Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1182
Copyright (C) HIX
2002-06-08
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 FW: Repas suti (mind)  51 sor     (cikkei)
2 konyhai tippek (mind)  21 sor     (cikkei)
3 RE: *** lekvar/dzsem*** #1181 (mind)  17 sor     (cikkei)
4 RE: lekvar/dzsem (mind)  31 sor     (cikkei)
5 RE: SOS repatorta (mind)  30 sor     (cikkei)
6 RE: teszta odaragad (mind)  30 sor     (cikkei)
7 hajdina (mind)  46 sor     (cikkei)
8 Os magyar etelek (mind)  7 sor     (cikkei)
9 Re: lekvar/dzsem +emil cim problemak (mind)  40 sor     (cikkei)
10 Re: Re: Teszta odaragad (mind)  5 sor     (cikkei)
11 Re: Teszta odaragad (mind)  18 sor     (cikkei)

+ - FW: Repas suti (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A hix.konyharol szarmazo, de altalam (eddig)  nem kiprobalt repas sutik. Ha
jol sikerul, vagy tovabbi trukkok vannak, kerunk visszajelzest, egyebekben
Happy birthday az unnepeltnek. 

Egyik: 
> - 10 dkg vaj vagy margarin
> - 2 dl mez
> - 2 tojas
> - 20 dkg finomra reszelt sargarepa
> - 10 dkg mazsola
> - 10 dkg aprora vagott dio
> - fel dl narancse
> - 1 csomag vaniliascukor
> - 10 dkg liszt
> - 10 dkg buzakorpa
> - 2 tk sutopor
> - 1 tk szodabikarbona
> - fel tk so
> - fel tk gyomberpor
> - 1 kk orolt szerecsendio
> - 3 kk orolt fahej
> 
> Habositsuk fel a vajat egy talban, majd aprankent adjuk hozza a langyos
> mezet. Folyamatos habveres kozben tegyuk hozza a tojasokat is. Egy masik
> talban keverjuk ossze a reszelt repat, a mazsolat, a diot, a narancslevet
> es
> a vaniliascukrot.
> 
> Egy harmadik talban keverjuk ossze a lisztet, a korpat, a sutoport, a
> fahejat, a szodabikarbonat, a sot , a gyombert es a szerecsendiot. Az elso
> kremhez keverjunk eloszor egy kis adagot a lisztes keverekbol, majd a
> repasbol, felvaltva, es a lisztessel fejezzuk be.
> 
> Ontsuk a tesztat kivajazott, lisztezett tepsibe, es elmolegetitett sutoben
> kb. 180 fokon sussuk nagyjabol 40 percig, tuprobaig. Hagyjuk a sutemenyt a
> formaban meg 10 percig hulni, majd vegyuk ki belole. Teljes kihules utan
> szeleteljuk, porcukorral meghintve talaljuk.
> 
> 
Másik: 

Hozzavalok: 30 dkg sargarepa, 30 dkg reszelt mandula, 4 tojas, 20 dkg
cukor, 6 dkg liszt, 1teaskanal sutopor, 1 felcitrom leve es heja, csipetnyi
so.

A repat megtisztitjuk es aprora reszeljuk. A tojassargajat a cukorral
habosra verjuk, hozzaadjuk a tobbi anyagot, majd vegul belekeverjuk a habba
felvert tojasfeherjet. Sutopapirral belelt formaba ontjuk a masszat es 180
C°-on 45 percig sutjuk. Kivesszuk a formabol es hulni hagyjuk.
A porcukorbol es a citromlebol glazurt keszitunk amit raontunk es
porcukorral meghintjuk a tetejet. (A glazur el is maradhat.)
+ - konyhai tippek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> SZIASZTOK! (Ido hianyaban eddig elmulasztott koszoneseimet ezzel a
> kiabalassal igyekszem potolni.)
> 
> odaragad a teszta: 
> az olajat allitolag csak kozvetlenul azelott kell beleonteni, mielott a
> tesztat szorod bele
> 
> a bur kifli tolteleke: 
> mitol nem folyik ki? tud valaki valami trukkot
> 
> quiche teszta : 
> kiprobalt valtozatokat irnatok? hihetetlenul szaraz, izetlen, vastag,
> borzalmas lett, amit osszehoztam. 
> 
> lekvar: 
> nem reklamnak szanom, de a Koronas befozo cukor nagyon nyero. pontosan a
> leiras szerint, kb. 10 perc a lekvarfozes a fazek mosogatasaval egyutt.
> nem all egybe, hogy le kelljen rola robbantani az uveget, nem muizu gumi,
> egyben maradnak a gyumolcsok, vilagos, zamatos es tartosito szer nelkul
> sem romlik. a dunsztolas attol tartosit, hogy sokkal tovabb marad magasabb
> homersekleten, es jobban megdoglenek, amitol romlana.
+ - RE: *** lekvar/dzsem*** #1181 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

kedves Vica, írod:

* Kerdes: van-e ennek a dunsztolasnak tenyleg valami
* letjogosultsaga, es
* mi a helyzet a szalicillal? En azt sem tettem a dzsemre.

eddigi tapasztalataim szerint csak ennek a dunsztolásnak van
igazi létjogosultsága, a többi jól-rosszul sikerülo kisérlet...
anyámnak a szekrény/spejz mélyén vannak olyan lekvárjai, hogy már
a készítés idopontjára sem emlékszik és érintésre törik el rajtuk
a celofán, de semmi bajuk azon kívül, hogy vésovel kell
szétszedni a beszáradt lekvárt :-)
én régebben próbáltam ezeket az új, gyors módszereket (szódavíz,
tartósítók), de ezek bizonytalanok hosszabb távon
persze, ha valaki megeszi gyorsan, az más kategória :-))
üdv
PL:
+ - RE: lekvar/dzsem (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, szia Vica!

En sem teszek ra szalicilt, es nem is dunsztolom. Es meg csak nem is tartom
hutoben. Ennek ellenere meg most is van a tavalyi eperdzsembol. :-) Na nem
azert, mert olyan rossz, hogy nem lehetett megenni :-))), hanem mert
tulsagosan sporoltam vele. A befozo cukorral meg nem probalkoztam, viszont
iden eloszor kiprobaltam a Quittin nevu zselesito szert. Haas termek, a
citromsarga csomagolasut hasznaltam, ami a fele cukor aranyhoz valo. A
masik konyhalistan mar kiokosodtam :-), hogy ez azert jo, mert nem allati
eredetu zselatin van benne, hanem gyk. almapektin. Plusz meg vmennyi
citromsav - ettol szep szinu marad az eper. Osszehasonlitva a tavalyival,
tenyleg szembetuno a kulonbseg. Ja, es tartositoszer (na-benzoat v.
szalicil) _nincs bene_ . 

A csomagolasan pontosan le van irva, mit hogyan kell csinalni. Pofon
egyszeru, es _pont olyan_ allagu lett a dzsem, ahogyan en szeretem. Tehat
nem folyik le a kenyerrol az eperdzsem, de nem is olyan bolti minoseg, hogy
megall benne a kanal. Az eper vmivel tobb mint felet turmixoltam, a masik
felet pedig felezve-negyedelve tettem bele, epp csak az utolso par percre.
Es kilonkent csak kb. 30-35 dkg cukrot tettem hozza, nekem fele cukorral
mar tul edes. 
A "tartositas" nalam csak az alabbit jelenti: Szinultig toltom az uveget,
és ugy csavarom ra a tetot. Majd 20-30 percre fejre allitom az uveget.
Ezaltal egyreszt megegyszer csiramentesíti a forro lekvar a tetot is (bar
elotte kifozom), a kihulo lekvar pedig termeszetszeruleg kisebb terfogatu
lesz, igy a felszine és a teto kozott legures ter keletkezik. Ott pedig nem
tenyeszik semmi. :-) Eddig nekem bevalt ez a modszer.


sziasztok,
Zita
+ - RE: SOS repatorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Kriszta!

Nem tudom, Csiri vonalban van-e meg (reg hallottunk rola), de kb. ket evvel
ezelott o kuldte be az alabbi receptet: 

Repatorta
----------
Hozzavalok :
20 dkg sargarepa
15 dkg cukor
15 dkg hamozott mandula
10 dkg rizs vagy burgonyaliszt
4   tojas
1   citrom reszelt heja, so, dionyi vaj, vanilias porcukor.

A sargarepat megtisztitjuk, megmossuk, szarazra toroljuk, finomra
megreszeljuk. A mandulat szalkasra vagjuk. A tojassargakat a porcukorral
habosra kikeverjuk, hozzaadjuk a sargarepat, a mandulat es aprankent a
lisztet, vegul a reszelt citromhejat es egy csipet sot. Utoljara ovatosan
osszekeverjuk a kemeny habba vert tojasfeherjekkel. Kivajazott, lisztezett
(nem tul nagy ) tortaformaba simitjuk, es elomelegitett sutoben kozepes
tuznel ( 180 C fok )  kb 35 - 40 percig sutjuk. Ha kihult, lehuzzuk a
tortakarikat, tetejet vanilias porcukorral meghintjuk. Lehet tolteni is, egy
finom citromkrem biztosan illik az izehez. En nem toltottem, hanem papirra
megrajzoltam a szulinaposaim nevet , a kettojuk korat osszeadva! ( jo sok
volt! ), kivagtam es a tortara teve meghintettem vanilias porcukorral.


sziasztok,
Zita
+ - RE: teszta odaragad (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Latom, egybehangzo a velemeny, en is csak csatlakozni tudok. :)

Topy irta:
>Lényeges a sok víz!
>Tapasztalataim szerint akkor hajlamos leragadni amikor a vízbe beleöntöd a
>tésztát és leáll a forrás.

Bizony igy van. Ehhez minimum 10-szeres kell hogy legyen a viz mennyisege.
Tehat egy felkilos csomag tesztat 5 liter vizben kell(ene) fozni. Kb. ez az
a mennyiseg, amikor - ha valoban zubogo forrovizbe dobja az ember a tesztat
- nem all le a forras. Eleg az elejen egyszer megkeverni, aztan nem kell
vele tobbet foglalkozni. Az olaszoknal is igy lattam, szerintem az egyik
legelso "tudomany", amit egy olasz kislanynak meg kell tanulnia a
konyhaban. :-)  


Laja emlitette a tesztafozo fazekat. Nem lattatok mostansag valahol epeszu
aron ilyet? Rozsdamenteset szeretnek, de a legolcsobb is 9 ezer ft korul
van. Na meg a Katayban a nagy markak 20 ezer folott... :-) Par hete
hirdettek akciosan 3000 alatt ilyet a MATCH-ban, de egyik aruhazban se
lehetett kapni. Persze ez mar nem idetartozik, de egyszeruen felhaborito,
hogy csabitjak a nepet a prospektusokkal, de az igazan olcso termekek
valahogy "nem erkeznek meg" az aruhazba. :-O :-O  Szerintem ez mar kimeriti
a tisztessegtelen reklam fogalmat. 


sziasztok,
Zita
+ - hajdina (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szevasztok!

Ujabb hajdina receptekhez jutottam. Tovabbitom is a listara.

Hajdinaleves

Hozzavalok: 30 dkg hajdina, 10 dkg sargarepa, 10 dkg feherrepa, egy fej
voroshagyma, 2-3 szem burgonya, baberlevel.

A megmosott hajdinat 2-2,5 l vizben 10 percig fozzuk, majd beletesszuk a
tisztitott, darabolt zoldsegeket, burgonyat, (hagymat egeszben)
baberlevelet, sot, borsot. Ha megfott, vilagos rantassal rantjuk be. A
hagymat, baberlevelet talalas elott kivesszuk belole.

Hajdinakasa tejjel

Hozzavalok: 1 l tej, 1 csesze hajdina, so.

A megmosott hajdinat a forrasban levo tejbe tesszuk, sozzuk majd
takareklangon puhulasig fozzuk. (Ha fozes elott megpiritjuk a magokat, diora
emlekezteto lesz az ize.)

Toltott tok

Hozzavalok: 3 kis tok, 30 dkg daralt hus, 15 dkg hajdina, 10 dkg gomba,
voroshagyma, so bors, tejfol.

A tokoket hosszaban kettevagjuk, tisztitjuk, hamozzuk. A piritott hagyman a
daralt hust az aprora vagott gombaval atsutjuk. A fott leszurt hajdinat
hozzaadjuk. A keverekkel megtoltjuk a tokoket. Tuzallo talra tesszuk, keves
vizet ontunk ala, kaporral fuszerezzuk. Forro sutoben atsutjuk. A levet
tejfollel besuritjuk, martaskent talaljuk.

Hajdinatorta

Hozzavalok: 14 dkg hajdinaliszt, 14 dkg cukor, 14 dkg vaj, 14 dkg mandula, 3
tojas, barack vagy ribizlilekvar, fel sutopor.

A vajat, cukrot, tojassargajat habosra keverjuk. A feherjebol kemeny habot
verunk. A megdaralt mandulat osszekeverjuk a liszttel, es sutoporral, majd
hozzaadjuk a kikevert masszahoz. A tortaformat megvajazzuk, megszorjuk egy
kanal daralt mandulaval, majd a beleontott masszat megsutjuk. Ha kihult
harom lapra vagjuk es megkenjuk a lekvarral.

Jo fozocskezest
Gyula
+ - Os magyar etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Sok helyen kerestem os magyar etelek receptjeit (bogracsban keszitheto,
hagyomanyos fuszerezesu), de nem talaltam sehol. Ha valaki tud ilyet
(ilyeneket), kerem irja meg.

Eszter
+ - Re: lekvar/dzsem +emil cim problemak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Vica,

> Ma delelott eprdzsemet raktam el, 3:1 aranyu Oetker befozocukorral.
> Delutan beszeltem egy baratnommel, es egeszen elbizonytalanitott.

> Kerdes: van-e ennek a dunsztolasnak tenyleg valami letjogosultsaga, es
> mi a helyzet a szalicillal? En azt sem tettem a dzsemre.

> Varom a kulonbozo dzsemkeszitesi, lekvarkeszitesi fortelyokat.

Ha megnézed az osszetevoket a cukor csomagolasan, akkor meglatod hogy
tartosito is van benne. Ez allitolag elengedhetetlen, ha kevesebb cukrot
hasznal az ember mint 1:1. Es a csomagolason leirt recept is megbizhato.
En jo par eve keszitek igy lekvart, 1:2 cukorral es soha nem volt semmi
baj, elallt majdnem 1 evig is (lehet hogy tovabb is elallt volna, de
ahhoz tul finom volt :-) ). So"t, rendszerint az en befotteimet nehezebb
felnyitni mint mast, olyan jol zar az alulnyomas. Az uvegeket nagyon
gondosan kimosom, sutoben megszaritom es miutan lehetoleg szinultig
toltom a lehetoleg meg fovesben levo lekvarral, azonnal lezarom es
megforditom.

Ha csak szalicil+dunsztolassal lehetne, akkor bele se fogtam volna, epp
az csinalt kedvet, hogy a befozocukor +csavaros uveg eljaras olyan
egyszeru es gyors.


Emil cim problemak:

Asszem, aki kuldott levelet odaragado teszta temaban privat is es
visszajott, az nem irta be a helyes cimet. Amiota megvaltozott a HIX
cim, azota maskepp jelennek meg a cimek a levelekben. Az eredeti emil
cimben a @ jel = jellel van behelyettesitve es a vegere @nospam.hix.hu
van ragasztva.
Azaz pl:

ha a HIX levelben igy all: 
akkor az eredeti cim: 

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re: Re: Teszta odaragad (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Az tuti ,hogy sok vizbe kell fozni!!Ha forr a viz akkor beleteszed a tesztat ma
jd 1percig fozod kevergetve,aztan lezarod alatta a gazt.Majd fedovel letakarva 
8-10percig allni hagyod,aztan leszurheted!Ennyi!!

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: adsl-253-80.adsl-pool.axelero.hu)
+ - Re: Teszta odaragad (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Geza!

A KONYHA 1180-ban irta :
>Tudja-e valaki, mit kell tenni annak erdekeben, hogy fozes kozben le
ragadjon l
>e a teszta a labas aljara? Probalom en kavargatni, olajjal is probalkoztam
mar,
> de semmi  nem segit. Biztos tudja valaki. (A valaszt legyszi maganban -
is -)

Nalam egyforma fozesi korulmenyek kozott a kulonboz tesztak leragadnak a
Barilla tesztak kivetelevel.

Udv, Zsuzsi

HIXEditor 1.15beta8

Ui.: Ment maganba is

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS