1. |
Re:malata (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
2. |
Izsop + quiche (mind) |
27 sor |
(cikkei) |
3. |
szalonna postan? (mind) |
37 sor |
(cikkei) |
4. |
csaszarzsemle (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
5. |
Re: Izsop (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
6. |
gyomoreges? (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re:malata (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Haliho!
A KONYHA 0857-ban irta :
>Most eppen dobozos barnacukor van itthon, "Nadmelaszos barnacukor" a neve.
>Az osszetetel az alabbi: kristalycukor, nadcukorszorp, kemenyito,
>csomosodasgatlo (E551) Ezt is az altalad emlitett Sogun :-)))) gyartja, a
>markaja Beghin Say, gyarto: Matra Cukor Rt.
>En foleg sutemenyekbe hasznalom, kellemes izt ad.
>Regebben lehetett kapni szerencsi gyartasut is, az eleg "nedves" volt,
>hamar osszeallt. Elkepzelheto, hogy az igazi barnacukor volt? Tehat a feher
>kristalycukor "elotti allapotban" ??
Ez a baj a mostanaban kaphato barnacukrok nagy reszevel!
Nem a feherites elotti allapotban adjak el, hanem feheritett
cukrot barnitanak vissza! De ez mar ugyanugy atment a vegyszeres
feheritesen, tehat semmivel sem egeszsegesebb, csak a barnito
i'ze erzodik rajta.
LOGOFF suhy
|
+ - | Izsop + quiche (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Idezek Romvary Vilmos: Fuszerek konyve c. muvebol:
A Foldkozi-tenger videkerol kerult hozzank ez a kisse kamforos, fuszeres
illatu es enyhen kesernyes izu fuszernoveny (Hyssopi herba).
Kulfoldon gyakrabban, nalunk ritkabban hasznaljak mind friss, mind szaraz
allapotaban. (angolul: hyssop, nemetul: r Isop/Ysop)
Burgonya, zeller, petrezselyem, hus- es halsalatak, burgonyas etelek,
pecsenyek es egyeb husetelek finom fuszere, izesitoje. Husok pacolasara is
kivaloan alkalmas. A novenyt es illoolajat a konzerv- es likoripar is
hasznalja.
Gyogyhatasu szerkent:
Kohogescsillapoto, vernyomasemelo, asztmas-hurutos bantalmakat szunteto,
szelhajto, gyomorerosito, izzadascsokkento hatasa van.
EMILIA
Irnal nekunk quiche receptet? :-) A multkor a 3Sat fozocskes musoraban kesz
levelestesztabol csinaltak, de nekem ugy remlik, mintha vmi egyszerubb,
otthon is elkeszitheto vajas tesztabol lenne eredetileg... Nincs valaki
vonalban Franciaorszagbol, aki autentikus receptet tud? :-))
sziasztok,
Zita
|
+ - | szalonna postan? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> > Elore bocsajtom, hogy kisvarosban elunk, s a komoly nagy varosban, 100
> > km-re (Cleveland, Ohio) biztosan kaphato mindez, mert ott nyuzsognek a
> > magyarok... de hat ki megy oda vasarolni, foleg a mai benzin arak
> mellett?
>
> Latnad te csak az itteni benzinarakat, nem irnal ilyet :-))
Lassan, de biztosan, mi is haladunk az europai arak fele... :((
> > Nekem a disznotoros dolgok hianyoznak leginkabb: hurka, kolbasz,
> diszno
> > sajt, toportyu, csaszarhus. Na meg a libamaj, de azt csirkemajjal
> szoktam
> > helyettesiteni.
>
> Nincs egy mail order lehetoseg, hisz ott annyifele van? Epp a multkor
> botlottam bele valahol bizonyos Otto (vagy Oskar?) Deli nevezeture,
> magyar sok mindent kinal, a neccen at is lehet. Vagy ez nem jo?
Lehet, hogy van es nagyon jo, de ott vagyok, ahol a Made zsido: tobbe
kerul a leves, mint a hus!
> Egyebkent en ilyesmit csak kivetelesen veszek. Nem a lelohelyel van baj,
> hanem egyeb "szelessegi koordinatakkal" ;-)
Ezt rolam is megirhatod! :((
> > Edesse'gek kozul a retes (itt probaljak utanozni, de nem az igazi!) es
> a
> > ferjemnek a ma'kos dolgok.
>
> Ha jol tudom, az USA-ban soxor phyllo-t hasznalnak helyette.
Nemcsak a tesztajaval, de a toltelekkel is van hiba: itt nem ismerik a
kaposztas, meggyes, makos retest; a turost is masbol keszitik.
Martha
|
+ - | csaszarzsemle (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Emilia irta:
>> reggelente mindig ropogosan friss izes csaszarzsemlejuket.
>Akkor vagy kivetelesen egy jo peket fogtal ki, vagy gyorsan meg is
>etted a zsemlet :-) Ugyanis a reggeli zsemle rendszerint delre mar
>"Pampe", amolyan csiriz-izu" es allagu. Fel van fujva mindenfelevel,
Igy igaz. De hat nekem eppen megfelel, ha akkor friss-ropogos,
amikor eszem. :-))) [Tobbnyire szallodakban reggelire]
Egyebkent eleg tisztessegesen delutan egy necchaloban ot darab
kerult annyiba a boltokban, mint reggelente a friss csaszarzsemlebol
kb. egy darab ugyanott.
Udv, Peter.
|
+ - | Re: Izsop (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Felado : [Hungary]
>Hasznal valaki izsop nevu fuszert kozuletek? Mihez illik, milyen
>"nemzetisegu" etelekre jellemzo?
Kedves Gertrud!
Igaz, hogy en nem hasznaltam meg izsopot, de megkerestem a kis
fuszeres konyvecskemben, hogy mire ajanlja, hat ime:
"Izsop (Hyssopus officinalis). Az okor ota ismert, kisazsiai
szarmazasu, a Foldkozi-tenger videken elterjedt fuszer- es
gyogynoveny." stb.stb. Majd itt jon a javaslat!
"Kar, hogy ezt a masutt nagyon kedvelt fuszert nalunk nem ismerik
elegge, pedig sultek, burgonya-, zeller-, hus- es halsalatak, huspacok
kituno, etvagygerjeszto izesitoje. A torokok enyhen alkoholos, hideg
italanak, a szorbetnek ez a fuszer adja sajatos aromajat. A leguti
bantalmak ellen is fontos gyogynoveny."
Egyszoval en ugy gondolom, hogy a mediterran etelekhez kitunoen illik
az izsop. :-))
Szeretettel J.Zsoka
|
+ - | gyomoreges? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Kovary Peter!
Ha emlekezetem nem csal 1-2 eve te irtal arrol, hogy mostanaban a nagy
sorgyarak mar olyan technologiat alkalmaznak, amitol a sor olyanna
valik, hogy aki hajlamos ra, gyomoregest kap tole.
Akkor azt is megirtad, hogy melyik az a fajta meg "klasszikus" sor,
amitol nem eg az ember gyomra. Megtenned, hogy amennyiben jol
emlekszem :-)) megirod ezt a markat?
Koszonettel Jeszenszky Zsoka
|
|