Hozzávalók :
30 dkg savanyú káposzta
1 közepes fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
1 gerezd fokhagyma
1 db erős paprika
30 dkg virsli
2 dl tejföl
só, pirospaprika
Apró kockára vágott füstölt szalonna kiolvasztott zsírján
megpirítjuk a szeletekre vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk
a savanyú káposztát és fedő alatt 10-15 percig pároljuk.
Megszórjuk pirospaprikával , tört fokhagymával és felengedjük
1 liter hideg vízzel.
A káposztát puhára főzzük, majd hozzáadjuk a karikára
vágott virslit, tejfölt.
Tálalás előtt ízlés szerint utána sózzuk és erős paprikával
csípősítjük.
Forrás : Verő Juli : Hónapok,napok,ételek
Népszava Lap- és Könyvkiadó, Budapest, 1984
ára : 84.- Ft
PS. Én év közben, többször csinálok ilyent, még akkor is
ha nem csak "korhelyként" eszem. Nekem nagyon ízlik.
üdv : Attila
|
Sziasztok!
Emilia irta:
>Errefele is volt mar tobb szalmonella
>fertozes, bizonyitottan tyuktojastol (mellesleg kacsatojas itt
>gyakorlatilag ismeretlen), nem is kapirgalo boldog tyukoktol, hanem
>ipari termelesbol szarmazo tojasoktol.
Szerintem itthon sem kacsatojasbol szarmaznak a "tomeges"
szalmonellafertozesek. Gondoljunk csak a legutobbi hires esetre, mikor az
evezos valogatottat utotte ki a szalmonella, es nem tudtak elmeni a VB-re.
Nem hinnem, hogy a dunavarsanyi edzotaborban kacsatojasbol csinaltak volna
barmelyik etelt... Vagy az iskolai fertozesek. Szinte kizart, hogy ilyen
nagykonyhakba kacsatojas kerulhessen. Az mar persze mas kerdes, hogy eleg
egyetlen fertozott tyuktojas + egy megfelelo taptalaj (pl. fozes nelkul
elkeszitett tejes etelek), amiben aztan viharos gyorsasaggal el tudnak
szaporodni a bakteriumok. :-( Biztos emlekeztek meg a par evvel ezelotti
eperlevesre a XI. keruletben...
En egyebkent ugy ertelmeztem azt, hogy >>>A tyúktojásban gyakorlatilag nem
található emberre veszélyes Salmonella<<< hogy normal esetben _belulre_ nem
kerul. De ha nem mosod meg elotte, es feltoreskor a hej erintkezik pl. a
tojassargaval, majd azt nyersen fogyasztod, akkor mar elkepzelheto...
Vagy megsem igy gondoltad, Yura Team?
Egyebkent azt is olvastam vhol, hogy a tojas _tulzott_ kulso sikalasaval is
elkovethetunk egy hibat: a porozus hejon keresztul kvazi "beledolgozzuk" az
esetlegesen kivul rajtalevo bakteriumokat. Nem tudom, ez csak feltetelezes,
vagy van-e valos alapja?
Azt viszont konkretan hallottam, hogy eloiras a kozetkeztetesben (ovodak,
bolcsodek, stb.), hogy a tojasokat felhasznalas elott egy oraig hypos
vizben kell aztatni. Hogy ezt mindig mindenhol betartjak-e, nem tudom... En
otthon nem szoktam ennyit faxnizni. :-)
sziasztok,
Zita
|
Udvozletem!
Maganban tartok tyukokat. Foglalkoztam mar
tenyesz es etkezesi tojas termelessel is.
Ezt csak azert kozlom,hogy sejtheto legyen
valamit ertek hozza.
Nos az oriasi tevedes , hogy a baromfiak betegsegei
emberre nem terjednek att.
A salmonella pedig csak jatekszer egyes baromfibetegsegekhez
kepest amelyek kepesek embert fertozni.
Pl. pestis,kolera,tifusz
Nem veletlen van annyi higenes es tarolasi ,szallitasi
es allattartasi torveny amiket bizony nagyonn komolyann
kell venni.
Ugyhogy ha tojast vasarol valaki az bizony nagyonn jol
teszi ha odafigyel kitol veszi meg.
Tarolasra pedig azzonnal a hutobe!
Ugyanis ha eppen hajszalrepedes van a tojashejonn
azt szabadszemmel meg egy szakerto is nehezenn veszi eszre.
A repedesenn keresztul pedig csak az a fertozes nem jut att amelyik
nem akar.Pl a szalmonella is ilyen.
Tisztelettel:gomboc3
|