Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 359
Copyright (C) HIX
1999-11-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 naspolyabol barmi (mind)  9 sor     (cikkei)
2 vinegrett martas (mind)  11 sor     (cikkei)
3 Re: marha es mas (mind)  24 sor     (cikkei)
4 Karacsonyi ital (mind)  11 sor     (cikkei)
5 Nehany dolog (mind)  100 sor     (cikkei)
6 scallions, shallot, eshalote azt hiszem magyarul tavasz (mind)  1 sor     (cikkei)
7 Fw: pekingi kacsa (mind)  98 sor     (cikkei)
8 Re: #358 (mind)  113 sor     (cikkei)
9 Meleg fustoles (mind)  13 sor     (cikkei)
10 Koretek + tartaros cekla (mind)  41 sor     (cikkei)
11 Eloetkek+ mindenfele (mind)  76 sor     (cikkei)

+ - naspolyabol barmi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nagyon szeretem a naspolyat, csak az a problema, hogy a telken nagyon sok
terem es nem tudjuk olyan gyorsan enni, hogy ne romoljon meg a fele
legalabb. Ezert gondoltam arra, hogy megkerdezem, hogy tud e valaki olyan
receptet amihez fel lehetne hasznalni a felesleges naspolya mennyiseget.
Barmilyen variacio erdekel!

Udv, Livia
+ - vinegrett martas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Emilia!

> vinegrett martas egyik klasszikus hozzavaloja.
> Ha nincs, megteszi a rendes hagyma is :-)

Orommel ovasnam a Te vinegrett-receptedet, esetleg a salataet is. Talan az
lesz az igazi. Tobbfele receptet probaltam mar, de nem sikerult
megkozelitenem sem a moszkvai Rosszija szallodaban kostolt
vinegrett-salatat.
Koszi!
Julcsi
+ - Re: marha es mas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Ágnes, Zsóka és Edit!
Elnézéseteket kérem, hogy csak ilyen sokára mondok köszönetet a
steak-receptekért, de nagyon mozgalmasak jelenleg a napjaink, és nem nagyon
jut idő levelezésre. Még a steak megsütésére sem jutott idő, de majd
beszámolok róla, hogyan sikerült.
Jó néhányszor próbálkoztunk már... de sosem sikerült még úgy, ahogy azt
anyósom Finnországban csinálja. 
Gondolom az alap probléma a hússal lehet, mert Finnországban is, ahogy
nálatok is Edit Svédországban, már pácoltan árulják a húst és szinte nem
lehet elrontani. Valahogy a szine, az állaga és az ize is sokkal jobb, mint
nálunk. Arra sajnos még nem jöttem rá, hogyan tudom elkerülni, hogy ne "vén
marhát" vegyek itthon.
Szóval ez a marhahús ez az én nagy bajom, mert itthon nálunk nincs igazán
kultúrája a készítésének (nem is ismerek egyszerű, könnyű, jó recepteket!),
a férjem meg mást nem nagyon eszik meg. Még a halat szereti, de azt is jobb
itt nem venni és nagy nehezen sikerült elfogadtatnom vele a pulykát, csirkét.
Úgyhogy ha van még kedvetek egyszerű marhahúsos élet receptjeinek a
leirásához, köszönettel fogadom.
Más. Két hete vettünk egy tömör vasból készült wok-ot, de eddig még nem
találtam receptkönyvet hozzá, illetve, hogy a wokot magát, hogy kell
kezelni. Ha jól tudom, nem szabad kimosni, csak olajjal kitörölni.
Tud-e valaki egyszerű recepteket a wok-hoz: csirke, pulyka, marhahúshoz?
Köszönettel:
Zsuzsa
+ - Karacsonyi ital (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Tavaly Kanadaban jartam. Karacsony kornyeken megjelent
egy ital, ami hasonlo izu volt mint a madartej egy kis alkohollal (elnezest
kerek mindazoktol, akiket ez a leiras sert).

Meg tudna mondani valaki, hogy hogyan hivjak?
Hogyan kell elkesziteni? Tenyleg csak karacsonykor isszak?

Üdv
        Kicsi Nia
+ - Nehany dolog (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Csodacsapat!

Mar egyszer irtam, hogy eszmeletlen sebesseggel folyik a fozocske
es ajaj szegeny fejemnek:-))) 

Edit/Gyorbol/:

A magnolia nagyon szep virag es latod ilyen hatalmas kulonbsegek
vannak egyes szavak jelentesenel a kulonbozo nyelveken. 
Ezentul Te leszel az Edit, jo? En valtok es ezert - 

Mindenkinek:

A mai naptol az egyszerubb megkulonboztetes miatt egy mar sokak altal
ismert netes alairasom a kovetkezo: Ditte /A cim ugyanaz./
Nem tetszik igazan az Editek innen - onnan megszolitas, nem gond?

> Felado : Kasko:to" Miha'ly

>Heeeee???? (bocsi, de tatva maradt a szam) Hogyan lehet *hosszabb*
>modon kesziteni zsemlegombocot? Legy szives irdd meg!
Ugy, hogy a zsemlekockakat egy jo par orahosszaig aztatod nem tul edes
palacsintatesztaban es ha mar az osszes "le" eltunt akkor egyetlen szep
nagy gombocot csomagolsz be egy konyharuhaba/atlosan kotve/ es igy
egy fakanalra rahuzva logatod bele a sos fozovizbe. Alig egy ora - ket 
ora,
amig megfo es aztan szeletekre vagva meg mindket oldalukon at is kell
piritani. Erdelyi recept, fejedelmi, de eppen az idoigenyessege miatt
en is ritkan keszitek ilyet, sot csak kulonleges alkalmakra es ilyenkor a
husfeleknek is megadom a modjat. Marhasult, pulyka, nyul, vadhus.
KASI, ha ez is erdekel majd legkozelebb leirom.
 
>Nagyon keves kenyeret eszem,
Szived joga, de miert csak most kozolted? Igy kisse mas az egesz.

Bengali tuz:

Mindenkinek koszonom a helyes cimet. Mar nagyon regen olvastam es
minden stimmel, csak a cimet tekertem meg alaposan. Van ugyanis egy
Eleven lang c konyv/a tuz megiscsak remlett/ is, de teljesen masrol szol
es az altalam konstrualt Eleven tuzlang a ketto vegyulete. A helyes
megfejtok nyilvanosan egy un alomtorta receptben reszesulnek holnap
leirva, OK? A tobbieknek vigaszdij:-) Az oszibarackbefott fontos kellek.

> Felado :  [Hungary]

>mi otthon lapcsa'nka'-nak hivjuk. Ismeritek??
Joapam szulofoldjen/Debrecen kornyeke/ lepcsa'nka a neve. Eleg
sokszor ettunk ilyet gyors vacsorakent, ha arra a reszelt krumplis
sos palacsintara gondolsz, amit ugyanugy kell sutni is. Eleg vastag
is lehet es mindket fele szep piros.

> Ro:sti Rounds-nak hivjak, de ez nem ugyanaz, csak nagyon hasonlo. 
Az ize konnyen hasonlithat, a kinezete viszont nem, ha mar Roszti
es ezt en eddig csak ovalis pogacsaformaban lattam.

Emilia: 

A te hagymas tolteleked es Agnes mar korabban leirt paj tesztaja a
hagymatorta egesz egyszeruen. A korabbi szamokban mindketto
megtalalhato es nem tudok mit hozzatenni.

> Felado :  [Hungary]

>charlotten
Magyarul - csokroshagymanak hivjak. Az otthon termesztett valtozata
kevesbe legies/a francia igen, mert a hej alatt szinte atlatszo/, de az 
ize 
ugyanolyan. Nagyon sokfele etelhez hasznaljak nemzetkozileg, mert 
mindig friss, ropogos. Egy nagyobb cserepben a konyhankban is attelel
es fejlodik, vagyis mindig keznel lehet. Egyetlen to boven elegendo.

Ildi:

A regebbi szamoknal nem irtal "regiseget". Nekem a legregebbi a 341 -es
es biztos van koztunk akinek ennel regebbi is van. Ha meg korabbiakat
szeretnel akkor csak a Hix archivuma segithet, a cimet sajna nem tudom.

Zsoka:

>>Egy itteni marhahusos kajat akart fozni/Kalopsz- isteni/ gyorsitva,
>Bizonyara mas is orulne, ha meg tudnad irni nekunk a fenti receptet.
Nagyon egyszeru es nem kell hozza igazan a kukta, mert szepen 
elfodogel magaban. Am, ha tul surgos - tul gyors is lehet, sot:-)))))

50 dkg igazan sovany marhahus, 1 jo nagy fej hosszaban szeletelt
voroshagyma, 1 dl etolaj, 2 db baberlevel, 1 evokanalnyi barnaszinu
szojaszosz/elmaradhat/, so, oroltbors es a vegen nemi liszt a le
suritesehez.

A hust csikokra vagva elkezdjuk sutni az olajban allando forgatas kozben
es elegge meg kell barnitani mielott hozzatesszuk a hagymat. Ezzel mar
csak rovid ideig forgatjuk es aztan minden mast hozzaadva alaposan
felontjuk vizzel./Ezutan lehet lezarni a kuktat ill befedni a labast./
Ha a hus puhara fott, hozzakeverunk kb 2 evokanalnyi lisztet, amit
elozoleg vizzel kikevertunk es besuritjuk. Egyszeru vizben fott krumpli
illik hozza koretkent es nyerssalata/jeghegy, paradicsom, uborka stb/, ami
nem kotelezo, mert enelkul is nagyon finom.

Folyt kov, udv:  Ditte
+ - scallions, shallot, eshalote azt hiszem magyarul tavasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

az, hogy hagyma ize enyhe, ugyszinten kis foghagyma ize is van.
+ - Fw: pekingi kacsa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Bocs, elfelejtettem a Formatumot cserelni.
----- Original Message -----
From: Steven Kaskoto
To: 
Sent: Thursday, November 04, 1999 8:46 AM
Subject: pekingi kacsa


Kedves Victor es mindenki mas.

Amit Pekingi Kacsanak irtal le az nagyon gyanusan valami masnak hangzik.

Leirom ide az "igazi" kinai receptet, de ha csinalod, eloszor ne hivj ra
vendeget. ha megis, legyen egy adag csirke paprikas a hutoben arra az esetre
ha.... Szoval.

Hozzavalok:

egy 2-21/2 kilos sovany fiatal kacsa.
11/2 liter viz
11/2 deci me'z
negy szelet gyomber gyoker ha nincs egy mokkas kanal orolt gyomber por
2 zold hagyma szarastol feldarabolva 5 centisre

A szosz.

1 1/2 deci soja szosz, uvegben lehet kapni, majdnem fekete es igen sos izu a
kinai neve "hoisin"
1 evokanal viz
1 kaves kanal szezami olaj, ha nincs etolaj megteszi
2 kaves kanal cukor.

12 zold hagyma (a recept eredetileg scallion/challots/tavaszi hagymat ir
elo, de tudom, hogy az nincs.)
12 kinai palacsinta, nagyon komplikalt a keszitese, csinalj 12 nagyon enyen
sozott 15 centis palacsintat.

Most jon az ijeszto resze.

Elokeszites.

1./
A kacsat mosd meg alaposan hideg vizben es ruhaval tapogasd le szarazra. Egy
meteres zsineget koss a nyaka borere, ha mar le van rolla vagva a szarnya
alatt tegy ra egy hurkot. Huvos, szellos helyen logasd fel, tanyert tegy
ala - 3 ora hosszaig. Ha van egy ventilator keznel, 2 ora is eleg.

2./
Egy 3-4 literes labosban tegyel masfel liter vizet, a feldarabolt
zoldhagymat, me'zet es a gyombert. Magas langon forrald a vizet. Ha forr a
zsineget egy kezben tartva logasd bele a kacsat es egy fakanallal forgasd,
hogy minden oldala erjen a forro vizben mig minden resze jol at nem
nedvesedett.
Ismet logasd huvos szellos helyen, (edeny alatta) 2-3 oraig, vagy
ventilatorral 1-1 1/2 oraig.

3./
Kozben csinald meg a szoszt.
Tegy minden hozzavalot egy kis labosba es folyton keveres mellet, hogy a
cukor elolvadjon forrald fel, majd alacsony langon lassan fozd 3 percig.
Ontsd talalo edenybe es hagyd kihulni.

4./
A 12 zoldhagymabol ecseteket csinalsz. Le vagod a ket veget, hogy csak egy
10-15 centis csonk legyen. Eles kessel hosszaba bevagdalod a ket veget a
hagymanak olyan 2 1/2 centire. Jegkockakkal hutott vizbe teszed oket es a
hutoszekrenybe tartod talalasig. A bevagott vegek szet fognak nyilni mint
egy ecset.

