1. |
malnakremleves (mind) |
12 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: Re: Kulfoldi tapasztalatok (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
3. |
mas taj - mas kaja (mind) |
39 sor |
(cikkei) |
4. |
folytatas (mind) |
41 sor |
(cikkei) |
5. |
atvett etelek (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
6. |
kolbasz (mind) |
28 sor |
(cikkei) |
|
+ - | malnakremleves (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Bessenek koszonom a receptet, kiprobaltuk. Tettem bele 3 csapott evokanal
cukrot
is. Diszitesnek tejszinhabrozsat raktam a tetejere, valamint tobb egesz
malnaszemet felretettem, amit a vegen beleszortam, nagyon pikans izt adott a
"levesnek". Bevallom oszinten, mi desszertnek ettuk, ami vendegeknek is
kivalo
csemege.
Szeretettel:
Gabo
http://www.yourwebhome.com/gabo --> frissites: 1999. augusztus 18.
(korcsolya, gyereksarok, nemdohanyzo, linkek, szemelyes)
|
+ - | Re: Re: Kulfoldi tapasztalatok (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Peter!
Emlitetted az esszedben, hogy rengeteg a magyar bevandorlo.
Hol vannak? Tudnal egy-ket tampontot adni?
Hamarosan ugyanis Uj Zelandra koltozom egy par evre, jo lenne
egy ket magyarral osszefutni.
Elore is koszi,
Szia
Laci
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: loompa.d48.lilly.com)
|
+ - | mas taj - mas kaja (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Nagyon jo ötlet volt: ki mit eszik es hol.
Szeretnek hozzajarulni Svedorszagbol, de biztos lesz mas is aki beir, en csak
a delsved reszröl tudok irni, eszaksvedben kicsit mas eteleket esznek a
helyi adottsagokbol kifolyolag (pl renszarvashus, u. n. gyalogmalna t.k.)
A hagyomanyos sved konyha eleg szegenyes. Tipikus sved kaja pl csutörtökön a
sargaborsoleves es palacsinta.
Egyebkent leveseket nem igazan esznek, ami van mostanaban az "bevandorolt"
leves, pl minestrone, francia hagymaleves - itt is.
(a magyar gulyast NEM mint levest ismerik, inkabb mint valami pörkölt-felet)
Ezen kivul mostanaban lehet venni Knorr por-leveseket de ha jol megnezzuk az
uzletben ki veszi azokat, akkor nem az idösebb svedek hanem esetleg a
fiatalabbak, es a kulföldiek.
Azert irom hogy mostanaban lehet venni, mert pl 20-25 eve meg nem igazan
voltak.
Gyumölcsleveseket ismerik, de dessertkent fogyasztjak, es - valljuk meg -
inkabb annak valok: hidegen, edesen, esetleg tejszinhabbal.
Azonban etkezes elött gyakori a salata ami többnyire nyers zöldsegekböl all
es altalaban ontet (dressing) nelkul. Ettermekben vannak u. n.
salatas-asztalok, ami a közismert svedasztalhoz hasonlo de csak salatakbol
all. Ezt ingyen adjak ha az ember menu(-nek megfelelöt) vagy ebedet/vacsorat
eszik. Itt vannak öntetek is a salatakhoz. Az ember összeszedi maganak a
zöldsegeket a kulönbözö talakbol, altalaban 5-10 fele.
Jellemzö pl hogy pizza elött is adnak salaltat (ami szinten benne van az
arban): feherkaposzta, hagymaval/paprikaval es ecetes-olajos-borsos-fuszeres
öntettel. Ez egyebkent nagyon jo szokas, nem kell az etelre varni egy pohar
vizzel vagy uditövel/sörrel/borral stb.
Itt akarom megjegyezni hogy Magyarorszagon - szerintem - nagyon dragak a
salatak, pl ettem gombaval töltött palacsintat rantva (egyebkent nagyon finom
volt es 2 nagy db) 220 Ft-ert es kertem hozza salatat: vöröskaposzta ami
egyebkent szinten finom volt, de 200 Ft!
folyt köv.
udv
Agnes
|
+ - | folytatas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
A sved hazikoszt kb igy nez ki:
reggeli: zabpehely (fele) kasa, vekonyan szeletelt felbarna vagy feket kenyer
vaj/sajt, sonka v mas felvagott uborka- v paradicsom szeletekkel, kave vagy
tea
lunch(delben): salata, hus v hal (2x hetente) de minden esetre valami
könnyebb kaja. Mostanaban sok tesztafele is elöfordul, leginkabb olaszosan
esetleg leves meleg vagy hideg szendviccsel felbarna, barna v
kemenykenyerrel. Utanna tejet isznak. Esetleg valami dessert + kave.
ebed (3-5 óra körul): salata, hus, egytaletelnek elkeszitve, parolva,
zöldsegekkel egyutt. Leggyakoribb hagyma/sargarepa. A szoszt behabarjak kis
liszttel es lehetöleg tejszinnel. Hozza fött krumpli.
Egyebkent a "legnemzetibb" kaja talan a fött krumpli.
Sok halat esznek, sokfelekeppen elkeszitve. Sose lesz unalmas, többfele hal
van mint hus, es a halat nem csak rantva vagy halaszlenek lehet elkesziteni.
Pl nagyon finom a fött lazac kis kaporral izestive, vajas zöldborsoval es -
termeszetesen - fött krumpli, esetleg feherborszosszal.
Belsösegeket is esznek, föleg majat es leginkabb marha v borjumajat azt is
lehetöleg szosszal.
este: egy-ket szendvics, tea vagy kave, esetleg valami kelt teszta/pl fahejas
tekercs.
Nyaron szivesen grillaznak. Lehet mindenfelet grillazni:
virslit, halat, oldalast, u.n. Flinta-steak -t: egy vastag szelet, kb ˝-3/4
kg-s comb, csonttal es a börevel, vannak elöre elkeszitett grill-botocskak
persze hussal/hagymaval/paprikaval/kukoricaval/rakkal megpakolva,
karajszeletek, csirke, virsli baconbe tekerve, alma, banan stb.
Inkabb sört isznak es elötte valami eröset (Absolut vodka pl).
Haromfele sör van: gyenge, ca 1,2 fokos, közep 2,4 fokos es erös sör amit
(valamint a bort, szeszt/likört is) az erre kijelölt szeszarusito uzletekben
lehet venni. Ezek szombaton zarva vannak!
Ezert aztan viragzik a hazi-fözes, de ha elkapjak akkor nagyon szigoruan
buntetik.
no, egyelöre ennyit.
Lehet kerdezni is, ha tudok akkor valaszolok (ha nem akkor utannanezek es
akkor is valaszolok!)
udv
Agnes
|
+ - | atvett etelek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok, kedves Attila!
>Az a tapasztalatom tehat, hogy ha az ember valami
>balkani etelt foz, megeri, ha utana nez eredeti verziojanak, torok vagy arab
>teruleten, es az ott hasznalatos fuszereket alkalmazza. Ugy sokkal jobbak.
Kepzeljetek el, Kretan a gyrosba (a pita lepenyesbe) _sult krumplit_
tettek.:-( Izesiteskent pedig Kb. 1 gerezd paradicsomot, es 1 szelet
uborkat, meg pici tzatzikit. Hat ehhez kepest Bp-en a torok, meg arab
gyros-bufekben _sokkal_ finomabbat eszik az ember. A gyros is valami
keletebbrol szarmazo etel, ha nem tevedek. Szerintem ez a sult krumplizas
mar ott is a McDonalds eloszele :-(((, szerintem gyalazat!
Egyebkent nagy kedveloje vagyok a mediterran konyhanak, az oregano tenyleg
nagyon sok etelnek finom izt kolcsonoz. A gorogok meg mentalevelet is
szoktak tenni a fasirtgombocukba.
sziasztok,
Zita
|
+ - | kolbasz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [Hungary] irta:
>A vo:ro:sboros kola ismeretlen arrafele, nagyon csodalkoztak, mikor
>meglattak, hogy ezt isszuk.
Isten ments, hogy kritizaljam masok izleset, de az enyemet ugye
propagalhatom? Nekem a hatamon futkos a hideg, hogy vannak, akik egy
csodalatos, finom vorosbort kepesek tonkretenni higitassal, edesiteni
kolaval. Es vannak olyanok is, akik a fennseges, egyedulalloan finom
uditot, a coca colat kepesek vorosborral elrontani. En mar attol is
fraszt
kapok, ha ettermekben citromkarikaval hozzak ki a colat. Azt nagyon
joizlesu emberek kiserleteztek ki hosszasan. Nem veletlenul csinalt
vilagkarriert. Citrom is van benne. Annyi, amennyi kell. Hogy jon egy
pincer ahhoz, hogy felulbiralja a cola receptjet? Kulonben is en
colat kertem, es nem citromos colat. Meg jo, hogy a feketekaveba nem
tesznek citromkarikat.
>Egyebkent - mivel relative sok a magyar bevandorlo - meg magyaros
>hazi kolbaszt is lehet kapni nehany varosban, csakhat tudni kell, hogy
>hol keresse az ember.
Ez a lenyeg, bocsassatok meg a vorosboros szovegemet.
Ki tudja hogyan lehet hozzajutni igazi, finom magyaros [parasztos]
kolbaszhoz. Ahogyan videken keszitik. Sok fokhagymaval, keves
paprikaval/borssal. Minden tippet halasan koszonok.
Udv, Peter.
|
|