Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 902
Copyright (C) HIX
2001-07-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 PITA - keszen (mind)  33 sor     (cikkei)
2 pita/tortilla (mind)  7 sor     (cikkei)
3 Sushi + "akkor nincs szerencsem" (mind)  88 sor     (cikkei)

+ - PITA - keszen (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !

Zita irta:
"A pitat illetoen: szerintem vmelyik torok bufeben (pl. a koruton is van
nehany) meg kellene kerdezni, hogy ok hogyan csinaljak. :-) Vagy gondolod,
hogy valahonnan keszen veszik??"

En nem tudom, hogy a torok bufesek mostanaban hol veszik, de en eveken at
egy, a Thokoly uton talalhato peksegben vettem. Azt hiszem a ceg neve is
PITA volt, direkt erre szakosodtak, volt normal es graham lisztbol keszult
pitajuk is. A bolt a Keleti PU-tol a Dozsa Gy. ut fele menet a bal oldalon
volt, kb. a tav ketharmadanal. Utoljara talan fel eve jartam naluk, csak
bizni tudok benne, hogy a hozzam hasonlo pitakedvelok eletben tartottak
oket (bar valoszinuleg a forgalmuk java reszet a nagybani vasarlok, cegek,
ettermek tettek ki...)
Remelem segitettem, es nem egy hiabavalo turara vettem ra az erdeklodoket
:-)))
Bandika





CCHBC DISCLAIMER:

This e-mail contains proprietary information some or all of which may be legall
y
privileged.
It is for the intended recipient only. If an addressing or transmission error
has misdirected this e-mail,
please notify the author by replying to this e-mail.
If you are not the intended recipient you must not use, disclose, distribute,
copy, or print this e-mail.
+ - pita/tortilla (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Kiprobalt pita es tortilla receptet fogok kuldeni, de hetfoig szusszanasnyi
idom sincs.

Udv. mindenkinek 
Éva Zalaegerszegrol
+ - Sushi + "akkor nincs szerencsem" (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

pedig azt remeltem hogy azt irjatok hogy: hagyd mar abba!
Rogton engedelmeskedtem volna :-)))))

Pita-kenyer (16 db)
az a lenyege hogy amikor a kenyer kel akkor egy ureges resz lesz benne 
amit lehet tolteni
25 gr eleszto, 5 dl viz, 2 tk so, 1,2 - 1,3 dl buzaliszt vagy 3 dl graham +
1 liter buzaliszt
Az elesztot feloldani a langyos vizben, hozzaadni a sot, (graham) 
buzalisztet, majdnem az egeszet, kicsit kell hagyni az ujradagsztashoz.
Addig kell dagasztani amig a teszta sima lesz es nem ragad.
Ruha alatt 1 orat keleszteni.
A sutot 275 fokra melegiteni
Lisztezett deszkan ujra dagasztani es 16 zsemlet csinalni belole.
Ezeket nyujtofaval laposra/gombolyure nyujtani, ca 1/2 (fe'l) cm vastagra.
Ezalatt egy zsirozatlan tepsit megforrositani a sutoben, a pitakat erre 
a forro tepsire tenni es a forro sutoben 2-3 percig sutni.
Ryha alatt, racson hagyni kihulni.

Toltelek:
1/ finomra vagott (jeghegy)salata, tonhaldarabokkal, kockara vagott 
paradicsom es uborka, kis tejfollel vagy majonezzel

2/ finomra vagott (jeghegy)salata frissen sult hamburgare vagy fasirttal

3/ hagyma-bab-kukorica salata
2-3 hagyma, 250 gr zoldbab, 1 kukorica konzerv (ca 350 gr), 3-4 fottkrumpli,
 1 husos paprika, 2-3 paradicsom esetleg fekete olivak + zoldpetrezselyem
   a hagymat karikara vagni, 2-3 percig sos vizben fozni
   zoldbabot sos vizben megfozni
Ezeket leszurni
Kukoricakonservet leszurni, fottkrumplit, paprikat, paradicsomot kockara 
vagni.
A hozzavalokat osszekeverni keves oregano+so+feketebors+
fokhagymaval izesitet tejfollel "megnedvesiteni"

Sajt- olivkenyer (15- 20 db)
50 grr eleszto, 5 dl langyos viz, 2 dl feketeoliva, 1,5 dl sulthagyma 
(itt lehet kapni olyat amit a hamburgare-hoz adnak, vagyis bo olajban 
fritozott), 1 gerezd fokhagyma, 2 dl reszelt (eros, vagy erett) sajt,
1 tk so, 13-14 dl buzaliszt
Az elesztot keves langyos vizben feloldani, hozzaadni a tobbi vizet.
Az olivat durvara osszevagni, a fokhagymat atnyomni + a sot, sajtot 
hagymat belekeverrni, es a liszt legnagyobb reszet.
Simara kidolgozni es ruha alatt 30 percig keleszteni.
Lisztezett deszkan atgyurni es 15-20 zsemlet formalni.
Papirra tenni es 30 percig hagyni kelni.

Kozben a sutot 200 fokra melegiteni, a zsemleket vizzel megkenni es 8-10 percig
 a sutoben, kozepen megsutni.

SUSHI (4 szem)
Sushi-rizs
4 dl japan rizzs (gombolyu), 4 dl viz, 2 ek sushio-no-ko (borecetpor)
A rizst hideg vizzel nehany percig obliteni, amikor a lefolyo viz tiszta 
beaztatni a 4 dl vizbe fel orat.
Ezt felfozni es hagyni foni 1 percet, fedovel letakarni es alacsony 
homersekleten 20 percig hagyni tovabb lassan foni/parolodni. 
Az edenyt levenni a melegrol plattarol es hagyni allni a rizst fedo alatt
10-20 percig.
Belekverni a sushi-no-ko port, vizezett ruhaval letakarva nehany oran
keresztul frissen marad.

A fenti rizs, 3-4 nori-ark (szaritott, osszenyomott es piritott tengeri fu lapo
k)
washabi (zold torma krem - jo eros!!!)

Toltelek:
nyers tonhal, lazac, nagy u. n. tigrisrakok, de az a fontos hogy friss 
legyen, ne fagyasztott, grillazott tengeri angolna, uborka, pacolt lazac, 
friss gyomber

Tegyel egy nori-levelet a fenyes oldalaval lefele egy plastfoliara, ra 
egy reteg rizst, a folia szelen vagy 2 cm-t szabadon hagyni.
Egy vekony reteg washabit rakenni es hal + ra/zoldseggel megtolteni.
Ovatosan de szorosan osszegongyolni, a nori-ark szelet keves vizzel 
megkenni hogy osszeragadjon.
A plastfoliaban hidegre tenni, allhat egy ejszakat is a hutoben.
Masnap ca 2 cm-s darabokra ELES kessel felvagva lehet feladni 
(nekem postan :-))))))
Egy foliadarabban egyfele toltelekes sushit kell csinalni!!

No, akkor szabi ide, szabi oda, megyek dolgozni :-((((((((((((((((((
joetvagyat
Agnes

A sushi felvagasahoz lehet itt venni u.n. sushi-kest, potom 580 SEK 
(ca 28-30 x HUF)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS