Szia, Gina!
Nem tudom, meg van-e már a recept, amit kértél a
HIX-Konyhán. Most találtam meg a videokazetták között ezt a
Jamie Oliver receptjét.
Csokoládés tiramisu
A piskótához kell 11 dkg kristálycukor, valamint 4 tojás. A
tojásokat habverõvel(géppel gyorsabb) kezdjük el keverni,
közben szórjuk bele a cukrot. Ezt két percig verjük,
ezalatt a keverék a háromszorosára megnõ és légiesen könnyû
piskóta lesz majd belõle. 5 dkg vajat rakjunk fel a gázra
olvadni. Közben 8,5 dkg finomliszthez adjunk 3 dkg
kakaóport. A jó habosre vert cukros tojáshoz hozzáöntjük az
olvasztott vajat, amely kihûlt annyira, hogy már nem forró,
hanem meleg. A kakaóporos lisztet rászitáljuk, és óvatosan
hablapáttal a tojásos keverék alá keverjük. Ezt a tésztát
úgy 1 cm vastagon eloszlatjuk egy sütõpapírral kibélelt
tepsi alján. Ez 2-2,5 cm vastagra fog majd megemelkedni. 10
percre tesszük be a 180 °C-os sütõbe.
Most jöhet a krém. Ehez 50 dkg Mascarpone krémsajt kell,
adjunk hozzá 7 dkg kristálycukrot, 2 tojás sárgáját. Kissé
kikeverjük, majd hozzáadunk egy borospohárnyi Vin Santo
nevû mennyei olasz desszertbort (tehetünk bele helyette
Marsala-t), majd az egészet keverjük egynemûvé. A bort
elõször óvatosan keverjük a krémbe.
A megsült kakaós piskótát tördeljük nagyobb darabokra és
béleljük ki vele egy tálalóedény alját. Csurgassunk rá
elsõként 3-4 likõröspohárnyi Tia Maria kávélikõrt, majd
ugyanannyi jó erõs eszpresszókávét, végül (de nem utolsó
sorban)vízfürdõn felolvasztott kb.2 tábla fehércsokoládét
öntsünk a piskótára, erre simítsuk rá spatulával a Vin
Santo-val ízesített krémet. A tetejére szitáljunk vékony
rétegben kakaóport. 70%-os csokoládéból készítsünk
forgácsokat úgy, hogy rányomva a spatula élét húzzuk magunk
felé. A forgácsokat a sütemény tetejére szórjuk. Ne
fukarkodjunk vele. Tálalásig hûtõszekrénybe rakjuk.
|