Kedves Katalin!
Kulon levelben irom a mondandom erdemleges reszet. :-)
A "Regi unnepek a konyhaban" c. konyvbol idezek eloszor:
Nagybojt
A hamvazoszerdatol husvet vasarnapjaig tarto idoszak, bojttel,
onmegtartoztatassal. Nagybojtben altalaban tilos volt a mulatozas. Az
orszag tobb videken a szazadfordulo tajan szokasban volt, hogy a zsiros
edenyeket hamvazoszerdan elmostak, es csak husvetkor vettek oket elo. Az
orszag sok reszen a legidosebb emberek meg emlegetik a "negyvenolest", ami
abbol allt, hogy aki tartotta, negyven napig csak egyszer evett napjaban.
Hust es zsiros eteleket a nagybojtben nem ettek. Kulon edenyben olajjal
vagy vajjal foztek. Elterjedt bojti etel volt tobbek kozott a korpabol
keszult savanyu leves. Az etrendek alakulasa az egyhaz bojti eloirasaihoz
igazodott, mind a nagybojtben, mind az ev mas bojti napjain (pl.: pentek,
karacsony bojtje stb.). A magyar parasztkonyha ket jol elkulonulo
etelcsoportja a tesztak es a husetelek. Altalaban kedd, csutortok a "husevo
nap", mig szerda, pentek "tesztaevo nap" volt. A szombat valtakozik,
gyakran az elmult unnep maradekabol, illetve mar az unnepi keszulodes
jegyeben formalodik. A vasarnapi, illetve unnepi etkezes etrendje gazdagabb
volt a szokasos hetkoz-napinal. A nagybojti etrendekben surun szerepelt az
egyszeru soban fott bab, az olajos kaposzta, aszalt gyumolcs, fozelekfelek.
Kulonbozo haletelek, tojasetelek, kalacsok. Az etelek helyes
meg-valasztasaval a bojti napokon is lehet valasztekosan etkezni.
*-*
A "Milleneumi receptlexikon" c. konyvben pedig ezt talaltam:
egy bojti vacsora menusora az 1600-as evek elejerol:
- turos etek vajjal,
- viza tiszta borssal, vajjal,
- csuka lengyel level,
- hal soban,
- csik kaposzta leveben,
- koleskasa tejben,
- hal sutve, borsporral,
- aszu szilva,
- hideg etek,
- hal vajban.
A temerdek ennivalo csak latszolag tunik soknak, de nem szabad figyelmen
kivul hagyni, hogy nepes vendegsereg ulte korul az asztalokat. Az etkezes
elott (Apor Peter feljegyzese szerint) altalaban urmosbort kortyolgattak,
aztan az etelekhez sokfele mas bort is felkinaltak.
Egy kis helyi ujsagban pedig az alabbi erdekessegre bukkantam:
http://www.vjrktf.hu/carus/honisme/ho000225.htm
Rejtelyes bojti etelek Erdelybol.
Vizenkullogo: Tesztat gyurtak, kendervaszonba becsomagoltak, jeghideg vizbe
tettek egy orara, majd kulonbozo figurakat formaltak beloluk es azokat
megsutottek
Dombraszo:ko" : Vizet tettek a puliszkafozo ustbe, megsoztak, majd lobogni
hagytak. A rotyogo, fovo vizre mareknyi szitalt kukoricalisztet hintettek
es azt kavartak egy ideig. Tanyerokba toltottek es megcukroztak.
Angyalbu:gyu:re'k : vagy bo:gyo:re'k. Buzalisztbol tesztat gyurtak, abbol
kis gomboket sodortak, forro vizbe tettek, meglobbasztottak, majd talaltak
es cukroztak, keves level.
sziasztok,
Zita
|
Sziasztok!
En is igen nagy elvezettel olvastam Gaal Tamas beszamolojat arrol, hogy mi
hianyzik Franciaorszagban a magyar konyhahoz, es ez arra osztonzott, hogy
megirjam osszefoglalomat a masfel eves svedorszagi "palyafutasomrol".
Svedorszagi tartozkodasunk masodik hetenek vegen eljutottam arra a pontra,
hogy
itt nem lehet kapni semmit. Aztan a polcok tartalmat egy kicsit alaposabban
szemugyre veve kellemes csalodas ert, egy csomo minden van, csak egy kicsit
maskepp nez ki, vagy mashol kell keresni. Azert persze maradt jopar dolog,
amivel nem sikerult dulore jutni, ime ebbol egy kis osszeallitas.
Fold. Hat, azt hiszem felesleges is lenne a hasonlitgatas, elvegre eszakon
vagyunk. Viszont tevhit, hogy Svedorszagban mindig hideg van es nem lehet
semmit megtermelni: van sajat krumplijuk, hagymajuk, epruk, malnajuk,
afonyaik, stb.
Zoldsegek. A paprika itt is gond, chilipaprikat hasznalnak inkabb, mar a
feher
szinu TV paprikaert is jarni kell egy kort. Viszont a kaliforniai tipusu (
felfujt) paprikabol lehet kapni barmilyen szinut, eppen csak lilat nem.
Paradicsom termeszetesen kaphato, bar altalaban savanykas izu. Feherreparol
ne
is almodjatok, nekem nem sikerult osszefutnom vele a masfel ev alatt,
helyette
viszont paszternak volt mindenhol.
Kenyer. Mit mondjak? Gyenge pont. Svedorszag egyik erdekessege, hogy ami sos
szokott lenni, az ott edes, cserebe viszont van, ami total sos. Igy aztan a
kenyerek nagy resze is kicsit edeskes, szinte csak tartos kenyeret lehet
kapni,
felszeletelve. Vegul talaltam egy fajta kenyeret, ami legalabb nem volt se
tartos, se edes, de ebbol meg csak 360g-os veknit lehetett csak venni.
Egyebkent
meregdraga a kenyer is, liszt is, 600-800Ft korul kapsz egy kilot az
egyszerubb kenyerekbol, hatar meg a csillagos eg. Makot nem lehet venni,
de ha makkal beszort kenyeret akarsz, akkor barhol, barmikor talalsz. A sima
lisztbol minden rostot kiszednek, ettol olyan feher kb., mint a ho. Viszont
pekarukat, kekszeket sutnek massal is, mint buzaliszttel, pl. arpaval.
Alkoholt (a szorakozohelyeket leszamitva) csak az allam pia-boltjaiban lehet
kapni. (A nyitvatartas persze osztonoz a reggeli, hetvegi pialas
elkerulesere.)
Szupermarketekben maximum kb. 2%-os alkoholtartalmu lotyik lehetnek.
Tormaval azt hiszem en sem talalkoztam.
Pudingpor. Vanilia es csokikremhez lehet kapni port, mas izrol ne is
almodjatok.
Van viszont minden fele izu "gyumolcsleves", keszen is, es por alakban is,
amit
vizzel kell megfozni. Ezt ugy kell elkepzelni, mint a zselesitett
gyumolcsvelot, rizsfelfujthoz,
kekszhez, fagyihoz isteni.
Husok. Husok tekinteteben a svedek eleg valogatosak, mi a marhanak,
csirkenek
sokkal tobb reszet hasznositjuk, ezek naluk nem tudom hova kerulnek, de a
boltok
polcaira biztos nem. Csirkeaprolek ismeretlen, talan csirkeszarnyat sem
lehet
kapni, vagy egyaltalan valamit, amin van egy kis bor. Szoval a husleves
fozes
ott is bajos. De aki nem szereti a zsiros falatokat, az jol jar, szinte
minden le van zsirtalanitva, meg a daralt husra is van szabaly, hogy mennyi
zsir
lehet benne. Pulykat viszont nem sokat hasznalnak, a pulykamellet nem fogod
mindenhol megtalalni, es ha van, akkor is csak max. fel kilos szeletekben
becsomagolva. Ha egesz pulykat akarsz, akkor rutinosnak kell lenned, es
tudnod
kell hol keresd. Ott is minden hust becsomagolva lehet megvenni,
egysegcsomagokban, ha kicsi adagokat akarsz fozni, akkor legyen melyhutod,
ahova
teszed a maradek hust.
Savanyusagbol, kolbaszbol, szalonnabol es felvagottbol szerintem nincs
hiany,
bar kicsit mas jelleguek. A szaraz kolbasz persze ismeretlen. A ceklajuk
nagyon
finom, a savanyu uborka hatarozottan edeskes, de nekem izlett.
Svedorszagi tartozkodasom legnagyobb kuzdelmet a gesztenyemasszaval
folytattam,
felsikerrel. Egy helyen talaltam Fro.-bol szarmazo konzerv gesztenyekremet
iszonyu dragan, de azt csak sutibe tudtam belesutni, igy a gesztenyepurerol
teljesen lemondtam. Bar gesztenyet lehetett immel-ammal kapni, de nem
vallaltam
be a megfozeset.
Ami viszont Svedorszagban van es nalunk nincs:
Marcipan es mandulamassza. A sved konyha eleg sok mandulamasszat hasznal
akar
tesztaba sutve, akar torta tetejen, ezert minden uzletben lehet kapni
mandulamasszat szinezetlenul, akar kilos kiszerelesben is. Aki itt Mo.-n tud
egy
helyet mondani, ahol lehet marcipant kapni (csokibevonat nelkulit es
lehetoleg
szinezetlent) az kerem irja meg!!!
Ha arra jartok feltetlenul menjetek el cukraszdaba, meg ha meregdraga is.
Elegge masfajta sutiket lehet kapni, es isteni finomak.
Kulfoldi konyhak alapanyagai. Minden valamirevalo boltban meg lehet venni a
kinai, indiai, mexikoi konyha legfontosabb alapanyagait: edes-savanyu
szoszt,
tikka masala, garam masala fuszerkevereket, kokusztejet, chilikremet, stb.
Es
ami meg jobb, hogy az alapanyagokhoz eleg konnyu recepteket is szerezni,
mert
minden csomagolas es bolti akcios ujsag tele van veluk.
Tejtermekek. Svedorszagban alig van par tejuzem, megis sokkal szelesebb a
kinalat kulonfele tejtermekekbol. Rengeteg fele joghurt, kulonbozo
tejszinek,
kolonfele izesitesu turo van igen magas minoseggel. Ebben nem vagyok biztos,
de
ugy emlekszem tartos tejet viszont nem csinalnak. A turo viszont iszonyu
sos,
sutemenybe csak jo alapos cukrozas vagy aztatas utan lehet belerakni.
Mez van, akacmez is, es ra van irva, hogy eredeti magyar recept szerint
keszul!!
!
Salatak es fuszernovenyek. Csomo fajta salatat es friss fuszernovenyeket
lehet
kapni, kicsi cserepben.
Tengeri halak. Ebben nem lettem szakerto, mivel mi nem sok halat eszunk.
Nincs
minden tengeri herkentyu (polip, csiga csak specialis helyeken), tengeri
halakbol viszont rengeteg van, rakot is lehet venni "lapatszamra".
Fuszeres kekszek es piskotak. Sved specialitasok a kardamommal, gyomberrel,
safrannyal, fahejjal sutott kekszek es piskotak. Ezeket is feltetlenul ki
kell
probalni, annak aki szereti az intenziv izeket.
Bogyok. Ezek is eszaki specialitasok, foleg a lingon (nem tudom mi a magyar
megfeleloje, talan hegyi afonya, az biztos, hogy valamilyen afonya, piros
szinu.) Van meg tozegafonya is, meg egy olyan gyumolcs, aminek mar vegkepp
nem
tudom a magyar megfelelojet, de ugy nez ki, mint a szeder, csak sarga.
Gyumolcskoncentratum. Szerintem ez a legnagyobb talalmany annak, aki szereti
a
gyumolcsleveket. Mar alig varom, hogy valamelyik gyartonak vegre kipattanjon
itthon is a fejebol. 2dl dobozba lehet venni gyomolcskoncentratumot, amihez
1l
vizet kell adni, es kesz az alma-, narancs-, bodzale. Megszabadit a
cipekedestol, hogy a kornyezetbarat mivoltarol mar ne is beszeljunk.
Zsenialis
talalmany.
Meg tudnam folytatni a sort, de azt hiszem a legfontosabbakrol nem
feledkeztem
meg. Osszefoglalaskeppen talan annyit mondanek (a sztereotipiakat
megtorendo),
hogy az ember azt gondolna, Svedorszagban nem terem meg semmi, es nincs is
tul
nagy alapanyag-valasztek, ehhez kepest engem kellemes csalodas ert, es
rengeteg
olyan uj alapanyagot, receptet ismertem meg kint, ami nagyon jol
feldobta/feldobja a
hagyomanyos magyar izeket. Persze a sved gasztronomiaval kapcsolatban egy
dolog biztos mindenkinek azonnal beugrik: a svedasztal, ami jol bizonyitja,
hogy meg egy ilyen hideg, nem eppen mezogazdasagi orszagban is leteznek
komoly gasztronomiai alapok.
Aniko
|