Sziasztok,
kezdem a malacsagok feltalalasat!
------------------------------
Udv.: Misi
Serteshusok
A sertes sutesre alkalmas reszei a karaj, a comb, a lapocka, a tarja, a
szuzpecsenye, a csulok es az oldalas. A hosszu es rovid karaj a legjobb
rantva, parizsi es naturszeletnek. A tarjabol keszithetjuk a legjobb flekkent
es nyarsonsultet. Porkoltnek, szekelygulyasnak, tokanynak, vagdalt husoknak
csulkot, oldalast, lapockat hasznalunk. Fejbol, csulokbol, labakbol, farokbol,
borbol kocsonyat keszithetunk.
A kulonbozo belsosegekbol - majbol, vesebol, velobol, tudobol - valtozatos es
finom etelek keszithetok. Ezeket altalaban forrazva hasznaljuk fel - a maj
kivetelevel.
SAJTOS HUSTEKERCS
Hozzavalok: 75 dkg daralt serteshus, 25 dkg sajt, 1 zsemle, 2 tojas, 1 kis fej
hagyma, so, bors, etelizesito, 1 evokanal paradicsom, 1 csokor
petrezselyemzold.
A daralt hust az aztatott, kicsavart zsemlevel, a finomra vagott hagymaval es
a petrezselyemzoldjevel, 1 tojassal, 1 sargajaval meg a fuszerekkel alaposan
osszegyurjuk. Zsirpapiron kb. 22x30 centis, ujjnyi vastag teglalapokka
nyujtjuk, a durvara reszelt sajttal megszorjuk ugy, hogy a szelen ketcentis
reszt uresen hagyunk. Lazan feltekerjuk, es tuzallo talba fektetjuk, a tetejet
pedig a maradek tojasfeherjevel megkenjuk. Forro sutobe toljuk, majd a tuzet
mersekelve kb. 40 percig sutjuk. Vegul bekenjuk paradicsompurevel, hogy szep
szint kapjon, de vigyazzunk, mert konnyen megeghet. Talalaskor reszelt
parmezannal megszorjuk, otperces pihentetes utan eles kesel felszeleteljuk.
Jenei Szilvia, Horgos
FASIROZOTT TEPSIBEN - VAJDASAGI MODRA
Hozzavalok: fel kg serteshus (daralt), 6 tojas, 20 dkg szaraz kenyer, so,
bors, paprika izles szerint, 3 evokanal zsir, 1 dl tej, 1 kg burgonya, 2
gerezd fokhagyma.
A daralt serteshust eldolgozzuk a 2 egesz tojassal, soval, borssal,
osszezuzott fokhagymaval es a megaztatott, kinyomkodott kenyerrel. A negy
tojast megfozzuk, meghamozzuk. Egy kisebb tepsi kozepebe helyezzuk a hust,
henger alakura nyomkodjuk, belehelyezzuk a tojasokat, befedjuk hussal,
megszorjuk morzsaval. A hus melle tesszuk a zsirt, sutes kozben ezzel tobbszor
meglocsoljuk. Kozben a meghamozott burgonyat sos vizben megfozzuk, es a tejjel
puret keszitunk belole. Amikor a hus mar majdnem megsult, ezzel a purevel
vonjuk be, es addig sutjuk, mig a burgonya szep piros nem lesz.
Harmath Iren, Zenta
HUSBA BURKOLT TOJAS
Hozzavalok: 600 g daralt hus, 2 szelet tejben aztatott kenyer, 1 tojas, 1
voroshagyma, so, bors, Vegeta,1 citrom lereszelt heja. Toltelek: 50 g rizs, 4
kemenyre fozott tojas, 50 g sajt.
A tejben aztatott kenyeret kisse lecsurgatjuk, majd osszegyurjuk a hussal.
Ehhez hozzaadjuk a tojast, az aprora vagott voroshagymat, valamint a tobbi
fuszert. A jol osszegyurt hus egyharmadat olajozott tepsiben egyujjnyi
vastagsagura es hosszukas alakura nyujtjuk. A rizst 10 percig sos vizben
fozzuk, lecsurgatjuk, majd az elozoleg szetnyujtott husra szorjuk, tovabba az
50 g reszelt sajtot, valamint a kemenyre fozott 4 tojast is ratesszuk. A
megmaradt hussal betakarjuk a tolteleket, oly modon megformalva, hogy kenyer
alaku legyen. Elomelegitett sutoben megsutjuk. Mig a hus sul, nem art idorol
idore forro vizzel locsolgatni. Felszeletelve paradicsommartassal talaljuk.
TEPERTOPASTETOM
Hozzavalok: 1/2 kg teperto, 2 kozepes nagysagu voroshagyma, 4 kemenyre fott
tojas, bors, pirospaprika, egy evokanal mustar, 1 kaveskanal Vegeta, so.
A tepertot, a voroshagymat es a fott tojast apro lyuku husdaralon ledaraljuk,
mindezt jol osszekeverjuk, majd hozzaadjuk az evokanal mustart, a kiskanal
Vegetat, valamint izles szerint a pirospaprikat, a sot es a borsot. Meg
egyszer jol osszekeverjuk. Melyhutoben is tarolhatjuk, kisebb adagokra
elosztva.
Prikkel Erzsebet, Temerin
KARAJ SZATMARI MODRA
Hozzavalok: 2 kg karaj, 0,5 kg hazikolbasz, 2 dl tejfol, 1 ek. liszt, 10 dkg
zsir, 0,5 kg zoldseg, sargarepa (vegyesen), 4 gerezd fokhagyma, 1 kozepes
voroshagyma, 2 zoldpaprika,
1 paradicsom, 3 baberlevel, so, bors, komenymag.
A karajbol kivesszuk a csontot, hogy a hus egyben maradjon, a kozepebe lyukat
furunk, a fustolt hazikolbaszt belehuzzuk a lyukba. A karajt beszorjuk
mindenutt soval, zuzott fokhagymaval, komenymaggal, borssal. Egy melyebb
tepsibe teszszuk, amit jol kizsiroztunk. A hus melle rakjuk a karikara vagott
zoldseget, sargarepat, voroshagymat, zoldpaprikat, paradicsomot, baberlevelet,
2 dl vizet ontunk ra, lefedjuk foliaval, es 150 C-fokon masfel orat sutjuk a
sutoben, utana levesszuk a foliat, meg 20 percig pirosra sutjuk. Ha megsult a
hus, kiemeljuk, a tepsiben maradt zoldsegfelet atpasszirozzuk, 2 dl tejfolben
elkeverunk 1 ek. lisztet, hozzaadjuk az atpasszirozott masszat,
osszeforraljuk. A hust felszeleteljuk, a martassal kinaljuk. Hidegen, melegen
fogyaszthato.
Hollosi Iren, Kikinda
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
|