Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 694
Copyright (C) HIX
2000-10-26
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 heti etrend_26 (mind)  89 sor     (cikkei)
2 Sziasztok! (mind)  5 sor     (cikkei)
3 Re: *** HIX KONYHA *** #693 (mind)  53 sor     (cikkei)

+ - heti etrend_26 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Mindenkinek

Oktatjak az ujonc pincert:
- Amikor a sult malacot szolgalja fel, mindig tegyen a szajaba
  egy almat es kosson a farkara egy masnit.
- De kerem, nem fogok en ugy tul hulyen kinezni?!

26. Heti etrend
VASARNAP: Csirkeraguleves, spenotos csirke, malnatorta.
HETFO: Gombakremleves (levesporbol), toltott paradicsom petrezselymes
ujburgonyaval, kavekrem vagy fagylalt.
KEDD: Tejfolos husgombocleves, gyumolcsos omlett. 
SZERDA: Soskakremleves, karalabes sertesborda petrezselymes rizzsel,
vanilias gyumolcssalata.
CSUTORTOK: Kaporleves aprora vagott kemeny tojassal, rantott karfiol
majonezes burgonyasalataval, vanilias koszoru.
PENTEK: Egresleves, porkolttel toltott tok, mezes csok.
SZOMBAT: Petrezselyemleves, reszeges sonka hasabburgonyaval,
citrompogacsa

Receptek

Toltott paradicsom
Felbevagunk nyolc kozepes nagysagu paradicsomot, es belsejuket
kikaparjuk (ezt mas etel izesitesere hasznaljuk fel). Kivajazunk egy
tuzallo talat, egymas melle tesszuk a kivajt paradicsomokat. es
megtoltjuk 20 deka aprora vagott sonka, ket aprora vagott kemeny tojas
meg egy deci tejfol keverekevel. Tetejere hajszalvekony sajtszeletet
fektetunk, es a sutoben addig sutjuk, mig a paradicsom meg a sajt szepen
meg nem puhult, de piritani nem szabad. (Kb. 10 deka sajt kell hozza.)

Reszeges sonka
Felszeletelunk 40 deka sovany fott fustolt hust, es masfel evokanal
olajon atsutjuk, majd az olajbol kiveve, felretesszuk. A visszamaradt
olajban uvegesre parolunk egy kis fej, aprora vagott voroshagymat,
meghintjuk egy csapott evokanal liszttel, es egy deci testes voros
borral meg annyi vizzel engedjuk fel. hogy suru martast kapjunk. Soval.
torott borssal, kakukkfuvel, egy evokanal paradicsompurevel izesitjuk,
nehany percig forraljuk, majd ket deci tejfollel gazdagitjuk.
Visszatesszuk bele a fustolthus-szeleteket. es addig hagyjuk a tuzon,
mig at nem melegedett. Hasabburgonya vagy sos vizben fott spagetti illik
hozza. (Kulonosen jo olyankor, ha nem jutunk friss hushoz, peldaul
nyaraloban, hetvegi hazban.)

Spenotos csirke, kimelo etel 
Megfozunk egy kilo parajt, levetol kinyomkodjuk, kisse osszevagdossuk,
de nem torjuk at. Kozben amennyire csak lehet kicsontozunk egy 1,20
kilos csirket (csak a husos reszeit hasznaljuk fel, a tobbi a levesbe
kerulhet), sozzuk, borsozzuk, es 10 deka Rama margarinban ropogosra
sutjuk. Visszamaradt leveben megforgatjuk a parajt. sozzuk, borsozzuk,
csipet reszelt szerecsendioval osszekeverjuk, es egy nagy tuzallo talba
teritjuk. Tetejere tesszuk a kisutott husdarabokat, es az egeszet
bevonjuk ket deci tejfol. egy tojas sarga, 10 deka reszelt sajt soval
izesitett keverekevel. A forro sutoben szep vilagos-pirosra sutjuk. Jo
elore elkeszitheto, csak a vegso sutes marad talalas elottre.

Malnatorta 
Vasarolunk egy otlapos szaraz piskotat. es a lapokat megkenjuk vizzel
higitott malna izzel. Negy egesz tojast simara keverunk 18 deka
cukorral, goz folott surure fozzuk, kihutjuk, majd nagyon jol kikeverjuk
25 deka elore kikevert Rama margarinnal (vagy vajjal). Ezzel kenjuk meg
a lapokat, surun kirakva mindegyiket friss malnaval, egymasra fektetjuk.
lenyomkodjuk, es a torta oldalat is bevonjuk a kremmel. Tetejet szep
malnaszemekkel diszitjuk, es talalas elott legalabb egy napra
jegbehutjuk.

Vanilias gyumolcssalata
Elkeszitunk az eloirasnak megfeleloen egy csomag vanilia izu pudingport,
es egy csomag vanilias cukorral erositjuk az izet. Ha kihult, elkeverjuk
20 deka kremturoval, es jol behutjuk. Egy nagy uvegtalba vagy
uvegtanyerokba vegyesen rakunk 25-25 deka megtisztitott ribiszket meg
egrest, kisse megcukrozzuk, megontozzuk 2-3 evokanal rummal, es
ugyancsak jegbehutjuk. Talalas elott boritjuk be a hideg turos kremmel.

E HETI SALATANK

Erdelyi paradicsomsalata
Megmosunk es karikakra vagunk fel kilo kemeny paradicsomot, sozzuk,
borsozzuk, meglocsoljuk egy keves borecettel. Egy oraig hideg helyen
allni hagyjuk, majd a levet leontjuk rola. Simara keverunk ket pohar
kefirt ket nagy csokor aprora vagott kaporral, csipet soval, egy
kiskanal olajjak par csepp citromlevel meg mokkaskanalnyi cukorral vagy
egy szem szacharinnal, es a paradicsomra ontjuk.
F. N. A.
-- 
                           Üdv.: Szászika*(2+2)
                            A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
                   http://www.extra.hu/szaszika
+ - Sziasztok! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nagy oromomre szolgalt, hogy ilyen sok receptet kaptam és nagyon koszonom
Mindenkinek! 
Ha felmerulne meg szivesen veszem. 

Koszonom meg egyszer: Bea
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #693 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [United States]
> Temakor: etelek furcsa nevei ( 8 sor )
> Idopont: Tue Oct 24 23:43:05 EDT 2000 KONYHA #693
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Egyre inkabb gondolkozoba estem:  honnan erednek ezek a kifejezesek?
> A lud labahoz cseppet sem hasonlit a ludlab torta, mint ahogy a
> juhaszporkoltot nem egy juhaszbol keszitik.
>
> Van ezekre (v. hasonlokra) magyarazat?  Milyen mas ilyen nevu etelt
> ismertek?
>
> Martha
>


Szerintem naná, hogy van.
Nem foglalkoztam étel-etimológiával, de gyűjtöm a szakácskönyveket s a
vonatkozó irodalmat (szaklapokat) s nyilván elég sok ételnévvel találkoztam.
DE ehhez persze elég lenne csak a konyhát járatni :)) Itt is akad ételnév
bőségesen.
Megkísérlem itt most improvizatív jelleggel szintetizálni ezeket.

1. Jeles személyiségekrol elnevezett ételek (Pethes leves, Újházy,
Eszterházy, Jókai, de ide tartozik Székely József is - neki köszönhetjük a
Székelygulyást, aminek semmi köze a székelyekhez)
2. Tájjelleggu ételek, melyek sokszor (már) nem jellemzoek az adott
tájegységre. Alföldi gulyás, szegedi halászlé, brassói aprópecsenye,
Csókakoi kolbászleves sbt.
3. Foglalkozásra utaló ételnevek: juhászpörkölt, csikóstokány, gulyás stb.
(ezeknek is van néha szépséghibája: pl. a juhászpörköltet birkából kellene
készíteni, ha egyszer juhászpörkölt)
4. Fantázianevek - ezekbol vagy kismillió, foleg vendéglokben, de akad
közöttük népi eredtu is pl. a dödöle vagy öhöm
5. Más nemzetek konyháiból átvett és meghonosodott ételnevek: gyros, pizza,
nem tudok szlovákul, de gondolom, hogy a sztrapacska is idetartozik. Sot
talán a lapcsánka és a prósza is.
6. A fozési muveletre utaló nevek: fott ez meg az, párolt, stb, vagy akár
töltött ez meg az
7. Leíró jellegu ételnevek - ezek a szaklapokban tengenek túl. nézzük pl.  a
Konyhamuvészet 2000/ 3 számából mit lehet kiemelni
csalánleves csigával, tepsiben sült csiga juhtúróval stb
8. Az étel formájával, külso megjelenésével kapcsolatos nevek "tintahalként
tisztelt padlizsán", lúdládtorta - szerintem az a lúd háromszög alaku
talplenyomatára utal. Persze van még kismillió hasonló alakú torta :))),
fatörzs, kókuszgolyó stb

A sort bizonyára lehet folytatni,
nekem ezek jutottak hirtelen eszembe és azt hiszem az ételnevek zöme
beilleszthető valamely kategóriába.
üdv

zs

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS