Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 445
Copyright (C) HIX
2000-01-31
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: baklava, brokkoli (mind)  28 sor     (cikkei)
2 Baklava es nemzeti ontudatok (mind)  11 sor     (cikkei)
3 ismeros izek 2. (mind)  25 sor     (cikkei)
4 etelek eredete (mind)  27 sor     (cikkei)
5 maradek csokimikulas (+tojas) (mind)  10 sor     (cikkei)
6 brokkoli + koszonet (mind)  29 sor     (cikkei)
7 vas serpenyo (mind)  3 sor     (cikkei)
8 Re: Penne (mind)  10 sor     (cikkei)
9 Dieta (mind)  16 sor     (cikkei)

+ - Re: baklava, brokkoli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Ami a Balkanon (es a Kozel-Keleten) megtalalhato, azt majd' minden nemzet
> a sajatjanak tekinti: ld. gyros/kebab/shawarma, de ugy latszik a baklava
> is ilyen. De hogy ne menjek olyan messzire: a "tipikusan magyar" lecso
> szerb eredetu... A toltott kaposzta ose pedig a szololevelbe tekert hus,
> ami az egesz fentebb emlitett videken elterjedt.  Szaz szonak is egy a
> vege: ha valaki azt allitja, hogy ez vagy az "osi" XY etel, az csal es
> festi magat! ;-)
 
Kedves Gergely!

Amit baklavarol irtal, szemrebbenes nelkul elfogadom, de a lecso szerb
vonatkozasat mar nehezebben.  Persze annak is van sok variacioja; me'g a
franciak is keszitenek hasonlot... 

> ps: na jo, a bejgli eseteben kivetelt tehetunk...

Nekem inkabb a retes legyen...

> Ilyenkor, telidoben, az ember szivesen eszik mindenfele zoldeket. Ilyen etel
> nalunk, a brokkoli. 

Pont most ettem meg a nagy adagot, amit a mikroban gozoltettem (nehany
perc az egesz, mert bevagom, mintha negyedelnem) es reszelt sajttal
ta'laltam.  Mellette (szinte'n mikroban keszult) friss kolbasz masszaval
(pork sausage) toltott gomba volt.  Igy, tele gyomorral, ma'r elviselheto
a jobbnal-jobb recepteket olvasni.

Martha
+ - Baklava es nemzeti ontudatok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: "tipikus" ( 28 sor )
>Ami a Balkanon (es a Kozel-Keleten) megtalalhato, azt majd' minden nemzet
>a sajatjanak tekinti:
A torok kavet Gorogorszagban erelyesen gorog kavenak tisztelik, a torokmez
sem lehet torokmez. Baklavaval Izraelben is talalkoztam.

>ps: na jo, a bejgli eseteben kivetelt tehetunk...
... es a szaloncukor ...

Juli
+ - ismeros izek 2. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: ismeros iz ( 11 sor )
> Idopont: Sun Jan 30 09:01:24 EST 2000 KONYHA #444
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>   wrote:
> >vajon jol ereztem-e, hogy tulajdonkeppen mar ismerem a garam masala-t,
> >mint gyros fuszert? Amikor a muvemet fogyasztottam, mondom, de ismeros ez
> >az iz...
> 
> szerintem a _romai komeny_ izet erezted ki belole, mert az mind a ket
> fuszerkeverekben benne van.
> 
> Zita
No, ha mar igy ismered ezeket, elarulnad, pontosan mi van a madras
curry-ben, illetve a garam masala-ban?

- Gergoe

ps: "tipikus" c. irasomhoz ujabb municiot kaptam ma a HIX.KONYHA-bol:

"Hogy kicsit komplikaljam a dolgokat, en olyan baklavat talaltam,
amelynek alcime: ormeny dios beles."

Na ennyit a nemzeti sajatossagokrol... ;-))))
+ - etelek eredete (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ami a Balkanon (es a Kozel-Keleten) megtalalhato, azt majd' minden nemzet
a sajatjanak tekinti: ld. gyros/kebab/shawarma, de ugy latszik a baklava
is ilyen. De hogy ne menjek olyan messzire: a "tipikusan magyar" lecso
szerb eredetu... A toltott kaposzta ose pedig a szololevelbe tekert hus,
ami az egesz fentebb emlitett videken elterjedt.  Szaz szonak is egy a
vege: ha valaki azt allitja, hogy ez vagy az "osi" XY etel, az csal es
festi magat! ;-)

- Gergely
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Tokeletesen igaz. Egyebkent a baklavat en torok vagy arab eredetunek velem,
tekintve, hogy az arab vilagban es Iranban is keszitik. A toltottkaposztarol
annyit,
hogy szukebb hazamban (Del-Alfold) ma is sokan "sza'rma" neven emlegetik.
Ennek eredete pedig a torok "sarmak" = gongyolni, tekerni. De a "dolma" nev
is torok, jelentese torok "megtolt, toltelek" szora vezetheto vissza. Ugyszinte
n
torok eredetu a toltott paprika, es - ha jol tudom - a porkoltfelek is. A
magyarorszagi
svab nyelven (legalabbis Baranyaban) a lekvar neve "pekmesz," aminek eredete
a torok "bekmez." Torok szavak a svabban, pikans nyelveszeti tema... Hogy a
magyar nyelvbe akkor miert nem gyokeresedett meg ugyanez a szo, ezt ne
kerdezzetek.

Udv: Afonya
+ - maradek csokimikulas (+tojas) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali KonyhaMesterek,

lehet hogy volt mar de igy karacsony utan feltennem a kerdest:
a telaporol (sot, husvetrol)  idaig megmaradt, helyenkent nugatos, szoval szamu
nkra nem tul kivanatos csokikkal mit lehet kezdeni? 
Otletkent felmerult a beolvasztas de meg azzal sem jutunk elorebb, max lesz egy
 bazi nagy tabla nugatos csokink. Szoval: izzel es tomeggel kellene valamit kez
deni......
Udv
Franky
+ - brokkoli + koszonet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Jo, hogy Peter eszembe juttatta a brokkolit! :-) Nekem is egyik kedvenc
zoldsegem, de sajnos nalunk a lanyok mar a szagatol kimennek a konyhabol. :-((

A fuszerezesere en szerecsendiot hasznalok - szerintem ezzel is nagyon finom. 

Az alabbi felfujtat szoktam a leggyakrabban elkesziteni:

Mikroban 2-3 evokanal vizzel felpuhara parolom a rozsaira szedett brokkolit
(soval, borssal, szerecsendioval), ezalatt osszeutok egy kis besamel
martast. Leveszem a tuzrol, belekeverek egy-ket tojast, es izles szerinti
mennyisegu es fajtaju reszelt sajtot. Egy tepsibe elrendezgetem a
brokkolit, esetleg szorok koze sonkat, vagy karikazott virslit, hasonlokat
- de nem kotelezo. Ezutan leontom a sajtos szosszal, meg a tetejere is
szoktam tenni reszelt sajtot. Kb. 20 percre beteszem a sutobe, felso
racsra. De lehet _csak_ grillsutobe is tenni. 

Nagyon hamar keszen van, es foleg finom! :-) 
Ugyanzezt kelbimbobol is el lehet kesziteni, sot karfiolbol is. 


--becsinaltlevesek

Zsoka, koszonom a recepteket! :-) Azt hiszem, a tegnapi csirkeleves
maradekat fogom ma ilyenre atvarialni. :-)))


Zita
+ - vas serpenyo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok! Vettunk egy ontottvas serpenyot /aluminium szinu/, es nem tudom,
ki kell e egetni, es ha igen, hogy kell "kiegetni". Minden tanácsot, ill.
segitseget varok.
+ - Re: Penne (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Penne teszta - mondja valaki. Igen, igy mondjak az olaszok.

Az egyik kedvenc olasz, Sorrento-hoz kozeli kis falucskamban a
pasta-t kizarolag ebbol az altalatok is emlegetett penne rigate 
tesztabol keszitik, hus nelkuli, boseges (ahogy a multkor - ha jol 
emlekszem - Zita irta) hagymas-paradicsomos-bazsalikomos sugo-
val, keves reszelt parmezannal. 
Leginkabb eloetelkent kinaljak, pl. az elso meter pizza elott ;-)

Udv, Lazar Peter
+ - Dieta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tuttyolt ratyli
(osi magyar etel)

Hozzavalok: masfel kilo nyersratyli, egy jokora pese, 2
csobolyo go:nyezde (ha lehet pocorgos), 3 csipet cihata. 

A nyersratylit fertalyorat posvasztjuk, mig csurmot nem
enged. A hro:llyen kipicskazzuk, a nyesedekbol pedig apro
csulmakat gyurunk, ezek kerulnek a koshadtba. Kozben a 
pocadekot megpeccsentjuk, a ratylit pedig hagyjuk 
slottyanni. Tuttyolni csak akkor kezdjuk, ha mar jo
vatyalos. A peset lesolyvasztjuk, aztan mar csak
tottyengetjuk, mert hamar odakaphat, ahova nem szeretnenk.


Bby

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS