Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 708
Copyright (C) HIX
2000-11-09
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 prosza + karfiol (mind)  25 sor     (cikkei)
2 Re: *** kukoricamale (mind)  37 sor     (cikkei)
3 karfiol, panir, oliva (mind)  41 sor     (cikkei)
4 En is uj tag vagyok, eddig csak figyeltem, de most mar (mind)  8 sor     (cikkei)
5 a mertekegyse'gek egyse'gesiteset kerem! (mind)  8 sor     (cikkei)
6 reform-csemegek (mind)  14 sor     (cikkei)
7 Re: reform ugyek -olaj (mind)  24 sor     (cikkei)

+ - prosza + karfiol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!


EDIT
>Ez van:  (prósza neven)
>"60 dkg kukoricalisztet 9 dl tejjel leforrázunk, 2 órát pihentetjük. 2 dkg
>éleszt?t felfuttatunk, a kih?lt masszához

Je, milyen erdekes! A mult heten az Orsegben jartunk, es ott prosza neven
krumplis "palacsintat" kaptunk vacsorara, felbehajtva, es egy sulthusszelet
volt benne. Kb. olyan jellegu volt, amit tocsni neven ismerunk, ill. a
Matra aljan macok neven is "fut" :-), mashol meg lapcsanka neven emlegetnek. 


-- csillagkarfiol
Koszi mindenkinek a hozzaszolast. En is arra a kovetkeztetesre jutottam,
hogy kar lenne "eltakarni" a design-jat :-)))), tehat nem nagyon erdemes
pl. rakottan megcsinalni. A savanyusag jo otlet, ez eszembe se jutott. 

Peter, egyben hogy lehet ugy megfozni, hogy a belseje is puha legyen, de a
kulseje se fojjon szet? Goz folott parolod? Vagy esetleg mikroban? 


sziasztok,
Zita
+ - Re: *** kukoricamale (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

"HIX KONYHA" > 2000.11.07. 20:30:26 -5h-kor írta:

> Felado : Szasz Attila
> E-mail :  [International]
> Temakor: kerdesek ( 12 sor )
> Idopont: Tue Nov  7 03:13:29 EST 2000 KONYHA #706
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> 
>Szia Attila!

> A masik keresem az lenne, hogy a ki ismer kukoricamale receptet az tegye
> kozkinccse legyen oly kedves!
> Vakamint keresek egy olyan receptet is(lehet, hogy ez e male?) ami a vegen
> egy sutemenyt ad, amelyik olyan, mint a piskota csak kukoricabol??
>
Leirom neked a tejes male receptjet, amit a " Nagyanyaink sutottek" c konyvben 
talaltam.

Hozzavalok:  5 dk. zsir, 6 egesz tojas, 5 dl tej, so

A zsirt habosra keverjuk beleadjuk a tojas sargakat, a tejet, es annyi malelisz
tet, hogy vekony konnyu tesztat kapjunk. Ovatosan hozzaadjuk a tojashabot, zsir
ral kikent tepsiben sutjuk.

En sajat recept szerint a kovetkezokepp csinalom:

5 tojas sargajat kikeverek 5 evokanal cukorral, pici soval, es reszelt citrom h
ejaval. 2 pupozott evokanal buzalisztet, 3 csapott evokanal kukoricalisztet oss
zekeverek egy fel csomag sutoporral, aprankent belekeverem a tojas sargajaba fe
lvaltva 4 evokanalnyi olvasztott, de langyos margarinnal, majd a tojasok kemeny
 habjat is belekeverem. Ez inkabb piskota jellegu, de erzik,hogy kukorica liszt
 is van benne.

Udvozollek 
Eva
-- 

+ - karfiol, panir, oliva (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Zita!

szerintem probald ki ezt a karfiolt is ugyanugy mint a "hagyomanyosat" 
gorogosen, hal melle koritesnek vagy magaban. A karfiolt megfozod vizben 
vagy paroloban (en mindig ebben szoktam), utana tanyerra teszed, megszorod 
oreganoval es leontod olivaolaj-citromle ontettel. Ez utobbihoz boven eleg 
egy fel citrom leve (mar ha eleg leves a citrom) amit ha a mixerben 
osszemixelsz lassan csurgatott olivaolajjal olyan suru martasszeru lesz 
majdnem mint a majonez (de lehet villaval is lassan felverni, par perc alatt 
besurusodik). Ide lehet egyenesen szorni az oragnot es par pillanat alatt 
besurusodik. Mikor suru, akkor eleg az olaj is. Ezzel ontjuk le boven a 
karfiolt es magara is, de legfokeppen sult hallal esszuk.

Itt sokaig irtak es beszeltek arrol hogy nem jo olivaolajban sutni, eppen 
azert amit Te is irtal, sot olyasmiket is mondanak hogy rakkelto anyagok 
szabadulnak fel a hidegen sajtolt olivaolaj hevitesenel. Aztan megcafoltak 
es a mai napig nem igazan ertem pontosan, mindenestre _minden_ hasznalatra 
ajanljak az olivaolajat. Nalam otthon csak az van, igaz van egyetlen dolog 
amit nem lehet vele kesziteni es az a majonez, teljesen osszeesik. A 
majoneznek konnyebb fajsulyu olaj kell, en altalaban kukorica vagy 
napraforgo olajbol keszitem mikor nehanapjan keszitek. En hasznalok 
oliva-vajat is, de kenyerre kenve nem jo mivel olyan mint a disznozsir:) 
csak olivabol. Altalaban a sutoben sulo etlekhez szoktam tenni az olaj 
kibovitesehez es az iz miatt, de Anyosom ezt felheviti es atforgatja vele a 
tuzon a megfott makaronit. Elonye hogy nem kell jegszekrenyben tartani. 
Kulonben szerintem kifejezetten budos;) Kuldjek neked egy dobozkaval??:)

Berni!
Panirnak a legfinomabb a megdaralt (mixerben) corn-flakes, de probaltam mar 
daralt dioval is. A corn flakes panir igazi ropogos es isteni izu. De a 
panirozott hus magaban nem reformkonyhas, hiszen ami olajban sul az nem 
egeszseges. Engem is erdekelnek reformkonyhas receptek, nehogy mar 
atmenjetek maganba!

Sziasztok
Agni
_________________________________________________________________________
Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com.

Share information about yourself, create your own public profile at 
http://profiles.msn.com.
+ - En is uj tag vagyok, eddig csak figyeltem, de most mar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

kerdezek valamit. Azt mondja meg nekem valaki,hogy mitol 
lesz finom puha, es egy kicsit nyulos a pizzateszta? Az 
enyem allitolag nagyon finom, de en emlekszem a regi 
bulgariai pizzara, ami olyan finom puha volt... Mindenben a 
recept szerint jarok el, kiveve az olajat, mert az 
olivaolaj nagyon draga, en egyszeru napraforgoolajat 
hasznalok. Lehet, hogy ez a baj?
Koszi: Rita
+ - a mertekegyse'gek egyse'gesiteset kerem! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Gyerekek, en igy nem jatszom!  ;-)

Minden orszagban mas mennyise'gben csomagolnak dolgokat.  Igy honnan
tudjuk, hogy mennyi egy "darab margarin" vagy egy "zacsko zabpehely"?!?

Sok jo receptet igy nem tudunk hasznalni es ehesek maradunk!!!  :(((

Martha
+ - reform-csemegek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Kedves Zita, bar azert nem vagyok reformszakerto :o) eleg 
sok "trukkot" ismerek, es probalok egeszsegesen taplalkozni.
Velemenyem szerint a "normalis" olaj hokezelessel keszul, 
ami nem 100-120 C fokot jelent, hanem ennel joval tobbet.
A hidegen sajtolt olajat felmelegitve, biztosan "tavoznak" 
belole ertekes anyagok, de korantsem annyi, mint 
a "normalisbol", ami ugye eleve sokkal szegenyebb 
vitaminokban :-))Szerintem hasznald batran a hidegen 
sajtolt olajakat suteshez is. En pl. a csirket csak 
olivaolajban megsutve szeretem, finom fuszerekkel (es 
persze nem is hizlal annyira :-))
Udv.: Berni
+ - Re: reform ugyek -olaj (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zita kerdezte:

> Berni, Te igazi reformszakerto vagy? :-) Mert akkor szeretnek valamit
> kerdezni toled. Van ertelme hidegen sajtolt olajban _sutni_? Hisz
akkor
> felmelegited 180-200 fokra, tehat az en ertelmezesemben ugyanugy
> odavesznek
> a vitaminok, lebomlanak bizonyos hasznos anyagok, mintha melegen
sajtolt
> olajat vettem volna. Vagy ez nem ilyen egyszeru? Csak azert kerdezem,
mert
> pl. a hidegen sajtolt olivaolaj dragabb, mint a masik. Igy ezt inkabb
> salatakhoz, tesztakra hasznaltam eddig.

En mar tobbszor olvastam, hogy pont hidegen sajtolt _oliva_olaj nem jo a
sutesre. Nem lehet annyira felheviteni mert nem birja, megeg. Ha
tevedtem, bocs :-)

Az arkulonbseg egyreszt onnan ered, hogy a hideg sajtolas korulmenyesebb
mint a meleg, masreszt a minosege jobb. Megmarad benne klf. egeszseges
es aroma osszetevo, ami a melegben tonkremegy.

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS