Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 660
Copyright (C) HIX
2000-09-21
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 RE: Vadas (mind)  8 sor     (cikkei)
2 Vadmalackotlett sormarinadban (mind)  40 sor     (cikkei)
3 Re kinai kerdes (mind)  33 sor     (cikkei)
4 Re:vadas, kinai - meg keresek (mind)  44 sor     (cikkei)
5 illatos omlos csirke ujfent :-) (mind)  32 sor     (cikkei)

+ - RE: Vadas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Kuktak es Konyhaerdeklodesuek,

Ha vadas, akkor biztos, hogy kell bele vorosbor. Testes husokhoz az illik. A ma
rhahus sokaig parolodik, ezert a 
bor ezido allatt elveszti alkoholtartalmat es a husi beveszi a bor zamatat.
Legkozelebb leirom mibol mennyit es hogyan. 

Kulta
+ - Vadmalackotlett sormarinadban (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

A heten nagy sikerelmenyem volt a konyhaban! A dolog ugy kezdodott, hogy se
az asszony se en nem akartunk igazan a piacra menni, es akkor az asszony a
melyhutobol elohuzott egy 1 kg-s vaddisznohatszint a melyhutobol. Ez az
igazi becsapas, mert ilyenkor biztosan nem uszom meg a piacot!!! Gyorsan
elovettem az osszes receptkonyvet, ami csak otthon volt es a kovetkezo
receptet talaltam:

A sormarinadhoz
1/4 l vilagos sor
1/4 l viz
1 evokanal suritett paradicsom (an az aposom altal eltett paradicsom levet
hasznaltam es a vizbol tettem bele kevesebbet)
1 baberlevel
1 szegfuszeg
6 (szetnyomkodott) borokabogyo
150g sargarepa aprora vagav
150g zeller aprora vagva
150g feherrepa aproravagva

A vadmalachatszint szep karcsu szeletekre vagtam, besoztam, beborsoztam,
bepaprikaztam es beraktam furdeni a fenti marinadba kb 3 orara

Utana a vaddisznio szeleteket kivettem es vajon megsutottem

Kozben 400 g aszaltgyumolcsot (200 g magnelkuli aszaltszilva es 200 g aszalt
sargabarack) 1 rud fahejjal 1/4 l borban felfoztem es hagytam kihulni.

A marinadot + az aszaltgyumolcsot egyutt ossszeturmixoljuk. (Na ettol nagyon
feltem! Milyen ize lezs a zellernek az aszalt szilvaval? Es kellemesen
csalodtam!!) Egy kis vajjal osszarottnytjuk, szoval martast fozunk belole.

A receptkonyv meg a koretre is mondott valami bonyolult variciot, ehhez
kepest mi tepsiskrumplival es parolt sargarepaval ettuk es bizton
allithatom, hogy mind a tiz ujjunkat megnyaltuk utana!

Udvozlettel

Vilmos
+ - Re kinai kerdes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Zita!
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: kinai kerdes ( 13 sor )
>
>Tegnap ebedidoben egy kinai gyorskajaldaba vetett a sors :-), es
sikerult
>egy nagyon finomat valasztanom: illatos omlos csirket. Csirkemell
szelet
>volt "panirozva", de persze nem a hagyomanyos magyar (becsi??)
panirban,
>hanem valami hajszalvekony, ropogos, leginkabb retestesztara
hasonlito
>"burokban". Az ize picit talan meg a langosra is emlekeztetett. :-O
>Nem tudjatok, milyen panir ez? Talan rizslisztbol keszul? Vajon
>elkeszitheto itthon is? Olyan kivancsi lennek ra!

Ami engem illet en is megprobaltam itthon eloallitani ezt a bundat,
de a "Szomszed no"je mindig zoldebb" nem volt megsem az igazi.
;-))
A kinai receptek tobbsege szerint a bundazando hust pacolni kell.
Ebben a pacleben kell legalabb 20-30 percig allni a husnak.
A pacle a legkulonbozobb lehet, en a legegyszerubbet csinalom,
3-4 ek szojaszosz, 1 csapott mokkaskanal torott bors, 1-2 ek
szaraz feherbor.  Ebben a macsaban neha megfogatom a hust.
1-2 tojast (a nagysagatol fuggoen) habosra felverem soval, majd
osszekeverem kukoricakemenyitovel. Kb 4-5 ek nem tudom
pontosan, mert a tojastol is fugg. Persze csomomentesre
kell az egeszet keverni, majd nehany perces allas utan lehet
a lecsopogtetett husokat panirozni. Eleg vekony panir reteget ad.
Ebbe a tojasos macsaba nem szoktam mar fuszert keverni,
mert amikor kiprobaltam nem izlett annyira. Persze izlesek es.....

Jo kiserletezest, szeretettel J.Zsoka
+ - Re:vadas, kinai - meg keresek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhások! Mindig le vagyok maradva, de azért igyekszem:-)


> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: VADAS ( 9 sor )
> Idopont: Tue Sep 19 14:53:26 EDT 2000 KONYHA #658
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Sziasztok!
>
> Most iratkoztam fel a listara,ezert bocsanat ha volt mar tema a VADAS.
> Szeretnem a felesegemet meglepni egyik hetvegen vele,de amennyi kony,annyi
> fele iras.Nagyon koszonom ha tudnatok segiteni ebben temaban.Ha van igazan
> jo receptetek rola,legy sziv kuldjetek el.Mehet a listara is,lehet,hogy mast
> is erdekel.
>
>                 Elore is koszonom:Gabesz

Gabesz, kedves, hát ez tényleg ahány könyv.... és ez még hagyján, de ahány ház.
..
Az enyém nagyon be szokott válni, de nem könyvből, hanem ómami után csiszolta m
ég
három generáció. Tudsz webet nézni? TAR.HU/MULAN Ha nem, szóljál másolok emilbe
.

>
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: kinai kerdes ( 13 sor )
> Idopont: Tue Sep 19 09:33:22 EDT 2000 KONYHA #658
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kedves Zita,
Képesek, és nem liszttel, hanem keményítővel paníroznak:-))) Lazán felvert
tojásfehérjébe keverünk étkezési keményítőt (olyan sörtészta-állagúra), ebbe
mártjuk a kisütnivalót.

********************

Nekem is vannak kérdéseim, és hátha valaki....
Birsalmás kacsaleves
Gyümölcssaláta Escorial módra

Üdv: Edit (Győr)
+ - illatos omlos csirke ujfent :-) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Koszonom a sok valaszt, aranyosak vagytok. :-)

Talan Csiri receptje allhat hozza legkozelebb, de addig nem mondhatok semmi
konkretat, mig ki nem probalom. :-) 
Azt elfelejtettem megemliteni, hogy nem kis csirkemell falatkak voltak
bepanirozva, hanem egy normal szelet vekonyra klopfolt, es egeszben
panirozott, kisutott hus volt _utolag_ ujjnyi csikokra felvagva. Persze
ettol meg lehet ugyanugy elkesziteni, mint a falatkakat. 


 irta:
>Nem lehet hogy a pacanyag es a tojas,
>zsemlemorzsa alkot ilyen "bundat"??

Ez is egy jo variacio, de pont zsemlemorzsa biztos nem volt benne.


Tucsi irta:
>A latvany es az iz alapjan suru palacsinta teszta, amelyben fokhagyma es
>sutopor van. Ettol lesz olyan vastag es omlos a bundaja.

De itt vekony es ropogos volt a bunda! :-)) Egyebkent igazad lehet, mas
kinai etteremben tenyleg olyat latni, amin a parizsi bundahoz hasonlo a burok.

Ugy latom, nem marad mas hatra, mint ujra elmenni Obudara, es kedvesen
kikerdezni a kinai lanyokat. :-) 


Koszi megegyszer,
Zita

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS