1. |
Re:szilvalekvar (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
2. |
re: szilvalekvar (mind) |
58 sor |
(cikkei) |
3. |
re: szilvalekvar (mind) |
43 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re:szilvalekvar (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
Szia Vica!
Valoszinu, hogy ringlot vettel. Az szokott levesesebb lenni, es ha jol
tudom, nem valik el a magjatol. Van belole aprobb szemu es van egeszen
nagymeretu. Azert, nem rossz belole a lekvar, csak tenyleg kell bele
cukor, mert a heja eleg savanykas. A befozni valo "igazi" szilva, -
amibol cukor nelkul is lehet lekvart kesziteni - az , ugy tudom,
hogy kesobb erik es magvavalo.
Ha tevedtem, majd helyreigazitanak a tobbiek.
Udvozlettel:
Irene
HIXEditor 1.2beta1
|
+ - | re: szilvalekvar (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Vica!
Pl. itt talalsz rola rovid ismertetot: (Cacanska lepotika a fajtanev)
http://www.tuja.hu/szilva.htm
Ezek szerint korai szilva (nem ringlo).
Az igazi szilvalekvarhoz csakis _beszterceit_ hasznalj, de az csak
szeptember kozepe tajan erik be.
Itt is talalsz infot a szilvakrol:
http://www.mimi.hu/noveny/szilva.html
Egy masik konyhalistan epp a napokban kerult elo az egyszeruen [amde elegge
hosszan :-)] elkeszitheto igazi szilvalekvar receptje. Bemasolom ide:
Besztercei szilvalekvar
Egy ep zomancu tizliteres labas aljara ontunk 2 dl 10%-os ecetet,
belerakjuk a megmosott, lecsumazott, kimagvalt szilvat (8kg) es
raontunk 80 dkg cukrot. Nagyon kis tuzon (gazon langeloszton) nyolc
ora alatt fo meg, anelkul, hogy kevergetnenk, es nem frocsog.
------------------------
Ha nagyszemu, un. voros-szilvat talalsz, javaslom az alabbi finomsagot.
Hideg gyumolcsrizshez, kaiserschmarnihoz, de meg nudlihoz is igen finom:
Vörösboros szilva-röszter
--------------------------
40 dkg szilva
1 dl vorosbor
1-1 csipet orolt fahej es szegfuszeg
2 ek. etkezesi kemenyito
fel citrom
8 dkg cukor
A szilvat kimagozzuk, a labasba tesszuk, alaontjuk a bort es a citromlet.
Megszorjuk a fahejjal, szegfuszeggel, cukorral, es fedo nelkul 5 percig
fozzuk. 2 ek. hideg vizben elkeverjuk az etkezesi kemenyitot, a szilvahoz
adjuk, es epp csak surusodesig fozzuk (1 perc).
Befőzéshez:
-----------
1 kg szilva
2,5 dl vörösbor
2-3 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
egy citrom
20 dkg cukor
Ha eltevesre szanod, nem kell bele a kemenyito, azt csak felhasznalaskor
kell beletenni.
sziasztok,
Zita
|
+ - | re: szilvalekvar (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>At vagyok verve, magyar szilvat vettem, az volt rairva. Zwetschken Ungarn,
>Lepotica sorte. Mindezt Ausztriaban.
>
>Gondoltam fozok szilvalekvart, de mar 5 perc fozes utan gyanus volt, ez nem
>az a szilva amire en gondolok. lehet hogy ez a ringlo?
>Kinezetre szilvakinezetu, lila, de rogton nagyon leves lett fozes kozben,
>azt mondjak a szilvalekvarhoz nem kell cukor, de ez igy ehetetlen, tettem
>bele befozocukrot, igy elmegy.
>nem rossz, de ninsc szilvaize.
>
>Tudja valaki mi ez?
Szvsz szilvalekvárhoz a legjobb a besztercei, de az még egy jó hónap mire
érik. Kereskedőknél, sőt még piacon is ritkán látni, pedig narancsszínű
húsával, muskotályos ízével utánozhatatlan. Viszont nem olyan mutatós mint
a nagyra növesztett újabb fajták, a szállítást sem tűri olyan jól.
Amit most kaphattál, az a név és az időpont alapján a neten körbenézve a
Cacansca lepotica lesz:
"Július végén-augusztus elején a 'Stanley' elött 1 hónappal érik.
Gyümölcsei els sorban friss fogyasztásra alkalmasak, de bef tt- és
aszalványkészítésre is megfelel ek.
Rendszerint nagy méret , a gyümölcsök többsége 35-40 mm-es méretkategóriába
esik, az átlagos évjárattól függ en 30 és 43 gr. között változik.
Alakja kissé megnyúlt, lekerekített. Héja sötétkék, er sen hamvas. Húsa az
érés kezdetén kemény, zöldessárga, magvaváló.
Fiatalon er teljesen fejl dik, ritka koronát nevel, korán berakódik rövid
term vessz kkel.
Növekedése a nagymérték termésberakódás miatt hamar leállhat, és vég l fája
kicsi-közepes méret marad.
Részben öntermékenyül , a biztonságos terméshozás érdekében pollenadóval
érdemes telepíteni.
Korán term re fordul, b ven és rendszeresen terem.
Korán ér , tetszet s gyümölcsei és term képessége miatt gazdaságosan
termeszthet fajta."
Forrás: http://www.tuja.hu/szilva.htm
Nagymamám egyébként azt tanította, hogy akkor jó a szilvából lekvárt főzni,
ha már ráncosodik kicsit a héja a szára körül. Igaz ő még fáról szedte
(pontosabban rázta) a szilvát, nem boltból/piacról hozta...
Topy
|
|