> 17. keresd meg a sracot
[...]
> 21. vedd ki a gyerek kezet a talbol
[...]
;-))) Valahogy sajat gyerekkorom jutott az eszembe... ;-)
> ===================================================================
Afonya irja:
> Ez minden retegre vonatkozik. A fouri lakomakon elsosorban parazson
> vagy kemenceben sult husokat ettek kulonfele szoszokkal. A fuszerek persze
> dragak voltak, dehat itt nem csak a borsra vagy a fahejra kell gondolni,
> merthat olan fuszernovenyek is igencsak hasznalatban voltak mint a csombor,
> lestyan, borsikafu, kakukkfu, citromfu, meg me'g ezerfele, ma mar alig
> ismert noveny, ami erdon-mezon megtermett.
Tudsz receptet - mondjuk lestyannal?
Topy irja:
>
> >> Amennyire tudom, a paprikat csak a kozepkorban ismertek meg Magyarorszagon
.
> >> Marpedig anelkul nincsen porkolt, legfeljebb tokany :-))
> Ha visszautalok Kovary Peti egyik regebbi irasara, akkor az porkolt. Ha
> paprikat is teszel hozza, akkor az mar paprikas. Ha tejfolt is, akkor pedig
> tejfolos-paprikas. Igy ugye egy igazi porkolthoz nem szukseges a paprika
> 'feltalalasa'!
>
> Topy
Szerintem ez nem tobb, mint okoskodas. Mo-on _ma_ a porkoltben van
paprika. Punktum. Az, hogy _regen_ hogy csinaltak, az mas kerdes.
A "porkoles" egy modszer, ami fuggetlen attol, hogy milyen fuszert raksz
bele. A tokany szerintem inkabb abban kulobozik a porkolttol, hogy
hosszabb len fozzuk. Ja, es meg egy: tokany: diszno, porkolt: (alapvetoen)
marha.
Az Asterix Britanniaban c. kepregeny jut meg az eszembe. Mint kozismert, a
tortenet i.e. 50-ben jatszodik. A britek delutan otkor osszegyulnek, hogy
forro vizet igyanak - ugyanis meg nem fedeztek fel Indiat! ;-)))
Hogy miert jutott ez az eszembe? ;-)
Udv
- Gergely
|