Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 440
Copyright (C) HIX
2000-01-26
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Fagyi! (mind)  38 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #439 (mind)  33 sor     (cikkei)
3 csereptal (mind)  16 sor     (cikkei)
4 Burek es fagyi (mind)  110 sor     (cikkei)
5 Kenyer. (mind)  83 sor     (cikkei)
6 Tiramisu (mind)  51 sor     (cikkei)

+ - Fagyi! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Bocsanat a kesoi valaszert, de nagyon elfoglalt voltam, igy az elmaradt
termest csak most olvastam el.
A recepteket en csak kiolloztam, de a baratnomnek van fagylaltgepe,
es nala mar ettem fagyit - imadom -, es egyaltalan nem volt rossz.
Neki az alant leirt recept - ez is a Nagy Fagylaltoskonyvbol  lett kiollozva -
a kedvence. Ezt ettem nala. Igaz ebben nincs tejszin, csak tej.

Meggyes csokoladefagylalt
Hozzavalok:
3 dl tej
5 dkg fozocsokolade
20 dkg kimagozott meggy
15 dkg porcukor
1 egesz tojas
csipetnyi so
A kimagozott meggyet turmixgep poharaba rakjuk es keves tejjel
simara turmixoljuk, majd hozzaontjuk a tojast, a maradek tejet,
a porcukrot es a sot. A csokoladet gozon vagy mikrohullamu
keszulekben felolvasztjuk, es belecsorgatjuk a habos keverekbe.
Ezutan meg tovabbi 1 percig keverjuk. A fagylaltgep tartalyaba
beontve, az eloiras szerint megfagyasztjuk. (Meggybefottbol
is nagyon finom, de akkor joval kevesebb cukrot tegyunk bele.)

Egy-ket jo tanacsa a konyvbol a fagylaltkesziteshez:

A kesz, megfagyott fagylaltot egy-masfel ora hosszat benne hagy-
hatjuk a gepben, termeszetesen befedve egy darab alufoliaval, es
a hutoszekreny normal hutotereben elhelyezve. Igy pontosan ido-
zithetjuk a talalas idejet. Ha a fagylaltot nem azonnali fogyasz-
tasra szanjuk, akkor a fagyasztas utan rogton adagokra osztjuk
(erre a celra a legjobban megfelelnek peldaul a vajkremes,
tetovel ellatott muanyag dobozok), es a tetejere rairjuk, hogy
milyen fagylaltot es mikor tettunk bele.
A masik fontos fagylaltkeszito eszkoz a turmixgep, amelyben
jo habosra, masszava keverhetjuk a kulonfele fagylaltalapanyagokat.

Udvozlettel:
                          Besse
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #439 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Topynak:

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Re: Sajtos pulykamell (a kebel baratsag jegyeben) ( 24 sor )
>Idopont: Tue Jan 25 09:30:46 EST 2000 KONYHA #439
>Zsoka, ez nagyon igeretesen hangzik!
>(Bar arra csak tippem van, hogy hol talalkozik a martas a hussal :)
>Felkerult az elojegyzett etelek listajara!

Amikor masnap megjelent mar lattam, hogy, kifelejtettem leirni azt a nem
elhanyagolhato mozdulatot :-), hogy raontom a martast a lerakott husra.

Zitanak:

>Zsoka, koszi a valaszokat. :-) Nem tudom, neked hogy sikerul a
>palacsintateszta reteslistzbol, en egyszer, veletlenul csinaltam azzal, de
>hasznalhatatlan lett. :-(( Az _osszes_ liszt leulepedett az aljara, es
>ragadt, nyult, stb. Ki kellett ontenem.

Lehet, hogy nem pihentetted a lisztet sutes elott. En legalabb fel ora, 1
ora idotartamra beteszem a megkevert palacsintatesztat a hutobe, sutes elott
jol felkeverem. (Viszont en nem szoktam beletenni a tesztaba tejet, csak
"buborekos vizet", illetve olajat, tojast, egy csipet cukrot, egy csipet
sot.)

>apukamtol a felmazsas :-) husdaralot. Szerinted lehet ugyanezt a tesztat
>vekonyra kinyujtva kulonfele formakkal kiszaggatni?

Meggyozodesem, hogy ki lehet szaggatni, hiszen ez egy omlos teszta :-), de
en azert nem nyujtanam ki tul vekonyra, bar megno a sutestol.

Sziasztok: J.Zsoka
+ - csereptal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves konyhasok!

Szilvi vagyok, es lenne egy nagy kerdesem.
Kaptam ajandekba egy mazatlan csereptalat, (ugynevezett Pataki-talat), es
mar ki is probaltam. Sajnos nagy csalodas volt, mert az etel nem sikerult.
Meg sohasem hasznaltam ilyen edenyt, hat kovettem a hasznalati utasitast,
beaztattam fel orara hideg vizbe, majd beletettem a krumplit, a darab
befuszerezett hust, es sutottem az eloirt hofokon. Az etel ala ontottem egy
pici vizet (szinten eloiras szerint). Amikor keszen lett, inkabb fott etel
volt, mint sult, teljesen elazott, es volt egy kellemetlen mellekize is,
amit, azt hiszem, a tal engedett magabol. Hol kovettem el a hibat???
Gondolom, sokan ismerik a csereptalat, kerlek, adjatok tanacsot, hogyan
hasznaljam, hogy elvezheto legyen az etel?

Koszi szepen!
         Szilvi
+ - Burek es fagyi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Burek ugyben:
Nekem van egy receptem, egy torok diaklany irta le. Meg nem probaltam ki, de ha
 mar nincs mas, talan erdemes.

Burek (azaz Bo:rek)
--------------------------

Teszta:
0,5 kg liszt
2 tojas
fel kocka eleszto (ez 21 g lenne, a nemet kocka 42 g)
keves so, tej

Mindent egy talba tenni, jol osszedagasztani, 1 orat kelni hagyni. (Most tunik 
fel hogy az eleszto nincs elore megkeverve - lehetseges, hogy szaritott eleszor
ol lenne szo?. Ki kell probalni, a konyhagepem konyveben is az van, hogy nem fe
ltetlenul kell elore keleszteni.)

A tesztat kereken kb. 5 mm vastagon tanyer nagysagura kinyujtjuk. A felere (min
t a felhold) teszunk tolteleket, rahajtjuk a masik felet, a szelet osszenyomkod
juk. Serpenyoben 2 EK olajban mindket oldalan aranybarnara kisutjuk.

Toltelekek:

1. 30 dkg feta sajt, zoldpetrezselyem, 1 tojas
2. 30 dkg daralt hus, 1 hagyma, petrezselyem, paradicsompaszta (suritmeny?), so
, paprika, bors, ne'mi zsiradekban serpenyoben piritva
3. 30 dkg fott krumplit szetnyomunk, osszekeverjuk a 2. alatt felsorolt hozzava
lokkal (a hus kivetelevel).

Tenyleg, ez igy nem is hangzik rosszul. Most mar csak piszkalja annyira az orro
mat hogy a napokban ki fogom probalni :-)

Fagyi ugyben:

Nekem nincs gepem, de keszitettem parszor a normal fagyasztoban. Nomost amit en
 ugy altalaban tudok a fagylaltkeszitesrol - reszben sajat tapasztalatbol - az 
az, hogy gep nelkul inkabb zsirtartalmu fagyit jo kesziteni (azaz parfet, tejsz
innel, tojassal). A kavaras nelkuli fagyasztasnal ugyanis jo nagy kristalyok ke
letkeznek es ez nem jo. A zsiradek ezt megakadalyozza. Ha csak olyan "vizes" fa
gylalt, akkor 2-3szor jol meg kell kavarni, ugyelve hogy a szelen kepzodott kri
stalyok a meg puha kozeppel jol elkavarodjanak. Meg jobb, ha ez esetben zselati
nt vagy tojasfeherjet teszunk bele, az is megakadalyozza a kristalykepzodest.

A geppel valo keszitesnek is utananeztem, mit mond a haztartasi iskola szakacsk
onyvem. A gep igaz, hogy jo ideig kavarja, de azutan a kavaras leall, az edenyt
 be kell fedni, a tetejere szinten sos jeget tenni es hagyni hogy a fagyi megfa
gyjon (allitolag, a konyv a 60-as evekbol szarmazik). Szoval ahogy ez hangzott,
 maradok tovabbra is a hutogep fagyasztojanal :-)

A kemenyre fagyott fagylaltot en kb. fel-egy oraval talalas elott kiveszem a fa
gyasztobol es beteszem a normal hutoterbe. Ha mar egy ejszakat eltoltott a fagy
asztoban, akkor 2 orat adok neki. Igy pont jo szokott lenni.

Najo, eleg a szaraz elmeletbol, itt van par recept :-)

Mascarpone-fagyi mandulalikorrel
> -------------------------------------------

25 dkg mascarpone (vagy ha mas turo, legyen lehetoleg szinten zsiros fajta!)
2 tojas sargaja
2 csomag vaniliacukor
1 dl mandulalikor (Amaretto)
2 EK kakaopor
20 dkg tejszin

A hozzavalokat a tejszin kivetelevel lassan osszekavarjuk, osszedolgozzuk a kem
enyre vert tejszinhabbal. Edenybe tesszuk, legalabb 4 oraig fagyasszuk (gepben 
kb. 45 perc).

A mandulalikor helyett lehet itt mast is beletenni, en el tudom kepzelni pl. ka
velikorrel is.

Eperparfe
------------

40 dkg eper (itt nyugodtan lehet mirelitet is hasznalni, egyre megy :-) )
1/2 l tejszin
4 tojas sargaja
25 dkg cukor
(izles szerint 2 EK cseresznye- vagy malnapalinka, vagy likor, vagy akar szorpo
t is ki lehet probalni)

Az epret mixerrel peppe kavarjuk, ugyelve hogy ne maradjanak benne darabkak (ez
ek aztan kemenyre fagyott izetlen zavaro tenyezokke valnak). Erzekenyebbek, ido
milliomosok es magasabb szintu konyhamuveszek at is passzirozzak a pepet.
A tojassargat habosra verjuk, hozzaadjuk a cukrot es tovabb kavarjuk (azaz hagy
juk a konyhagepet kavarni) ameddig a cukor feloldodik es az egesz vilagos szinu
 lesz. Hozzaadjuk a folyadekot, elkavarjuk. Hozzaadjuk az eperpepet, elkavarjuk
, vegul belekavarjuk a kemeny tejszinhabot.
Az egeszet edenybe toltjuk, fagyasztoba tesszuk.

Fahej-kave parfe
---------------------

4 tojas sargaja
2 tojas feherje
175 g cukor
1 EK orolt fahej
2 likoros poharka kavelikor vagy jo eros kave
25 dkg tejszin

A tojassargat, cukrot, fahejt osszekeverjuk, hozzaadjuk a folyadekot, azutan a 
kemeny tejszinhabot es a kemeny tojashabot, elkavarjuk. Legalabb 3-4 orat fagya
sszuk.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Kenyer. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kenyerreceptek a haztartasi sutogephez

Az elektromos sutogepekhez az eddig kozolt
receptek az adagok megfelelo
modositasaval felhasznalhatok a gep megadott
utalasainak
figyelembevetelevel. Erdemes a sajat
megfigyeleseinket is figyelembe venni.
A kovetkezo receptek valtoztatas nelkul
hasznalhatok.

Dietas kenyer

Hozzavalok: 20 dkg kukoricaliszt, 20 dkg
rizsliszt, 2 tojassargaja, 8 dkg
porcukor, 4 dkg margarin, 1,5 dkg eleszto, 2,5
dl tej, 1 teaskanal so.

Feherjeszegeny kenyer

Hozzavalok: 30 dkg burgonyakemenyito, 12 gramm
burgonyapehely, 1
tojassargaja, 1 teaskanal cukor, 1 teaskanal so,
2,5 dkg eleszto, 3 dkg
olaj, 1 mokkaskanal komenymag, 2 dl viz.

Izes barna kenyer

Hozzavalok: 25 dkg Graham-liszt, 10 dkg
rozsliszt, 10 dkg finomliszt, 3 dl
viz, 1,5 dl tej, 2 dkg eleszto, 1 mokkaskanal
cukor, 1 csapott teaskanal so
.

Korpas hazi kenyer

Hozzavalok: 50 dkg Graham-liszt, 15 dkg
simaliszt, 1 dkg eleszto, 1 pupozott
teaskanal so, 3 dl viz, 1 evokanal olaj .

Komenyes Graham-kenyer

Hozzavalok: 30 dkg Graham-liszt, 8 dkg
finomliszt, 1 teaskanal so, 1,5 dkg
eleszto, 1 csapott teaskanal komenymag, 1
evokanal olaj, 4 dl viz.

Kukoricas kenyer

Hozzavalok: 30 dkg finomliszt, 10 dkg
kukoricaliszt, 1 dl tej, 3 dl viz, 1,5
dkg eleszto, 1 csapott teaskanal so.

Rozsos, burgonyas kenyer

Hozzavalok: 30 dkg finomliszt, 15 dkg rozsliszt,
15 dkg hejaban fott es
attort burgonya, 2 dkg eleszto, 4 dl viz, 1
csapott teaskanal, so, 1 csapott
teaskanal komenymag. .

Szojas barna kenyer

Hozzavalok: 25 dkg barnaliszt, 12 dkg
szojaliszt, 13 dkg kukoricaliszt, 2
dkg eleszto, 3 dl viz, 1 teaskanal so.

Szojas kenyer

Hozzavalok: 40 dkg finomliszt, 10 dkg
szojaliszt, 2 teaskanal porcukor, 1
teaskanal so, 1 evokanal olaj, 4 dl viz, 1,5 dkg
eleszto.

Szojas rozskenyer

Hozzavalok: 30 dkg Graham-liszt, 15 dkg barna
rozsliszt, 5 dkg szojaliszt, 2
dkg eleszto, 1 evokanal etolaj, 1 csapott
teaskanal komenymag, 1 teaskanal
so, 5 dl viz.

Jo etvagyat. Rumcajsz.
+ - Tiramisu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tiramisu II. (TiraMesu)

Het, en ahany helyen ettem Tiramisut, annyifele izzel 
talalkoztam. Egy helyen meg teljesen edes volt! Szerintem 
ez botranyos. A legjobbat Budakeszin a Tanne nevu draga 
helyen ettem. (Kis adag etkek, nagyon jo minosegben 
fejenkent 5eFt. Nyaron kerti grill, kegyetlen jo hangulat)
Mivel nejem nagyon szereti, es egy kicsit o modositott is a 
receptem TiraMesu-nak neveztem el. 

7 tojasbol piskotat sutunk (a lentebbi recept hasznalat 
eseten aranyositani kell, mert azok 3-4 tojasosak! ), 2 
vagy 3 reszre vagjuk, Minden lapot meglocsolunk a kovetkezo 
ontettel: 
90ml kave, 70ml konyak/brandy, 2 evokanal cukor
Ezutan megkenjuk a kovetkezo kremmel:
1.) borsodot keszitunk: 5 tojas sargaja, 60ml cukor, 120ml 
edes bor, 60ml szaraz feher bor felhasznalasaval: 
gozfurdoben. Lehutjuk. 
2.) 2 dl tejszint 2 evokanal cukorral kemenyre verunk, majd 
beleforgatjuk 450g mascarpone sajtot (esetleg dobozos 500g-
os tejszin-kremsajtot, de ettol fele olyan jo sem lesz. Ma 
mar lehet kapni a Cora-ban, Auchan-ban ami egy olcsobb hely)
3.) a sajtkremet es a sodot osszekeverjuk, fel csomag 
zselatint teszunk hozza.
4.) Minden reteg kremet megszorunk reszelt keseru csokival, 
a legtetejet kakaoporral is. Oldalat is erdemes. Hutoben 
nehany orat pihenni hagyjuk. Vegezetul a maradek konyakot 
megisszuk.

Hagyomanyosan en magam csinalom a piskotat, de egyre tobben 
allitjak, hogy nagyon jokat lehet mar kapni a boltokban. 
Azert leirom a receptet, hatha valakinek ez meg jo:

Egyszeru piskota:
5 ek. Liszt, 4 ek. Cukor, 3 tojas, 2 ek. Olaj, 1 ek. 10%-os 
eset (vagy citromle), fel cs. Sutopor – holyagosra 
kikeverni, sutomargarinnal (Kek Hera vagy izles szerint) 
tepsit kikenni, sutoben lassu tuzon sutni. Hustuvel 
ellenorizni mikor nem ragados a teszta.

Nehez piskota: 
20dkg. Cukor, 28 dkg retesliszt, 4 tojas sargaja feherje 
fekverve, 1 cs. Vanilias cukor, 1 cs. Sutopor, 10 ek. Tej, 
1 ek. Zsir (tipusa izles szerint) 1 ek. Rum 
holyagosra keveres (tojashabot ovatosan belekeverni), majd 
sutes.
(ebbe lehet meggyet v. mas gyumolcsot tenni nagyon klasz 
nyaron)

Bby

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS