A KONYHA 0908-ban irta :
>Tudna nekem valaki segiteni? Keresem a zold dio befott receptjet! Ha van
>valakinek kerem kuldje el!
>Koszi:VIC
Zolddio-befott
A diot eretlen allapotban, akkor dolgozzuk fel, amikor a csonthej fejlodese
meg nem indult meg, a dio tuvel konnyen atszurhato. Ez
az erettsegi fok junius vegere, julius elejere alakul ki.
Befozesre a kis gyumolcsu, kemeny heju diok az alkalmasak, mert zold
allapotban vastag hejuak.
A diot megmossuk, majd egy vastagabb tuvel korbeszurkaljuk. (A tut
parafadugoba szurjuk.) Az igy kezelt diokat labasba rakjuk es
hideg vizet ontunk ra, hogy jol ellepje. 9-10 napig pihentetjuk. A vizet
naponta ketszer csereljuk.
Ezutan az elofozes kovetkezik, gyengen ecetes vizben. 1 l vizhez 0,1-0,15
dl 20%-os ecetet szamitunk. A vizet az ecettel
felforraljuk es a diokat a forrasban levo oldatba dobjuk. Forrasig
melegitjuk, 2-3 percig forraljuk, majd a vizet leontjuk a diorol.
Ujabb ecetes oldatot keszitunk es az elofozest megismeteljuk. Ez addig
tartson, mig egy-egy diot kiveve az allomanyt megfeleloen
rugalmasnak, puhanak talaljuk.
Az elofozes utan a forro vizet leontjuk a diorol es hideg vizzel lehutjuk.
Ezutan elkeszitjuk a felontolevet. 1 kg diora 1 kg cukrot as 4 dl vizet
szamitunk, amit felforralunk, a keletkezo habot eltavolitjuk, 4-5 szem
szegfuszeget es nehany szelet citromot adunk hozza. Ezutan meg 3-4 percig
tovabb forraljuk. A forrasban levo oldatba ontjuk a diot es a forrastol
szamitva meg 1-2 percig fozzuk. Huvos helyre tesszuk legalabb 6-8 orara, de
akar masnapig is pihentethetjuk (huzatjuk).
Ezutan a diot uvegekbe toltjuk, a huzatolevet leszurjuk es a diora ontjuk,
hogy teljesen ellepje. Az uvegeket lezarjuk, majd vizzel teli labasba
helyezzuk. A vizet lassan eros, gyongyozo forrasig melegitjuk (kb. 100
fok), es ezen a homersekleten tartjuk 8-10 percig. A hokezeles utan az
uvegeket a vizbe hagyjuk, letakarjuk ruhaval, es igy hulnek ki masnapra.
SoMolTi
HIXEditor 1.15beta5
Ui.: Ment maganba is
|
> Egyebkent most megneztem, mert van is itthon, erre az van
> irva, hogy mexikoi tacos :), de szerintem ez ua., mint a pita,
> legalabbis szerintem egyre gondolunk.
>
> Gabi
Gabikam, ez nem ugyanaz; a pita tesztaja vastagabb; ket retegbol all, ami
*koze'* teszik a tolteleket. A tacot osszecsavarjak, mint a palacsintat.
Martha
|