Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1156
Copyright (C) HIX
2002-05-03
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Sziaszok Zoli vagyok! (mind)  1 sor     (cikkei)
2 kaposzta savanyitas (mind)  100 sor     (cikkei)
3 Re: padlizsankrem (mind)  9 sor     (cikkei)

+ - Sziaszok Zoli vagyok! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Le  tudnátok írni, hogy hogyan kell a DÖDÖLLÉT készíteni?
+ - kaposzta savanyitas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Peter!

>Keresek rezeptet, hogy hogyan lehet kaposztat savanyitani. Sanjos svajcban
elek
> es itt nincs jo szkacskonyv. Elore is koszonom.

>Kovacs Peter

Kerted, van a gepemen, mar tobbszor hasznaltam a receptet nagyon jo
savanyukaposzta lett.  5 literes befottes uvegben szoktam csinalni.
Valahol az interneten talaltam, vagy  2 eve.

Kaposztasavanyitas.

Ketfele kaposztat lehet savanyitani: korai, es kesoi fajtakat. A koraiak a
nyar folyaman, szeptember elejeig alkalmasak fogyasztasra.
Ezeket lazabb szoveteik, nagyobb viztartalmuk es fajtajelleguk miatt
rovidebb ideig lehet eltartani. Nyari vagy oszi fogyasztasra alkalmasak.
Tartos, egeszen majusig fogyaszthato savanyitott kaposztat a kesoi, illetve
teli fajtakbol lehet kesziteni. A jo, tomott feju, beerett, feheredo levelu
Amager, Csurgoi, Braunschweigi, Hajdusagi, Dural, Gruner Winter, Dauer,
kesei fajtak alkalmasak erre. A fagyok beallta elott, szaraz idoben szedjuk
a kaposztat. Esos idoben sok vizet sziv magaba, igy konnyebben romlik. A
leszedett kaposztat nehany napig tartsuk laza prizmaba rakva, csapadektol
vedett, szellos, fedett helyen. Ezalatt a zoldszinu boritolevelek is
kifeherednek. Az igy megerlelt, tomott feju kaposzta ra nem simulo, hibas
kulso leveleit eles kessel vagjuk le. Ilyenkor elotunnek a kaposztafej
rejtett serulesei is. Ezeket is kessel vagjuk ki. Ezutan a torzsat lazitsuk
fel eles kessel vagy spiralfuroval, de ne vagjuk ki, mert egyreszt ennek
nagy a cukortartalma, ami szukseges az erjedeshez, masreszt nagy a C-vitamin
tartalma is. Vegul szeleteljuk vekony, 1-1,5 cm szeles szeletekre es ekkor
merjuk le a tomeget. Merjunk ki minden kilogramm szeletelt kaposztara
szamitva 2,7-3,0 dkg sot.
Kozben keszitsuk elo az erjesztoedenyeket. Legjobbak a fabol keszult hordok
vagy kisebb dezsak. Ezeket gondosan forrazzuk es suroljuk ki valamilyen eros
mosogatoszerrel, majd tobbszor oblitsuk ki tiszta vizzel. Nagyobb
cserepedenyekben, 5 literes uborkasuvegekben is lehet savanyitani. A
savanyitoedenyzet aljat beleljuk ki eloszor tiszta kaposztalevelekkel es
hintsunk ra egy keveset a kimert sobol. Ezutan kovetkezik egy sor
leszeletelt kaposzta, ra egy resz so es fuszer. A savanyitott kaposzta
fuszerezesere baberlevelet, komenymagot, piros csoves paprikat,
tarkonylevelet, tormakarikakat, fekete borsot, keves tisztitott, szeletelt
sargarepat es almat vagy birsalmat is tehetunk.
Ezutan a nagyobb mennyiseget, amit hordoba tettunk, tiszta, csak erre a
celra hasznalt gumicsizmaval tapossuk, a kisebb teteleket dongolofaval
tomoritjuk.
Ha egesz kaposztafejet is akarunk savanyitani, nehany kisebb fejet
tisztitsunk meg a hibas levelektol. Ezeknek a kaposztaknak hegyes kessel
vajjuk ki a torzsajat es a lyukat tomjuk be soval. (Ezt a sot nem szamitjuk
bele az egesz mennyisegre kimert 3%-ba.) Rakjuk a szeletelt kaposzta koze,
hintsuk korbe a szeletelt kaposztaval, majd retegezzuk tovabb. Ez az egesz
fej kaposzta kicsit lassabban, de ki fog erjedni, es ebbol lehet az "igazi"
toltott kaposztat kesziteni.
A dongolest mindig addig vegezzuk, amig a felszine nyirkosodni kezd.
Ekkor rakjuk ra ugyanigy a kovetkezo reteg szeletelt kaposztat, hintsuk meg
soval, fuszerekkel, es ismet dongoljuk le. Ezt addig folytassuk, amig a
szeletelt kaposzta elfogy. Dongoljuk ismet addig, amig a le megjelenik a
tetejen. Ekkor boritsuk be tiszta kaposztalevelekkel, tegyunk ra az edenyzet
feluletenek megfelelo meretu, az egeszet borito deszkat, vegul a kaposzta
tomegenek 20%-at kitevo nehezeket. Erre legjobb a tisztara surolt granitko.
Soha ne legyen meszko vagy vas, mert ezeket a keletkezett tejsav oldja. A
taposas vagy dongoles celja az, hogy kiszoritsuk a kaposztalevelek kozul a
levegot. Ha nem tavolitottuk el maximalisan a levegot, hibas erjedes is
megindulhat, melynek kovetkezmenye a puhulas, barnulas.
A tejsavas erjedeshez legkedvezobb a 15-20 fok kozotti homerseklet.
Ilyenkor mar 24 ora alatt eros habzassal megindul az erjedes. Ez az eros
eloerjedes 10-14 nap alatt lezajlik. Ekkor a fedodeszkakat, -koveket
tavolitsuk el, mossuk le, a felszinen keletkezett szennyezodest tavolitsuk
el, majd ismet fedjuk le. Fontos, hogy a kaposztat mindig boritsa a
folyadek. Ha ez esetleg - pl. a rossz hordobol - elfolyna, felforralt, majd
kezmelegre hutott 3%-os sos oldattal potoljuk. A lassu erjedes tovabb
folytatodik. Hetenkent mossuk le a fedoket es a kovet. Kb. 6-8 het alatt
befejezodik az erjedes es fogyaszthato a savanyitott kaposzta. A kesz
kaposzta tarolasara legkedvezobb a 2-5 fokos homerseklet, ami egy normal
pince homersekletenek felel meg. Tovabbi kezelesei a fedodeszkak es -kovek
hetenkenti lemosasabol es szukseg szerint az elobb ismertetett sos oldattal
valo feltoltesbol all. A jo minosegu savanyitott kaposzta sargasfeher szinu,
ropogosan friss, kellemesen savanykas izu. Nemcsak etelkeszitesre jo, hanem
mint nyers savanyusag is fogyaszthato, nagy C-vitamin tartalma van.

Savanyitott kaposztakonzerv.

Eros folmelegedeskor, nyar elejen nem tarthato el tovabb a savanyitott
kaposzta. Ilyenkor szabalyszeru konzervet is keszithetunk belole.
Ezzel csaknem korlatlan idore meghosszabbitottuk a romlasmentesseget, es
nyaron, nyaralas kozben is keszithetjuk belole kedvelt savanyitott kaposztas
eteleinket. Ehhez szedjuk ki a kaposztat a savanyitoedenybol, toltsuk ra a
levet is, es allando keveres kozben melegitsuk fel 85 fokra. Ekkor rakjuk
szorosan 1 kg-os uvegekbe ugy, hogy a kaposztat le boritsa. Ha nincs eleg
levunk, forralva keszitsunk keves 3%-os sos oldatot es azzal potoljuk.
Celofant, majd csavaros tetot helyezve az uvegre, zarjuk le. Tegyuk
elomelegitett vizfurdobe a lezart uvegeket es melegitsuk fel ugy, hogy a
mert 90 fokos belso homersekleten legyenek 35 percig, majd rakjuk ki az
uvegeket fatalcara, hogy minel elobb lehuljenek. Izben, szinben, a
kaposztaszeletek kemenysegben nem tortenik kedvezotlen valtozas. Ilyen modon
egesz even at fogyaszthatova tesszuk a savanyitott kaposztat.

Szeretettel

Ilse
+ - Re: padlizsankrem (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Koszonom a rengeteg padlizsankrem receptet, hetvegen kiprobalom
valamelyiket :-) Valoszinuleg megprobalom faszen felett megsutni. 
Honnan lehet tudni, hogy belul elegge atsult?

Udv, Zsuzsi

HIXEditor 1.15beta8

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS