Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 498
Copyright (C) HIX
2000-03-25
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 wokrul (mind)  50 sor     (cikkei)
2 Almamartas... (mind)  22 sor     (cikkei)
3 Cseh-hus (mind)  32 sor     (cikkei)

+ - wokrul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary] irta:

>Van egy kinai szakacs altal irott kinai szakacskonyvem.
>A szerzo (Kenneth Lo) azt irja, hogy nem erdemes vastag,
>nehez, "rusztikus" wokot venni, tokeletesen megfelel a
>vekony kovacsoltvas darab is.

Sem kovacsoltvas, sem rusztikus wokkal en meg nem talalkoztam.
A "kovacsoltvas" talan a fordito hibaja. Valszeg "kalapalt" szerepelt az
eredetiben. A kovacsolast mindig  a vas izzo allapotaban vegzik, ez
melegalakitas, mig az ecceru Wokokat koralaku vekony vaslemezbol hidegen
domboritjak kalapaccsal a kezmuvesek. A ma kaphato nehez wokok mind
ontvenyek.

A magam reszerol utalom a vekony, kalapalt wokokat. _Nem_ a
hasznalhatatlansaguk miatt! Egyszeruen randak a foltos, egyenetlen
feluletukkel es ormotlan mar a boltban koszos durva fanyelukkel. Es
erdekes modon nincsenek raegetheto [ecceru palacsintasuto serpenyokon
megszokott] lakkal rozsdamentesitve. Ez a lakk megfelelo raegetes es
tovabbi olajretegek rendszeres raegetese utan kituno tapadasgatlo. Jobb,
mint a teflon!!! Nem tudja valaki, hogy pontosan mit hasznalnak erre a
celra?

A hagyomanyosan zomancozott wokokat nem ajanlom, de letezik speci, kisse
rucskos, matt, fekete zomancozasu is, amit egyes ontottvas edenyeknel
jellemzoen hasznalnak. Az mar sokkal jobb.

Egyebkent a kerdes hasonlo a tojasrantotta keszitesehez. Miben jobb
rantottat sutni? Nagy tomegu ontottvas, vagy vekony lemez serpenyoben?

>Nem baj, ha van hozza rostely es fedo,
>de szerintem egyik sem nelkulozhetetlen.

Hat en a fedot erosen hianyolom. Es nem veszek addig, amig csak
borzalmas extravekony, mar a boltban horpadt eloxalatlan aluminium
fedoket lehet kapni ezerert. Mar gondolkodtam azon, hogy rozsdamentes
nagymeretu felgombalaku keveroustot veszek, es rakok ra egy fogantyut.

Emilia, Stuttgart irta:

>Balnaolaj vagy -viasz, asszem van valami speci neve is de nem jut
>eszembe. Egy bizonyos balnafajta koponyauregebol nyertek. Tiszta
>veletlenul akadtam ra, valami Moby Dick linken keresztul, ugyanis az
egy
>olyanfajta balna volt :-)). Angolul tudok rakereshetnek mint
>"spermaceti" a www.britannica.com alatt.

Nem ez az ambra?

Udv, Peter.
+ - Almamartas... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok!
Hozzavalok:
40 dkg alma
6 dkg vaj
4 dkg liszt
2 dl tej
6 dkg cukor
1 citrom reszelt heja
1 dl tejfol
3-4 db szegfuszeg
fahej
so.
	Az apro kockakra vagott almat 2 dkg vajban kisse megparoljuk.
Vajbol es lisztbol vilagos rantast keszitunk, keves vizzel es a tejjel felen-
gedjuk. Csipetnyi soval, cukorral, szegfuszeggel, fahejjal, reszelt citrom-
hejjal izesitjuk. Hozzaadjuk a kisse megparolt almat, majd belekeverjuk a 
tejfolt es meg 1-2 percig gyenge tuzon forraljuk. Fott marhahushoz, parolt
szarnyasokhoz kituno martas. 
-- 
(Ollozas!)
Jo etvagyat!    :)
                                      <<<<<<<<> Üdv.:Csavajda László <>>>>>>>>>
+ - Cseh-hus (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
Par hete olvaslak benneteket es nagyon tettszetek. 
Most ihletet kaptam, hogy bovitsem a lap kinalatat.
Ez egy nagyon egyszeruen elkeszitheto, izletes husfele.
Hozzavalok : 
1 kg kicsontozott karaj, vagy pulykamell
5 db tojas
2 teaskanal so
1 mokkaskanal orolt bors
1 csapott mokkaskanal majoranna
1 csapott mokkaskanal orolt komeny
2 mokkaskanal pirospaprika 
1 pupos evokanal mustar
2 pupos evokanal ketchup
2 evokanal Worchester-szosz
2-3 gerezd zuzott fokhagyma
vegeta
Elkeszites :
A hust felszeleteljuk, majd kiklopfoljuk.
A hozzavalokat osszekeverjuk, a hust szeketenkent 
belemartjuk, majd egy talba rakjuk egymasra.
A vegen raontjuk a maradek masszat.
Allni hagyjuk legalabb 24 oran at.
Keves olajban, lassu tuzön /ez nagyon fontos, nehogy
megegjen a tojas/ megsutjuk a husszeleteket.
A megmaradt szoszt szinten kisutjuk, ami tulajdonkeppen
egy finom fuszerezesu tojasrantotta.
Melegen, hasabburgonyaval vagy majonezes korettel
kinaljuk. 
Mindenkinek jo etvagyat !
Remelem izleni fog !
Udvozlettel : Andi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS