Sziasztok! Ma ujabb kerdesem van, a sogorom evett egy japan szakacsnal
citromlevest, nagyon izlett neki, de sajnos a recept titkos. Tudna valaki
segiteni? Azt tudjuk, hogy hideg es citromhej is van benne. Talan zselatin
is.
Elore is koszi es a carbonara recepteket is!!!!!
Virag
|
Kedves Eszti!
Itt lehetséges, hogy félreértettük egymást: a különféle "csodaszerek"
csak egy kis részét képezik a természetes gyógymódoknak. Akkor van
rájuk többnyire szükség, ha olyan dózist kell valamiből bevinni s
zservezetbe, amennyit képtelenség lenne természetes úton.
Például ha közeledik az az időszak, amikor esetleg az influenza-és
egyéb vírusok nyomulása várható, akkor az istápoltjaink számára olyan
ételeket készítünk, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak hagymát,
mégpedig nyers állapotban.
Ezek a dolgok amúgy az táplálék készítésének mágiájához tartoznak. Nem
az ételkészítéshez, ezért nem is ennek a listának a témakörébe vágnak
szorosan. Viszont az étel és a táplálék fogalmak nem ugyanazt jelentik.
A természetgyógyászat egy nagyon sokrétű ismerethalmaz, ami
tartalmazza az ételekkel való gyógyítás tudását is. Ez nem azonos a
szakácskönyvekben fellelhető információkkal, viszont eléggé közel áll
a szakácsművészethez. A szakácsművészet legmagasabb fokán lehet
elkezdeni az ételek készítését tudatosan alkalmazni testi problémák
megoldására. A nagyon híres szakácsok nem azért tesznek a tányérra kis
mennyiségű ételt mert sajnálják a vendégtől, hanem mert tudják, hogy
abból annyi éppen elég. Viszont egyél még mást is, ami tartalmazza
azt, amire a szervezetednek szüksége van.
Na ezek a gondolatok és pontos módszertani leírások hiányozhank erről
a listáról, hiszen a nagyüzemi eszem-iszom csak a népességi
statisztikákat rongálja, de tudatosan ételt készíteni más műfaj egy
kicsit, mint a "Főzőcske de okosan".
Ehhez viszont más irányból érkező gondolatokat is be kell fogadni.
Anélkül sajnos nem megy.
Az pedig, hogy minek a dobozára mit írnak rá, vagy ki mit olvasott itt
vagy ott, az lényegtelen. Mint mondottam: a lényeges az amit te magad
megtapasztaltál, vagy amelynek megtapasztalásakor/megvalósulásakor
megfigyelőként jelen voltál.
A többi csak mellébeszélés.
A legtöbb ételt elő lehet állítani a kereskedelemben kapható
félig vagy egészen feldolgozott alapanyagokból. (Hogy mi a félig és mi
az egészen, az nézőpont kérdése.)
A táplálékot csak saját kézzel és közreműködéssel készített
alapanyagokból lehet készíteni. Megintcsak a francia konyhát tudnám
felhozni példaként. A legjobb/leghíresebb szakácsok maguk ültetik a
fűszernövényeiket és maguk fűszerezik az ételt. Az étel készítése
során készül el a fűszer is. Rajtuk kívül senki sem mehet még a
közelébe sem az általuk készített ételnek. Ennyire egyszerű.
A magyar konyha táplálékkészítésre vonatkozó receptjei a
Kárpát-medencében vannak szétosztva az itt letelepedett népcsoportok
között. Leírva sehol nem találhatók.
--
Üdvözlettel:
kiabalo
|