> Felado : [Hungary] irta:
>Van egy kinai szakacs altal irott kinai szakacskonyvem.
>A szerzo (Kenneth Lo) azt irja, hogy nem erdemes vastag,
>nehez, "rusztikus" wokot venni, tokeletesen megfelel a
>vekony kovacsoltvas darab is.
Sem kovacsoltvas, sem rusztikus wokkal en meg nem talalkoztam.
A "kovacsoltvas" talan a fordito hibaja. Valszeg "kalapalt" szerepelt az
eredetiben. A kovacsolast mindig a vas izzo allapotaban vegzik, ez
melegalakitas, mig az ecceru Wokokat koralaku vekony vaslemezbol hidegen
domboritjak kalapaccsal a kezmuvesek. A ma kaphato nehez wokok mind
ontvenyek.
A magam reszerol utalom a vekony, kalapalt wokokat. _Nem_ a
hasznalhatatlansaguk miatt! Egyszeruen randak a foltos, egyenetlen
feluletukkel es ormotlan mar a boltban koszos durva fanyelukkel. Es
erdekes modon nincsenek raegetheto [ecceru palacsintasuto serpenyokon
megszokott] lakkal rozsdamentesitve. Ez a lakk megfelelo raegetes es
tovabbi olajretegek rendszeres raegetese utan kituno tapadasgatlo. Jobb,
mint a teflon!!! Nem tudja valaki, hogy pontosan mit hasznalnak erre a
celra?
A hagyomanyosan zomancozott wokokat nem ajanlom, de letezik speci, kisse
rucskos, matt, fekete zomancozasu is, amit egyes ontottvas edenyeknel
jellemzoen hasznalnak. Az mar sokkal jobb.
Egyebkent a kerdes hasonlo a tojasrantotta keszitesehez. Miben jobb
rantottat sutni? Nagy tomegu ontottvas, vagy vekony lemez serpenyoben?
>Nem baj, ha van hozza rostely es fedo,
>de szerintem egyik sem nelkulozhetetlen.
Hat en a fedot erosen hianyolom. Es nem veszek addig, amig csak
borzalmas extravekony, mar a boltban horpadt eloxalatlan aluminium
fedoket lehet kapni ezerert. Mar gondolkodtam azon, hogy rozsdamentes
nagymeretu felgombalaku keveroustot veszek, es rakok ra egy fogantyut.
Emilia, Stuttgart irta:
>Balnaolaj vagy -viasz, asszem van valami speci neve is de nem jut
>eszembe. Egy bizonyos balnafajta koponyauregebol nyertek. Tiszta
>veletlenul akadtam ra, valami Moby Dick linken keresztul, ugyanis az
egy
>olyanfajta balna volt :-)). Angolul tudok rakereshetnek mint
>"spermaceti" a www.britannica.com alatt.
Nem ez az ambra?
Udv, Peter.
|
Szasztok!
Hozzavalok:
40 dkg alma
6 dkg vaj
4 dkg liszt
2 dl tej
6 dkg cukor
1 citrom reszelt heja
1 dl tejfol
3-4 db szegfuszeg
fahej
so.
Az apro kockakra vagott almat 2 dkg vajban kisse megparoljuk.
Vajbol es lisztbol vilagos rantast keszitunk, keves vizzel es a tejjel felen-
gedjuk. Csipetnyi soval, cukorral, szegfuszeggel, fahejjal, reszelt citrom-
hejjal izesitjuk. Hozzaadjuk a kisse megparolt almat, majd belekeverjuk a
tejfolt es meg 1-2 percig gyenge tuzon forraljuk. Fott marhahushoz, parolt
szarnyasokhoz kituno martas.
--
(Ollozas!)
Jo etvagyat! :)
<<<<<<<<> Üdv.:Csavajda László <>>>>>>>>>
|
Sziasztok !
Par hete olvaslak benneteket es nagyon tettszetek.
Most ihletet kaptam, hogy bovitsem a lap kinalatat.
Ez egy nagyon egyszeruen elkeszitheto, izletes husfele.
Hozzavalok :
1 kg kicsontozott karaj, vagy pulykamell
5 db tojas
2 teaskanal so
1 mokkaskanal orolt bors
1 csapott mokkaskanal majoranna
1 csapott mokkaskanal orolt komeny
2 mokkaskanal pirospaprika
1 pupos evokanal mustar
2 pupos evokanal ketchup
2 evokanal Worchester-szosz
2-3 gerezd zuzott fokhagyma
vegeta
Elkeszites :
A hust felszeleteljuk, majd kiklopfoljuk.
A hozzavalokat osszekeverjuk, a hust szeketenkent
belemartjuk, majd egy talba rakjuk egymasra.
A vegen raontjuk a maradek masszat.
Allni hagyjuk legalabb 24 oran at.
Keves olajban, lassu tuzön /ez nagyon fontos, nehogy
megegjen a tojas/ megsutjuk a husszeleteket.
A megmaradt szoszt szinten kisutjuk, ami tulajdonkeppen
egy finom fuszerezesu tojasrantotta.
Melegen, hasabburgonyaval vagy majonezes korettel
kinaljuk.
Mindenkinek jo etvagyat !
Remelem izleni fog !
Udvozlettel : Andi
|