Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX TUDOMANY 3032
Copyright (C) HIX
2005-11-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: Re: *** HIX TUDOMANY *** #3025 (mind)  27 sor     (cikkei)
2 magnessel kezelt viz (mind)  31 sor     (cikkei)

+ - re: Re: *** HIX TUDOMANY *** #3025 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ujrakuldve. A Tudomany is csak egy cikket fogad........

>>Nesze neked x millió évnyi evolúció! A sejtek megrekedtek egy
>>szinten: bár idegen sejteket/szöveteket  felismernek, de káros anyagokat
>> nem. Súlyos eset!
> Hat az. Idegen feherjeket is felismernek, de egyszerubb vegyuletek (cián)
> eseten a felismeres abban merul ki, hogy megdoglik a sejt.
> Vagy meg az sem (CO), csak a szervezet doglik meg, mert nem kap oxigent.
A sejtek egyféleképpen tudnak valamit felismerni: ha az hozzákötödik
egy adott receptormolekulához. Namármost:
- ha kötödés helyett, vagy még elötte kilyuggatja a sejtet, akkor már
késö felismerni: annak vége. Ez ellen csak úgy lehet védekezni, ha a
sejt ELÖRE ellenanyagot termel (pl. gyomorsav ellen).
- ha oldhatatlanul kötödik, mint pl. a CO a hemoglobinhoz, az is pech:
az a receptor (és valószínüleg a sejt is) jó hosszú idöre (vagy végleg)
kiesett. Lehet, hogy nem pusztul el, csak a feladatát nem teljesíti.
- ha kötödik, de nem oda való: az méreg, vagy csak ballaszt. Ez ellen a
sejtek úgy próbálnak védekezni, hogy a receptorok egyre bonyolultabbak,
hogy lehetöség szerint csak egyetlen fajta molekulát kössenek meg - de
tökéletes felismerés nincsen, és vannak nagyon hasonló molekulák is.
Persze a vírusok egy része (amelyik ilyen technikát alkalmaz) úgy
alakul, hogy lehetöleg a bonyolult receptor is (tévesen) felismerje.
Nem szándékosan ilyen, csak a többi vírus nem tud szaporodni, és
megsemmisül, vagy nem szaporodik el.

Szóval a sejtek egyáltalán nem rekedtek meg, de a játszma továbbra is
kétesélyes...
+ - magnessel kezelt viz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Az Indexen találtam valakit, aki sejt valamit.
*A víz keménységét a kalcium és magnézium sók okozzák. A változó 
keménységet legegyszerűbb forralással eltávolítani, az állandó 
keménységet pedig a mésztejes lágyítás illetve a trisós lágyítással 
lehet eltávolítani. Ma már inkább az ioncserélős eljárást alkalmazzák. 
Az ipari méretekben legalábbis. Ezekkel az eljárásokkal a keménységet 
okozó sókat fizikailag el lehet távolítani az oldatból. 
Akkor, ha a keménységet okozó sók felhasználási helyen történő 
kiválását, azaz a vízkő képződését akarjuk megakadályozni, akkor 
folyamodhatunk a kémiai és a mágneses módszerhez folyamodhatunk. 
Az előbbinél különböző foszfátokat alkalmaznak. 
A mágneses kezelést az iparban kisnyomású + kis teljesítményű 
kazánoknál alkalmazzák, illetve a mélyfúrású kutak (hévizek) 
kútfejénél. A lényege az (mint az a meglehetősen áltudományos 
hangvételű :-)) a prospektusokból kiderült, hogy erős (!!!) mágneses 
mezőn keresztülvezetve a vizet, akkor a nagy dipólusmomentumú 
vízmolekulák nagymértékben polarizálódnak, deformálódnak. Ennek 
következtében a CaCO3 kristályosodását megzavarják. Ennek 
eredményeképpen azután lerakódó vízkő nem képződik, mert a CaCO3 
amorf iszap formájában kiválik, amit a vízáram magával visz. 
Sajnos kísérleti eredményekkel és számításokkal (egyelőre) nem tudok 
szolgálni, de javaslom a „Kémia műszakiaknak – Nemzeti 
Tankönyvkiadó, 1998” című örökbecsű kiadványt Dr. Berecz Endre 
szerkesztésében. :-) 
Remélem ezzel a legfontosabb kérdés, mely szerint létezik – e 
mágneses vízkezelés, sikerült eldöntenem. Egyébként a házilag, 
állandó mágnessel végzett vízlágyítással kapcsolatban eléggé 
szkeptikus vagyok... 
Üdv: egy mérnök *

Zoli

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS