> Meg tudna-e mondani valaki, mit lehet kesziteni patisszonbol es
>hogyan? Csak a rantott valtozatat ismerjuk.
Kedves Attila,
patisszonbol szinte az osszes olyan etel elkeszitheto, ami tokbol. Fozelek
is, aki szereti... :-)
Szerintem a toltott valtozat a legismertebb. A tetejerol levagunk egy
"kalapot" es a belsejet kivajjuk. Ebbe az uregbe aztan lehet izles szerinti
tolteleket tenni. Pl. a hagyomanyos rizses-daralthusosat, de lehet "vega"
modon egyeb zoldsegekkel is tolteni. Aztan tetejere tejfol, sajt, es mehet
a sutobe.
Rakottan is el lehet kesziteni. Szeletekre kell vagni, izles szerint
fuszerezni (pl. oregano, so, bors. Egy reteg patisszon, ra tejfol. Aztan a
husos-rizses toltelek, johet akar karikazott fott tojas is. Majd megint
patisszon, stb. Mindezt persze tuzallo talban. Tetejet jol megtejfolozni,
reszelt sajtot ra boven. 40-50 perc finomra osszesul.
A patisszont, cukkinit, padlizsant nagyon jo grillezni is. Pl. fokhagymas
olivaolajjal picit atkenjuk, esetleg oreganoval megszorjuk, es mehet a
grillre. Koretkent is finom, de aki nem annyira vercse-tipus :), onallo
fogaskent is eheti.
Egy korabbi KONYHA szamban az alabbi receptet talaltam
r.cseh=richter.hu tollabol:
Koranyan patiszonos rakottas
Hozzavalok 10 fore
1,5 kg patiszon 250 Ft
1 kg pulykafelsocomb file 870 Ft
1 kg ujburgonya 80 Ft
0,3 kg hagyma 35 Ft
5 gerezd fokhagyma 10 Ft
0,3 kg paradicsom 70 Ft
0,2 kg lecsopaprika 30 Ft
1 cs zellerzold 20 Ft
0,2 kg bacon 160 Ft
so
feherbors
0,5l tejfol 140 Ft
2 tojas 38 Ft
Ossz. netto ar 1703 Ft
A pulykahust vekony szeletkekre vagjuk, sozzuk, borsozzuk, behintjuk
finomra va
gott zellerzolddel majd hutobe teszzuk.
A patiszont, a burgonyat, a hagymat tisztitjuk, mossuk, majd kb. 7 mm-es
szelet
ekre vagjuk. Ugyanigy jarunk el a paprikaval es a paradicsom-mal.
Etelunk keszitesehez legkedvezobb a vastag on-tottvas tepsi hasznalata, de
enne
k hianyaban bar-milyen rakottas keszitesere alkalmas edenyt hasz-nalhatunk.
Az elokeszuletek vegeztevel vekony bacon szele-tekkel boritjuk az edeny
aljat m
ajd egymasra rete-gezzuk a zoldsegeink felet. Ugyeljunk arra, hogy nyers
zoldse
gek boseges sozast igenyelnek. Erre a retegre fektessuk a pulyka
szeletkeket, m
ajd szorjuk ra a vekony lapokra vagott fokhagymat. Ujabb zoldseg rakodas,
sozas
sal majd a tetejere a maradek bacon kerul. Ovatosan megnyomkodhat-juk?!
Megszor
juk a megmaradt zellerzolddel es beboritjuk alufoliaval vagy az edenyunk
teteje
vel, igy sutjuk 170 fokon 30 percig. Az ido leteltevel meglocsoljuk a
felvert t
ojasok es a tejfol kevere-kevel es kb. 15 perc alatt 175-180 fokos sutoben
kesz
re sutjuk.
Etelunk a friss zoldsegek viztartalmatol kelleme-sen szaftos rakottas lesz.
---------
sziasztok,
Zita
|
A patiszont mi savanyusagnak szoktuk kesziteni, pont ugy mint
az ecetesuborkat, nagyon jol mutat es nagyon finom.
Az ozlabat milliofelekeppen elkeszitheted, a ket legnepszerubbet
emlitem meg (a csaladunkban legalabbis ezek a legmenobbek)
1.lisztben tojasban megforgatni olajban kisutni-egyszeru es nagyon
finom.
2. Tepsit vajjal kikensz, beleteszed a szep ozlabakat szar nelkul,
soval, borssal, petrezselyemzolddel megszorod,
vajdarabkakat morzsolsz ra, es sutoben megsutod.
Olyan elmenyben lesz reszed amit biztos nem fogsz egyhamar elfelejteni.
Nagyon finom levet ereszt, kenyerrel martogatva az is isteni.
Amikor szakacskonyvek "gombat" emlegetnek, altalaban az ozlab
mindig belefer a kepbe, nyugodtan hasznalhatod a legtobb hagyomanyos
gombaetelhez.
Rezso
|