1. |
REC: gyumolcsos rizstorta (mind) |
70 sor |
(cikkei) |
2. |
REC: Cannoli torta (mind) |
58 sor |
(cikkei) |
3. |
Nyari italok, stb.. (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
|
+ - | REC: gyumolcsos rizstorta (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Gyumolcsos rizstorta
A mogyoros alaplaphoz:
3 tojas, 80 g cukor, 80g daralt mogyoro,4 evokanal zsemlemorzsa (de a
daralt keksz is tokeltes bele - en azzal csinaltam), 6 g sutopor, 30 g
reszelt csoki
A toltelekhez:
7,5 dl tej, 100 g cukor, 1 kaveskanal margarin/vaj, 1 vaniliarud, 2
ujjnyi citromhej /citromhejbol levagni 2 darabot hosszaban/, 160 g
kerek szemu rizs, 10 g zselatin, 5 dl tejszin (Hulala)
A disziteshez:
300 g malna (ez szerepel az eredeti receptben, en eperbol keszitettem,
de cseresznyebol, meggybol, barackbol is keszitetheto, bar teny es
valo, hogy szinhatasban a piros mutat legjobban :) ), 2 tasak
tortabevono zselepor (20g) - en pirosat hasznaltam - , 1,25 dl almale,
1,25 dl edeskes bor (en az egeszet 2,5 dl ananaszlevel
helyettesitettem), 2,5 dl viz, cukor, nehany menta -/citromfulevel
Elkeszitesi ido: 1 ora + 6 ora + 1 ora dermedesi ido
/en fel ora alatt kesz voltam, igaz egyszerre 3 dolgot csinaltam, de
belefert :)/
1 szelet: 271kcal/1134Kj
Elkeszites:
1. 26 cm atmeroju tortaformat sutopapirral kibelelunk, sutot
elomelegitjuk.
2. A tojasfeherjeket kemeny habba verjuk 1 csipet soval, hozzaadjuk
aprankent a cukrot. Egyenkent ovatosan /recept szerint lyukas
fakanallal vagy kezi habverovel/ hozzaadjuk a tojasok sargajat. A
mogyorot, zsemlemorzsat, sutoport osszekeverjuk, es aprankent
belekeverjuk a masszaba, vegen lazan beleforgatjuk a reszelt csokit
is.
3. A formaba simitjuk, es kozepso bordamagassagon 25 percig sutjuk
(nekem 15 perc alatt kesz volt - regi 25 eves gazsutovel), 5 percig a
formaban pihentetjuk, majd racsra tesszuk, es megszabaditjuk a
sutopapirtol. Ha ugyesek vagyunk, es miert ne lennenk azok, akkor a
papirt egyben leszedtuk, es ne dobjuk ki, meg kelleni fog!
4. A toltelekhez felforraljuk a tejet a cukorral, vajjal/margarinnal,
a felhasitott vaniliaruddal es a citromhejjal. A rizst enyhen sos,
forrasban levo, bo vizben 3 percig fozzuk, leszurjuk, es azonnal a
tejhez adjuk, es folyamatosan kevergetve egeszen puhara-ragacsosra
fozzuk. Kidobjuk belole a vaniliat es a citromhejat, majd hideg
vizfurdobe allitva kihutjuk. (gyorsabban kesz, ha egy nagyobb edenybe
atontjuk, es ott elsimitva, oldalara kikenve hagyjuk )
5. Kozben a zselatint fel dl hideg vizzel elkeverjuk, es allni
hagyjuk. A tejszint kemeny habba verjuk.
6. A tortaforma aljat es oldalat sutopapirral kibeleljuk -
ujrahasznosithajuk a leszedett papirt - belefektetjuk a mogyoros
lapot.
7. A zselatint mersekelt tuzon eppen csak felolvasztjuk. Gyors
mozdulatokkal belekeverunk 2 evokanal rizst, es a tobbi rizshez adjuk
az egeszet. Tobb reszletben kimeletesen beledolgozzuk a tejszint, es
a formaba simitjuk. Letakarjuk, es hutoben legalabb 6 oran at (de
legjobb, ha egy egesz ejszakan at) dermedni hagyjuk (nalunk ehhez nem
volt szerencseje, mert este kezdtem el megcsinalni, de reggel mar enni
akartak belole )
8. Korkorosen kirakjuk a torta tetejet gyumolccsel. A tortabevono
zseleporbol a vizzel, almalevel, borral a csomagolason olvashato
tajekoztato szerint elkeszitjuk a zselet, majd korkoros mozdulatokkal
bevonjuk vele a tortat. Tovabbi 1 orara hidegre rakjuk.
9. Talalaskor talra csusztatjuk, megszabaditjuk a papirtol, es
menta-/citromfulevelekkel (tetszes szerint meg tejszint is
hasznalhatunk) diszitjuk.
Jo etvagyat.
Cintia
(forras: Nok Lapja e heti szama)
|
+ - | REC: Cannoli torta (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Cannoli torta
Hozzavalok:
6 tojas, 200 g cukor, 120 g finomliszt, 1/2 teaskanal sutopor, 2 nagy
narancs, 2 evokanal narancslikor (elhagyhato), 900 g ricotta turo, 200
g atort zsiros tehenturo, 120g szitalt porcukor, 100 g etcsokolade
pasztilla, vaniliakrem maz
1. Elomelegitjuk a sutot. Egy 23 cm atmerojuk tortaforma aljat
sutopapirral kibeleljuk
2. A tojasfeherjet a cukor felevel kemeny, fenyes habba verjuk. Egy
masik talban kikeverjuk a tojassargakat, a lisztet, a maradek cukrot 2
evokanal vizzel. Mikor mar kifeheredett a massza, muanyag lapattal
harom reszletben ovatosan hozzakeverjuk a tojashabot.
3. A kevereket a tortaformaba simitjuk, majd aranysargara sutjuk
(30-35 perc). Akkor jo, ha a teteje nyomasra visszaugrik.
4. A torta formaban racsra tesszuk, es kihutjuk.
5. A narancsokbol lereszelunk 2 kaveskanalnyi hejat, kinyomunk 5
evokanlnyi levet /ha nem hasznalunk likort, akkor 8 evokanalnyit/. A
likort a narancslehez keverjuk.
6. Egy talban kikeverjuk a ricotta turot, a tehenturot, a reszelt
narancshejat, a porcukrot, es ha mar sima, hozzaadjuk a kettetort
csokoladepasztillak felet.
7. Szeles lapos kessel meglazitjuk a torta oldalat, es levesszuk a
forma peremet. Ezutan a tortat leemeljuk a formarol. Reces kessel ket
lapra vagjuk, s mindket lap vagott feluletet megkenjuk a narancslevel.
8. Az also tortalapot vagott felevel felfele talra tesszuk, es a
kozepere kanalazzuk a tolteleket. A toltelek egy reszet elkenjuk a
tortalap szele fele, de ugy, hogy kozepen magasabb toltelekhalom
alakuljon ki.
9. A masik tortalapbol kivagunk egy szeletet, majd raigazitjuk a
toltelekre, es visszatesszuk a helyere a szeletet (ha kivagunk egy
szeletet, a tortalap tores nelkul is meghajlik, es szepen koveti a
toltelek kupola-alakjat)
10. Elkeszitjuk a vaniliakrem mazt, es bevonjuk vele a torta tetejet
es oldalat.
Vaniliakrem maz:
Egy kozepes talban robotgeppel simara keverunk 50 g puha vajat, 3
evokanal tejet, 200 g atszitalt porcukrot es 3/4 vanilia aromat - ha
szukseges, adhatunk meg hozza tejet. Ha a massza mar jol kenheto,
kemeny habba verunk 4,5 dl tejszint, es a vanilias keverekhez adjuk.
11. Egy kis talban goz folott gyakran megkeverve (Mikroban is lehet,
es gyorsabb) felolvasztjuk a maradek csokolade pasztillakat.
12. Az olvasztott csokoladet papir nyomozsakba tesszuk, es
tollmintaval diszitjuk a torta tetejet.
Tollminta:
A torta kozepetol indulva koroket rajzolunk csokival, majd mikor az
egesz torta teteje koncentrikus korokbol all, egy eles kes hegyevel
kulloket huzunk a torta szele es kozepe kozott egymastol kb. 4
cm-nyire.
13. A tortat kb. 3 orara a hutoszekrenybe tesszuk.
Cintia
/forras: Tortak, sutemenyek, csemegek/
|
+ - | Nyari italok, stb.. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Valaki irt a kozelmultban a teak es egyeb udito hatasu
nyari italokrol, de egy figyelmetlenseg miatt kitoroltem a
KONYHA ezen szamat. Elkuldene az iroja ezt nekem
meg egyszer, maganban?
Elore is koszonom!
Adam
|
|