5./Elo melegited a sutot 175c.(magas) Levagod a felesleges boroket a nyak
korul. Akkora edenybe ami pont eleg, nem tul nagy a hatara fekteted a kacsat
es a suto kozepen sutod 1 ora hosszaig, majd leveszed a hot 150c ra
(kozepes) a mellere forditod a kacsat es sutod fel orat, majd ismet magasra
teszed a hofokot (175c)  vissza forditod a hatara es meg egy fel orat sutod.
Vagodeszkara teszed es egy eles kis kessel, ujjaidat hasznalva leszdede a
ropogos bort a mellerol, hatarol es az oldalarol. A bor darabokat egyenlo
haromszogleture vagod es egy kulon talon talalod.
Baromfi olloval, vagy eles kedssel levagod a szarnyakat es a combokat. A
melle husat es ami szepen szeletelheto 5x2 centis darabokra szeleteled es a
talalo talra rakod.

6./
Talalas.
Kulon talon van a ropogos bor, a felszeletelt kacsa. Egy cseszeben a szosz
(hideg) tanyeron, korulotte a zoldhagyma ecsetek, egy masik tanyeron a
felmelegitett palcsinta negy sarokra hajtogatva.

A vendeg a tanyerjara terit egy palacsintat es a hagyma-ecsettel megkeni
szoszal es rahelyez egy szelet hust es egy ket darab bort es a zold hagymat.
Felgongyoli es kezzel kell enni. Ugyszinten a combot es a szarnyat aki kapja
marja.

Ez az igazi Pekingi Kacsa.
Ha valakit erdekel az eredeti Mandarin Palacsinta, szivesen leirom a
receptet.
A recept The Cooking of China By Emily Hahn konyvebol van forditva.

www.homestead.com/stevenkas
+ - Re: #358 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> > chalotten = gondolom gyongyhagyma, apro hagyma es egeszben fozik bele
> > az etelek be.
>
> Helyesen: Schalotte (ez nemet, franciaul e'chalote).
> Kissebb lilarozsaszinu hosszukas hagyma, nem gyongyhagyma. Rendszerint
> normal hagyma helyett hasznaljak a "finomabb" konyhaban, foleg FO-ban es
> tobbnyire ugyanugy fel kell apritani mint a rendes hagymat. Pl. a
> vinegrett martas egyik klasszikus hozzavaloja.

Akkor valoszinuleg inkabb mogyorohagyma (allium ascalonicum)?

> Ha nincs, megteszi a rendes hagyma is :-)

Meg gondolom, a nalunk is elegge sok verzioban kaphato lila csemegehagymak
valamelyike, netan po're' (en legtobbszor azt hasznalok, ha finomabbra akarom f
ogni
a hagyat)-:))))

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: kolbasz ( 26 sor )
> Idopont: Wed Nov  3 01:16:21 EST 1999 KONYHA #358
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Teliholdkor ejfel tajt kimegyunk a dunapartra

-:)))))

>  =======================================================
> Felado : Kasko:to" Miha'ly
> E-mail :  [Hungary]
> Temakor: Valaszok + gazok ( 68 sor )
> Idopont: Wed Nov  3 12:21:32 EST 1999 KONYHA #358
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Udv Konyhasok!
>
> Talaltam megegy magyar nevet, amit nem hasznalunk:
> tartarmartas - higmartas

Na'iszen. Hat persze lehet, hogy egyes kajaldakban hig...:)))
Es meg mennyi olyan nev van, ami legfeljebb irasban fordul elo parajtol serpeny
os
burgonyaig....

> Jol tudod sot, india bizonyos reszen meg hagymat sem.

Orulok, hogy ez a "bizonyos reszen" belekerult a mondatodba. Sokan tokeletesen 
ugy
kezelik az indiai konyhat, mintha a kulonbozo szigorusagu vegetarianus konyha
szinonimaja lenne (persze van ott vegetarianus konyha is)

> Meg egy jo erv arra, hogy miert nem gyomlalok.. :-)

En is turkaltam a konyveimben (most eppen a hagymak miatt) es megint szemet szu
rt,
hogy Bailey (A fozes lapanyagai) szerint a cickafark "Del-Angliaban oshonos, de
 mar
sokfele, Amerikaban is termesztik".

> Mezei katangbol (katangkoro):

Kostoltad is? Csak teajat ismerem, meg tudom, hogy potkavet csinalnak belole, e
s
salatanak is hasznaljak a levelet. A viraga viszon gyonyoru. Igazabol tenyleg n
em
nagyon jut eszembe, hogy hazafele szedjek egypar levelet salatanak. Persze a te
li
kakukkfukeszlet beszerzeset is miota halogatom, de amikor ugy keszulok, hogy ma
jd
hazafele leszedem, mindig kozbejon valami. (Fozeshez eleg, ami otthon no, teana
k
szoktam szaritani vadat)

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Re: regebbi szamok ( 15 sor )
> Idopont: Wed Nov  3 06:55:06 EST 1999 KONYHA #358
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Az elso 350 szamot zip formatumban megtalalhatod a kovetkezo cimen:
>
> http://w3.swi.hu/estee/konyha.html

Tul nagy pakk lenne egy emilhez? Nalunk le van tiltva a w3:-(((, pedig en is na
gyon
szeretnek hozzaferni a regebbi szamokhoz.

> =======================================================
> Felado : Nagy Viktor
> E-mail :  [Slovak Republic]
> Temakor: Pekingi kacsa vagy amit akartok... ( 16 sor )
> Idopont: Wed Nov  3 12:39:18 EST 1999 KONYHA #358
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Udv Szakacsok
>
> En bar nem vagyok a lista tagja, de szeretnek feltenni egy kerdest. Biztos
> van
>  koztetek, aki tud csinalni egy biz. Pekingi Kacsa etelt. Nem tudom, hogy
> igy hivjak e.

Nem merem fejbol, eleg maceras - bar megeri; majd holnapra hozom. A leirasod
alapjan viszont nem nagyon lehet eldonteni, valoban a pekingi kacsarol van-e sz
o,
bar talalni azt is szeletelve szoktak, es adnak hozza mindenfele szoszt meg
zoldseget is.

Azert en eloszor inkabb olyan kinai kacsaetellel probalkoznek, amit nem egeszbe
n
kell sutni.

Edit (Gyor)
+ - Meleg fustoles (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A NetSzakacshoz kaptam ezt a kerdest, es szegyenszemre nem tudok
erdemben segiteni. Talan van valakinek ilyen tapasztalata is:


> Végre talán választ kaphatok arra a kérdésemre, hogy a hal
> meleg füstöléséhez milyen fát a legjobb használni, lehet-e a füstöt
> "fűszerezni", hogyan, mivel? Köszönettel vennék egy ajánlást a
kapcsolatos
> irodalmi forrásra!

Elore is koszonom, ha valaki tud segiteni

Edit (Gyor)
+ - Koretek + tartaros cekla (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyha!
Egy erdekes koretet szeretnek ismertetni.

Lakkozott karotta
25 dkg zsenge tavaszi repat jol megmosok, es nem kaparom le rola a hejat,
egeszben hagyva egy kisebb kivajazott tuzallo talba egymas melle fektetek.
Kicsit megsozom, a tetejere kicsi vajdarabkakat forgacsolok es Al foliaval
letakarva sutoben puhara parolom. (Rovid ido alatt megpuhul.) A foliat
leveszem es a tetejet nagyon vekonyan bekenem mezzel es meg egy par percre
atforrositom. Nagyon finom es mutatos kiegeszito koret. Telen konzervbol
szoktam elkesziteni, akkor me'g gyorsabb.

Ez is jo koret, ha nem is olyan erdekes :-))

Gombas rakott brokkoli
50 dkg brokkoli, 15-15 dkg gomba es rargarepa, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt
sajt, so. A besamelmartashoz 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, so kis orolt
szerecsendio.

A megtisztitott, felszeletelt gombat 3 dkg vajon megparolom. A meghamozott,
kockakra vagott sargarepat es a brokkolit sos vizben megfozom, leszurom,
lecsepegtetem. Mindezt a maradek vajjal kikent tuzallo talba teritem, a
besamelmartast raontom. (Ideirom a besamel kesziteset, bar mar nagyon sok
helyen szerepelt. A hideg tejet a liszttel simara keverem, a vajat
beledobom, es soval szerecsendioval izesitve kevergetve suru martassa
forralom.) Vegul a lerakott brokkolit a sajttal megszorom es a forro sutobe
teve megsutom.

Nagyon jo izu, hidegtalak melle kiegeszitoul pl. a tartaros bebi-cekla. Ha
szeretitek a ceklat es a tartart, nagyon fogjatok ezt is kedvelni.

Tartaros cekla
1 uveg lengyel bebi-cekla, es kb 3 dl-nyi tartar, egy kis reszelt ecetes
torma.

A tartart beleontom egy kisebb talba es elhelyezem benne a ceklakat,
amelyeknek a tetejere teszek egy-egy mk-nyi reszelt tormat, en foleg nagyon
csiposet szoktam tenni. Nagyon jopofa latvany, ahogyan a cekla szivarvanyos
korokben terjedve szepen megszinezi a tartart. :-))

Jo etvagyat: J. Zsoka
+ - Eloetkek+ mindenfele (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok megegyszer!
Szeretnek reagalni nehany emilre:
Kedves Peter!
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Hagymaleves ( 52 sor )
>Idopont: Tue Nov  2 03:22:26 EST 1999 KONYHA #357
>Persze nem tudom, mennyire francia, de eddig meg a kutyaknak nem sok maradt
>belole :-)
>-kb. fel liter feher bor, egy uveg szoda
Miutan a hozzavalok kozott felsoroltad ez elobbit, azt hittem, hogy valami
egesz
specialis borral keszult leves lesz. Hat rendesen beugrottam. :-)))))

Juli irta:
>Felado :  [United Kingdom]
>Temakor: Christmas pudding ( 54 sor )
>Idopont: Wed Nov  3 13:02:31 EST 1999 KONYHA #358
>Az alabbi receptet csak szorakoztatasotokra irom be, en meg soha nem
Koszi a leirasodat nagyon erdekes volt, de azt hiszem csatlakozom
hozzad, en sem csinalok ilyet karacsonyra. :-))
Mar csak azert is erdekes, mert az angol iroknal nagyon sokszor emlitik a
karacsonyi pudingot, lehet, hogy Amerikaban is ugyanezt eszik?

Kasi irta:
>Felado : Kasko:to" Miha'ly
>E-mail :  [Hungary]
>Temakor: Valaszok + gazok ( 68 sor )
>A gomba a husokhoz hasonloan a "tudatlansag",
Koszonom a valaszt.
Ami a gyomnovenyekbol keszult recepteket illeti az erdekelne, hogy
kiprobaltal-e mar belole valamit? Ha igen milyen izu volt?
Egyebkent arrol mar hallottam, hogy vannak bizonyos mezei novenyek
amiket fel lehet hasznalni fozeshez. Mint pl a gyermeklancfu friss leveleit
salataba, de katangrol eddig meg nem hallottam.
Kosz a biztatast eloetkeket illetoen.

Es meg egy Kaskoto :-O
>Felado :  [Canada]
>Temakor: Fw: francia hagymaleves receptje ( 41 sor )
>Steven Kas (Kasköto István) Canada.
Szeretettel udvozollek az amatorok kozott egy igazi Profit!!! :-)
Megnyugodva konstataltam, hogy eleg kozel vagyok a klasszikus
hagymaleveshez. :-))))
>Felado :  [Canada]
>Temakor: tojas vagy nem tojas a tesztaba ( 23 sor )
>igen kemény. Griz szeru "lisztté" van a belsö réteg örölve. SEMOLINA.
Errol eszembejut, hogy felmenoim igy emlegettek a mai reteslisztet,
mint ahogy a finom lisztet pedig "sima" lisztnek neveztek.
Egyebkent koszi a teljesen autentikus informaciot.

Edit irta Gyorbol:
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Regi receptek ( 91 sor )
>Idopont: Wed Nov  3 03:53:45 EST 1999 KONYHA #358
>Nagyon orulnek neki, egyszeruen imadom a regi recipeket olvasgatni (meg
>kiprobalni is)
 O.K. Ide irok 1-1-t a listara, de csak holnap, mert mar tul sok vagyok! ;-)

> Felado :  [Germany]
> Temakor: Valaszok ( 87 sor )
> Idopont: Wed Nov  3 16:30:52 EST 1999 KONYHA #358
>A 100 darab tiszteletpeldanyt -amihez ragaszkodni fogok- termeszetesen a
>Konyhasok kapjak ajandekba! Ha aktualis lesz a dolog, majd szolok, elore
>is kosz a segitseget!
Na es az semmi, hogy en  vagyok az otletado, hogy irj konyvet! Persze
szokasos joszivemmel lemondok a honorariumrol. :-)))))))

>tenyesztett peldanyrol van szo. Utana megis visszajavitottam, abbol
>indulva ki, hogy az uzletben vett fagyasztott termeknel senki sem gondol a
>nadasban puskavegre kapott sorstarsara.
Tudod a csarnokokban lehet idonkent olyan vad dogoket is kapni, amit
tenylegesen vadaszok lonek. (Pl ilyen facant szokott annakiedejen az egyik
kollagenom is venni, mert szerinte nem mulhat el ugy a tel, hogy ne egyen
az ember facanbol keszult vadast). Az en vadkacsam ajandekul volt lo"ve. :-)

Sziasztok! Jeszenszky Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS