Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 742
Copyright (C) HIX
2000-12-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Moszkauer (mind)  7 sor     (cikkei)
2 Az en krampampulim... (mind)  50 sor     (cikkei)
3 Vajleves (mind)  26 sor     (cikkei)
4 Konyha arhivum (mind)  9 sor     (cikkei)
5 Mustaros pulykamell (mind)  23 sor     (cikkei)

+ - Moszkauer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

nem tudja véletlenül valaki, hogy hogy készül a Moszkauer (lehet, hogy nem
jól írom a nevét)?
Elöre is köszönöm,

Edit
+ - Az en krampampulim... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

mi (az egyetemen) egy kicsit maskepp keszitettuk a krampampulit (krampacs
volt a beceneve...).
A Miskolci Egyetemnek a regmultra visszanyulo hagyomanyai vannak (1735
Selmec), es nem spontan isznak az emberek, hanem egesz komoly korites is
keszult ez melle... :-)
Kulonfele alkalmakkor (pl. elso eveseknek balekkresztelo, az utolso
szigorlat utan firmaavato, otodeven szalag es gyuruavato) szakestelyeket
tartanak az egyetemistak, ahol az egyik jellegzetes ital a krampampuli. A
szakesten altalaban mindenki sort iszik, zsiroskenyeret eszik (ecetes
hagymaval - nagyon finom). 
A szakesteknek megvan a maguk rendje, amit az ott resztvevo 200-400 emberre
(alt. az etkezoben) vonatkozik, - bar az szakestely vege fele mar eleg nehez
rendet tartani.
Szoval a szakest rendje, a kari himnuszok elenklesetol, a tisztesegviselok
megvalasztasaig, vidam es komolypohar megtartasaig, kulonfele elore kiadott
feladatok megoldasank ismereteteseig, - sok minden belefer.
Akkor beszeljunk vegre a krampampulirol (is).

Ha mar mindenki megfeleloen jo kedvre derult az elozoleg elfogyasztott
szamos soroktol, -es meg birja a laba- a szakest vege fele ihat
krampampulit, - amit forron szolgalnak fel, kozben eneklik a krampampuli
notat.
Az elkesziteset mar a szakest elott legalabb 1 hettel el kell kezdeni. Ekkor
be kell aztatni rumba a gyumolcsoket, diot es mazsolat. Mindent izles
szerint. Nehanyan a rum melle tesznek meg kulonfele palinkakat, -en nem
szoktam, mert neha keseru lesz tole a krampampuli. Veszunk egy jo nagy
labost, ebbe beletesszuk az elozoleg beaztatott gyumlocsoket es a maradek
rumot (amig azik, folymatosan kostolgatni kell - kizarolag megelozesi
celzattal, nehogy megromoljon, es gyomorrontast okozzon a szakesten)
felontjuk borral (kinek mi izlik, de vorosbornak mindekeppen kell benne
lennie, ettol lesz jellegzetes voros az ital szine), kap egy olyan
fuszerezest, mit a forraltborok: cukor, szegfuszeg, fahej, vaniliarud, es
nehany teafilter. A fuszereket egy fuszerzacskoba (vagy pl. gezbe) tesszuk,
hogy a vegen a poharakbol ne kelljek kopkodni a szegfuszeget... van aki ugy
kesziti, hogy a cukor felet megpiritjak (karamell) es ily formaban teszik az
italba. Ez finom izt ad neki, de vigyazni kell, mert ha nagyon megpirul,
kesernyes lesz a krampampuli.
Fozni nem kell, csak egy kicsit osszemelegiteni (azert sem, mert az alkohol
parolog el eloszor a krampampulibol...).

Mikor keszen van, a nagy labost kiviszik a podiumra, rakerul egy femhalo,
amire kockacukrokat tesznek, (gula alakura felhalmozva), ezt leontik tiszta
alkohollal es meggyujtjak. Ilyenkor lekapcsolodnak a villanyok, enekeljuk a
krampampulinotat, es mar nagyon varjuk, hogy mikor kerul hozzank a gozolgo
krampampulival teli kancso !!!

Udvozlettel,
Tibor
+ - Vajleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Egy regi, ma mar kevesbe ismert (dedi mama) receptet szeretnek megismertetni
veletek, melyet kisbabaknak is nyugodtan adhatjatok a taplalekanak a
kiegesszitesehez: A mi kislanyunk is nagyon szereti, 5 honapos kora ota
szivesen fogyasztja:-)

VAJLEVES
################

2 dkg vaj
2 dkg liszt
3 dl viz
1 1/2 kanal cukor
2 dl tej

2 deka vajat parazsos tuzon kisutunk, amig a vajszagat elveszti (5-7 perc).
A kisutott vajhoz 2 deka lisztet teszunk es vilagosbarna, higan folyo
rantast keszitunk (3-4 perc). A kicsi rantashoz 3 deci meleg vizet ontunk es
masfel evokanal cukrot teszunk hozza es felfozzuk. Felfozes kozben elparolgo
vizet utanna ontjuk. Felfozes utan az egesszet atszurjuk és az elore
felforralt, de lehutott tehentejet hozzaontjuk.



Gabor
+ - Konyha arhivum (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Szuksegem volna a Konyha listanak az eddig megjelent szamai kozzul a 1-tol a
701-ig megjelent osszes szamara. Sajnos az arhivumot nem tudom elerni, igy
csak e-mail utjan tudom e szamokat utolagosan megszerezni. Volna kozzuletek
valaki, aki elozetes egyeztetes utan megkuldene nekem e hianyzo szamokat?

Udvozlettel:
Gabor
+ - Mustaros pulykamell (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Vasarnap ismet ujdonsag kerult az asztalra :)

Hozzavalok:

4 szelet ujjnyi vastag pulykamell file
1 kisebb hagyma
6-8 szem szegfuszeg
5-6 evokanal mustar
olaj
keves liszt
so,bors

A pulykamell szeleteket megsozzuk majd keves olajon hirtelen kisutjuk. 
Kozben a mustart elkeverjuk 2 deci vizzel, fel deci olajjal. A 
husszeleteket kuktaba rakjuk, raontjuk a mustaros levet. Sozzuk, borsozzuk. 
Beledobjuk a megtisztitott, szegfuszegekkel megtuzdelt hagymat. Lezart fedo 
alatt paroljuk. 40 perc elteltevel kinyitjuk es keves liszttel besuritjuk a 
levet. Vigyazzatok, a hus vaj puha, nagyon konnyen szetesik! Fott rizzsel 
talaltam.

Topy

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS