Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 622
Copyright (C) HIX
2000-08-10
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Auto-reply: *** HIX KONYHA *** #621 (mind)  124 sor     (cikkei)
2 heti etrend 18 (mind)  109 sor     (cikkei)

+ - Auto-reply: *** HIX KONYHA *** #621 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

--=_ORCL_18112663_0_0
Content-Transfer-Encoding:8bit
Content-Type:text/plain; charset="iso-8859-2"

Kedves Kolléga!

Augusztus 03-21-ig szabadságon vagyok, igy leveledet először 08.21-én
olvasom. Demos ügyekben keresd Schliszka Károlyt a 265-8115 melléken.

Köszönöm: Veszeli Mariann

--=_ORCL_18112663_0_0
Content-Type:message/rfc822

Date: 10 Aug 2000 02:46:10
From:"HIX KONYHA" >
To:
Subject:*** HIX KONYHA *** #621
Reply-to:UNIX.W9: 
Return-Path:>
Received:from mercur.westel900.hu  [193.224.112.2]) by
 iroda1.westel900.hu (8.9.3/8.9.3/Westel900 Ver 2.0 Rev A) with ESMTP id CAA077
86 for >; Thu, 10 Aug 2000 02:45:50 +0200 (MET DS
T)
Received:from gate.westel900.hu (gate-internal.westel900.hu [193.224.118.86]) b
y mercur.westel900.hu (8.9.3/WESTEL900 Ver 1.0 Rev B) with SMTP id CAA16175 for
 >; Thu, 10 Aug 2000 02:49:01 +0200 (MET DST)
Received:from listserv.iif.hu ([193.225.12.34]) by gate.westel900.hu; Thu, 10 A
ug 2000 02:46:08 +0000 (MET)
Received:from listserv (listserv.iif.hu) by listserv.iif.hu (LSMTP for Windows 
NT v1.1b) with SMTP id >; Thu, 10 Aug 2000 2:45:25 +
0200
Message-Id:>
Followup-to:poster
X-Publisher:Hollosi Information eXchange /HIX/
X-Publisher:http://www.hix.com
MIME-Version: 1.0
Content-Type:text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding:8bit

> -----------------------------------------------------------------------
Issue____________: *** HIX KONYHA 621 ***
Date_____________: Wed Aug  9 20:30:35 EDT 2000
Publisher________: Hollosi Information eXchange /HIX/  http://hix.com
Disclaimer_______: Authors bear full responsibility for their articles.
> -----------------------------------------------------------------------
Hozzaszolas______: >
Megrendeles______: >   vagy >
Lemondas_________: > vagy >
Segitseg_________: >
Supervisor_______: >
Copyright________: http://www.clari.net/brad/copymyths.html
> -----------------------------------------------------------------------
Archivum_________: http://konyha.hix.com
> -----------------------------------------------------------------------
HIXWEB___________: http://www.hix.com        http://www.us.hix.com
KUKKER___________: http://kukker.com
ARENA____________: telnet arena.hix.com      telnet arena.us.hix.com
HEUREKA__________: http://heureka.net.hu     http://heureka.hungary.com
RADIO/TV_________: http://www.hungary-online.com
UTAZAS___________: http://utazas.com   <---  * Repjegyvadasz *
> -----------------------------------------------------------------------
EMAIL_WEB+POP____: http://Hungary.ORG  <---   orokos cim
> -----------------------------------------------------------------------

Tartalomjegyzek:
----------------

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Re:Szilvasgomboc-HELP?  ( 27 sor )

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Re:Szilvasgomboc-HELP?  ( 27 sor )
> Idopont: Wed Aug  9 13:03:38 EDT 2000 KONYHA #621
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 Sziasztok Konyhasok!

 Szia Gary!  

 "Izre es kinezesre is kituno gombocokat
keszit es receptje megegyezik Magyar Elek,
Horvath Ilona vagy Gundel Karoly receptjevel is.
A baj csak az, hogy a szilva korul a teszta
1-2 mm vastagsagban pepszeruen elazik.
Mi lehet ennek az oka?"

Magam is a Horvath Ilona fele valtozatot keszitem,
azzal a modositassal, hogy csak fel szem szilvat
teszek a gombocba , melyre (gomboconkent)
1 mokkaskanal fahejas cukrot rakok.
Szerintem,nem fott meg teljesen  gomboc, igy
belul nyers maradt. A fozesnel,ha,felforr es a gombo-
cok feljonnek a viz tetejere , en meg kb. 1 percig forra-
lom. Igy teljesen at szokott foni. Lehet, hogy a burgonya
rossz, mielott kiszednetek ajanlatos probakepp egy
gombocot felvagni , mert lehet, hogy meg egy picit tovabb
kell fozni.

Remelem tudtam segiteni!
Sok sikert!

             Udv: Irene


> =*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=
> =*    Hollosi Information eXchange /HIX/   ==---  http://HIX.com  ---==    *=
> =* ----------------------------------------------------------------------- *=
> =* MOKA  GURU  WINDOWS  TIPP  RANDI  KUKKER  HIR  JATEK  WEBMESTER  UTAZAS *=
> =* ----------------------------------------------------------------------- *=
> =* AGYKONTROLL . ALLAT . AUTO . AZSIA . BUDAPEST . CODER . DOSZ . FELVIDEK *=
> =* FILOZOFIA . HANG . KONYHA . KORNYESZ  . KULTURA . MOBIL  . MOZAIK . NY  *=
> =*        OTTHON . PARA . SPORT . TANC . TUDOMANY . UK . VITA              *=
> =* ----------------------------------------------------------------------- *=
> =*   Hungary.ORG: http://Hungary.ORG      UTAZAS: http://utazas.com        *=
> =* ----------------------------------------------------------------------- *=
> =* Automata segitseg: >                                       *=
> =* Ha az nem eleg:    >                                 *=
> =* Utolso szalmaszal: >   Hollosi Jozsi, Internetist /HIX/ *=
> =*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=


--=_ORCL_18112663_0_0--
+ - heti etrend 18 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Mindenkinek!

Azt hiszem, hogy neha egy-egy vicc elmegy a konyhaban is, ugyhogy egy
kicsit farasztlak vele Titeket.

Jololtozott holgy foglal helyet az egyik asztalnal. Kisvartatva megjelenik a 
pincer.
- Mit tudna ajanlani reggelire? - kerdi a holgy.
- Esetleg kocsonyas marhanyelvet, asszonyom.
- Na, de kerem, hogy kepzeli, hogy en olyat egyek, ami elozoleg egy allat 
szajaban volt?!
- Ez esetben tojassal tudok szolgalni.

18. Heti etrend

VASARNAP: Csirkeragu leves majgaluskaval, padlizsanos csirke, leveles 
gyumolcstorta
HETFO: Burgonyapure leves, joghurtos tojas, .sult alma KEDD: Bableves 
fustolt csulokkel, maglyarakas 
SZERDA: Zellerkrem leves, parizsi szelet paradicsomos kaposztaval, szolo
CSUTORTOK: Soskakrem leves, gombas tonhal petrezselymes rizzsel, 
puncspuding
PENTEK: Kaporleves, kulonleges toltott burgonya fejes salataval, kavekrem
SZOMBAT: Lebbencsleves, lucskos kaposzta, sajtos pogacsa.

Receptek

Kulonleges toltott burgonya
Meghamozunk nyolc egyforma, kozepes nagysagu burgonyaszemet, 
belsejuket kivajjuk, leoblitjuk, tiszta konyharuhaval leitatjuk rola a 
nedvesseget, es bo, forro olajban megsutjuk, de csak vilagos-sargara. (Nem 
csak a kivajt burgonyat, de a forgacsokat is). Osszegyurunk 35 deka daralt 
serteshust 10 deka fott rizzsel, egy kis fej osszevagott voroshagymaval, soval,
 
torott borssal meg egy nyers tojassal, es a burgonyak uregebe toltjuk. Tuzallo 
talra egymas melle ultetjuk, es korulrakjuk a burgonyaforgaccsal. Ket 
evokanal olajon uvegesre parolunk egy fej reszelt voroshagymat, meghintjuk 
egy kiskanalnyi liszttel, par percig piritjuk, majd hozzakeverunk egy 
evokanalnyi paradicsompuret, es felengedjuk annyi vizzel, hogy martas 
surusegu legyen. Etelizesito porral, vagy egy leveskockaval "sozzuk" csipet 
kakukkfuvel vagy szaritott rozmaringgal fuszerezzuk, es a toltott burgonyara 
ontve, a sutoben megsutjuk.

Joghurtos tojas
Legalabb egy fel nappal a keszites elott ket pohar joghurtot simara keverunk 
ot gerezd osszezuzott fokhagymaval, megsozzuk es jegbe hutjuk. A joghurtos 
tojas keszitesekor eloszor megforrositunk 10 deka vajat vagy margarint, 
ropogosra sutunk rajta nyolc vekony szelet zsurkenyeret, es forro talra 
egymas melle fektetjuk, melegen tartjuk. A visszamaradt vajon nyolc 
tukortojast keszitunk, es a vajbol szurokanallal a piritott kenyerekre emeljuk.
 
A visszamaradt vajat a tuzrol lehuzzuk es keshegynyi pirospaprikaval 
elkeverjuk. A tojasokat eloszor a fokhagymas, hideg joghurttal locsoljuk 
meg, utana a paprikas vajjal, es azon frissiben talaljuk.

Padlizsanos csirke
Meghamozunk egy kilonyi padlizsant, hosszaban kettevagjuk, majd ujjnyi 
vastagra szeletelve besozzuk, es fel oraig allni hagyjuk. Ezutan a levet 
leitatjuk rola, es harom evo-kanal olajon megsutjuk. Kozben ot deka vajon 
vagy margarinon atsutunk egy kb. egykilos, negy darabba vagott, megsozott 
csirket, es egy tuzallo tal aljara sorba lerakjuk. Betakarjuk a sult 
padlizsanszeletekkel, erre egy sorban rafektetunk ket kicsumazott, negy-negy 
szeletbe vagott zoldpaprikat (legjobb a piros paradicsompaprika hozza). 
Meghamozunk, negyfele vagunk ket szep voroshagymat, es a 
paprikaszeletek-re fektetjuk, majd befedjuk harom darab kockara vagott 
paradicsommal. Ket deci vizben feloldunk egy husleveskockat, es ezzel 
ontozzuk meg a padlizsanos csirket. Letakarva a sutoben 45 percig sutjuk. 
Vegul, ha sok leve maradna, azt fedo nelkul elparologtatjuk. Jo elore 
osszeallithato, csak sutni kell talalas elott.

Sajtos pogacsa
Felolvasztunk, de csak langyosra 25 deka Rama margarint, es elkeverunk 
benne egy deci joghurtot, meg harom deka osszemorzsolt elesztot. 
Osszedolgozzuk 50 deka retesliszttel, egy kiskanal soval, es nedves ruhaval 
letakarva, egy oraig pihentetjuk. Ezutan lisztezett deszkan ketujjnyi vastagra 
nyujtjuk, kozepes nagysagu pogacsaszaggatoval kiszurjuk. es minden 
darabba kessel ugy vagunk bele, hogy beletolhassunk egy dobokocka 
nagysagu puha sajtdarabot. Az eredeti formajara gombolygetjuk, es tetejet 
tojassargaval kenve, 5 dkg reszelt sajttal meghintve a sutoben szep pirosra 
(kb. fel ora) megsutjuk. Egy nagy tal omlos pogacsat kapunk ebbol a 
mennyisegbol.

Leveles gyumolcstorta
Gyorsfagyasztott Leveles tesztat egy oraig szobahomersekleten allni hagyjuk, 
majd kerek lappa nyujtjuk. Ugy belelunk ki vele egy nagy tortaformat, hogy 
pereme is legyen. A sutoben nagyon vilagosra sutjuk. Kozben levetol 
leszurunk egy felkilos, darabos ananaszkonzervet, es osszekeverjuk egy fel 
kilo puha, meghamozott, kimagvalt, darabokra vagott kortevel vagy egy kis 
uveg levetol leszurt, kockakra vagott oszibarackbefottel. A vilagosra sult 
tesztara ontjuk, keves fahejas porcukorral meghintjuk, es a sutobe visszatolva 
teljesen megsutjuk. (Meghinthetjuk a gyumolcsot durvara vagott dioval is, sot 
adhatunk a hideg tortahoz habba vert edes tejszint is.)

E HETI SALATANK

Marinalt hagyma (telire)
Apro szemu voroshagymakat megtisztitunk, es lobogo forro vizbe dobva par 
percig fozunk. majd szurokanallal kiszedjuk, levet lecsepegtetjuk. Uvegekbe 
tesszuk, s koze par szal kaprot, nehany borsszemet, 2-3 szem szegfuszeget, 
keshegynyi kakukkfuvet, egy baberlevelet, egy pici cso hegyes zoldpaprikat 
rakunk, es leontjuk ecetes-sos enyhen cukros level, amelyet egyszer 
felforraltunk, es kihutottunk. Lekotve a kamraban tartjuk, csak ket honap 
mulva bontjuk fel. Tel derekaig elall.
F. N. A.
-- 
                               Üdv.: Szászika
                            A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
                   http://www.extra.hu/szaszika

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS