Kedves Otthon olvasok !
Erdeklodve olvastam Scholtz Beata levelet az amerikai turohelyzetrol.
Itt, Franciaorszagban az itt elo magyarok kozott egy keves citromle tejbe
csopogtetese jarja, mert a tej itt sem alszik meg (itt megkeseredik). Meglep,
hogy a turo Amerikaban sem ismert, eddig ugy tudtam, hogy a turotorta ott
nemzeti sutemeny. (Persze lehet, hogy most nagy tajekozatlansagot arultam
el ...) Jomagam gyakran keszitek turot, de most a piacon felfedezte egy
ismeros hazaspar, hogy hasonlo anyag kaphato itt is, csak nem annyira
szaraz. Ardeche-i (Delkelet-Franciaorszag) ismerosom azt mondja, hogy
ok ismerik a turot, de a kereskedelemben nem kaphato.
Tovabbi oruletek : Amerikaban is kabitoszernek szamit a mak ?
Mert itt a marihuana rangjaban van, gyanakodva neztek ram, amikor makos
bejglivel kinalgattam oket. Nemi kerdezoskodes utan kiderult, hogy az
o"ro~lt makot itt soha nem ismertek, de "nepi gyogyszerkent" sok helyen
termesztettek. Ezt aztan betiltottak a 60-as evekben, azota a mak tilos
aru, oroletlen formaban buncselekmeny behozni es birtokolni. Takaritononk,
miutan megkostolta a makos bejglit azt mondta, hogy most majd cikk-cakkban
fogja a folyosot takaritani.
Meg egy : ponty. A francia nem eszi a pontyot, mert nem "nemes hal".
De akkor hogy keszitsek racpontyot ? Biztos nem lenne igazi abbol a sok
gyanus tengeri halbol a piacon !
Udvozlettel : Paller Gabor
|