1. |
hazikolbasz (mind) |
36 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: *** HIX KONYHA *** #1427: kremesek (mind) |
55 sor |
(cikkei) |
3. |
kremes (mind) |
18 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: Kremes (mind) |
34 sor |
(cikkei) |
|
+ - | hazikolbasz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
[Germany] irta
> Temakor: Kolbasz recept ( 9 sor )
>Hello,
>igazi magyar (enyhen) csipos kolbaszt szeretnenk sajat magunk kesziteni
>de egy dolog meg hianyzik, a recept. Tud valaki egy bevalt es jo
>receptet, amit hazi modszerekkel is konnyu elkesziteni ?
Sziasztok!
A sajat jol bevalt kolbaszreceptem:
Először is, a hús minőségéről.
Érdemes a sovány combot megvenni, és inkább zsírszalonnát adni hozza.
2/3-ad rész sovány comb, lapocka (lehet benne egy kevés marhahús is) ,
1/3-ad rész keményebb zsírszalonna (hasaalja, toka).
2,3 % só, (füstölés esetén lehet 2,5%)
1,5-2 % fűszerpaprika (ízlés szerint mehet bele csípős is)
1 % bors,
1-2 % fokhagyma ízlés szerint.
A húsokat és a szalonnát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, az asztallapon szétterítjük
. A fűszereket, kevés melegvízben elkeverjük, majd az összevágott húsra öntjük,
és alaposan összekeverjük, majd néhány órát állni hagyjuk.
A húst ledaráljuk, ezután már csak éppen hogy még egyszer átgyúrjuk, majd kolbá
szbélbe töltjük. (a bél vastagságától függően, 1 méter bélbe, 70-80 dkg hús fér
)
A kolbászokat egy-két órán át, botra akasztva szikkasztjuk, és ezután mehet a
sütőbe, vagy a melyhűtőbe, de esetleg füstölni is lehet, de akkor legalább 24 ó
rán át szikkasszuk!
Ha nincs zsírszalonna, akkor jó hozzá a füstölt szalonna is, csak az drága, de
a sült kolbásznak kellemes ízt kölcsönöz!
--
Üdv.: Szászika
A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
http://szaszika.klubmail.hu/
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #1427: kremesek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> ==================================================
=====
> Felado : [International]
> Temakor: kremes ( 12 sor )
> Idopont: Tue Feb 25 21:33:30 CET 2003 KONYHA #1427
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Sziasztok!
> Nem tudja veletlenul vki a kremes receptjet? Olyat ami hazilag is
konnyen
> elkeszitheto?! :O))))
>
> Koszonettel: Kriszti
Szia!
Szerintem az elso is nagyon egyszeru, ha az ember keszen vesz
leveles vajastesztat, és nem veszodik a hajassal, még egyszerubb is,
mint a masik, ami a csaladi gyujtemenyben egyszeru kremeskent
szerepel:-)
Szoval:
Krémes
Hozzávalók: Fél kg leveles vajastészta (vagy hájastészta), 6 tojás, 6 dl
tej, 12 dkg liszt, 24 dkg porcukor, vanília vagy
vaníliáscukor.
A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, két lapban megsütjük, az egyik
lapot kockákra vágjuk.
A tojások fehérjét a cukor felével habbá verjük. A tojássárgákat a
liszttel, a maradék cukorral és egy deci hideg
tejjel simára keverjük. A többi tejet a vaníliával felforraljuk, majd
belekeverjük a tojássárgákat, és - folyamatos
keverés mellett - felfőzzük. Hozzákeverjük a habot.
A krémet még melegen az egészben hagyott tésztalapra terítjük,
tetejére rakjuk a másik lap kockáit, porcukorral
megszórjuk, és vizes késsel felszeleteljük a süteményt.
Egyszerű krémes:
Tészta: 22 dkg Rámát, 28 dkg lisztet, 1 tejfölt, 1 citrom levét jól
Összedolgozunk, egy napig állni hagyjuk. Gáztepsi méretűre nyújtva
sütjük.
Krém: 10 tojásfehérjét 20 dkg cukorral gőzön felverünk. 3
vaníliapudingot 1/2 l vízbe áztatunk, 1/2 l vizet
felforralunk, a pudingot hozzáöntjük. Ha kész a hab, a masszát
apránként hozzáadagoljuk és tovább verjük a gőzön.
A tészta tetejét előre felkockázzuk, majd a krém tetejére rakjuk. A
krémet vizes késsel szeleteljük.
Edit (Győr)
|
+ - | kremes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Kriszti!
Ezt a receptet egy masik konyha listarol masoltam regebben.
Annak idejen en is megorultem neki, de azota sem probaltam
ki, csak keszultem ra. :) Nem vagyok biztos benne, hogy
ez az igazi kremes receptje, de szerintem olyasmi lehet.
DIPLOMATA KREMES
7 tojas sargajat, 20 dkg cukrot, 8 kanal vizet es 1 sutoport
összekeverunk es zsirozott tepsiben kb. 15 perc alatt kisutjuk.
2 csomag vanilias pudingot fel liter vizzel es 1 kanal cukorral
surure fozunk. A 7 tojas feherjet 6 kanal cukorral kemeny
habba verjuk es a meleg pudinghoz keverjuk. Az osszekevert kremet
a kisült tesztara kenjuk es az elzart meleg sutobe visszatesszuk,
ott hagyjuk kihulni.
Gabi
|
+ - | Re: Kremes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Kriszti!
Ez a legjobb hazi kremes, ami eddig meg mindig sikerult:
Teszta: 10 dkg vajat elmorzsolunk 18 dkg finomliszttel, majd
eldolgozzuk 1 evokanal kristalycukorral, keshegynyi soval, 2 tojas
sargajaval es annyi tejfollel, hogy konnyen nyujthato tesztat kapjunk,
de ne ragadjon. A tesztat 0.5 cm vastagra nyujtjuk, pontosan ketszer
akkorara mint a tepsi, utana elfelezzuk, majd mindkettot kulon-lulon
tepsibe tesszuk, villaval kisse megszurkaljuk es elomelegitett
sutoben addig sutjuk, mig aranysarga szint kap.
Vanilias krem: 1 tasak fozni valo vaniliapudingport 5 evokanal
kristalycukorral es 4,5 dl tejjel surure fozunk, majd lehutjuk. Ha
kihult, simara keverjuk.
A tetejere: 1 pupos teaskanal haztartasi zselatinport 0,5 dl vizben,
kis langgon oldjuk fel kevergetes kozben, de ne forraljuk. Ha kesz,
hagyjuk hulni. Amig hul, 3 dl tejszint 6 evokanal porcukorral verjunk
kemennye, majd a kihult, de meg folyekony zselatintcsurgassuk bele es
tovabbi 1-2 percig meg verjuk. Ebbol 4 evokanalnyit forgassunk a
pudingba.
A tesztat hagyjuk a tepsibe, es ha mar teljesen kihult, Mind a negy
oldalara tegyunk alufoliat, hogy a krem ne folyjon el. Eloszor kenjuk
a tesztara a vaniliakremet, majd erre a tejszint.
Gyengen nyomjuk ra a masik lapot, amit mar tetszoleges meretu
kockakra vagtunk, majd hutoszekrenybe teve kb. 2-3
oran at dermesszuk. Szeleteles elott valasszuk le az oldalarol az
alufoliat. Szeleteles nedves kessel.
Remelem sikerulni fog.
Agi
|
|