Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 852
Copyright (C) HIX
2001-05-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re:Re: sake (mind)  23 sor     (cikkei)
2 Re: sake (mind)  20 sor     (cikkei)
3 Fogyós receptek kismamának (mind)  19 sor     (cikkei)
4 petrezsejmes csirke (mind)  44 sor     (cikkei)
5 re: turotorta! (mind)  15 sor     (cikkei)
6 Hianyzo etelek (mind)  13 sor     (cikkei)

+ - Re:Re: sake (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!

Bocs, de vitatkoznek a vitatkozasoddal, ill. nekem mas a velemenyem:

A KONYHA 0850-ban irta :
>A mondat nagyjabol stimmel, de a sake semmikeppen sem palinka erossegu,
Ok. De azert a bornal magasabb az alkoholtartalma.
>hanem kb. a szaraz sherry-nek felel meg, azt is lehet hasznalni kinai
>receptekben, ha nincs keznel sake. Sot tovabb megyek, vegszuksegben meg a
>szaraz szamorodni is megteszi
Miert hasznalnanak a kinaiak saket? Nem a japanokra gondoltal?
Ennyi erovel ecetet is hasznalhatnal, az is fanyar!
Imho semmi koze a kettonek egymashoz! A sherry es a szamorodni
szolobol keszul, izvilagukon ez eroteljesen erzodik is.

>> >2. Egy borivo magyarnak elvezetes lehet-e?
>> Az esetek tobbsegeben IMHO nem. De kivetelek mindig lehetnek.
>Ez igy igaz. A szaraz sherryt sem szereti mindenki.
Meg az olivabogyot sem. Meg a Tequilat sem. 
De mikoze ezeknek egymashoz?

LOGOFF suhy

+ - Re: sake (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

En 2 evig voltam japanban, volt alkalmam tehat kiprobalni
par sake-t.

Oriasi valasztek van, 1dl 100Ft-tol 10000 Ft-ig mondjuk.
Es tenyleg van kulonbseg. Az olcso fajta tenyleg nem tul jo, 
igazabol nincs lenyeges ize. De ittam dragabb fajtat is, 
az egeszem finom volt. Tenyleg van ilyen hagyomany, hogy 
melegen kell inni, de manapsag lenyegeben senik nem issza
 melegen. Sot, azt mondjak, a jo sake-t bun felmelegiteni,
 inkabb csak a rosszat szoktak, mert ugy ihatobb.

Erdekes egyebkent megjegyezni, hogy a japanok elsosorban
sort isznak, minden mennyisegben, minden alkalomra.
Eleg hamar jo kedvuk lesz tole.

Katona Gyula


+ - Fogyós receptek kismamának (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Konyhások!

Május 3-án kértem a fenti subject-tel kapcsolatos segítséget, de
nem érkezett rá még válasz.

A problémám a következő:
Sajnos  szülés  után  a  szoptatási  időszak alatt (ami még most is
tart) rámrakodott a szokásos női helyekre (comb, has, derék) 8 kilo
felesleg.

Örülnék   neki,   ha   tudnátok   küldeni  egyszerűen  elkészíthető
ételrecepteket, ami akár nektek v. az ismerősötöknek bevált.

Egyelőre  az  életmód  étrendbeli  váltásánál  tartok,  de a fogyós
italokat nem merem kipróbálni a fentiek miatt.

Előre is köszi!

Andi           
+ - petrezsejmes csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hagymaban sujesztett petrezsejmes csirke, rez bogracsban
keszitve.

1 darab jo nagy csirke.
500 g hagyma..(de lehet tobb is)
2 darab nagyob petrezsejem a szaraval egyutt.
so,olaj,piros paprika,borso,edes kukorica kissebb sargarepa,
egy kanal finom oliva olaj.

A borso es kukorica lehet fagyastott is.

A hagymat megpucoljuk es nagyobb kockakra vagdaljuk.
A pucolt petrezsejem gyokeret ket reszre ostjuk.
A fele legyen csak gyoker apro kockakra vagva.
A masik felehez tegyuk hozza
a fel centinel nem vekonyab level szarakot is, es csak
karikara vagjuk.

Az olajat a rez bogracsban folvevitjuk.
A hagymat beleteszuk es jo alaposan megfonyasztjuk.
A mar madnem fonyasztott hagymahoz tegyuk hozza a kockara
vagott
perteszejmet es a sargarepat.
Eszt egy kicsit megpiritjuk.
Ha megvan piritva a hagyma es a perteszejem meg a sargarepa
akor hozateszuk a sot es egy kicsit meg keverjuk.
Ez azert fontos mert akor a hagyma meg ereszt egy kis levet.
Utanna johet a piros paprika.

Utanna belerakjuk a foldarabolt csirket.
A csirkenek a hagymaban el kelene buknia.
Folontjuk egy kis vizel, de csak anyival hogy le ne egjen.
Alando keverest igenyel.
Kb. 20 perc utan beleteszuk a petrezsejem masik felet is.
45-60 perces fozest igenyel.
Fugg atol hogy milyen a hus.
A mar majdnem kesz etelbe beleteszuk a borsot es kukoricat
es meg
egy kicsit (5 perc) fozzuk.
Ha mar kesz akor hozateszuk az oliva olajat.

Koritesnek nokedlit szoktam csinalni.

Jo etvagyat kivanok ....Dr. Willy
+ - re: turotorta! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Eleg regota olvasgatom a HIX-KONYHAT, es bizony be kell vallanom, hogy
"loptam" egy-ket otletet. :)) Utolag is koszonom!
Most Bea levele inditott arra, hogy irjak is. En 4 honapja elek
Svedorszagban, igy tudom, mire gondolt, amikor a hianyzo izeket kerdezte.
Minthogy meg nem igazan fedeztem fel a helyi jellegzetes izeket, az
otthoniak igencsak hianyoznak. Gondolok itt a jo, friss, ropogos hazi
kenyerre, a zsemlemorzsara, a 21 %-os tejfolre, a normal paprikara (nem
Kaliforniai!), a retes lisztre, stb. A fuszereket nem sorolom ide, mert azt
hoztunk otthonrol, igy egyenlore nem hianyoznak.
Viszont a segitsegeteket szeretnem kerni abban, ha valaki tudja, hogy
Svedorszagban milyen neven, formaban, stb. keressem a turot, hogy el tudjam
kesziteni ezt a fincsi tortat! :))) Elore is koszonom!
Timea
+ - Hianyzo etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Tenyleg, kulfoldre-szakadtak: kinek mi hianyzik legjobban
gasztronomiailag?
>Hadd tudjak az otthoniak, milyen jo is nekik.

En mar nagyon regen kulfoldon elek es megtanultam bepotolni
a magyar izeket amennyire csak lehet.

De maig is hianyzik a magyar sarga zoldpaprika, a jo
libamaj, a fokhagymas kolbasz.  Hianyzik a halaszle, a
rantott velo es mikor hazamegyek kepes vagyok csak ezeken
elni.

Juli

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS