1. |
Re: Kolbaszfeheredes (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
2. |
re: receptbeli nemet szavak magyar megfeleloi (mind) |
34 sor |
(cikkei) |
3. |
re: Kolbaszfeheredes (mind) |
4 sor |
(cikkei) |
4. |
re: rizs parolasa (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: Kolbaszfeheredes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Az utobbi evekben aposom hazilag gyartott kolbaszainak egy resze egy ido
utan b
> elulrol feheredni kezd.
Jó néhány évvel ezelott nagyapám is füstölt házilag. A fehéredés okának mi a
nem megfelelo füstölést (meleg füst) gyanítottuk. Azokkal a szalámikkal és
kolbászokkal nem volt baj, amit több napig és ún. hideg füstben voltak. Ez
megfelelo távolságban elhelyezett parázsló faforgács volt. Mivel ez télen
történt egy különálló kis bódéban, ezért a füst valóban hideg füst volt.
Remélem segítettem.
Üdv,
Gábor
|
+ - | re: receptbeli nemet szavak magyar megfeleloi (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Tamas!
> Gorgonzola-Kese
Amennyiben az, aki a forditasod alapjan foz, es inyenc, nem ajanlom neki,
hogy a gorgonzolat rokforttal vagy marvanysajttal helyettesitse, mert nem
azt az etelt kesziti el belole, amit a recept alapjan szeretne. A
gorgonzola mar otthon is beszerezheto olasz sajt, borsos aron. A rokfort
pedig francia sajt.
> Appenzeller Kese
> Greyerzer Kese
Mindketto eroteljes izu svajci sajt, itt (mar nehany eve itt elek)
leginkabb fonduhoz hasznaljak, tehat ezek hasonlo izu sajtok. A nemet
nyelvteruleten az apenzeller, a francia reszen pedig a greyerzer (francia
neve gruyere) a meno fondusajt. A gruyerebol legalabb haromfele izu van:
doux, mi-sale, sale. Vagyis nem csak sos van belole, hanem edeskes,
kozepesen sos ill. sos.
> Creme fraiche
Itt 35%-os suru tejszin. Ez minel zsirosabb tejfollel helyettesitheto.
> Kalbs found
Borjusuritmeny. Husleveskocka, vagy huslesuritmeny lehet a megfeleloje.
Udv
Tunde
|
+ - | re: Kolbaszfeheredes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sok mulik a fustolesen. Ha tul meleg a fust akkor elindithat egy ilyen
folyamataot. Illetve, ha nem volt eleg kemenyre toltve. Szaradas ellen
beszoktak dorzsolni gipsz porral. Legalabbis itt Bekescsaban a csabai
kolbasz hazajaban.
|
+ - | re: rizs parolasa (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Mondjatok meg,mi az elonye a sutoben valo rizsparolasnak? Szerintem
sokkal tovabb tart,sokkal nehezebb es veszelyesebb a talat ki-be tenni
es tobb energiat fogyaszt.
En ket es fel deci rizst 20-25 perc alatt elkeszitek,ugy,
hogy a rizst keves olajon megfuttatom (kb.mig a fele a rizsszemeknek
feher es nem atlatszo lesz) aztan felontom ketszer annyi vizzel,teszek
bele sot (neha vegetat).Amikor forrni kezd,azonnal leveszem a
legalacsonyabb fokozatra es addig hagyom,amig el nem fovi az osszes
levet.Ez ugy is lathato,hogy a rizs felszinen itt-ott lyukak lathatok.
Ekkor elzarom a ho"t, es me'g hagyom a sajat gozeben parolodni. Szoval
osszesen megvan 25 perc alatt es ebbol kb. 10-13 percet hasznalok
gazt/villanyt.
A fove's alatt nem szabad keverni,de nem is szukseges.
Igy nem lesz ragados.
Udv,
Eva
|
|