Sziasztok!
- Mi az: Beteszem kemeny, kiveszem puha es csopog a vege?
- Tejbe martott kifli!!
Heti etrend
VASARNAP: Sajtleves, vagdalt tyukmell burgonyapurevel es cekla-
salataval, mezes gyumolcssalata
HETFO: Zoldbableves (bennefott tyukmell csonttal-borrel), rakott
burgonya, sult alma
KEDD: Libaaprolek leves. makos metelt
SZERDA: Szilvaleves (befott vagy mirelit szilvabol), zoldborsos
sertesragu petrezselymes rizzsel, vaniliakrem
CSUTORTOK: Soskaleves, rantott sajt majonezes burgonyaval, befott
PENTEK: Tarhonyaleves, parolt hatszin vajas kelbimboval es
zoldsegmartassal, narancs
SZOMBAT: Petrezselyemleves, husos rakott derelye, sulttok
Receptek
Husos rakott derelye
Osszegyurunk 35 deka lisztet egy egesz tojassal. csipet soval meg
annyi vizzel, hogy rugalmas, de kemeny tesztat kapjunk, es cipoban,
letakarva egy oraig pihentetjuk. Ezutan nagyon vekonyra nyujtjuk,
egyik felere egyenlo kozokben toltelekhalmokat rakunk, es az ures
tesztalapot raboritva a kozoknel lenyomkodjuk. A tesztat.
Derelyemetszovel szetvagjuk. (A toltelekhez ledaralunk 25 deka
parolt vagy sult marha-, illetve serteshust. es egy kis fejnyi, aprora
vagott voroshagyman atparoljuk, soval, torott borssal izesitjuk.) Ket
liter vizet forralunk. ket husleveskockaval meg egy kiskanal soval
izesitjuk. es kifozzuk benne a derelyeket. Szurokanallal kiszedve,
negy deci tejfol, egy tojassarga, 10 deka reszelt sajt, meg csipet reszelt
szerecsendio keverekevel retegezve, tuzallo talba rakjuk. Tetejere is
martas keruljon. Talalas elott a forro sutoben addig sutjuk, mig a teteje
szep piros nem lett. ( A fozovizet atszurjuk. belevagunk aprora egy
csokor friss petrezselymet, es anelkul. hogy felforralnank, leveskent
talaljuk.)
Vagdalt tyukmell
Ledaralunk egy kb. 80 dekas kicsontozott; leborozott tyukmellet 15
deka fott fustolt hussal, es osszegyurjuk egy tejben aztatott zsemlevel
meg egy nyers tojassal. Belereszelunk egy-egy szal sarga-, illetve
feherrepat. belekaparunk ot deka fustolt szalonnat. Soval, torott
borssal, egy csokor osszevagdalt petrezselyemmel fuszerezzuk, es egy
nagy cipot formazva belole, vekony fustolt szalonna szeletekbe
csomagoljuk. Forro sutoben sutjuk szep pirosra.
Parolt hatszin
Egy evokanal olajon megpiritunk egy kiskanalnyi hagymapuret, es
atsutunk rajta egy kilo hatszint. Melle teszunk egy csomag
megtisztitott leveszoldseget (nem daraboljuk fel!), es megsozva, egy
keves vizzel puhara paroljuk. Talalas elott a hust felszeleteljuk, es
leontjuk az atszurt levevel. A zoldsegbol keszitjuk a martast.
Zoldsegmartas
Egy csomag parolt vagy levesben fott leveszoldseget (a kelkaposzta
cikket, a karalabet meg a zellerdarabot is!) ket deci tejjel
osszeturmixolunk, es ket deci tejfollel simara keverunk. Belevagunk
egy csokor snidlinget aprora, es hidegen adhatjuk sult vagy fott
hushoz, halhoz, illetve hideg felvagotthoz.
Mezes gyumolcssalata
Osszekeverunk egy felkilos doboznyi leszurt darabolt ananaszt vagy
egy uveg oszibarackot ket narancs meg egy kis citrancs (grapefruit)
kis kockara vagott belevel, es belereszeljuk az egyik narancs sarga
hejat. (Ha van. belevaghatunk karikakra ket megtisztitott banant is).
Simara keverunk ket nagy evokanal mezet egy citrom levevel, es ezzel
izesitjuk a gyumolcssalatat. (Ha bovebb level szeretjuk.
megontozhetjuk meg keves ananaszlevel is.) Vegul kozekeverunk ot
deka diot, es nehany orara jegbehutjuk.
E HETI SALATANK
Tojasos zellersalata
Meghamozunk, gyufaszalnyi darabokra, vagy kis kockakra vagunk 50
deka zellert es tesztaszurobe teve, egy-ket percre sos forrasban levo
vizbe martjuk, majd lecsurgatjuk. Kozben villaval osszetorunk aprora
negy kemeny tojast, elkeverjuk ket deci kefirrel, es kiskanalnyi
porcukorral, meg mustarral, egy par csepp citromlevel, soval izesitjuk.
A talba ontott zellert ezzel elkeverjuk, es - ha van - aprora vagott
zellerlevellel hintjuk meg.
F. N. A.
--
Üdv.: Szászika
A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
http://www.extra.hu/szaszika
|