Pár variáció gesztényre!
Gesztenyés-almás linzer
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 50 dkg alma, 25 dkg gesztenyemassza, 1
dl tejszín, 4 evőkanál sárgabaracklekvár, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál
rum, 1-2 evőkanál porcukor.
A tésztát téglalap alakúra nyújtom és kibélelek vele egy közepes
nagyságú tepsit, hogy pereme is legyen. Félreteszem. Az almát
meghámozom, kicsumázom és lereszelem. A gesztenyemasszát kenhetőre
keverem a tejszínnel és a rummal. A tészta alját megkenem a
sárgabaracklekvárral, belesimítom a gesztenyemasszát, erre egyenletesen
rászórom a reszelt almát és a megtisztított mazsolát. Kevés porcukorral
meghintve az előmelegített, forró sütőbe tolom, és mérsékelt lángon
40-45 percig sütöm. Csak teljes kihűlése után szeletelem fel.
Gesztenyekifli
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 20 dkg gesztenyemassza,
3 evőkanál porcukor, 3 tojássárga, 2 evőkanál rum, 3 csapott evőkanál
tejföl, csipetnyi só.
Az összes hozzávalót összegyúrom és két óráig pihentetem. Egy centi
vastagra kinyújtva vékony rudakat vágok belőle, majd apró kifliket
formálok a tésztából. Sütőlemezre teszem és előmelegített, forró sütőben
világosbarnára sütöm. Még melegen leveszem a sütőlemezről, de óvatosan
bánok vele, mert könnyen törik. Sokáig elálló aprósütemény.
Csokoládés gesztenyetekercs
Hozzávalók: 75 dkg gesztenyemassza, fél dl rum, 10 dkg vaj, 10 dkg
étcsokoládé, 10 dkg mazsola, 1 csésze meggybefőtt, 3 evőkanál tej, 1
teáskanál olaj.
Előző nap a rummal ízesített tejbe beáztatom a megtisztított mazsolát.
Másnap a mazsolát leszűröm. A visszamaradt rumos tejjel és a vajjal
összegyúrom a gesztenyemasszát. Egy nagy alufólialapot kenőtollal
megolajozok és kinyújtom rajta a gesztenyemasszát olyan vékonyra,
amennyire csak lehetséges. Rászórom az áztatott mazsolát, a megreszelt
csokoládét és belenyomkodom a kimagozott meggyet. Az alufólia
segítségével szorosan felcsavarom és a hűtőszekrényben legalább egy
napig dermesztem. A legcélszerűbb folpackba csomagolni, és csak annyit
vágni le belőle, amennyi gesztenyeszelet egyszerre elfogy.
Narancsos gesztenyetekercs
Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 2 tojássárga, fél dl tejszín, 1 dl
tej, 1 teáskanál liszt, 10 dkg porcukor, 4 narancs, 10 dkg vaj,
csipetnyi só.
Először a tekercs krémjét készítem el. A tojássárgát habosra keverem a
porcukorral, majd hozzáadom a lisztet, 1 dl tejet, két narancs kicsavart
levét és 1 teáskanál reszelt narancshéjat. Megsózom, és simára keverve
gőzön sűrű krémmé főzöm. Hagyom kihűlni. Közben a vajat habosra keverem,
és hozzáadom a maradék meghámozott és apró kockákra vágott narancsot.
Ezt a habos, narancsos vajat hozzákeverem a már kihűlt krémhez és a
hűtőszekrényben hagyom megszilárdulni. Közben elkészítem a "tésztát". A
gesztenyemasszát annyi tejszínnel gyúrom össze, hogy formázható, de ne
lágy masszát kapjak. Vizes alufólialapon kinyújtom, és a narancsos
tölteléket egy csíkban a közepére kenem. Mindkét oldalán ráhajtom a
gesztenyetésztát úgy, hogy az a krémet körülölelje. Kicsit össze is
nyomom, majd alufóliába csomagolva a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm.
Vékony szeletekre vágva kínálom.
Cukros gesztenye
Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 30 dkg kristálycukor, 1 teáskanálnyi
olaj, csipetnyi só.
A cukrot fél dl vízzel és a sóval felforralom. Addig főzöm, amíg a víz
teljesen elpárolog belőle. Közben a gesztenyemasszából apró golyókat
formálok és a cukorszirupba egyenként beledobom. Egy fogpiszkálóval
kiveszem a szirupból és olajjal megkent, üveg- vagy porcelántányérra
teszem egymás mellé (de nem egymásra). Egy napig hagyom száradni, csak
ezután csomagolom be úgy, mint a szaloncukrot.
Gesztenyegolyó
Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza, 3 dkg vaj, 1 evőkanál rum, 1 csésze
meggybefőtt vagy házi rumos meggy, kakaópor vagy tortadara.
A meggyet kimagozom. A gesztenyemasszát összedolgozom a vajjal, a rummal
és egy evőkanál meggybefőttlével, majd nedves kézzel kis golyókat
formálok belőle. Egy-egy meggyszemet mindegyikbe belenyomok, majd
kakaóporba vagy tortadarába forgatva a hűtőszekrényben jól lehűtöm.
Rumos gesztenyehalom
Hozzávalók: félliteres üveg házi rumos meggybefőtt, 25 dkg
gesztenyemassza, 1 kis doboz babapiskóta, 5 dkg étcsokoládé, 3 dl tej, 2
dl tejszín, fél dl rum, kevés porcukor, 1 zacskó hidegen is kikeverhető
pudingpor.
A rumos meggyet leszűröm és kimagozom. A pudingport sűrűre keverem 2 dl
tejjel, a tejszínnel, a porcukorral és a rummal elkevert
rumosmeggy-lével. A csokoládét lereszelem, a gesztenyemasszát
krumplinyomón áttöröm. Egy mélyebb üvegtál aljára tördelek néhány
babapiskótát, ezt meglocsolom a maradék tejjel összekevert
rumosmeggy-lével. Erre rákenek kevés pudingot és rászórok a meggyből,
valamint a áttört gesztenyemasszából. Csokoládéreszelékkel meghintem,
majd a rétegezést babapiskótával folytatom. Sorban, minden hozzávalóból
ráteszek, míg végül az egész elfogy. A tetejére puding és gesztenye
kerüljön. Folpackkal lefedve legalább fél napig hűtöm. Kompótos
tálkákban tálalom, kevés tejszínhabbal feldíszítve kínálom.
Gesztenyepuding
Hozzávalók: 1 zacskó vaníliás pudingpor, 25 dkg gesztenyemassza, 5 dl
tej, 10 dkg cukor, 1 evőkanál rum, 1 csésze kimagozott meggybefőtt vagy
rumos meggy, 1 dl tejszín.
A pudingot előírás szerint a tejjel és a cukorral elkészítem, majd még
melegen hozzáteszem a gesztenyemasszát és a rumot, ezután pedig addig
keverem, amíg az egész egyneművé válik. Kivizezett talpas poharakban
elosztom, majd sűrűn belenyomkodom a kimagozott meggyet. Jól behűtve,
tejszínhabbal vagy anélkül kínálom.
Gesztenyés fagylaltrolád
Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor,
fél dl rum, 25 dkg kész vaníliafagylalt, 2 dl tejszín.
A margarinból egy dkg-ot félreteszek, a többit habosra keverem a
cukorral, majd a rumot és a gesztenyemasszát is hozzáadva tovább
keverem. Nagy alufólialapot bekenek a félretett, olvasztott, de már nem
meleg margarinnal. Erre rákenem a gesztenyemasszát és a fagylaltot is.
Az alufólia segítségével lazán felcsavarom. Becsomagolom és kissé
lenyomkodom, hogy a levegő kijöjjön belőle. Jól kifagyasztom, és tálalás
előtt szeletekre vágom. Tetszés szerint díszítem tejszínhabbal és
kimagozott meggyel.
Különleges gesztenyés metélt
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 egész tojás, 8 dkg vaj, 10 dkg cukor, 40 dkg
gesztenyemassza, 1 liter tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 evőkanál rum
(ha gyerekek is esznek belőle, akkor 1 teáskanál rumaroma), 1
mokkáskanál só.
Két egész tojást, a lisztet és a gesztenyemassza felét a sóval rugalmas
tésztává gyúrom, majd vékonyra nyújtva ujjnyi széles csíkokra vágom. A
tejet felforralom, majd kevés cukorral, csipetnyi sóval ízesítve, a
tésztát apránként kifőzöm benne. Lecsöpögtetem és melegen tartom. Közben
a maradék tojássárgáját kikeverem az olvasztott, de már nem forró
vajjal, kevés porcukorral, a maradék gesztenyemasszával, a rummal és a
vaníliás cukorral, ezután beleforgatom a tésztát. Végül a keményre vert
tojáshabbal is átkeverem, majd az egészet belesimítom a maradék vajjal
kikent és zsemlemorzsával megszórt tepsibe. Tetejét egyenletesre
igazítom, ezután az előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm.
Kockákra vágva tálalom. Aki nem félti a vonalait, kínáljon hozzá
tejszínhabot, mert úgy az igazi.
A variációk száma végtelen, te magad is találhatsz ki hasonló
recepteket!
Sok sikert!
Ottilia
|