Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 493
Copyright (C) HIX
2000-03-20
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Joghurtos gyumolcstorta (mind)  38 sor     (cikkei)
2 heti etrend 5 (mind)  100 sor     (cikkei)
3 Archivum (mind)  19 sor     (cikkei)
4 'Balti' (mind)  8 sor     (cikkei)
5 wok, zeller (mind)  19 sor     (cikkei)
6 Birsalmas marhahus (mind)  40 sor     (cikkei)
7 Re: *** HIX KONYHA *** #488 (mind)  15 sor     (cikkei)

+ - Joghurtos gyumolcstorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kislanyom immaron elmult egy eves (marcius 9-en), ahogy memigertem, a 
szulinapi torta (?) receptje:

---------------
8 dl joghurt
1 citrom reszelt heja
4 lap zselatin
15 dkg porcukor
1 dkg vaniliascukor
30 dkg befott vagy gyumolcs
1/2 dl viz

Tetszoleges alaku jenai aljara a gyumolcsbol mintat rakunk, majd jol 
lehutjuk. A joghurtot a por- es vaniliascukorral osszekeverjuk, hozzaadjuk 
a cimtromhejat es a 1/2 dl vizben feloldott zselatinlapot. Habverovel 
elkeverjuk, majd az
elohutott formaba ontjuk. Ha felig megtelt, beleszorjuk a maradek 
gyumolcsot, majd raontjuk a maradek joghurtot. 45 percre hutobe rakjuk. 
Rovid idore az edenyt forro vizbe martjuk, majd tartalmat megfelelo meretu 
talcara boritjuk.
---------------

Ennyi volt az eredeti recept, most jon a kommentar!
Gondolom tobben is emlekeztek ra, probaltam itt a listan is kideriteni, 
hogy a lapzselatint hogyan kellene atvaltani normal zselatinra. Zitanak 
koszonhetoen ratalaltam a Haas zselatinra, mely hatuljan azt irtak, hogy 
egy zacsko harom lapnak felel meg.
A fentiek alapjan nem kellett volna ket teljes zacsko zselatin, de 
bizalmatlan voltam, igy beleontottuk az egeszet.
Sajnos masfel ora utan sem allt ossze teljesen (kiszedni mag mar nem 
lehetett), igy kanallal ettuk. Ezen tapasztalatok alapjan a kovetkezo 
adagba biztos beleboritok egy zacsko Horvath Rozi fele zselatint 
(legfeljebb lehet pattogtatni az asztalon :)!

Egyebkent batran ajanlom mindenkinek, nagyon FINOM! Elobb-utobb jon a nyar 
es a gyumolcsok, cukor sincs tul sok benne, inkabb csak joghurt...

Topy
+ - heti etrend 5 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Mindenkinek!

Itt van egy ujabb eresztes, nehogy ne legyen mit fozni! :-)

HETI ETREND
VASARNAP: Hideg kovaszosuborka-leves, borjuragu petrezselymes rizzsel,
oszibarackkehely
HETFO: Zoldbableves, racos burgonya sult szafaladeval, rumhab 
KEDD: Sonkagaluskaleves, egerke kakaos porcukorral
SZERDA: Petrezselyemleves, sult csirkemell vajas vegyeszoldseggel,
gyumolcssalata
CSUTORTOK: Komenymagos leves, rantott tonhal (gyorsfagyasztott tengeri
halbol) majonezes burgonyaval, keszen vett gyumolcsos turohab
PENTEK: Sargadinnyeleves, mustaros hazinyul fott spagettivel, napolyi 
SZOMBAT: Francia gombasalata, tojasos lecso, bolyi turoslegeny.

RECEPTEK

Francia gombasalata
40 deka szep csiperkegomba gyoker feloli talparol egy vekony lapot 
levagunk, a tobbit alaposan megmossuk, vastagra felszeleteljuk.
Racsavarjuk ket citrom levet, 1-1 keshegynyi kakukkfuvel, bazsalikommal, 
majorannaval meg orolt borssal izesitjuk. 
2-3 oraig ebben a pacleben aztatjuk, kozben a talat idonkent megrazzuk, 
hogy ezzel forgassuk a gombaszeleteket. Ezutan a levet leontjuk rola, de 
felretesszuk. Simara keverunk egy kiskanal mustart 2-3 evokanal olajjal
meg egy deci tejszinnel, es ebbe forgatjuk a gombat, csak annyi felretett 
paclevel izesitve, hogy kellemesen savanykas legyen. Kozvetlenul 
fogyasztas elott nagyon keves sot is adunk hozza.

Borjuragu

A borju legolcsobb reszet vesszuk hozza, es kockakra vagva, ot deka 
vajon feheredesig sutjuk. Ezutan hozzaadunk 1-1 csomo megtisztitott,
karikakra vagott sargarepat meg petrezselyemgyokeret meg egy kb. 
30 dekas rozsaira szedett karfiolfejet. Megsozzuk, nagyon keves 
vizzel az egeszet jo puhara paroljuk. Vegul kozekeverunk egy nagy 
csokor osszevagdalt petrezselyemzoldet meg egy csapott kiskanallal 
simara kevert tejszint, es ezzel mar csak felforraljuk, ugy talaljuk. 
Parolt rizs illik hozza.

Mustaros hazinyul 

Egykilonyi konyhakesz hazinyulat vasarolunk, lehartyazzuk, es ketujjnyi 
darabokra vagjuk. (Ha gerincet vettunk hozza, a csontok talalkozasanal
at kell metszeni. Ket deka vajat egy evokanal olajjal megforrositunk, 
megfonnyasztunk rajta egy kis fej, aprora vagott voroshagymat, atsutjuk 
rajta a husdarabokat, es orolt borssal, kakukkfuvel, szaritott 
rozmaringgal meg majorannaval izesitjuk. Letakarva, kis langon, 
15 percig sajat leveben paroljuk, majd hozzaadunk egy gerezd tort 
fokhagymat, csipetnyi bazsalikomot meg gyomberport, ket baberlevelet, 
es letakarva, ismet 15 percig puhitjuk. Ezutan belekeverunk egy deci - 
lehetoleg csipos mustart, amivel meg 10 percig hagyjuk a tuzon, es ha a
hus megpuhult, ket deci tejfolt is belekeverve, mar csak egyszer forraljuk 
fel, de nem paroljuk tovabb. Sos vizben fott, utana vajban piritott burgonya 
vagy spagetti illik hozza.

Oszibarackkehely 

Meghamozunk, kimagvalunk, nagyobb darabokra vagunk ket nagy 
oszibarackot, es racsavarjuk egy citrom levet. Negy talpas poharba vagy
mely uvegtanyerba osztjuk, es mindegyikre egy fel, vanilia izu Leo 
jegkremet halmozunk. Meglocsoljuk 1-1 kiskanalnyi rummal vagy 
tojaslikorrel, es ket deci tejszinbol vert, ot deka porcukorral izesitett
habbal diszitsuk.

Bolyi turoslegeny 

Alaposan osszekeverunk 25 deka reteslisztet egy fel sutoporral, egy fel 
citrom reszelt hejaval, meg 22 deka porcukorral, es a felet ot deka vajjal
kikent, kozepes nagysagu tepsibe szorjuk. Burgonyanyomoval 
egyenletesen ranyomunk 50 deka tehenturot, es meghintjuk 10 deka 
mazsolaval, egy csomag vanilias cukorral es reszelt citromhejjal. 
Raszorjuk a maradek liszt-cukor kevereket, ratordelunk meg ot deka 
vajat, es az egeszet meglocsoljuk ket deci tejjel, amelyben simara
kevertunk ket egesz tojast. Elo melegitett sutobe toljuk, es kb. 35 percig 
sutjuk. Akkor jo, ha a teteje szepen megpirult. Langyosan vagy 
hidegen kockakra vagva talaljuk. [Jomagam is nagy gyanakvassal
fogtam hozza ennek a valoszinutlen receptnek az elkeszitesehez, 
amelyet egy kedves szomszedasszonytol kaptam, es a legjobb
meglepetesemre habkonnyu, finom turos lepeny sikeredett belole l

E HETI SALATANK 
Toltott sargadinnye 

Felbevagunk, kimagozunk ket kicsi sargadinnyet, es a belsejukbol 
karalabefuroval gomboket vagunk ki. osszekeverjuk egy sult
vagy fott (esetleg maradek) leborozott, kicsontozott, kockakra vagott 
csirkemellel. 15 deka, hasonloan feldarabolt uborkaval meg egy marek 
olivabogyoval. Meglocsoljuk a martassal, amelyhez egy citrom levet
mokkaskanalnyi mustarral, egy csipet soval, orolt borssal, cukorral 
meg 4-5 evokanal olajjal kevertunk ki, es bazsalikommal, kakukkfuvel, 
orolt korianderrel izesitettuk. Jegbe hutve, a fel dinnyehejakban talaljuk, 
ot deka dioval diszitjuk. (Tehetunk bele kockakra vagott sonkat is).
F. N. A.
-- 
                         Üdv.: Szászika*(2+2)
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - Archivum (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok:

Misitol kaptam meg az Estee altal osszegyujtott KONYHA szamokat 1-350 ig.
(Mindkettojuknek koszonet.)
Az anyagot feltettem a weblapomra, Hollosi Joska pedig megtisztelt azzal
hogy a lapot kikialtotta a Konyha Hix archivumava. A KONYHA fejleceben
mostantol az Archivum URL-t is megtalalhatjatok. (http://konyha.hix.com )
A lap igen egyszeru. Egy teljes szovegu keresot aktival az altalad beirt
keresesi szempont parameterevel.
Lehet vele jatszani, en eleg jol elszorakoztam vele a kedvenc eteleimre
keresve, de nevet, email cimet vagy Konyha szamot is megadhatsz. Ez utobbi
esetben vigyazz a syntaxisra: 0012 fogja az emlitett konyha cikkeket
osszegyujteni, csak a 12 -es megadasa nem hoz eredmenyt.
Egy ideig 'csak' ez a 350 szam lesz ott, de ahogy hely problemaim
megoldodnak a tobbi is fel fog kerulni.
Happy Bongeszest

Sziasztok
Tibor
+ - 'Balti' (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

kivancsi lennek, hogy hogy keszul a 'Balti' kaja. Felreertesek elkerulese
vegett: itt nem a Balti allamokrol van szo, hanem egy indiai etelrol.

Udv

- Gergely
+ - wok, zeller (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A wokkal kapcsolatosan:

Sokféle van forgalomban, veleményem szerint nem
erdemes a meregdraga dizajnos darabokat venni.
Van egy kinai szakacs altal irott kinai szakacskonyvem.
A szerzo (Kenneth Lo) azt irja, hogy nem erdemes vastag,
nehez, "rusztikus" wokot venni, tokeletesen megfelel a
vekony kovacsoltvas darab is. Ilyet pedig leginkabb
az azsiai boltokban talalunk, pl. Budapesten a Fovam
teri Nagycsarnokban vagy a Nefelejcs utcaban (en is
ott vettem az enyemet). Ezek olcsobbak es
hasznalhatok. Nem baj, ha van hozza rostely es fedo,
de szerintem egyik sem nelkulozhetetlen.

Ha jol emlekszem, hivatalosan halvanyito zellernek
hivja, a hosszukas zellert, amit sok helyen egyszeruen
"gyoker" neven ismernek (vagy az valami mas?).

Udv: Afonya
+ - Birsalmas marhahus (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Latom pangas van, kuldok nektek egy finomsagot. Nemreg ettem en is eloszor egy 
tavernaban, nagyon izlett, egeszen kulonleges ize van. Ime:

Marhahus bisalmaval

Hozzavalok:

1 1/2 kilo marhahus
4 kanal zsiradek (az eredeti recept szerint olivazsiradek)
1 kiscsesze brandy
4-5 szekfubors
3-4 szekfuszeg
1-2 baberlevel
2-3 tisztitott, vastag szeletekre vagy kockakra vagott birsalma
egy keves citromle
so, bors

Elkeszites:

A hust a forro zsiradekon/olajon megpiritjuk. Eloltjuk a brandy-val, 
hozzatesszuk a fuszereket, baberlevelet, egy keves forro vizet es hagyjuk lassu
 
tuzon rotyogni.
A birset mas fazekba tesszuk es felfoves utan meg hagyjuk egyet-kettot 
rottyanni. A vizet leontjuk a birsrol, majd a birsdarabokat a hushoz tesszuk. 
Az egeszhez hozzatesszuk a citromlevet es hagyjuk lassan fodogelni.

Miutan megfott es kihult kisse a hus, szeletekre vagjuk, talra helyezzuk a 
szeleteket es nyakon ontjuk a besurusodott martassal.
Ezt lehet ugy is hogy nem kinlodtok a szeletelessel, hanem eleve kockara 
darabolt husit hasznaltok.

Jo etvagyat!

Agni



> ---------------------------------------------------------------------
http://www.netposta.net NetPosta, E-m@il ingyen!
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #488 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Zsoka!

> Meg soha eletemben nem hallottam arrol, hogy marha epebol szappan is
> keszult, de aztan a "sparmacet" igy ekezet nelkul mi a fenet
jelenthet,
> hat errol meg vegkeppen nincs fogalmam sem. :-( Van ra tippetek? :-))

Balnaolaj vagy -viasz, asszem van valami speci neve is de nem jut
eszembe. Egy bizonyos balnafajta koponyauregebol nyertek. Tiszta
veletlenul akadtam ra, valami Moby Dick linken keresztul, ugyanis az egy
olyanfajta balna volt :-)). Angolul tudok rakereshetnek mint
"spermaceti" a www.britannica.com alatt.

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS