk, és az elõmelegített, forró sütõben
szép pirosra sütjük. Ha megsült, vízzel lekenjük a tetejét, és további 5
percre visszatesszük a sütõbe. A sütõlapon hagyjuk kihûlni.
A kihûlt kenyeret alufóliába csomagolva sokáig frissen tarthatjuk,
különösen akkor, ha a hûtõszekrény normál hûtõterében tároljuk.

Négyliszt-kenyér (kb. 90 dkg)

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt,
10 dkg Graham-liszt,
5 dkg kukoricaliszt,
5 dkg szójaliszt,
4 dl víz,
2 dkg friss élesztõ,
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál só.
Az élesztõt a sóval és a cukorral elkevert 1 dl langyos vízzel
felfuttatjuk, majd a közben átszitált lisztekhez öntve, a vizet
apránként hozzádolgozzuk. Sima tésztává dagasztjuk. Legalább 1 óra
hosszat kelesztjük, majd átgyúrva hosszúkás cipóvá formáljuk.
Sütõlemezre rakjuk, és az elõmelegített, forró sütõben, közepes lángon
szép pirosra sütjük.
Rendkívül jóízû és egészséges kenyér.

Zsúrkenyér vendégeknek (2 db, egyenként kb. 90-90 dkg)
Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
30 dkg fõtt, hámozott és áttört burgonya,
1/2 dl szódavíz,
4 dkg friss élesztõ,
4 dkg porcukor,
2 dl tej,
10 dkg vaj,
2 teáskanál só,
1-1 mokkáskanál törött fehér bors és fokhagymapor.
1/2 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztõt, és
belekeverjük a porcukrot. Hagyjuk, hogy felfusson, közben gyúrótáblára
öntjük a lisztet. Közepébe mélyedést vájunk, abba öntjük az olvasztott,
de már hideg vajat, a felfutott élesztõt, az áttört burgonyát és a
fûszereket. Apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet és a
szódavizet. A közepesen kemény tésztát alaposan kidolgozzuk (a
legegyszerûbb, ha kis robotgéppel keverjük hólyagosra). Végül lisztezett
tálba rakjuk, a tetejét is meghintjük liszttel, majd letakarva duplájára
kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán
kissé átgyúrjuk, majd hosszúkás zsúrkenyérformára alakítjuk. Sütõlemezre
rakjuk mindkét kenyeret, és még fél órán keresztül hagyjuk pihenni.
Vizes kenõtollal átkenjük a tetejét, és az elõmelegített, forró sütõben,
közepes lángon megsütjük. Ha a kenyerek kihûltek, egyenként alufóliába
csomagoljuk, mert így legalább 8 napig eláll és friss marad, persze csak
akkor, ha a hûtõszekrényben tároljuk. Szeletekre vágva a zsúrkenyér a
mélyhûtõben is lefagyasztható.
Bármilyen szendvics alapjaként kitûnõ, a parányi fokhagyma és bors
fûszeres zamatot ad neki.

Sok szerencsét!
ottilia
+ - Re:Kinai etelek plus Wok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
Kedves Konyhasok.

Ha kell Egy csomo wok recept akor kuldom maganba.
Vagy folteszem egy web oldalra....attol fugg hanyan keritek.

Udv.. Dr. Willy

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS