Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 555
Copyright (C) HIX
2000-05-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Eperbol (mind)  35 sor     (cikkei)
2 Fagylalt? (mind)  11 sor     (cikkei)
3 sparga ? (mind)  8 sor     (cikkei)
4 Repatorta (mind)  42 sor     (cikkei)
5 Juh-gomolya (mind)  8 sor     (cikkei)
6 V-gyalu (mind)  20 sor     (cikkei)

+ - Eperbol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nagyon regen volt utoljara annyi idom, hogy tudjak irni par finom
receptet. Most az eperlekvarra reagalnek. En mult het vegen tettem el
egy kis adag dzsemet. En is Quittin zselesitot hasznaltam, csak olyat,
amelyik szerint 1,25 kg gyumolcshoz kell fel kilo cukor. Mivel
befozocukrot hasznaltam nem igenyelt tovabbi tartositot.
Uvegbe tolteskor meg eleg folyekony volt, de ekkor fejreallitottam, es
igy hagytam kihulni. Ez volt eletem elso kulon haztartasban eltett
dzseme, igy kulonosen buszke vagyok ra :)
Megleptem vele szuleimet, baratom szuleit is, osztatlan sikert aratva.
Nem lett tul edes, szirupizu, de megkotott, es nagyon allitolag nagyon
finom.


HK> Nos azt irja ez utmutato, hogy 1 kg gyumolcspepbe 1 csomag Quittin
HK> kell, es 1 kg cukor. Ha most egy jozan gondolkodasu ember azt mondja,
HK> hogy ennyi penzert mar keszen is lehet eperlekvart kapni, akkor....
HK> igaza van :-)))) Na de mi az orome egy magamfajta megszallott
HK> hazimanonak, ha nem a sajat lekvarjat csocsalhatja a csalad. ;-)

:) Eletem parja pont ezt kozolte velem. Hogy nem eleg nekem a munka,
miert csinalok lekvart este 10-kor, mikor olcsobb, ha megvesszuk a
boltban. De az mar mas. Lehet ugyanolyan finom, de ezt en csinaltam,
tudom hogy mi van benne, hogy 100%os gyumolcsbol van, nem aromasitott.
Meg en ezt tanultam meg otthon, nalunk mindenbol lett befozes,
mindent a kertbol termeltunk ki. Igaz itt a piacon veszem meg, de
akkor is en keszitem el. Kedvesem sem szereti a lekvart, de sokat
sutok, es abba bizony kell :)

Ma meg begepelek par receptet, es elkuldom.

Ciao

Cintia
+ - Fagylalt? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ebben a hosegben nem igazan kivanok semmi finom etelt, inkabb csak valami
hidegre vagyom. Nem tudom masok hogy vannak ezzel.
Tudtok-e mondani fagylalt recepteket? Leginkabb a vizes alapu savanykas izu
fagylaltok tetszenek. Van egy gyari (Calippo) citrom izu fagyi, amit
szerintem nem lenne nehez hazilag kesziteni. Tudja-e valaki ennek a
receptjet?

Udvozlettel, Zsolt

+ - sparga ? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok:
Ildiko mult heti sparga receptjet igeretesnek tartom, de nem ertek a
spargahoz. Kerdesem, hogy kell a spargat megtisztitani, ill. mi az amit a
spargabol felhasznalunk?? Azonos ez azzal a spargaval amit aszparagusznak
hivunk? A kulseje szamomra mindig eleg vadnak tunt (zold gocsortos nadszal
szeru) es nem volt merszem hozzakezdeni..
Kosz
Tib
+ - Repatorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok es Hoember!
Biztosan ismeritek az alabbi viccet, de leirom, mert hozzatartozik a
recepthez.
Pistike bemegy a cukraszdaba:- Csokojom! Jepatojta van?
- Nincs kisfiam - hangzik a valasz.
Kovetkezo heten Pistike uj ra megjelenik :- Csokojom! Jepatojta van?
A valasz ujra : -Nincs kisfiam.
Cukraszek megbeszelik, hogy sutnek ennek az aranyos gyereknek repatortat, ha
mar annyira erdeklodik utana.
Jon Pistike : - Csokojom! Jepatojta van?
- Van bizony kisfiam!
- Uta'jom!

Nalunk a csaladban mar szokassa valt az unnepi ebedek elott megkerdezni,
hogy van-e jepatojta, de sose volt. Marcius vegen batyam es sogornom majdnem
egy napon unnepeltek szulinapjukat. Ugy dontottem, hogy en most megsutom
nekik azt a repatortat. Talaltam is receptet. Hoember figyelmebe is ajanlom,
mert rizsliszttel keszul, s mint kiderult igen finom. Ime :
                                                Repatorta
Hozzavalok :
20 dkg sargarepa
15 dkg cukor
15 dkg hamozott mandula
10 dkg rizs vagy burgonyaliszt
4   tojas
1   citrom reszelt heja, so, dionyi vaj, vanilias porcukor.

A sargarepat megtisztitjuk, megmossuk, szarazra toroljuk, finomra
megreszeljuk. A mandulat szalkasra vagjuk. A tojassargakat a porcukorral
habosra kikeverjuk, hozzaadjuk a sargarepat, a mandulat es aprankent a
lisztet, vegul a reszelt citromhejat es egy csipet sot. Utoljara ovatosan
osszekeverjuk a kemeny habba vert tojasfeherjekkel. Kivajazott, lisztezett
(nem tul nagy ) tortaformaba simitjuk, es elomelegitett sutoben kozepes
tuznel ( 180 C fok )  kb 35 - 40 percig sutjuk. Ha kihult, lehuzzuk a
tortakarikat, tetejet vanilias porcukorral meghintjuk. Lehet tolteni is, egy
finom citromkrem biztosan illik az izehez. En nem toltottem, hanem papirra
megrajzoltam a szulinaposaim nevet , a kettojuk korat osszeadva! ( jo sok
volt! ), kivagtam es a tortara teve meghintettem vanilias porcukorral.
Kulonosen a ferfiaknak izlett.
Nem mondom, hogy egy orosz krem torta nem finomabb, de jepatojta volt!
 Udv mindenkinek
Csiri
+ - Juh-gomolya (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv!
Egy "kulonleges" kerdesem lenne; Hogyan keszul a juh-gomolya?
Van egy ismerosunk, akinek rendelkezesre all egy "csomo" juh-tej,
es ezt a fajta "sajtot" szeretne elkesziteni, de mar nem
emlekszik pontosan, hogy az edesanyja hogyan keszitette.
Allitolag valamivel be kell oltani a tejet (sajtot)...???
Ha valaki tudja a "pontos" eljarast, az ne kimelje postaladam...
....CC-zetek maganba is! Elore is koszonom. Attila.
+ - V-gyalu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !

Valamikor jopar evvel ezelott a TV-Shop (vagy hogy hivtak oket) reklamozott
a tv-ben egy bizonyos Bo:rner V-gyalut. Valaki a csaladbol megrendelte, es
kesobb potolhatatlan konyhai eszkoznek bizonyult. (Mindenkinek ajanlom,
nagyon praktikus, sokoldalu dolog. Pl.: hagymat, zoldseget kockara vagni, 
barmit szeletelni - uborkat, paradicsomot, kaposztat, de meg krumplit is ! 
Gyorsan, szepen es konnyen lehet vele dolgozni.)

Sajnos azonban nemreg tonkrement, es most nem tudjuk, hol lehetne valami
hasonlot (V alaku pengekkel) kapni. Esetleg valaki nem tudja, honnan lehetne 
beszerezni (elsosorban Szegeden, vagy postan) ?

norbi

---
Buchmuller Norbert > (ekezet johet)
> -----------------------------------------------------------------
         Always remember you're unique - just like everyone else.
              /Soha ne feledd: egyedi vagy - mint barki mas./

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS