Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1428
Copyright (C) HIX
2003-02-27
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 hazikolbasz (mind)  36 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #1427: kremesek (mind)  55 sor     (cikkei)
3 kremes (mind)  18 sor     (cikkei)
4 Re: Kremes (mind)  34 sor     (cikkei)

+ - hazikolbasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

 [Germany] irta
> Temakor: Kolbasz recept ( 9 sor )

>Hello,
>igazi magyar (enyhen) csipos kolbaszt szeretnenk sajat magunk kesziteni 
>de egy dolog meg hianyzik, a recept. Tud valaki egy bevalt es jo 
>receptet, amit hazi modszerekkel is konnyu elkesziteni ?

Sziasztok!
A sajat jol bevalt kolbaszreceptem:
Először is, a hús minőségéről.
Érdemes a sovány combot megvenni, és inkább zsírszalonnát adni hozza.
2/3-ad rész sovány comb, lapocka (lehet benne egy kevés marhahús is) , 
1/3-ad rész keményebb zsírszalonna (hasaalja, toka).
2,3 % só, (füstölés esetén lehet 2,5%)
1,5-2 % fűszerpaprika (ízlés szerint mehet bele csípős is)
1 % bors,
1-2 % fokhagyma ízlés szerint. 

A húsokat és a szalonnát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, az asztallapon szétterítjük
. A fűszereket, kevés melegvízben elkeverjük, majd az összevágott húsra öntjük,
 és alaposan összekeverjük, majd néhány órát állni hagyjuk.
A húst ledaráljuk, ezután már csak éppen hogy még egyszer átgyúrjuk, majd kolbá
szbélbe töltjük. (a bél vastagságától függően, 1 méter bélbe, 70-80 dkg hús fér
)
A kolbászokat egy-két órán át, botra akasztva szikkasztjuk, és ezután mehet a 
sütőbe, vagy a melyhűtőbe, de esetleg füstölni is lehet, de akkor legalább 24 ó
rán át szikkasszuk!
Ha nincs zsírszalonna, akkor jó hozzá a füstölt szalonna is, csak az drága, de 
a sült kolbásznak kellemes ízt kölcsönöz!

-- 
                             Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
                http://szaszika.klubmail.hu/
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1427: kremesek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> ==================================================
=====
> Felado :  [International]
> Temakor: kremes ( 12 sor )
> Idopont: Tue Feb 25 21:33:30 CET 2003 KONYHA #1427
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> 
> Sziasztok!
> Nem tudja veletlenul vki a kremes receptjet? Olyat ami hazilag is 
konnyen 
> elkeszitheto?! :O))))
> 
> Koszonettel: Kriszti

Szia!

Szerintem az elso is nagyon egyszeru, ha az ember keszen vesz 
leveles vajastesztat, és nem veszodik a hajassal, még egyszerubb is, 
mint a masik, ami a csaladi gyujtemenyben egyszeru kremeskent 
szerepel:-)
Szoval:

Krémes
Hozzávalók:  Fél kg leveles vajastészta (vagy hájastészta), 6 tojás, 6 dl 
tej, 12 dkg  liszt, 24 dkg porcukor, vanília vagy 
vaníliáscukor.                                           

A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, két lapban megsütjük, az egyik 
lapot kockákra vágjuk.

A tojások fehérjét a cukor felével habbá verjük. A tojássárgákat a 
liszttel, a maradék cukorral és egy deci hideg
tejjel simára keverjük. A többi tejet a vaníliával felforraljuk, majd 
belekeverjük a tojássárgákat, és - folyamatos
keverés mellett - felfőzzük. Hozzákeverjük a habot.

A krémet még melegen az egészben hagyott tésztalapra terítjük, 
tetejére rakjuk a másik lap kockáit, porcukorral
megszórjuk, és vizes késsel felszeleteljük a süteményt.


Egyszerű krémes:
Tészta: 22 dkg Rámát, 28 dkg lisztet, 1 tejfölt, 1 citrom levét jól 
Összedolgozunk, egy napig állni hagyjuk. Gáztepsi méretűre nyújtva 
sütjük.

Krém: 10 tojásfehérjét 20 dkg cukorral gőzön felverünk. 3 
vaníliapudingot 1/2 l vízbe áztatunk, 1/2 l vizet
felforralunk, a pudingot hozzáöntjük. Ha kész a hab, a masszát 
apránként hozzáadagoljuk és tovább verjük a gőzön.

A tészta tetejét előre felkockázzuk, majd a krém tetejére rakjuk. A 
krémet vizes késsel szeleteljük.

Edit (Győr)
+ - kremes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Kriszti!
Ezt a receptet egy masik konyha listarol masoltam regebben.
Annak idejen en is megorultem neki, de azota sem probaltam
ki, csak keszultem ra. :)  Nem vagyok biztos benne, hogy
ez az igazi kremes receptje, de szerintem olyasmi lehet.

DIPLOMATA KREMES

7 tojas sargajat, 20 dkg cukrot, 8 kanal vizet es 1 sutoport
összekeverunk es zsirozott tepsiben kb. 15 perc alatt kisutjuk.

2 csomag vanilias pudingot fel liter vizzel es  1 kanal cukorral
surure fozunk. A 7 tojas feherjet 6 kanal cukorral kemeny
habba verjuk es a meleg pudinghoz keverjuk. Az osszekevert kremet
a kisült tesztara kenjuk es az elzart meleg sutobe visszatesszuk,
ott hagyjuk kihulni.

Gabi
+ - Re: Kremes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Kriszti!

Ez a legjobb hazi kremes, ami eddig meg mindig sikerult:

Teszta:   10  dkg  vajat  elmorzsolunk  18  dkg  finomliszttel,  majd
eldolgozzuk  1  evokanal  kristalycukorral,  keshegynyi soval, 2 tojas
sargajaval es annyi tejfollel, hogy konnyen nyujthato tesztat kapjunk,
de  ne  ragadjon. A tesztat 0.5 cm vastagra nyujtjuk, pontosan ketszer
akkorara  mint  a tepsi, utana elfelezzuk, majd mindkettot kulon-lulon
tepsibe   tesszuk,  villaval  kisse  megszurkaljuk  es  elomelegitett
sutoben addig sutjuk, mig aranysarga szint kap.

Vanilias  krem:  1  tasak  fozni  valo  vaniliapudingport  5  evokanal
kristalycukorral  es  4,5  dl  tejjel surure fozunk, majd lehutjuk. Ha
kihult, simara keverjuk.

A  tetejere:  1 pupos teaskanal haztartasi zselatinport 0,5 dl vizben,
kis  langgon  oldjuk  fel kevergetes kozben, de ne forraljuk. Ha kesz,
hagyjuk  hulni. Amig hul, 3 dl tejszint 6 evokanal porcukorral verjunk
kemennye,  majd a kihult, de meg folyekony zselatintcsurgassuk bele es
tovabbi  1-2  percig  meg  verjuk.  Ebbol  4 evokanalnyit forgassunk a
pudingba.

A  tesztat  hagyjuk  a tepsibe, es ha mar teljesen kihult, Mind a negy
oldalara  tegyunk alufoliat, hogy a krem ne folyjon el. Eloszor kenjuk
a  tesztara  a  vaniliakremet,  majd  erre a tejszint.
Gyengen   nyomjuk   ra   a   masik  lapot, amit mar tetszoleges meretu
kockakra vagtunk, majd hutoszekrenybe teve kb. 2-3
oran  at  dermesszuk.  Szeleteles  elott  valasszuk le az oldalarol az
alufoliat. Szeleteles nedves kessel.

Remelem sikerulni fog.

Agi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS