1. |
varosi csirke (mind) |
48 sor |
(cikkei) |
2. |
Valodi/muanyag etelek (mind) |
34 sor |
(cikkei) |
3. |
Adzsika (mind) |
14 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: Citromos suti (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
|
+ - | varosi csirke (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok!
Falusi gyerek leven en egesz gyerekkoromban csak olyan
csirket ebedeltem, ami reggel ugymond "meg kapirgalt."
A faluban senki nem ette a "tapos" csirket, s mondhatom,
igazuk volt. A tapos csirkenek szinte semmi ize nincsen,
ha megis, akkor az haliz. Jellemzo, hogy egyszer csirkegulyas
volt otthon ebedre - mikor hazajottem, az illat alapjan azt
gondoltam, hogy halaszle fo a tuzhelyen...
Gondolom, halliszt is van a csirketapban.
A tej mar bonyolutabb kerdes, ugyanis annak az ize nagyon
erosen fugg attol, hogy mit eszik a tehen. Nekem a kihult es
lefolozott "bocitej" jobban izlett mint a zacskos, de mar nem
nagyon emlekszem, mert sok-sok eve nem iszom magaban tejet.
A disznohus szerintem a legizletesebb husfajta, legalabbis
a hagyomanyosan fogyasztott olcsobb husfelek kozul, talan csak a borju
meg a kacsa versenyezhetnek vele, de azok nem olyan sokoldaluak es dragabbak is
.
A kinai konyha is a legtobbre becsuli a serteshust, az otthon kinai
piktogrammja egy haztetot abrazol, alatta egy novel es egy
disznoval (legalabbis az egyik szakacskonyvem szerint).
Egyebkent a jo minosegu disznohus egyaltalan nem karos
az egeszsegre, legalabbis nem karosabb mint barmelyik
masik husfajta. A koleszterin koruli felhajtas is joreszt humbug,
a valosag az, hogy aki hajlamos a magas koleszterinszintre annak
barmifele dieta mellett is konnyen felszalad, aki meg nem hajlamos,
az az esszeruseg hatarain belul nyugodtan ehet azt amit csak akar.
(Mindkettore lattam mar peldat is).
Egy orvos rokonom nemreg volt tovabbkepzesen, ahol valami
neves taplalkozastudos elmondta, hogy nyugodtan lehet disznohust
es disznozsirt is fogyasztani, mert Magyarorszagon a serteshus
evesenek evszadai alatt az emberek emesztese jol alkalmazkodott
ehhez a taplalekhoz es semmi problemat nem okoz. Erdekes
megkozelites, bar nem tudom, mondjuk a zsidokra vonatkozik-e.
Sajnos az sem igaz, hogy az ember osztonosen azt eszi ami jo
neki illetve keruli azt ami nem jo neki. Talan igy van ez meg kisgyerekkorban,
de a felnott ember mar nem hagyatkozhat ilyesmire. Hiszen a
cukorbetegek is kivanjak a szenhidratot, az epebetegek a
zsiradekot, a majbetegek a csokoladet, a hipertoniasok a sot,
az alkoholistak az alkoholt, stb. Az viszont igaz, hogy ha az ember
egy darabig dietazik, akkor "felfedezi" a barna kenyeret, a hejastul
evett almat, es rajon, hogy tulajdonkeppen az is tud finom lenni.
Udv: Afonya
|
+ - | Valodi/muanyag etelek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Elvezettel olvasom a tejrol/csirkerol szolo hozzaszolasokat.
A tej eseten megszokasrol van szo. Az igazi tej igenis suru es tehenszaga
van. En a dobozos tejet sem iszom meg langyosan, errol nem a tehen tehet :)
Aki ivott meg rendes tejet, annak a szervezete mostanra hozzaszokott a
feldolgozott (felvizezett) termekekhez. Aki meg nem ivott igazit, az eleve
a vizeset szokta meg. Errol ket unokatestverem jut eszembe, akik
gyermekkent nagymamamnal nem ittak meg a tejbol/kakaobol fozott kakaot,
boltbol kellett hozni 'vizeset'. Az mas kerdes, hogy en szeretem a bolti
kakaot is (az kicsit kesernyes, es ahogy no eveim szama egyre inkabb
szeretem a keseru dolgokat; egyesek szerint ez a bolcsesseg jele, de nem
nagyon veszem eszre magamon :).
Csirkerol/tojasrol annyit, hogy egeszen mas az ize/szine a kapirgalosnak es
tojasanak. Persze ha valaki egesz eleteben gyari muanyag csirket evett,
annak szokatlan (volt mar ismeros, aki azt mondta, hogy szerinte tul eros,
szinte csipos a hazi csirkebol fozott leves ize). A zsirt meg le kell
szedni a csirkerol! Mellesleg IMHO a legjobb leves tyukbol fozheto :)
Egyebkent a piacon jarva idonkent fenntartasaim vannak a csirke/tojas
tanyasi voltat illetoen. Persze lehet, hogy a csirke/tojas farm tanyan van
:) Valahogy nem az igazi a szinuk...
Topy
PS: Lehet, hogy pusztan pszichologia, de szerintem egeszen mas ize van az
otthonrol kapott tojasbol keszult rantottanak :) Azert egy heten egyszer
meg szoktam engedni magamnak ;)
> =============================================
_/"""\_ | Jozsef BAKSAY
(_ o o _) |----------------------------------
| _ | | >
\/ \/ | >
\^/ | http://www.extra.hu/topy
| http://www.geocities.com/topybear
> =============================================
|
+ - | Adzsika (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok
Tegnap volt szo az adzsikarol.
Most hozott nekem orosz baratom egyenesen Moszkvabol ilyen fuszert,
meghozza eroset-ez van rairva.
Ti mihez szoktatok hasznalni?
En ugy tudom, csirkehez nagyon jo.
A mult heten Tenerifen voltam, ott is vettem egy helyi specialitast,
ugynevezett mojo szoszt, azt is csirkehez hasznaljak-de a spanyolok.
A ket szosz. illetve fuszer hasonlit egymashoz.
Vica
|
+ - | Re: Citromos suti (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
*** HIX KONYHA *** #507 - Edit (Gyor) irta:
>Citromos holdacskak
>Tetejet megszorjuk porcukorral. Kozepes nagysagu szaggatoval
>feholdakat vagunk belole, ugy rakjuk talra. Sutes elott meghinthetjuk
>a teszta tetejet 4-5 dkg durvara vagott dioval vagy mandulaval.
En ugyanezt a sutit ugy ismerem, hogy a tetejere cukorbol es
citromlebol keszitett citrommazat kenunk, es mikor megdermedt,
olvasztott keserucsokibol vekony csikokat rajzolunk (jo surun) a
tetejere (legegyszerubb a felolvasztott csokit nylonzacskoba
tolteni, pici lyukat vagni a sarkan, es azon keresztul a suti tetejere
csurgatni). Ezutan szaggatjuk ki a felholdakat.
Sziasztok,
Peter
|
|