Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 599
Copyright (C) HIX
2000-07-14
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Gyanusitas dehogyis! :-) (mind)  47 sor     (cikkei)
2 Szarnyasgaluska gombaval (mind)  6 sor     (cikkei)
3 aceto balsamico es olajak (mind)  68 sor     (cikkei)
4 rantott brokkoli (mind)  23 sor     (cikkei)

+ - Re: Gyanusitas dehogyis! :-) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Peter irta:

> En is foztem akkoriban bar
> nem fugebol, hanem cukorbol, es utana aromakkal kellett segiteni
> neki. Aztan
> hamar abbahagytam, mert mindeg eros fejfajast kaptam, ha az igy
> fozott tuzes
> vizzel dorbezoltam. Nyilvan a metilalkohol tartalom miatt.

:-) Ama fugebol eloszor bor keszult, oszt a hogyishijjakbol (=maradvany)
keszult a torkoly. Ennek legalabb volt valami ize-bu"ze, de a
gomba-presszoban kifozott orosz tea csak keseru volt es irtozatosan
kiszaritotta az ember torkat...

> Tudok. Meg tobbet is. :-) Koszi a cimet. Szepek. De sajnos
> aluminium-kromacel
> szendvicsbol keszulnek. Ennyiert mar adhatnanak rezet is. :-(

Hat igen, a svajci frank :-(( Persze amiota nem foglalkoztam ilyesmivel,
megint felment az ara, a 26 cm-est most 260 DEM-ert lattam, igaz
fedelestul. 28-ast meg nem lattam mert nem voltam minden szoba jovo
boltban. Kb. 5 cm-s fuggoleges fala van. Nemtom mennyiben jobb az a
sorozatuk, amin 10% rezreteg is van, abbol a 26 cm-es 340 DEM :-((((.

> Udv, es megegyszer: eszemben sem volt "gyanusitgatni". Csak hat a
> "pontosan zarodo" fedok egy-ket tizedmillimeteres resen ugyanugy
> kijon a goz,

Elvileg igen. Amire en vonatkoztam, az az, amikor pl. nedves zoldseget
parolok 3-5-8 perc alatt. Az en tapasztalatom szerint ott mar szamit a
kulonbseg, ha 5 helyett 3 perc mulva szall el a nedvesseg akkor megeg
plusz kihuleskor sem mindegy hogyan zar. Es itt latok kulonbseget az
olcso mezei es a draga(bb) markas acel edenyek kozott. Az olcso - ama
bizonyos kezdo sorozat - hamar elnyul, a nyelek iranyaban ellipszis
alaku lesz, a fedel rendesen lotyog rajta. A masik (emlitett SuSe
sorozatbol) meg nagyon jol tartja magat, neha miutan kihult erezheto az
ellenallas amikor fel akarom nyitni.

> mint az olcsobbak esetleg egy-ket millimeteres resen. Sajnalom, hogy
> rosszul esett.

Kedves Peter, nincs semmi problema, hisz ott volt a szmajli is, ide
teszem megint :-). Meg el is tunodtem ugy visszagondolva azokra a
"romantikus" idokre.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Szarnyasgaluska gombaval (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Ne felejtsetek el holnap lesz a 600. jubileum!! :-)
Konyveimet rendezgetve bukkantam ra erre a receptre, de
meg nem probaltam ki :-).

Szarnyasgaluska gombaval
+ - aceto balsamico es olajak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!


Kedves Izabella, ismet koszonom, hogy bokros teendoid ellenere idot
szakitottal ram. :-)

>Par evvel ezelott vittem egyszer batyamnak haza, finom modenai balzsamos 
>ecetet, azota csak azzal izesit mindent.

Az enyem is modenai, remelem, hasonlokeppen jo elmenyeim lesznek. :-) 

>ezt a fajta ecetet ugy hirdetik, hogy a finom foldieperre csepegtetik ra, 
>es azt valami boldog keppel fogyassza egy jokepu ferfi.

Hat ezt mar csak jovore fogom tudni kiprobalni - ha meg marad belole... Itt
nagyon hamar lecsengett az eperszezon. :-( 
Sajnos exportcsomagolasu az uveg, es franciaul van rairva minden. De azert
kibogarasztam, hogy gyumolcsokhoz, desszertekhez is ajanljak. 

>Itt hadd mondjam el, hogy az ecetet nem balzsammal izesitik, ahogy azt
>elgondolnank, a neve miatt. Hanem mindenfele fuszerekkel, rengeteg felet
>hasznalnak 

Az uvegen azt olvasom, hogy valami finom borbol erjesztett az ecet, es
mustot is tesznek hozza. 


--fuszeres olaj
Epp ilyet csinaltam ajandekba karacsonyra. Az olivaolajat tul draganak
tartottam hozza, a napraforgoolajat meg tul hetkoznapinak. :-) Ezert
kukoricacsira olajbol keszitettem el. Az aljara szortam egy reteg fekete
szemes borsot, meg keves mustarmagot, aztan nehany fokhagymagerezdet, es
egy csokor friss zold fuszernovenyt allitottam bele, rozmaringot, citromos
kakukkfuvet es meg valamit (erre mar nem emlekszem :-) ). Sikerult egy szep
formaju uveget talalnom, mondhatom, mutatos ajandek kerekedett belole. A
sogornom sokaig fel sem akarta bontani, olyan szepen diszitette a
konyhajat. :-) 


--olivaolaj itthon

Sajnos meg mindig nagyon dragan lehet hozzajutni, azert is ajanlottam ezt a
400  ft korulit, mert a tobbi boltban 7-900 ft a felliteres. :-((
(Ausztriaban ennyiert mar 1 litereset is lehet kapni - pedig ott a
fizetesekhez kepest joval olcsobbnak szamit. ) 
Nehezen tudom eldonteni, hogy melyik marka a jo minoseg, de gyanitom, hogy
nem a legjobbakat importaljak.Inkabb a nagy haszonra torekszenek az
importorok. :-( 
Ennek az olcsonak OLITALIA a markaneve, egy Forli ceg gyartja a cimke szerint.


--olivaolaj szepeszeti celokra :-) 

Valamelyik noi ujsagban olvastam, hogy 1-2 evokanalnyi olivaolajat par
csepp citrommal elkeverve kenjunk a kezunkre, huzzunk ra muanyag kesztyut,
es hagyjuk rajta 20-30 percig. Szepen kisimitja es apolja a konyhai
munkaban megfaradt kezeket. :-) 


Visszaterve a konyhas temakhoz: 
Salatakhoz meg egy finomsagot tudok ajanlani, de sajnos csak Ausztriaban,
Nemetorszagban lehet kapni. A Mazola Basilico olajat. Finom,
bazsalikomolajos kukoricacsiraolaj. A paradicsomsalatat mar el sem tudom
nelkule kepzelni. :-) 


sziasztok,
Zita
+ - rantott brokkoli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok mindannyian!

Szeretnek en is hozzajarulni a finomabbnal finomabb brokkoli receptekhez. Leiro
m, en hogyan csinalom rantva.

Eleg sok masszat felvesz, ezt ki kell tapasztalni, hogy mennyi kell ahoz az ada
ghoz, ami nalatok elfogy. Mivel nalunk sok fogy, es le is fagyasztom panirozva,
 eleve 4-5 tojassal kezdem. Ebbe teszek vegetat, so helyett, boven torott borso
t ( mi igy szeretjuk), valamint fele-fele aranyban kukorica, es sima buzaliszte
t. Ennek kicsit folyos palacsinta tesztanak kell lenni, mert kesobb mindig suru
sodik attol a liszttol, ami a brokkolirol belekeveredik. A brokkolit enyhen sos
 vizben par percig elofozom. Kicsit hosszabb szarral vagom le, mint pl. a karfi
olt. Szuro lapattal kiszedem, es azonnal hideg vizben lehutom. Utana lecsepegte
tem, es lisztbe forgatom, mint minden rendes rantani valokat. Megforgatom a pal
acsinta tesztaban, majd zsemlemorzsaban. Nem nagyon forro zsirban sutom, mert h
amar megeg a rozsak kozotti vekony szara, kulonosen akkor, ha nem jut oda a pan
irbol. Igy bepanirozva talcara rakva lefagyasztom, utana osszeszedem, es dobozo
kba rakva tarolom. Hasznalatkor a forro zsirba teszem ugy fagyosan, es egy pici
vel tovabb sutom, mint a frisset.

Jo etvagyat mindenkinek

Szeretettel Eva

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS