1. |
barbeque (mind) |
25 sor |
(cikkei) |
2. |
Hortobagyi palacsinta (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
3. |
barna kenyer (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
4. |
barackszezon (mind) |
22 sor |
(cikkei) |
5. |
Parasztkolbasz (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
6. |
romai komeny es capuccino (mind) |
54 sor |
(cikkei) |
7. |
Re: Kulfoldi tapasztalatok (mind) |
34 sor |
(cikkei) |
8. |
Angol, ill. finn etelek (mind) |
12 sor |
(cikkei) |
|
+ - | barbeque (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Elegreg irtam utoljara es most olvasom at harom heti elhanyagolt postamat.
Itt egy recept. Szombaton a kertben sutottem, szokas szerint megint
kiserleteztem. Egy szosz, amellyel csikehust illetve padlizsant kentem be
sutes elott:
Kelet varazsa 1. ala Tucsi
Hozzavalok:
1 gondolat* fokhagyma
1 gondolat mogyoro olaj
1 gondolat szoja szosz
1 gondolat szezamkrem
1 gondolat orolt gyomber
* specialis mertekegyseg nem mericskezo szakacsok szamara: "amennyit
gondolok" illetve "ahogy epp izlik". Megfeleloje a sacc/kb. :o)
A fentieket osszekevertem es bekentem vele a hust es a padlizsant. Igen jo
lett. Pacolasra is alkalmas.
Tucsi
|
+ - | Hortobagyi palacsinta (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Kb. ket hettel ezelott volt a hortobagyi palacsinta.
Nemcsak borjubol lehet, hanem csirkebol is.
Legegyszerubben ugy lehet elkesziteni, hogy csinalunk egy paprikas csirket.
A kesz etelbol kiemeljuk a hust, kicsontozzuk, ledaraljuk, es annyi szaftot
adunk hozza, hogy osszealljon. Ezt toltjuk a palacsintaba, es mehet ra a
szaft.
En eloszeretettel kapom ki a melyhutobol a maradek paprikas csirket egy-egy
palacsintasutes alkalmaval.
Tucsi
|
+ - | barna kenyer (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
A barna kenyer attol barna, hogy teljes orlesu lisztbol keszul. Allagra
sokkal tomorebb a korpa miatt.
Ezek a sotetbarna szinu kenyerek mind szinezve vannak. A legnagyobb
pofatlansag, amikor a kozonseges feher kenyeret barnitjak meg szinezovel es
igy aruljak barna kenyernek. Ugy nez ki mint a kakaos kalacs.
Sajat tapasztalataim szerint (marmint otthon sutogetek kenyeret) a teljes
orlesu liszbol keszult kenyer is csak piszkosszurke, enyhe barna
arnyalattal. A barnasag fokozhato, ha plusz korpat teszunk hozza.
Ugyanilyen atveres a tiszta rozskenyer. Ilyet nem lehet kesziteni. A
rozslisztbe mindig kell keverni buzalisztet is, kulonben csak csirizt
kapunk.
Tucsi
|
+ - | barackszezon (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
1. Koszonom mindenkinek a maganba kuldott gaspacho-leves recepteket.
2. Agnes: nagyon erdekes a sved konyharol szolo irasod. Egyszer jartam en is
Svedorszagban ott elo magyaroknal es folyton kapros lazacot ettunk. A
haziasszony heringet is eltett (pacoltat?) uvegbe, azt is kaporral es talan
hagymaval. Nagyon finom volt az a szosz is, amit adtak a halakhoz. Nem
emlekszem a nevere, de a majonezhez hasonlo, csak valami edeskes-savanykas
reszelekszeru darabok vannak benne.
Egyebkent erdekes, hogy ketszer ebedelnek (12 es 3 orakor). Ezt hetkoznap a
munkahelyen is igy adjak elo? :-))) Ha igen, irigylem oket. :-)))
3. Rengeteg oszibarackot lehet kapni es elegge olcso. Ezert jutott eszembe a
Sangrianak egy ismerosom altal "elkorcsositott", de finom valtozata. Hig
asztali vorosborba cukrot kell tenni, citromkarikakat, pici mentalevelet es
jo sok oszibarackot feldarabolva. Jo nagy uvegbe tenni, be a hutobe es kb.
ket nap mulva isteni. Lehet bole-kent is enni, de en leszurom a levet, ezt
megisszuk "Sangria" gyanant, a barackot meg kulon megesszuk. Persze a
dolognak szamtalan variansa lehetseges, gondolom.
Udv mindenkinek,
Noemi
|
+ - | Parasztkolbasz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>>Egyebkent - mivel relative sok a magyar bevandorlo - meg magyaros
>>hazi kolbaszt is lehet kapni nehany varosban, csakhat tudni kell, hogy
>>hol keresse az ember.
>
>Ez a lenyeg, bocsassatok meg a vorosboros szovegemet.
>Ki tudja hogyan lehet hozzajutni igazi, finom magyaros [parasztos]
>kolbaszhoz. Ahogyan videken keszitik. Sok fokhagymaval, keves
>paprikaval/borssal. Minden tippet halasan koszonok.
Na igen. Mar itthon is ez a kerdes. Mert amit parasztkolbasz cimen a
boltban arulnak, az kritikan aluli.
Topy
|
+ - | romai komeny es capuccino (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves KONYHA-sok!
Attila ) irta:
>Ami a gyrost illeti, egeszen hasonlatosan jo dolgot lehet itthon is (marmint
>Magyarorszagon) elkovetni a konhaban, ha az ember a hushoz un. romai komenyt
>hasznal.
Attila, koszi az informaciot. Nem ismertem ezt a fuszert, pedig a
mediterran konyha utan kedvenc vesszoparipam a kulonleges fuszerezes.
Kretan nyaraltunk es Rethimno-ban vegigbongesztem egy fel tucat
fuszerbazart. Nemelyikben a fuszerkeverekek zacskojan fel volt tuntetve az
osszetetel is, de erre a romai komenyre nem emlekszem. Inkabb
oregano-kakukkfu-paprika jellegu keverekeket ajanlottak a szouvlakihoz es
mas husfelekhez.
Szerinted a gyrost _csak ezzel_ fuszerezik??
Emilia irta: >Szerintem is nagyon etvagygerjeszto aromaja van.
Jaj nekem! Akkor mennyit kell majd foznom a csaladomnak?? :-)))))
A muszakahoz egy kedves Gorogorszagban elo netes baratnom "bahari" nevu
fuszert irt, de nem tudta, mi is az _magyarul_. Nincs otleted?
Visszaterve a gorogorszagi gorog konyhahoz: szerintem probalnak igazodni a
rengeteg turista izlesehez, es ezert talan finomitanak a fuszerezesen,
alkalmazkodnak az europai konyhahoz. De ez csak egy sejtes.
Szerintem az itteni kinai, thai es hasonlo egzotikus kajaldakban is mar
kicsit europai izlesre atszabott eteleket kinalnak. Vagy lehet, hogy eddig
nem talaltam meg az _igazi_ tavol-keleti ettermet??? :-))
Capuccino
---------
Eleg sok idot toltottem el Olaszorszagban, igy volt alkalmam rengeteg
capuccinot inni :-)
Capuccinot legjobban olyan kavefozovel lehet kesziteni, aminek van gozolos
csove. Az egesz lenyege az ugyanis, hogy habosra fel kell gozolni a tejet.
Ettol olyan finom! :-)
Ebbe a habos tejbe kell beleonteni a jo erosre fozott espresso kavet, majd
- izles szerint - esetleg megszorni a tetejet kakaoporral, netan reszelt
csokival.
A becsiek kapucinere tejszinhabbal keszul, de szerintem az olasz az igazi!
(Az instant valtozatokban eleg keves kozuk van az _igazi_ capuccinohoz :-) )
Ciao
Zita
|
+ - | Re: Kulfoldi tapasztalatok (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
irta:
>Es vannak olyanok is, akik a fennseges, egyedulalloan finom
>uditot, a coca colat kepesek vorosborral elrontani. En mar attol is
>fraszt kapok, ha ettermekben citromkarikaval hozzak ki a colat.
Uj-Zelandon mellesleg egy kellemes etteremben (One Red Dog nevu
olasz kaja'lda Wellingtonban) a CocaColat egy nagy vizes kancsoba
kitoltve szerviroztak, amelybe citromkarikak helyett sargadinnye-
gerezdeket tettek... Mondhatom, erdekes izkombinacio.
kerdezte:
>Emlitetted az esszedben, hogy rengeteg a magyar bevandorlo.
>Hol vannak? Tudnal egy-ket tampontot adni?
>Hamarosan ugyanis Uj Zelandra koltozom egy par evre, jo lenne
>egy ket magyarral osszefutni.
Laci! Oszinten irigyellek!!! Nagy elmeny lesz, meg ha dolgozni is kell!
Tudomasom szerint szinte minden nagyobb varosban megtalalhato
a magyar kolonia, persze a legtobben Aucklandben, Christchurchben
es Wellingtonban elnek. En szemely szerint a wellingtoniakkal
apolok szorosabb kapcsolatokat. Szerintem a reszleteket inkabb
maganban targyaljuk meg, ne terheljuk a listat ezzel!
Ma meg osszeszedem a gondolataimat, es holnap megprobalok irni
egy par sort a brazil konyharol, jellegzetes etelekrol - Tibor
gyujtemenyet gazdagitando.
Udv, Lazar Peter
mailto:
|
+ - | Angol, ill. finn etelek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Csupan nehany napja iratkoztam fel Hozzatok, igy eddig
csak figyeltem leveleiteket.
Most erdeklodessel fordulnek Hozzatok. Angliaba, es Finno.-ba
fogunk kimenni dolgozni. Az angol etelekror mar hallottam, de nem
igazan az en izlesem. En es a baratom is az olasz konyhat kedveljuk
inkabb. Szoval ha valaki ezen a teren nagyon otthon van, akkor kerem,
hogy irjon nekunk, kulonosen a finn etelekrol...
Szeretettel,
Barbi (& Csaba)
|
|