Kedves Krisztina,
hadd adjak egy jo tanacsot. :-) Probald elfelejteni a Knorr-fele mu"izeket
(izfokozokkal, stabilizatorokkal es egyeb borzadalmakkal dusitva), es
csinald meg inkabb az eredetit, ill. ahhoz leginkabb hasonlitot. Meglatod,
sokkal finomabb lesz! A legtobb fuszer konnyen beszerezheto, ha mashol nem,
akkor az AZSIA boltban a Nagycsarnok alagsoraban.
Egy masik konyhalistan epp a napokban targyaltuk ki, hogy erdekes modon a
tandoori csirkehez nem tandoori masala fuszerkevereket ajanlanak, hanem
garam masalat. :-) Ennek ellenere biztos finom lehet a tandoori fuszerrel
is - epp a napokban fogom kiprobalni. Mindenesetre jo tudni, hogy a
tandoori megnevezes _nem_ a joghurtos fuszerezest jelenti, hanem azt, hogy
tandoori kemenceben sutik ki ezt az etelt. Ettol fuggetlenul parazson,
netan grillben, vagy hagyomanyos villany/gaz-sutoben is finom lesz, en mar
tobbszor elkeszitettem.
Itt egy recept - sajnos mar nem emlekszem, honnan olloztam:
Tandoori csirke
1 aprolek nelkuli csirke (vagy ennek megfeleloen csirkealkatreszek :-) )
4-5 cikkely zuzott fokhagyma
2 dkg gyomber (szerintem lehet tobb is :-) )
keves citromle
2 kaveskanal orolt eros pirospaprika
1 kaveskanal kurkuma
1 kaveskanal Garam Masala (ebbol is mehet bele tobb!)
2-3 dl joghurt
2 evokanal paradicsomszosz (nem szoktam beletenni)
so
2 evokanal olaj
Daraboljuk fel a csirket, ill. keszitsuk elo a combokat, csmelleket, stb.
Reszeljuk le a gyombert, nyomjuk at a fokhagymagerezdeket, es a joghurtoba
keverjuk bele ezeket, a citromlevel + a por alaku fuszerekkel egyutt. A
csirkedarabokat kb. 1 cm-enkent jo melyen vagdossuk be, egeszen a csontig.
Alaposan forgassuk bele oket a joghurtos-fuszeres keverekbe, es zart
edenyben tegyuk be a hutobe. Legjobb, ha egy egesz napot is all. Masnap
lehet kisutni. EGy tanacs: ha hagyomanyos sutoben sutod (tehat nem
faszenen, v. grillsutoben), akkor jobb olyan tepsiben sutni, amiben van egy
racs. Ui. eleg sok levet ereszt, es ilyenkor a hus nem megsul, hanem inkabb
megfo. A racsos sutoben pedig szepen osszegyulik alul a szaft, es alul is
megsul a hus.
Egy nemet receptben talaltam egy masik fuszerezesi javaslatot:
1 ek. friss gyomber
2-3 gerezd zuzott fokhagyma
1 keshegynyi chilipor
1 keshegynyi orolt baberlevel
1 kk. edesnemes paprika
fel kk. romai komeny
fel kk. koriander
fel kk. orolt feketebors
1 kk. kurkuma
fel kk. orolt szerecsendio
A tandoori csirkehez legjobb koret a nan, ami egy indiai lepenyfeleseg.
Nagyon finom, erdemes faradozni vele. :-)
NAN
===
45 dkg finomliszt,
1 kk. so,
1 kk. cukor,
5 dkg eleszto,
fel dl tej,
1,5 dl joghurt,
1 tojas,
5 dkg vaj,
(1 kk. komeny, ami el is hagyhato), szezammag
vagy fehermak
India köret, Tandoori csirkéhez ajánlott, a fenti mennyisegbol kb. 8-10 db
lesz.
A lisztet, a sot, a (komenyt), a cukrot es az elesztot egy nagy talban
alaposan osszekeverjuk. A tejet langyosra melegitjuk, hozzakeverjuk a
joghurtot 1 evokanalnyit felreteszunk belole, amivel majd a tetejet kenjuk
meg. A vajat megolvasztjuk, a tojassal es a joghurttal egyutt a liszthez
keverjuk, majd kidolgozzuk. Ruganyos, puha tesztat kell kapnunk. Duplajara
kelesztjuk. A megkelt tesztat 8-10 egyenlo reszre osztjuk, es letakarva meg
10-15 percig pihentetjuk. A sutot elomelegitjuk 230 fokra, vele egyutt a
sutolapot is. A forro tepsire sutopapirt teszunk. A tesztalabdakat
ovatosan, mindket kezunkkel nyujtva, csepp
formara alakitjuk, majd a sutolapon meg nyujtjuk egy kicsit kb. 15-18 cm
hosszura. Tetejuket joghurttal megkenjuk, megszorhatjuk szezammagga vagy
feher makkal, es a sutoben 10-12 percig sutjuk.
Egy pici kiegeszites ide is: en a kenesre felretett joghurtba is nyomtam
egy kis gerezd fokhagymat, nagyon finom lett tole!
Jo sutes-fozest,
sziasztok,
Zita
|