Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 618
Copyright (C) HIX
2000-08-06
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: majak, mikro hasznalata (mind)  84 sor     (cikkei)
2 Fuge (mind)  10 sor     (cikkei)
3 Re: maj sutese . (mind)  35 sor     (cikkei)
4 maj meg egyszer (mind)  11 sor     (cikkei)
5 Re:sonkatekercsek (mind)  46 sor     (cikkei)
6 Re: kaszino tojas (mind)  19 sor     (cikkei)
7 re: Edit (mind)  13 sor     (cikkei)
8 Szilvtol koszi (mind)  8 sor     (cikkei)

+ - Re: majak, mikro hasznalata (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Kedves Martha!
> 
> Koszi a tanacsot, tippeket a maj elkeszitesevel kapcsolatban. 
> Remelem nekem is sikerulni fog (es persze a paromnak pedig izleni).
> 
> Ha finom lesz csatolt file-ban kuldok kostolot. :-)))))
> 
> Kata

Varom - es elore koszonom!

> Edit (Gyor):
> sozzuk. (En mas rantott kajanal is igy csinalom, mert akkor biztos, hogy mind
en
> darab egyforman es egyenletesen lesz megsozva)

En is minden fajta panirozott husnal a tojasba teszem a sot.

> Birkaet probaltad mar? Szerintem a tobbi elbujhat:-)))

Nem, de sajnos a birkat altalaban nem szeretem kulonleges ize miatt.
 
re: mikro 
> Ezzel mind teljesen egyetertek, csak kiegeszitenem:  
> Nem csak parolasra jo, hanem minden olyasmihez, amit nyugisan kell
> fozni. En pl. szeretem mikroban csinalni a rizst, es a leveseket,
> fozelekeket.
> Nem utolso  szempont, hogy a rantassal lehet kezdeni a fozest, tehat
> egyszerre osszerakhatom - es egy kicsit az etel ize is mas, csak
> azoknal az eteleknel az igazi, ami "gyenge" rantassal keszul.  

A rizst a gazon fozom, mert a mikro csaknem ugyanannyi idot vesz igenybe.
(So"t!  A rizst felforralom, s 1-2 perces komolyabb forras utan le is
allithatom; a tobbit magatol megteszi, ha nem emelem fel a fedot.  :))  ) 
Ha a csirket nem ropogosra akarom kesziteni, akkor a mikroban 20-25 perc
alatt (fedve, 4 adag) puha.  DE: mikor a kettot osszeteszem, s a borsot
beledobom, ragyogo rizibizim lesz!  

Ha nem elofeltetel, hogy a rakott krumpli teteje "sutott" legyen, azt is 
lehet a mikroban kesziteni.  Az elore fozott krumpli, tojas, fott kolbasz
ilyenkor ma'r csak jol osszemelegszik egymassal es a tobbi hozzavaloval.

En a reggeli zabpelyhet is a mikroban fozom.  Sult burgonyat, brokkolit,
karfiolt, sutotokot, kelbimbot, csoves kukoricat, s me'g egy rakas zoldet
a mikroban fozok.  A krumplit csak megszurkalom, hogy ne pukkadjon szet; a
tobbit pedig egy specialisan erre gyartott tuzallo edenyben gozolom: a viz
alul van, s nem is er a zoldseghez.  (Tupperware double boiler)  Ez
egeszse'gesebb is, mert a sok vitamin nem fo ki belole.

A hal keszitese is rendkivul egyszeru es gyors.  Egy kis vajat teszek a
tetejere, izesitem, befodom es percek alatt kesz.  Ha kedvem van, a
szalkamentes hal darabok melle' beleteszek hagymat, zoldpaprikat,
paradicsomot, esetleg gombat, s egyutt fozom oket.  (Ebbe sok so kell!)
Rizs tetejen nagyon finom, s mi egyszerubb?

Ha van mikro grill (browning dish) akkor egesz ropogos szendvicset,
pizzat, s megannyi mas etelt keszithetsz vele anelkul, hogy a suto"t
begyujtanad, ami nemcsak gyorsabb, de tisztabb is!  Nem is emlitem a nyari
hose'get, amiben jobb, ha a sutot nem kell begyujtani.

Mindent, ami konnyen lesulne, a mikroban biztosan menthetunk ettol.  Az
mikro hasznalata csak megszokottsag es kiserletezes kerdese.  Szerezz be
nehany megbizhato receptet, s mikor ma'r van ne'mi gyakorlatod, egyre
batrabban probalsz meg uj recepteket, s vegul sajat magad talalsz ki
ujabbakat.  A mikronak nagyon sok elonye van; adj neki egy kis idot,
hogy bebizonyitsa!

Es ha ma'r a majnal tartottunk: lassu beallitassal ma'r tobbszor
keszitettem csirkemajat, (mint a libamajat, mert itt az nincs) es
igy teljesen megmenekultem a zsir kopkodesetol!  :)))  A zsirt elore
melegitem, s mielott forrna, teszem bele a majat - lassan, hogy nehogy
mege'gessen vagy spricceljen.  Ebbe a majba viszont mielott kesz lenne,
mar beleteszem a sot.  Ugy tapasztaltam, hogy igy jobban atjarja a so a
majat, s kulonben is a csirkemaj szerencsere valahogy nem kemenyszik meg
cipotalpra.  ;-)  

Remelem, me'g nem vesztettem el az olvaso tabort ennyi szoveggel, de
szeretnem, ha a mikrot nem csupan egy kisegito hazi eszkoznek neznetek,
hanem jol kihasznalnatok, elvegre me'g mindig eleg borsos az a'ra!

(Kata, ha barmelyik recept sikerul, - masoke' is! - abbol is kuldhetsz
kostolot/mellekletet!  :)))  )

Martha
+ - Fuge (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok !

Nehany eve kezdett teremni a fugefam. Eddig elbirtam vele, mert szeretjuk
frissen fogyasztani, de az iden olyan sokat terem, hogy nem fogy el, meg
nehany fugekedvelo szomszed, ismeros segitsegevel sem. Az az igazsag, hogy
kevesen kedvelik ezt a finom gyumolcsot. Namarmost! El kellene tennem, de a
receptkonyveimben nem talaltam erre vonatkozo tanacsot. Kerlek benneteket,
segitsetek ! Koszonom elore is!

Csiri
+ - Re: maj sutese . (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Szia Kata!  

"Parom imadja a piritott sertesmajat. Mivel nem olyan regen elunk
egyutt, meg csak most szantam ra magam, hogy elkeszitem neki. Kicsit
felek, hogy kemeny marad (attol,hogy a vegen kell megsozni)."

Itt kuldom a resztelt maj receptjet:

A majat osszevagas utan besozzuk, es legalabb
fel oraig hutoszekrenybe tesszuk, (nyugodtan
bundazhatjuk, suthetjuk, fozhetjuk, puha marad,
sot ketszeresere novekszik.)

Negy szemelyre, fel kilo maj, 15 dkg hagyma, 4 mokkas-
kanal pirospaprika, 1 db. zoldpaprika, 1/2 db. paradicsom,
izles szerint majoranna, feketebors.

Elkeszites:

A hagymat aprora vagjuk, olajban megpiritjuk, beleapritjuk
a zoldpaprikat, paradicsomot, majd a  majat beleontjuk , es
kevergetve addig sutjuk, mig feher szint nem kap a maj.
Utana beletesszuk a pirospaprikat, majorannat es a fekete-
borsot, osszekeverjuk es kesz.

Tetszes szerint rizzsel, burgonyaval talaljuk, de csak
kenyerrel is, ehetjuk. 
A fenti eljarast en is most probaltam ki eloszor, olvastam
valahol, es nagyon jol sikerult.

Jo fozocskezest kivanok!!!

                   Udv: Irene
+ - maj meg egyszer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok Konyhasok,

miutan kitoroltem a hozzaszolasokat maj ugyben, utolag eszembe jutott
meg egy trukkje a piritott maj finomra elkeszitesehez (ejnye, de
nyakatekert ez a mondat ;-)):
eloszoer megpiritom a hagymat a zsirban es aztan hagyom kihulni, majd
a kihult zsirba teszem a majat.

Udv

Tomi
+ - Re:sonkatekercsek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Megegyszer a kakas...-rol :-)
Kedves Minyu nagyon rabeszelsz a probara! :-D
>Idehaza azonban a porkoltben a kedvenc falatom a kakas nemes resze.
>Ha sikerul hozzajutnod az alapanyaghoz, ki ne hagyd.
>
>Minyu

Kedves Szilvi!

Edit irta Gyorbol:
>Pontos recept nincs, mint általában semmire: "mindenki másképp
csinálja", sőt
>másképp is szereti. Általában szimpla reszelt torma, besamelben.
Részemről: ren
>des ecetes torma leszurve, tejfolben.

Editnek igaza van, mindenki maskepp csinalja! :-))
En peldaul a sonkaszeleteket a kovetkezo modon toltom meg :
Pl. 8 szelet sonkahoz, 20 dkg kremsajtot (natur tejszines kremsajt)
habosra
keverek 10 dkg ecetes tormaval, ha nagyon csipos lenne hozza lehet
reszelni 1 nagy almat, megsozom egy kicsit megborsozom es ennyi a
toltelek.

>> Es a kaszino tojas toltelekeet (nem a besamel martasos,
>>   hanem amiben a megfott tojas sargajat keverik be hidegen
valamivel)?
>Mi vajjal, zoldpetrezselyemmel, mustarral (só, ha kell) dolgozzuk el
a megfott
>tojas sargajat. Visszatoltjuk a tojasba. Fraciasaláta-alapra tesszük,
és leöntjük
>tartármártással. Nem lesz annyi toltelek, mint az ettermiben, de egy
kis
>dekoraciora azert marad. Zselatin a dekoracioban sincs, nemhogy a
majonezben -
>azert nem szokott rank romlani:-)

Nos ennel is igaz, amit mar elobb irtunk "mindenki maskepp csinalja".
En tejfellel keverem a tojassargakat es snidlinggel szoktam izesiteni,
a mustart, sot persze szinten belekeverem es ugy toltom vissza a
tojasba.
A tobbit ugyanugy csinalom mint Edit. :-)

Szeretettel J. Zsoka
+ - Re: kaszino tojas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Koszi mindenkinek amit a majjal kapcsolatban irtatok!

Kedves Szilvi!

> Es a kaszino tojas toltelekeet (nem a besamel martasos,
> hanem amiben a megfott tojas sargajat keverik be hidegen
> valamivel)?

En a megfott tojas sargajat konzerves majkremmel es egy keves 
delikattal (vagy vegetaval) keverem ossze. Igy a majkrem miatt marad a 
toltelekbol a diszitesre is. Ha tul szaraz, a tartarbol ontok hozza egy 
keveset. Ugyanis a tojasokat en tartarral ontom le.
Eddig meg nem volt ra panasz. Probald ki!

Jo etvagyat!    

Kata
+ - re: Edit (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Edit,
  Sem ujsagiro, sem hulye nem vagyok. Csak, tudod nem biztos, hogy
  minden embernek van Internet elerese, aki tud levelezni. Igy,
  sajnos, melegen ajanlott Internet-cimeiddel nem tudok mit kezdeni
  ... ;( (Tenyleg, miert kertek olyan sokan tolem a receptkonyveket?
  Miert nem vadasztak le inkabb az Internetrol? Mert tobbek kozott erre van a l
ista.
  Szerintem. :)  )
                                   Szilvi
  

> -----------------------------------------------
mailto:
+ - Szilvtol koszi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok,
  Koszonom mindenkinek a recepteket!
  Tovabbi jo fozocsket:         Szilvi



> -----------------------------------------------
mailto:

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS