1. |
re: mi a mouszaka? (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
2. |
Mouszaka (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: padlizsansalata (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
4. |
Re[2]: padlizsansalata (mind) |
28 sor |
(cikkei) |
5. |
musszaka (mind) |
47 sor |
(cikkei) |
|
+ - | re: mi a mouszaka? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Izabella!
A mouszaka egy gorog egytaletel amit padlizsannal keszitenek. Es nagyon
finom :O)
Kriszti
>>Mi az a mouszka? Soha nem hallottam ilyen dologrol. Elore is koszonom:
>>Izabella <<
_________________________________________________________________
Help STOP SPAM with the new MSN 8 and get 2 months FREE*
http://join.msn.com/?page=features/junkmail
|
+ - | Mouszaka (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Izabella!
Ugye te kerdezted a mouszaka kiletet?:-)
Gorog etel, a rakottasok korebe tartozik, padlizsan, fasirthus, es rizs van
benne, ami eltero mondjuk az olaszosan elkeszitett paradicsomos-husos
ragutol, hogy fahejat is tesznek bele fuszernek.
Nekem azert nem izlik-a gorog etelek amugysem-mert a padlizsan mint affele
szivacs mukodik.
Ha padlizsanos etelt akarsz enni, szerintem jobban jarsz, ha a padlizsanokat
toltod meg a fentiek keverekevel, kihagyva a fahejat:-)
Ehhez en a padlizsanokat kettevagom, besozom, pihentetem, lemosom a sot,
megtoltom a raguval, leontom enyhe paradicsomos szosszal es megsutom a
sutoben.
Udv
Vica
|
+ - | Re: padlizsansalata (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Erdelyben a neve padlizsankrem.
Hozzavalok: 4-5 darab nagyobb erett padlizsan, so, ecet, hagyma.
A gorog valtozatba tesznek fokhagymat is.
Ha lehet nyilt langon susd meg a padlizsanokat majd ha meghult pucold meg.
Altalaban azert lesz keseru mert sokan sutoben sutik es felveszi a gozt, en
vagy a gaztuzhely nyilt langjan sutom vagy kertben. Kicsit ugyan koszos
lesz
a kalyha de megeri. :)
Ha megpucoltad kessel vagy mixerrel peppe vered, hozzaadod az aprora vagott
hagymat, soval ecettel izesited.
Lehet majonezzel is csinalni akkor kiadosabb es kicsit mas az ize de ugy is
finom.
Jo etvagyat.
Rea
|
+ - | Re[2]: padlizsansalata (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Bocs, előbb elfelejtettem, hogy olajjal kell kikeverni. Késővan mégegyszer
bocs.
>Padlizsankrem telire
>2 kg padlizsan, 2 kg husos zoldpaprika, 2 kg piros szinu (zold)paprika,
>esetleg paradicsompaprika, 1/2 l olaj, egy kis chili, so, a tetejere olaj
>
>A padlizsant, meg a ketfele zoldpaprikat a sutoben megsutom (kozben
egyszer
>megforgatom). Utana valamennyit meghamozom, husdaralon megdaralom,
>osszekeverem. Az olajba beleforgatom, es kevergetve "szarazra" parolom,
>megfuszerezem a chilivel es megsozom. Akkora kis csavaros teteju uvegekbe
>toltom, amennyit telen egy alkalommal elfogyasztunk, es mindegyik tetejere
>1-1 ek olajat ontok. (Nem szoktam semmi mas tartositositoszert hasznalni.)
>Lecsukva az uvegeket szarazgozbe teszem. Telen nagyon szep es finom, ha 1
>talat kibelelek fejessalatalevellel, erre egy kis merokanalnyi kremet
teszek
>lehet kemenytojas karikakkal disziteni. Remek eloetel, vagy hideg vacsora
>piritos kenyerrel.
Ez is erdelyi recept viszont nem padlizsankrem, hanem padlizsanbol
keszitett
hasonlo allagu etel amit ott zakuszkanak neveznek és én hagymat is szoktam
beledaralni
ugyancsak 2kg-ot.
Telire szokas eltenni.
Rea
|
+ - | musszaka (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Izabellanak is valasz :)
Itt egy musszaka recept (gorog modra):
Musszaka
Hozzavalok ( 6 szelethez)
40 dkg padlizsan, so, orolt bors, 50 dkg burgonya, 5 evokanal
(lehetoleg) olivaolaj, 1 szal friss (vagy fel kiskanalnyi szaritott)
rozmaring 2 fej voroshagyma, 2 gerezd fokhagyma,
50 dkg daralt hus, 1-1 kiskanalnyi friss (vagy fel kiskanalnyi
szaritott)
kakukkfu meg zsalyalevel, keshegynyi Cayenne bors,
50 dkg paradicsom, 4 tojas, 2 dl tej
A megmosott padlizsant harom millimeter vastag szeletekre vagjuk,
besozzuk es 20 percig allni hagyjuk. Kozben a burgonyat meghamozzuk,
majd a padlizsanhoz hasonloan felszeleteljuk. 1 evokanal olajjal
kikent kisebb tepsibe teritjuk, soval, orolt borssal es az aprora
vagott rozmaring felevel megszorjuk. A kozepesnel egy kicsit erosebb
langgal (220 °C) a sutoben 35-40 percig sutjuk. Kozben a hagymat meg a
fokhagymat megtisztitjuk, aprora vagjuk, majd 2 evokanal olajon
uvegesre paroljuk. A daralt hust hozzaadjuk, enyhen megsozzuk, aprora
vagott kakukkfuvel, zsalyalevellel meg keshegynyi Cayenne borssal
fuszerezzuk. Kevergetve feheredesig sutjuk, vegul egyenletesen a
burgonya tetejere simitjuk. A padlizsan levet egy kisse kinyomkodjuk,
majd a maradek olajon a szeIetek mindket oldalat 2-2 percig sutjuk.
A paradicsomokat Ieforrazzuk, meghamozzuk, felbevagjuk, a magot
kikaparjuk, husat cikkekre vagjuk. A megpiritott padlizsanszeletekkel
felvaltva a husra fektetjuk. Kozepesnel kisse erosebb Ianggal meg 15
percig sutjuk. A felig sult musszakat soval, orolt borssal, a maradek
rozmaringgal meghintjuk. A tojasokat a tejjel simara keverjuk es a
tetejere ontjuk. A sutobe visszatoljuk, majd valtozatlan erossegu
langgal tovabbi 20 percig sutjuk.
Jotanacsok:
A musszakat az eredeti recept szerint jo, ha baranyhusbol keszitjuk.
Amikor olcso a padlizsan, a burgonya helyett ezzel belelhetjuk ki a
tepsit.
A vegetarianusok a daralt hust kb. 15 dkg szojagranulatummal
helyettesithetik. A felig kesz musszaka sutesre alkalmas talban
Iefagyaszthato (legjobb az alufoliatalca). Felengedes utan a tejes
tojassal nyakonontve "frissen" suthetjuk meg. A tojast reszelt sajttal
meg tejfollel is gazdagithatjuk.
Akkor igazan finom, ha a tejes tojas a padlizsant teljesen ellepi.
Ekkor szinte ebben sul meg es nem szarad ki. Van ahol parolt gombat is
retegeznek bele.
Elkeszitesi ido: 1 ora 30 perc
|
|