--=_ORCL_18112663_0_0
Content-Transfer-Encoding:8bit
Content-Type:text/plain; charset="iso-8859-2"
Kedves Kolléga!
Augusztus 03-21-ig szabadságon vagyok, igy leveledet először 08.21-én
olvasom. Demos ügyekben keresd Schliszka Károlyt a 265-8115 melléken.
Köszönöm: Veszeli Mariann
--=_ORCL_18112663_0_0
Content-Type:message/rfc822
Date: 10 Aug 2000 02:46:10
From:"HIX KONYHA" >
To:
Subject:*** HIX KONYHA *** #621
Reply-to:UNIX.W9:
Return-Path:>
Received:from mercur.westel900.hu [193.224.112.2]) by
iroda1.westel900.hu (8.9.3/8.9.3/Westel900 Ver 2.0 Rev A) with ESMTP id CAA077
86 for >; Thu, 10 Aug 2000 02:45:50 +0200 (MET DS
T)
Received:from gate.westel900.hu (gate-internal.westel900.hu [193.224.118.86]) b
y mercur.westel900.hu (8.9.3/WESTEL900 Ver 1.0 Rev B) with SMTP id CAA16175 for
>; Thu, 10 Aug 2000 02:49:01 +0200 (MET DST)
Received:from listserv.iif.hu ([193.225.12.34]) by gate.westel900.hu; Thu, 10 A
ug 2000 02:46:08 +0000 (MET)
Received:from listserv (listserv.iif.hu) by listserv.iif.hu (LSMTP for Windows
NT v1.1b) with SMTP id >; Thu, 10 Aug 2000 2:45:25 +
0200
Message-Id:>
Followup-to:poster
X-Publisher:Hollosi Information eXchange /HIX/
X-Publisher:http://www.hix.com
MIME-Version: 1.0
Content-Type:text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding:8bit
> -----------------------------------------------------------------------
Issue____________: *** HIX KONYHA 621 ***
Date_____________: Wed Aug 9 20:30:35 EDT 2000
Publisher________: Hollosi Information eXchange /HIX/ http://hix.com
Disclaimer_______: Authors bear full responsibility for their articles.
> -----------------------------------------------------------------------
Hozzaszolas______: >
Megrendeles______: > vagy >
Lemondas_________: > vagy >
Segitseg_________: >
Supervisor_______: >
Copyright________: http://www.clari.net/brad/copymyths.html
> -----------------------------------------------------------------------
Archivum_________: http://konyha.hix.com
> -----------------------------------------------------------------------
HIXWEB___________: http://www.hix.com http://www.us.hix.com
KUKKER___________: http://kukker.com
ARENA____________: telnet arena.hix.com telnet arena.us.hix.com
HEUREKA__________: http://heureka.net.hu http://heureka.hungary.com
RADIO/TV_________: http://www.hungary-online.com
UTAZAS___________: http://utazas.com <--- * Repjegyvadasz *
> -----------------------------------------------------------------------
EMAIL_WEB+POP____: http://Hungary.ORG <--- orokos cim
> -----------------------------------------------------------------------
Tartalomjegyzek:
----------------
> Felado : [Hungary]
> Temakor: Re:Szilvasgomboc-HELP? ( 27 sor )
> =======================================================
> Felado : [Hungary]
> Temakor: Re:Szilvasgomboc-HELP? ( 27 sor )
> Idopont: Wed Aug 9 13:03:38 EDT 2000 KONYHA #621
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sziasztok Konyhasok!
Szia Gary!
"Izre es kinezesre is kituno gombocokat
keszit es receptje megegyezik Magyar Elek,
Horvath Ilona vagy Gundel Karoly receptjevel is.
A baj csak az, hogy a szilva korul a teszta
1-2 mm vastagsagban pepszeruen elazik.
Mi lehet ennek az oka?"
Magam is a Horvath Ilona fele valtozatot keszitem,
azzal a modositassal, hogy csak fel szem szilvat
teszek a gombocba , melyre (gomboconkent)
1 mokkaskanal fahejas cukrot rakok.
Szerintem,nem fott meg teljesen gomboc, igy
belul nyers maradt. A fozesnel,ha,felforr es a gombo-
cok feljonnek a viz tetejere , en meg kb. 1 percig forra-
lom. Igy teljesen at szokott foni. Lehet, hogy a burgonya
rossz, mielott kiszednetek ajanlatos probakepp egy
gombocot felvagni , mert lehet, hogy meg egy picit tovabb
kell fozni.
Remelem tudtam segiteni!
Sok sikert!
Udv: Irene
> =*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=
> =* Hollosi Information eXchange /HIX/ ==--- http://HIX.com ---== *=
> =* ----------------------------------------------------------------------- *=
> =* MOKA GURU WINDOWS TIPP RANDI KUKKER HIR JATEK WEBMESTER UTAZAS *=
> =* ----------------------------------------------------------------------- *=
> =* AGYKONTROLL . ALLAT . AUTO . AZSIA . BUDAPEST . CODER . DOSZ . FELVIDEK *=
> =* FILOZOFIA . HANG . KONYHA . KORNYESZ . KULTURA . MOBIL . MOZAIK . NY *=
> =* OTTHON . PARA . SPORT . TANC . TUDOMANY . UK . VITA *=
> =* ----------------------------------------------------------------------- *=
> =* Hungary.ORG: http://Hungary.ORG UTAZAS: http://utazas.com *=
> =* ----------------------------------------------------------------------- *=
> =* Automata segitseg: > *=
> =* Ha az nem eleg: > *=
> =* Utolso szalmaszal: > Hollosi Jozsi, Internetist /HIX/ *=
> =*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=
--=_ORCL_18112663_0_0--
|
Sziasztok Mindenkinek!
Azt hiszem, hogy neha egy-egy vicc elmegy a konyhaban is, ugyhogy egy
kicsit farasztlak vele Titeket.
Jololtozott holgy foglal helyet az egyik asztalnal. Kisvartatva megjelenik a
pincer.
- Mit tudna ajanlani reggelire? - kerdi a holgy.
- Esetleg kocsonyas marhanyelvet, asszonyom.
- Na, de kerem, hogy kepzeli, hogy en olyat egyek, ami elozoleg egy allat
szajaban volt?!
- Ez esetben tojassal tudok szolgalni.
18. Heti etrend
VASARNAP: Csirkeragu leves majgaluskaval, padlizsanos csirke, leveles
gyumolcstorta
HETFO: Burgonyapure leves, joghurtos tojas, .sult alma KEDD: Bableves
fustolt csulokkel, maglyarakas
SZERDA: Zellerkrem leves, parizsi szelet paradicsomos kaposztaval, szolo
CSUTORTOK: Soskakrem leves, gombas tonhal petrezselymes rizzsel,
puncspuding
PENTEK: Kaporleves, kulonleges toltott burgonya fejes salataval, kavekrem
SZOMBAT: Lebbencsleves, lucskos kaposzta, sajtos pogacsa.
Receptek
Kulonleges toltott burgonya
Meghamozunk nyolc egyforma, kozepes nagysagu burgonyaszemet,
belsejuket kivajjuk, leoblitjuk, tiszta konyharuhaval leitatjuk rola a
nedvesseget, es bo, forro olajban megsutjuk, de csak vilagos-sargara. (Nem
csak a kivajt burgonyat, de a forgacsokat is). Osszegyurunk 35 deka daralt
serteshust 10 deka fott rizzsel, egy kis fej osszevagott voroshagymaval, soval,
torott borssal meg egy nyers tojassal, es a burgonyak uregebe toltjuk. Tuzallo
talra egymas melle ultetjuk, es korulrakjuk a burgonyaforgaccsal. Ket
evokanal olajon uvegesre parolunk egy fej reszelt voroshagymat, meghintjuk
egy kiskanalnyi liszttel, par percig piritjuk, majd hozzakeverunk egy
evokanalnyi paradicsompuret, es felengedjuk annyi vizzel, hogy martas
surusegu legyen. Etelizesito porral, vagy egy leveskockaval "sozzuk" csipet
kakukkfuvel vagy szaritott rozmaringgal fuszerezzuk, es a toltott burgonyara
ontve, a sutoben megsutjuk.
Joghurtos tojas
Legalabb egy fel nappal a keszites elott ket pohar joghurtot simara keverunk
ot gerezd osszezuzott fokhagymaval, megsozzuk es jegbe hutjuk. A joghurtos
tojas keszitesekor eloszor megforrositunk 10 deka vajat vagy margarint,
ropogosra sutunk rajta nyolc vekony szelet zsurkenyeret, es forro talra
egymas melle fektetjuk, melegen tartjuk. A visszamaradt vajon nyolc
tukortojast keszitunk, es a vajbol szurokanallal a piritott kenyerekre emeljuk.
A visszamaradt vajat a tuzrol lehuzzuk es keshegynyi pirospaprikaval
elkeverjuk. A tojasokat eloszor a fokhagymas, hideg joghurttal locsoljuk
meg, utana a paprikas vajjal, es azon frissiben talaljuk.
Padlizsanos csirke
Meghamozunk egy kilonyi padlizsant, hosszaban kettevagjuk, majd ujjnyi
vastagra szeletelve besozzuk, es fel oraig allni hagyjuk. Ezutan a levet
leitatjuk rola, es harom evo-kanal olajon megsutjuk. Kozben ot deka vajon
vagy margarinon atsutunk egy kb. egykilos, negy darabba vagott, megsozott
csirket, es egy tuzallo tal aljara sorba lerakjuk. Betakarjuk a sult
padlizsanszeletekkel, erre egy sorban rafektetunk ket kicsumazott, negy-negy
szeletbe vagott zoldpaprikat (legjobb a piros paradicsompaprika hozza).
Meghamozunk, negyfele vagunk ket szep voroshagymat, es a
paprikaszeletek-re fektetjuk, majd befedjuk harom darab kockara vagott
paradicsommal. Ket deci vizben feloldunk egy husleveskockat, es ezzel
ontozzuk meg a padlizsanos csirket. Letakarva a sutoben 45 percig sutjuk.
Vegul, ha sok leve maradna, azt fedo nelkul elparologtatjuk. Jo elore
osszeallithato, csak sutni kell talalas elott.
Sajtos pogacsa
Felolvasztunk, de csak langyosra 25 deka Rama margarint, es elkeverunk
benne egy deci joghurtot, meg harom deka osszemorzsolt elesztot.
Osszedolgozzuk 50 deka retesliszttel, egy kiskanal soval, es nedves ruhaval
letakarva, egy oraig pihentetjuk. Ezutan lisztezett deszkan ketujjnyi vastagra
nyujtjuk, kozepes nagysagu pogacsaszaggatoval kiszurjuk. es minden
darabba kessel ugy vagunk bele, hogy beletolhassunk egy dobokocka
nagysagu puha sajtdarabot. Az eredeti formajara gombolygetjuk, es tetejet
tojassargaval kenve, 5 dkg reszelt sajttal meghintve a sutoben szep pirosra
(kb. fel ora) megsutjuk. Egy nagy tal omlos pogacsat kapunk ebbol a
mennyisegbol.
Leveles gyumolcstorta
Gyorsfagyasztott Leveles tesztat egy oraig szobahomersekleten allni hagyjuk,
majd kerek lappa nyujtjuk. Ugy belelunk ki vele egy nagy tortaformat, hogy
pereme is legyen. A sutoben nagyon vilagosra sutjuk. Kozben levetol
leszurunk egy felkilos, darabos ananaszkonzervet, es osszekeverjuk egy fel
kilo puha, meghamozott, kimagvalt, darabokra vagott kortevel vagy egy kis
uveg levetol leszurt, kockakra vagott oszibarackbefottel. A vilagosra sult
tesztara ontjuk, keves fahejas porcukorral meghintjuk, es a sutobe visszatolva
teljesen megsutjuk. (Meghinthetjuk a gyumolcsot durvara vagott dioval is, sot
adhatunk a hideg tortahoz habba vert edes tejszint is.)
E HETI SALATANK
Marinalt hagyma (telire)
Apro szemu voroshagymakat megtisztitunk, es lobogo forro vizbe dobva par
percig fozunk. majd szurokanallal kiszedjuk, levet lecsepegtetjuk. Uvegekbe
tesszuk, s koze par szal kaprot, nehany borsszemet, 2-3 szem szegfuszeget,
keshegynyi kakukkfuvet, egy baberlevelet, egy pici cso hegyes zoldpaprikat
rakunk, es leontjuk ecetes-sos enyhen cukros level, amelyet egyszer
felforraltunk, es kihutottunk. Lekotve a kamraban tartjuk, csak ket honap
mulva bontjuk fel. Tel derekaig elall.
F. N. A.
--
Üdv.: Szászika
A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
http://www.extra.hu/szaszika
|