Rizsfelfujt (rizskoch; rice pudding)
20dkg rizs; kb.8dl tej; 2csomag vaniliascukor;
10dkg kristalycukor (kb 4 evokanal);
3 tojas; 3-5dkg vaj;
1-2 marek mazsola; 1 egeszseges heju citrom
Mindig egy nagy teflon serpenyoben kezdem amiben van eleg hely a rizsnek ha
megdagadt.
Beleontom a tejet es lobogasig melegitem. - Ne hasznalj tul eros langot.
Ekkor belekeverem az egyik csomag vaniliascukrot majd a rizst.
Kozepes langra teszem, idonkent megkeverem. Fedot teszek ra, ami jol
lezarja. Amikor erzed a fakanallal
hogy kezd "leragadni", vedd lejjebb a hot es varj amig elkezd szilardulni.
En mindig meg is szoktam keverni, nem lesz semmi baja. Ha mar puha a rizs,
kapcsold le alatta a hot es hagyd fedovel letakarva olyan 15-20 percig. Kesz
a tejberizs.
(ha a rizs kemeny lenne, mikor az allaga mar szilard, onts meg hozza egy kis
meleg tejet, mert azt meg felveszi)
Vard amig legalabb langyosra hul.
A vajat keverd el a cukorral majd a harom tojas sargajaval ('habosra').
A mazsolat aztasd be langyos vizbe vagy tejbe, ha megpuhult (kb 5perc) -
nyomogasd ki belole az extra nedvesseget.
Keverd ossze a rizst, a tojasos-cukros-vajas kremet es a mazsolat.
Reszeld bele a citrom hejat. En meg a fele citrom levet is bele szoktam
tenni, nagyon jot tesz az izenek.
Verj habot a harom tojas feherjebol es ovatosan (ne torjon a hab) - keverd
hozza az eddigiekhez.
Margarinnal kikent zsemlemorzsaval megszort tepsibe ontsd bele az egesz
masszat, es elomelegitett sutoben susd olyan 200C (400F)-os homersekleten
amig a teteje pirulni nem kezd. (olyan 20-30 perc)
Amig forro, hintsd meg a masodik tasak vaniliascukorral.
A suto merete akkora legyen hogy az egesz olyan 3-5cm vastag lesz; en hoallo
uvegtepsiben (mond meg valakinek valamit a 'Jenai suto' megnevezes?) szoktam
csinalni.
Melegen, hidegen egyarant jo. (en hidegen lehutve szeretem a legjobban).
Adhattok hozza lekvart; leonthetitek malnaszorppel; juharsziruppal etc... de
magaban is kituno.
Egyszeru, olcso es roppant finom.
Udv
Tibor
|