Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 2081
Copyright (C) HIX
2005-12-14
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 gyumolcskenyer (mind)  47 sor     (cikkei)

+ - gyumolcskenyer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

                       Gyümölcskenyér szentestére



Hozzávalók: 20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt körte, 20 dkg aszalt füge, 
1,1 liter víz, 24 dkg mazsola, 12 dkg dió, 12 dkg mogyoró, 12 dkg cukrozott 
citromhéj. 12 dkg kristálycukor, 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj, csipetnyi 
őrölt szegfűszeg, ánizs és só, 0,5 dl rum, 1 citrom leve, 35 dkg finomliszt, 
6 púpozott evőkanál búzakorpa, 1 dkg élesztő, hámozott, félbevágott mandula, 
és tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez, 1 teáskanálnyi víz a 
mázhoz, zsír a tepsihez

A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a 
gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni.

A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész 
éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk. A cukrozott 
citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a 
rummal összekeverjük és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított 
gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük.

15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kézmeleg vízzel, 1 dkg 
élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és 
félretesszük keleszteni.

A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. 
Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek 
cipókká formázzuk. Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét 
laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá, és ízlés szerint kandírozott 
gyümölcsökkel díszítjük.

A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe tesszük, még kb. 30-40 percig 
pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80 percig sütjük.

Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük be: 3 teáskanálnyi 
cukrot feloldunk 1 teáskanálnyi vízben, majd felforraljuk.

Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó fémdobozban 
tartsuk!

 receptek , játékok, filmek www.b2tomi.tar.hu



üdv Tamás

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS