Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 437
Copyright (C) HIX
2000-01-23
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Toltott csirke (mind)  34 sor     (cikkei)
2 ecetes teszta (mind)  19 sor     (cikkei)
3 Angol receptek (mind)  60 sor     (cikkei)
4 Re: helyesiras, ghi (mind)  22 sor     (cikkei)
5 Csulok Pekne modra (mind)  6 sor     (cikkei)
6 Receptkonyv (mind)  18 sor     (cikkei)

+ - Toltott csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Az elozo levelem mar nem fert bele a tegnapi szamba, mert nem mindig
nezem az orat, es kestem vele.
( A malacsult finom lett! )

Erdelyi toltott csirke
Hozzavalok:
2 db jerce,                                                2 db zsemle,
2 dl tej,                                                      4 db tojas,
15 dkg libamaj,                                        15 dkg gomba,
15 dkg fustolt szalonna,                         1 fej voroshagyma
5 dkg , ill 8 dkg vaj,                                 10 dkg zsir,
petrezselyem zoldje,                               torott bors,
majoranna es so.

A zsemlet tejbe aztatjuk es 2 db tojast kemenyre fozunk.
Aprora daraboljuk a gombat, a majat es a bortelen szalonnat.
5 dkg vajon megpiritjuk uvegesre a hagymat es a szalonnat,
majd hozzaadjuk a gombat. Ha levet elfotte akkor kerul bele a
maj, azegeszet fuszerezzuk, megpiritjuk es hagyjuk kihulni.
Ket db tojast elkeverunk 8 dkg vajjal, belemorzsoljuk a kinyomkodott
zsemleket, az aprora vagott kemenytojast es a mar elkeszult ragut.
Az egeszet jol osszekeverjuk es a belul megsozott es majorannaval
fuszerezett jercekbe toltjuk, majd a nyilast osszetuzzuk, vagy bevarrjuk.
Leontjuk olvasztott zsirral es nem tul forro sutoben ( kb 180 C°) neha
locsolgatva keszre sutjuk.

Anyam regen a csirket csak jol besozta kivul belul, belul megszorta
majorannaval, kicsit megborsozta es egy barna vastag papirzacskoba
teve a gaztuhely sutojeben megsutotte. Olyan volt mint a legfinomabb
grillcsirke.

Mindenkinek jo etvagyat kivan: Misi
+ - ecetes teszta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Noemi!

Itt kuldom Neked, es akit meg erdekel, gyerekkorom kedvenc
ecetes sutijenek receptjet.

40 dk liszt,
25 kg margarin
1 evokanal ecet
6 evokanal viz

Elozo este osszegyurjuk a masszat, reggel negyfele vesszuk,
kesfoknyira kinyujtjuk es olyan kockara vagjuk, mint a
gomboctesztat. Aztan pikans izzel megtoltjuk, kifli formara
hajtjuk es forro sutobe tesszuk. Még forron megforgatjuk
vanilias porcukorban.

Nagyon fincsi lesz, jo etvagyat hozza.

Marcsi
+ - Angol receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: kukorica + Anglia ( 22 sor )
> Idopont: Sat Jan 22 13:05:04 EST 2000 KONYHA #436
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Mas. Kedves Juli Davis, leginkabb hozzad szol a kerdes:
> irnal valami igazi angol receptet?

Shepherd's Pie (Juhaszsutemeny)

Hozzavalok:1 kg burgonya
3 evokanal tej
egy darab vaj
so es bors
1 nagy hagyma aprora vagva
egy kis zsiradek
1/2 kg daralt hus

A burgonyat meghamozzuk, aprora vagjuk, megfozzuk es krumplinyomoval
osszetorjuk.  A tejet es a vajat belekeverjuk.

A hagymat megpiritjuk, hozzatesszuk a daralt hust es keverve barnara sutjuk.
Megsozzuk es borsozzuk.  Beletesszuk egy jenai talba, tetejere a torott
burgonyat.  Villaval hullamokkal diszitjuk.  190C fokos sutoben kb.feloraig
sutjuk.

Ez egy eleg olcso recept es lehet hozza mindenfelet dobni: fokhagymat,
pirospaprikat, paradicsomot, sajtot a tetejere - ami jon.

A multkor kert valaki egy angol fozelekes hust.  En nem szoktam csinalni
mert egy porkolt nekem jobban izlik, de ime egy ollozas:

Lancashire Hot Pot (Forro fazek Lancashire-bol)

Hozzavalok:
8 szelet birkahus, a nyaka kozepebol (ez olcso)
25 dg. szeletelt hagyma
2 baranyvese, bore lehuzva es aprora vagva
1/2 kb burgonya, meghamozva es szeletekre vagva
so es bors
25 dg. disznozsir

Tavolitsuk el a hus zsiros reszet es tegyuk egy fazek aljaba.  Tegyuk hozza
a hagymat, veset, vegul a burgonyat es ontsuk nyakon 3 dl vizzel (vagy ha
van, huslevessel vagy Knorr kockabol keszult level).  A tetejere olvadt zsir
jon.  Befedve 170C fokon fozzuk a sutoben kb 2 oraig.  Vegyuk le a fedot,
csavarjuk fel 220C fokra a sutot es kb 20 percig sussuk barnara a krumpli
tetejet.

>De altalaban kivancsi vagyok, hogy mit (es hol) lehet itt olcson
> vasarolni, es mit erdemes kiprobalni az alapanyagokbol - pl. a halakbol.
> Remelem, nem zavarja a tobbieket, hogy ezzel terhelem a lista forgalmat.
> (vagy ezt a HIX.UK-re kellett volna kuldenem? Elvegre ott is szoktalak
> olvasni... Na, ugyes megoldassal radharitom a felelosseget: rad bizom,
> hova kuldod el a valaszt. ;-) Felolem akar mindket helyre elkuldheted. ;-)

Sot, volt harmadik valasztas is, erre a valaszt maganba kuldtem :-)  A
HIX.UK-n inkabb azt szoktak kerdezni hogy lehet elkerulni az angol eteleket!

Juli
+ - Re: helyesiras, ghi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Mindenkinek!

Nagy Gabor  irta:

>Az urugy, amiert most irok: hogyan kell kiejteni a ghi-t?
>Tudom, ez sem kapcsolodik tul szorosan a konyhamuveszethez, de hasonlo
>temak mar mentek itt is.

Helyes ejtese (legalabbis mindig igy hallom): gi'

A cimedbol itelve debreceni vagy, esetleg itt tanulsz, ezert szeretnek
egy remek indiai vegetarianus ettermet ajanlani neked.
A neve "Govinda", es a Szechenyi - Szepessegi u. sarkan talalhato
(a tavolsagi buszallomassal szemben).

Ha _nagyon_ szereted az indiai konyhat, es epp nem fogyokurazol, erdemes
kiprobalni a "Govinda Maha-tal" -at, ami egy komplett, tobbfogasos menu es
a vegen barmelyik fogasbol !barmennyiszer! ujra kerhetsz.
Egyszer marcsak az elmeny kedveert is megeri... :-)

KASI

+ - Csulok Pekne modra (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Nincs senkinek Csulok "Pekne" modra receptje, vagy csak titkoloztok?

Finom vasarnapi ebedet kivan: Misi
(Nalunk malacsult lesz.)
+ - Receptkonyv (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Sok keresgeles utan vegre rabukkantam egy olyan ingyenes
recept-nyilvantarto programra, melyet konnyu hasznalni,
lehet vele recepteket importalni es exportalni, sot a ki-
valasztott receptekbol bevasarlasi listat is osszeallit.
A program neve Regi Dean's Recipes, merete 1.130.999 byte
es a http://www.homeplansoftware.com cimen talaljatok meg

Ajanlom szives figyelmetekbe.

Lajos

-- 
Toldy Lajos  : mailto:                
honlap       : http://papoman.ipfox.com/
levelezolista: mailto:    
archivum     : http://web_emil.ipfox.com/

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS