Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 283
Copyright (C) HIX
1999-08-20
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 malnakremleves (mind)  12 sor     (cikkei)
2 Re: Re: Kulfoldi tapasztalatok (mind)  15 sor     (cikkei)
3 mas taj - mas kaja (mind)  39 sor     (cikkei)
4 folytatas (mind)  41 sor     (cikkei)
5 atvett etelek (mind)  19 sor     (cikkei)
6 kolbasz (mind)  28 sor     (cikkei)

+ - malnakremleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Bessenek koszonom a receptet, kiprobaltuk. Tettem bele 3 csapott evokanal 
cukrot 
is. Diszitesnek tejszinhabrozsat raktam a tetejere, valamint tobb egesz 
malnaszemet felretettem, amit a vegen beleszortam, nagyon pikans izt adott a 
"levesnek". Bevallom oszinten, mi desszertnek ettuk, ami vendegeknek is 
kivalo 
csemege.

Szeretettel:
Gabo
http://www.yourwebhome.com/gabo --> frissites: 1999. augusztus 18.
(korcsolya, gyereksarok, nemdohanyzo, linkek, szemelyes)
+ - Re: Re: Kulfoldi tapasztalatok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Peter!

Emlitetted az esszedben, hogy rengeteg a magyar bevandorlo. 
Hol vannak? Tudnal egy-ket tampontot adni?

Hamarosan ugyanis Uj Zelandra koltozom egy par evre, jo lenne
egy ket magyarral osszefutni.

Elore is koszi,

Szia

Laci

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: loompa.d48.lilly.com)
+ - mas taj - mas kaja (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nagyon jo ötlet volt: ki mit eszik es hol.

Szeretnek hozzajarulni Svedorszagbol, de biztos lesz mas is aki beir, en csak
 a delsved reszröl tudok irni, eszaksvedben kicsit mas eteleket esznek a 
helyi adottsagokbol kifolyolag (pl renszarvashus, u. n. gyalogmalna t.k.)

A hagyomanyos sved konyha eleg szegenyes. Tipikus sved kaja pl csutörtökön a 
sargaborsoleves es palacsinta.
Egyebkent leveseket nem igazan esznek, ami van mostanaban az "bevandorolt" 
leves, pl minestrone, francia hagymaleves - itt is.
(a magyar gulyast NEM mint levest ismerik, inkabb mint valami pörkölt-felet)
Ezen kivul mostanaban lehet venni Knorr por-leveseket de ha jol megnezzuk az 
uzletben ki veszi azokat, akkor nem az idösebb svedek hanem esetleg a 
fiatalabbak, es a kulföldiek.
Azert irom hogy mostanaban lehet venni, mert pl 20-25 eve meg nem igazan 
voltak.
Gyumölcsleveseket ismerik, de dessertkent fogyasztjak, es - valljuk meg - 
inkabb annak valok: hidegen, edesen, esetleg tejszinhabbal.

Azonban etkezes elött gyakori a salata ami többnyire nyers zöldsegekböl all 
es altalaban ontet (dressing) nelkul. Ettermekben vannak u. n. 
salatas-asztalok, ami a közismert svedasztalhoz hasonlo de csak salatakbol 
all. Ezt ingyen adjak ha az ember menu(-nek megfelelöt) vagy ebedet/vacsorat 
eszik. Itt vannak öntetek is a salatakhoz. Az ember összeszedi maganak a 
zöldsegeket a kulönbözö talakbol, altalaban 5-10 fele.
Jellemzö pl hogy pizza elött is adnak salaltat (ami szinten benne van az 
arban): feherkaposzta, hagymaval/paprikaval es ecetes-olajos-borsos-fuszeres 
öntettel. Ez egyebkent nagyon jo szokas, nem kell az etelre varni egy pohar 
vizzel vagy uditövel/sörrel/borral stb.

Itt akarom megjegyezni hogy Magyarorszagon - szerintem - nagyon dragak a 
salatak, pl ettem gombaval töltött palacsintat rantva (egyebkent nagyon finom
 volt es 2 nagy db) 220 Ft-ert es kertem hozza salatat: vöröskaposzta ami 
egyebkent szinten finom volt, de 200 Ft!

folyt köv.

udv
Agnes
+ - folytatas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A sved hazikoszt kb igy nez ki:
reggeli: zabpehely (fele) kasa, vekonyan szeletelt felbarna vagy feket kenyer
 vaj/sajt, sonka v mas felvagott uborka- v paradicsom szeletekkel, kave vagy 
tea

lunch(delben): salata, hus v hal (2x hetente) de minden esetre valami 
könnyebb kaja. Mostanaban sok tesztafele is elöfordul, leginkabb olaszosan 
esetleg leves meleg vagy hideg szendviccsel felbarna, barna v 
kemenykenyerrel. Utanna tejet isznak. Esetleg valami dessert + kave.

ebed (3-5 óra körul): salata, hus, egytaletelnek elkeszitve, parolva, 
zöldsegekkel egyutt. Leggyakoribb hagyma/sargarepa. A szoszt behabarjak kis 
liszttel es lehetöleg tejszinnel. Hozza fött krumpli.
Egyebkent a "legnemzetibb" kaja talan a fött krumpli.
Sok halat esznek, sokfelekeppen elkeszitve. Sose lesz unalmas, többfele hal 
van mint hus, es a halat nem csak rantva vagy halaszlenek lehet elkesziteni. 
Pl nagyon finom a fött lazac kis kaporral izestive, vajas zöldborsoval es - 
termeszetesen - fött krumpli, esetleg feherborszosszal.
Belsösegeket is esznek, föleg majat es leginkabb marha v borjumajat azt is 
lehetöleg szosszal.

este: egy-ket szendvics, tea vagy kave, esetleg valami kelt teszta/pl fahejas
 tekercs.

Nyaron szivesen grillaznak. Lehet mindenfelet grillazni: 
virslit, halat, oldalast, u.n. Flinta-steak -t: egy vastag szelet, kb ˝-3/4 
kg-s comb, csonttal es a börevel, vannak elöre elkeszitett grill-botocskak 
persze hussal/hagymaval/paprikaval/kukoricaval/rakkal megpakolva, 
karajszeletek, csirke, virsli baconbe tekerve, alma, banan stb.
Inkabb sört isznak es elötte valami eröset (Absolut vodka pl).
Haromfele sör van: gyenge, ca 1,2 fokos, közep 2,4 fokos es erös sör amit 
(valamint a bort, szeszt/likört is) az erre kijelölt szeszarusito uzletekben 
lehet venni. Ezek szombaton zarva vannak!
Ezert aztan viragzik a hazi-fözes, de ha elkapjak akkor nagyon szigoruan 
buntetik.

no, egyelöre ennyit. 
Lehet kerdezni is, ha tudok akkor valaszolok (ha nem akkor utannanezek es 
akkor is valaszolok!)
udv
Agnes
+ - atvett etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok, kedves Attila!

>Az a tapasztalatom tehat, hogy ha az ember valami
>balkani etelt foz, megeri, ha utana nez eredeti verziojanak, torok vagy arab
>teruleten, es az ott hasznalatos fuszereket alkalmazza. Ugy sokkal jobbak.

Kepzeljetek el, Kretan a gyrosba (a pita lepenyesbe) _sult krumplit_
tettek.:-( Izesiteskent pedig Kb. 1 gerezd paradicsomot, es 1 szelet
uborkat, meg pici tzatzikit. Hat ehhez kepest Bp-en a torok, meg arab
gyros-bufekben _sokkal_ finomabbat eszik az ember. A gyros is valami
keletebbrol szarmazo etel, ha nem tevedek. Szerintem ez a sult krumplizas
mar ott is a McDonalds eloszele :-(((, szerintem gyalazat!  

Egyebkent nagy kedveloje vagyok a mediterran konyhanak, az oregano tenyleg
nagyon sok etelnek finom izt kolcsonoz. A gorogok meg mentalevelet is
szoktak tenni a fasirtgombocukba. 

sziasztok,
Zita
+ - kolbasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary] irta:

>A vo:ro:sboros kola ismeretlen arrafele, nagyon csodalkoztak, mikor
>meglattak, hogy ezt isszuk.

Isten ments, hogy kritizaljam masok izleset, de az enyemet ugye
propagalhatom? Nekem a hatamon futkos a hideg, hogy vannak, akik egy
csodalatos, finom vorosbort kepesek tonkretenni higitassal, edesiteni
kolaval. Es vannak olyanok is, akik a fennseges, egyedulalloan finom
uditot, a coca colat kepesek vorosborral elrontani. En mar attol is
fraszt
kapok, ha ettermekben citromkarikaval hozzak ki a colat. Azt nagyon
joizlesu emberek kiserleteztek ki hosszasan. Nem veletlenul csinalt
vilagkarriert. Citrom is van benne. Annyi, amennyi kell. Hogy jon egy
pincer ahhoz, hogy felulbiralja a cola receptjet? Kulonben is en
colat kertem, es nem citromos colat. Meg jo, hogy a feketekaveba nem
tesznek citromkarikat.

>Egyebkent - mivel relative sok a magyar bevandorlo - meg magyaros
>hazi kolbaszt is lehet kapni nehany varosban, csakhat tudni kell, hogy
>hol keresse az ember.

Ez a lenyeg, bocsassatok meg a vorosboros szovegemet.
Ki tudja hogyan lehet hozzajutni igazi, finom magyaros [parasztos]
kolbaszhoz. Ahogyan videken keszitik. Sok fokhagymaval, keves
paprikaval/borssal. Minden tippet halasan koszonok.

Udv, Peter.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS