Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1611
Copyright (C) HIX
2003-10-21
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Kolbaszfeheredes (mind)  13 sor     (cikkei)
2 re: receptbeli nemet szavak magyar megfeleloi (mind)  34 sor     (cikkei)
3 re: Kolbaszfeheredes (mind)  4 sor     (cikkei)
4 re: rizs parolasa (mind)  17 sor     (cikkei)

+ - Re: Kolbaszfeheredes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Az utobbi evekben aposom hazilag gyartott kolbaszainak egy resze egy ido
utan b
> elulrol feheredni kezd.

Jó néhány évvel ezelott nagyapám is füstölt házilag. A fehéredés okának mi a
nem megfelelo füstölést (meleg füst) gyanítottuk. Azokkal a szalámikkal és
kolbászokkal nem volt baj, amit több napig és ún. hideg füstben voltak. Ez
megfelelo távolságban elhelyezett parázsló faforgács volt. Mivel ez télen
történt egy különálló kis bódéban, ezért a füst valóban hideg füst volt.

Remélem segítettem.
Üdv,
Gábor
+ - re: receptbeli nemet szavak magyar megfeleloi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Tamas!


 > Gorgonzola-Kese

Amennyiben az, aki a forditasod alapjan foz, es inyenc, nem ajanlom neki, 
hogy a gorgonzolat rokforttal vagy marvanysajttal helyettesitse, mert nem 
azt az etelt kesziti el belole, amit a recept alapjan szeretne. A 
gorgonzola mar otthon is beszerezheto olasz sajt, borsos aron. A rokfort 
pedig francia sajt.


 > Appenzeller Kese
 > Greyerzer Kese

Mindketto eroteljes izu svajci sajt, itt (mar nehany eve itt elek) 
leginkabb fonduhoz hasznaljak, tehat ezek hasonlo izu sajtok. A nemet 
nyelvteruleten az apenzeller, a francia reszen pedig a greyerzer (francia 
neve gruyere) a meno fondusajt. A gruyerebol legalabb haromfele izu van: 
doux, mi-sale, sale. Vagyis nem csak sos van belole, hanem edeskes, 
kozepesen sos ill. sos.


 > Creme fraiche

Itt 35%-os suru tejszin. Ez minel zsirosabb tejfollel helyettesitheto.


 > Kalbs found

Borjusuritmeny. Husleveskocka, vagy huslesuritmeny lehet a megfeleloje.

Udv
Tunde
+ - re: Kolbaszfeheredes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sok mulik a fustolesen. Ha tul meleg a fust akkor elindithat egy ilyen
folyamataot. Illetve, ha nem volt eleg kemenyre toltve. Szaradas ellen
beszoktak dorzsolni gipsz porral. Legalabbis itt Bekescsaban a csabai
kolbasz hazajaban.
+ - re: rizs parolasa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Mondjatok meg,mi az elonye a sutoben valo rizsparolasnak? Szerintem
sokkal tovabb tart,sokkal nehezebb es veszelyesebb a talat ki-be tenni
es tobb energiat fogyaszt.
En ket es fel deci rizst 20-25 perc alatt elkeszitek,ugy,
hogy a rizst keves olajon megfuttatom (kb.mig a fele a rizsszemeknek
feher es nem atlatszo lesz) aztan felontom ketszer annyi vizzel,teszek
bele sot (neha vegetat).Amikor forrni kezd,azonnal leveszem a
legalacsonyabb fokozatra es addig hagyom,amig el nem fovi az osszes
levet.Ez ugy is lathato,hogy a rizs felszinen itt-ott lyukak lathatok.
Ekkor elzarom a ho"t, es me'g hagyom a sajat gozeben parolodni. Szoval
osszesen megvan 25 perc alatt es ebbol kb. 10-13 percet hasznalok
gazt/villanyt.
A fove's alatt nem szabad keverni,de nem is szukseges.
Igy nem lesz ragados.
Udv,
Eva

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS