Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1231
Copyright (C) HIX
2002-08-01
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 joghurt (mind)  9 sor     (cikkei)
2 Juhturo (mind)  9 sor     (cikkei)
3 egyszeru kaja - tepsis krumpli (mind)  11 sor     (cikkei)
4 Re: gesztenyepure es Juhturo NemetO-ban (mind)  35 sor     (cikkei)
5 Re:hummusz (mind)  30 sor     (cikkei)
6 Re: Re: bogracsos etelek (mind)  7 sor     (cikkei)
7 Re: humusz (mind)  38 sor     (cikkei)

+ - joghurt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Dr. Willy es Tamas!

Koszonom a valaszotokat. Ezek szerint ti is a boltban kaphato joghurtot hasznal
jatok alapkent. Ket kerdesem van meg. A tejpor miert kell bele? Tul hig a bolti
 tej? A masik pedig az, hogy ha ujabb adagot keszitek, hasznalhatom-e az elozo 
kulturat, vgy mindig friss boltival kell beoltani? Tehat "elfarad-e" az altalam
 keszitett, vagy azzal mindig ujraolthato? Koszi

Szilvi
+ - Juhturo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: juhturo ( 5 sor )

>ha valaki van itt Nemetorszagbol: lehet itt valahol juhturot kapni?

Nem tudom hogy Nemetorszagban van-e, de Angliaban Quark nevu turoval szoktuk
helyettesiteni.  Azt biztos van Nemetorszagban is.

Juli
+ - egyszeru kaja - tepsis krumpli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Valaki nemregiben kert egyszeru kajakat. Hat ez az:

Tepsis krumpli
Fogj egy kis mely tepsit, vagy jenait. Alura keves olaj, ra vekonyra
szeletelt nyers krumpli, vegeta, vekonyra kivert disznohus szeletek
keves borssal, komennyel megfuszerezve, nehany zuzott fokhagyma, sok
hagymakarika, megint vegeta, tejfol. Ra alufolia - mehet a sutobe.
Kozepes langon addig sutni, mig a hus megpuhul.
variacio: a hust meg lehet kenni mustarral - szerintem nagyon jo!

Udv: Ivett
+ - Re: gesztenyepure es Juhturo NemetO-ban (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Marthanak:

> Az Interneten a keresoben csak a mail order fut be nekem.  Az olasz
lapon
> van gesztenye LISZT, de nem pure.  Magyar oldal nincs.  Hol tala'lok
egy
> listat az uzleteikrol?

Van ott valahol egy magyar Deli mail order, ha jol emlexem, valami Otto
nevezetu. Es ha ilyen nemzetkozi boltra akadsz, nezd meg a francia
reszleget is, mert a franciak is ismerik a puret. Itt NemetO-ban ez a
szerencse, van egesz gesztenye konzerv vagy legmentes csomagolasu es van
purekonzerv is.

Gergely kerdezte:

> ha valaki van itt Nemetorszagbol: lehet itt valahol juhturot kapni?

Attol fugg, milyet es hol vagy talalhato Nemethonban :-)

A Feta tipusu (az a gorog, feher nedves teglalapok, sozott) van mar
mindenutt, szuperben is csomagoltan vagy a sajtos pultnal. A liptoi
fajta ritkabb, neha akad hasonlo a csarnokban toroknel/gorognel. Itt
Stuttgartban a csarnokban soxor kapni szlovak brindzat a magyar
standnal.

Sajt van tobbfele is, a gorogtol szoktam venni a regrol ismert
juhsajtot, ezenkivul vannak francia, olasz, stb. specialitasok
sajtarusnal (csarnok vagy piac vagy jobb aruhazak elelmiszer reszlege),
reszben nem egeszen olcso aron.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re:hummusz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hummusz

fel kilonyi puhara fott csicseriborso (vagy konzerv)
1 deciliter tehina (szezamvaj)
1 citrom leve
fel kaveskanal so
2 gerezd felvagdalt fokhagyma
1 evokanal olivaolaj
1 keshegynyi finomra orolt romai komeny

Ha nincs tehina (vagy nem akarodzik venni:
+2-3 kanal oliva olaj
Ha nincs romai komeny (kumin, Cuminum cinimum L.) :
egy keshegynyi paprika,
de ezekkel a potlasokkal elvesziti az igazi izet.

Az egeszet berakjuk egy turmixgepbe vagy mas haztartasi
robotba (food processor) es sima pe'ppe dolgozzuk.
Izles szerint lehet tovabb sozni vagy citromozni.
Egy laposabb talba tesszuk, a tetejet megspricceljuk oliva olajjal,
kisse  meghintjuk paprikaval es a szelen korbe finomra vagott
petrezselyemmel.

Megjegyzes: a tehina allas kozben szetvalik tiszta olajra
es alatta egy suru pe'pre. Hasznalathoz ossze kell dolgozni
a kettot, ami nem konnyu munka, vagy -ami egyszerubb -
venni egyikbol is masikbol is, ara'nyosan, ugy merni ki az
1 dl mennyiseget.

Samuka
+ - Re: Re: bogracsos etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

On Sun, 28 Jul 2002 02:30:52 CEST, farago.istvan=freemail.hu wrote:

>:-) - Ja, es a slambucba kolbaszt is tesznek, nemcsak szalonnat.

Az valami mas. A slambucban csak szalonna van.

Guczo
+ - Re: humusz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Viktor!

En igy csinalom a humuszt:

Hozzavalok (negy szemelyre):
2 dl szaritott csicseri borso
4 evokanal tahin (preselt olajos szezampure, koser/zsido boltban tehina,
araboknal tahin/tahini neven kaphato)
2 cikk fokhagyma
egy nagyobb citrom leve
kb. 2 dl viz
1,5 kiskanal so

A csicseri borsot beaztatjuk elozo nap egy nagyobb edeny vizbe (ha me'g
aznap akarjuk elkesziteni, akkor legalabb hat orara). Amikor a borso
megduzzadt, leontjuk rola az aztatovizet, es kis langon annyi friss vizben,
hogy elfedje, puhara fozzuk (ez nalam kb. haromnegyed ora szokott lenni). A
megfott borsorol leontjuk a vizet, hagyjuk egy kicsit lehulni, majd
valamilyen forgoke'ses konyhai geppel - legjobb a kezi botkevero, de elmegy
a poharas turmixgep is - finomma oroljuk. (Izlestol fugg, mennyire: van aki
a szinte vajsimasagura orolt humuszt kedveli, van aki az inkabb
szemcsesebbet.)

Ehhez a purehez folyamatos keveres mellett hozzaadjuk a tahint, a citromlet
- amelytol a humusz be fog gyorsan surusodni, de ezt a viz folyamatos
hozzaadasaval higitjuk -, a fokhagymat es a sot. Annyi vizet adjunk hozza,
amitol a humusz surun kenheto allagot kap. 

A kesz humusz eheto igy frissen is, de m'eg finomabb, ha a hutoszekrenyben
egy par orara allni hagyjuk. Pitaval, ennek hijan piritott kenyerrel,
valamint friss zoldsegekkel - paprika, paradicsom, uborka - fogyasztjuk. Ha
elegansan akarjuk ta'lalni, a talban felszolgalt humusz kozepet kanallal
kicsit megmelyitjuk, egy-ket evokanal finom olivaolajat ontunk bele - ebbe
majd lehet martogatni a humusz melle a pitat -, megszorhatjuk keves
szezammaggal vagy za'atarral (kozel-keleti zoldfuszer) is.

Sok sikert, jo etvagyat hozza! 
Gyuri

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS